Az időfutam király

March 1, 2012 at 12:56am

Kép: Corratec IKO TeamKép: Corratec IKO Team

 

Igen a kilencvenes évek. Ha visszaemlékszünk, ez az időszak volt az, amikor mindenféle rikítós színű, csillogós sztreccsben pompáztak a versenyzők, de még a diszkóba készülő lányok is. Kicsit megmosolyogtató, amikor ezt a korszakot képzelem el magam előtt. Éppen kijöttünk a 80-as évekből és az előző évtized sci-fi filmjeiben felöltött ruhadarabok kezdtek közviseleti formát ölteni. az akkori szuperhős jelmezek kicsit átalakultak a versenyek ruhadarabjaivá.  Így 10-20 év távlatából már lehet érezni, hogy ez volt a kor stílusa. J Azonban a kerékpársportban más fajta fejlődés is lejátszódott. Ekkoriban kezdett a profi versenyzés igazán profivá alakulni. Itt már az emberek kezdtek komolyan odafigyelni a Tour szakaszaira is. A rendszerváltás után már lassan mi is figyelemmel követhettük a nagy versenyzőket az „Eurósporton”. A nagy népszerűség azzal járt, hogy elkezdtek komolyan fejleszteni a sportban. Már a 80-as években megindult egy ilyen hullám és ekkor születtek az első MTB-k is. A kilencvenes évek első felében már megjelent néhány alumínium vázas bringa és egy két karbon is felbukkant főleg a Giant és a Scott mérnökeinek köszönhetően. Ez is azt mutatta, hogy a kutatások a háttérben gőzerővel folytak. Azonban ott volt egy technika, amit már évtizedek óta alkalmaznak, jól bevált módszerek voltak a gyártásra, az acél vázak készítésére. A technika itt is megmutatkozott. Néhány nagy gyártó igen komoly minőségi és technikai fejlődésen ment keresztül és olyan komoly vázakat teremtettek, melyeket még most, 15-20 év távlatából is megcsodálhatunk. Ilyenek voltak -és manapság ismét szárnyra kapnak- a Columbus, Oria, Reynolds és a Tange. Ők jól tudták, hogy az acél megfelelő ötvözetei milyen előnyöket hordoznak.

A kilencvenes évek második felére már az alumínium jelentős szeletet harapott a bicikli piacon, de a karbon is erősödött, bár az ára még 2012-ben is elég magas.

Ebben a cikkünkben a Machine Bike-nak lehetősége nyílt egy olyan bringával megismerkedni, ami a kilencvenes évek második felében még az évtizedes hagyományokra épülő, de a kor technikai élvonalát képviselő acélból készült, olyan mesterek keze alatt, akik a legjobbaknak készítették a bringákat. Mindemellett a felszerelés tovább emeli a kerékpár fényét. Talán elég csak megemlítenünk a Campagnolo nevet.

De ne áruljunk zsákba macskát. Nézzük meg, miről is van szó.

A Corratec egyik időfutam bringáját mutatjuk majd be, amely minden porcikájában magában hordozza a híres német precizitást, ráadásul egy olyan csapat keze alatt született, mely elég komoly referenciákat vonultat fel maga mögött. A Corratec IKO team bringáin a kilencvenes években kétszer is nyertek pályán. Bruno Risi és Kurt Betschart állhatott a Világbajnokságon a dobogó legfelső fokára a bringa pályaváltozatával.

 

Kép: Bruno Risi és Kurt Betschart (forrás: http://www2.ijs.si)Kép: Bruno Risi és Kurt Betschart (forrás: http://www2.ijs.si)

 

forrás: http://www.sitodelciclismo.netforrás: http://www.sitodelciclismo.net

 

Amikor először, messziről közeledtek felém a bringával vegyes érzések fogtak el. „Na, ez most annyira ronda, hogy már tetszik” Aztán ahogy a közelembe ért, már nem volt kérdés. minden egyes porcikákból sugárzott, hogy ezt remek mesteremberek csúcstechnikával és csúcstechnológiás alkatrészekből rakták össze. A bemutatott darab egy kicsit fiatalabb a fenti képen láthatónál és a színei is emészthetőbbek. De azért a hátsó távillán egészen a villanyakig húzódik a csapat szín, vagyis inkább szín kavalkád. De ahogy azt már megszokhattuk, a profi bringák és más sportok esetén is jellemzően nem az utcai viseletet és a hétköznapokban megszokott kicsit halványabb irányt célozzák meg. Itt aztán vannak színek, élénkek és feltűnőek. 

 

Kép: Nem mondhatjuk, hogy egyhangú színvilága lenne.Kép: Nem mondhatjuk, hogy egyhangú színvilága lenne.

 

Amikor jobban megnézzük, akkor a gyönyörűen kidolgozott festés mellett feltűnnek a váz formai részei is. A lapított csövek, melyek a Columbus cég egyik felső kategóriás szettjéből állnak hozzá illő muffokban végződnek. Természetesen a papucsokon is ott virít a gravírozott Columbus felirat.

Az egész bringát, így a villát is egy különleges formatervezés jellemzi, az Corratec IKO Team Design tervezői munkája. Ezt a vázon elhelyezett matricák hirdetik is. Még azt is megtudhatjuk, hogy a Corratec lett az év bringája 1999-ben. Illetve, hogy ez a drót szamár az IKO Gmbh által Németországban készült. 

 

Kép: Nem sok ilyen ívű villát láttunk eddigKép: Nem sok ilyen ívű villát láttunk eddig

 

A váz minden apró pontjának megcsodálásával még nem ért véget a történet. A kerékpár ugyanis az olasz Campagnolo gyár Chorus szettjébe van öltöztetve. Egyedül a kormány és a pipa jelent kivételt, de természetesen itt sem a spórolás volt az elsődleges cél, így tehát a 3ttt alkatrészeit találjuk…

 

Kép: A hajtás rendszerKép: A hajtás rendszer

 

Kép: A Campagnolo bizonyította, hogy nem csak a minőséghez, de a formatervezéshez is értKép: A Campagnolo bizonyította, hogy nem csak a minőséghez, de a formatervezéshez is ért

 

Kép: Itt a fekete bárány…Kép: Itt a fekete bárány…

 

A Selle San Marco bőr borításába hímezve is tarka felirat jelzi, hogy bizony itt egy csapatbringával állunk szemben.

 

Kép: A NyeregKép: A Nyereg

 

A rövidke próbaút után az is nyilvánvalóvá vált, hogy mért ragaszkodtak a gyártók annyira az acélhoz. Ezt a merevséget nehezen tudták volna alumíniummal elérni, vagy az a súly rovására ment volna.

Összességében igazi élmény volt egy ilyen, minden tekintetben minőségi gépet kipróbálni az acélvázak csúcskorszakából. Remélem, még sok ilyenre nyílik majd alkalma a MachineBIKE csapatának.

Végezetül pedig jó tekerést kívánunk mindenkinek ebben a szép, tavaszias időben.

 

Kép: Árulkodó tekintet, a MachineBike alapítóit meggyőzteKép: Árulkodó tekintet, a MachineBike alapítóit meggyőzte