Posts

Ramai umat bumiputera kini bijak buat keputusan pelaburan. Contoh mudah, quota pelaburan untuk ASB2 dah hampir penuh. Hujung bulan ni rasanya pasti habis. Tahniah pada yang dah penuh.

Pada yang belum penuh ASB dan ASB2 melalui financing, cepat penuhkan ASB2 terlebih dahulu. Saya dah lock 5M untuk anda apply. Meh response. First come first serve.

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
Image may contain: text
No automatic alt text available.
Amanah Saham Nasional Berhad added 4 new photos.

Like, Share dan Menang...

Peluang memenangi unit amanah ASNB bernilai RM200...

Anda hanya perlu mengikuti langkah berikut : ...
i. Like Facebook Amanah Saham Nasional Berhad;
ii. Share Post ini (setting public); dan
iii. Jawab soalan yang dikemukakan serta PM kepada kami jawapannya...

Jadikan pelaburan satu gaya hidup...melabur dengan ASNB kini lebih mudah menerusi Perbankan Internet.

#ASNBPilihanPelaburBijak

See More
Photos
Posts

Konsep ASB Financing

Ramai yang x faham lagi. Bacalah. Boleh tambah ilmu.
------------------------------------------

...

Konsep asbf mudah je, simpanan setiap bulan tapi menggunakan Other People Money (opm).

Sebagai contoh, sekiranya menyimpan RM549 setiap bulan, bank akan mengeluarkan sijil asb financing berjumlah 100k (dalam bentuk sijil ye)

Bulanan RM549
Sijil 100k
Profit bank 5.2%
Dividen 7.25% (2016)

Kiraan yang mudah, kenapa asbf ni bagus sangat? Ada dengar kawan cerita kan?

Kiraan bayaran setahun.

549 x 12 = 6588

Dividen genap setahun.

100k x 7.25% = 7250

Untung setahun 662.

Kalau asb biasa?
Lagi la sikit sebab kiraan dari prorate 6.5 bulan hanya dapat untuk 7.25%. Cuba kira. Sebenarnya senang je.

See More

Membuat pelaburan asb ni memang memberi pulangan yang agak lumayan berbanding risiko yang rendah. Risiko tetap ada iaitu pulangan yang kadangkala agak rendah berbanding pelaburan lain seperti unit trust, emas, saham, dsb. Secara purata, dividen asb yang diberikan sekitar 7% dan bonus pula sekitar 1% setiap tahun.

Untuk melabur dalam asb ni, ada dua cara iaitu melalui menyimpan sendiri atau melalui pinjaman atau loan asb. Mana yang lebih untung? Pada pendapat saya, melabur dal...am asb dengan membuat loan asb lebih menguntungkan. Kalau org bisnes kata, meminjamlah untung mendapat pulangan yang lebih tinggi berbanding kos pinjaman.

Buat masa ni, rata-rata bank (Maybank, CIMB, RHB) menawarkan pinjaman asb pada kadar faedah BLR-1.65%. Sekarang faedah yang dikenakan hanyalah 4.95%. Cimb bank kini mengenakan kadar faedah 4.95% iaitu BLR – 1.65% untuk amaun 30K dan ke atas.

Pinjaman asb ni dikira berdasarkan kaedah reducing principal. Maknanya, interest hanya dikenakan kepada baki pinjaman, macam loan rumah, tidak seperti personal loan yang mengenakan flat rate.

Kesilapan kerap berlaku apabila pelabur membuat perbandingan antara pulangan menyimpan sendiri dan loan asb. Dan ramai juga yang memilih untuk menyimpan sendiri sahaja. Tapi ada juga yg memilih loan asb, tapi strategi yg dipilih tidak betul.

Strategi yg betul bila buat loan asb ialah dengan mengambil tempoh pinjaman maksimum dan amaun pinjaman maksimum yg anda mampu.

Teknik ni akan memberikan anda pulangan atau ROI yg paling tinggi. Tapi ramai yg kata, 20 tahun tu terlalu lama. Tapi tidak semestinya kena tunggu 20 tahun, sebab untuk memaksimakan pulangan, loan asb ni kita boleh terminate selepas 2-5 tahun.

Lepas tu apply semula dan terminate selepas 2 – 5 tahun, dan ulang teknik ni sehingga mencapai target amaun anda.

📩 Hubungi kami untuk maklumat lanjut.

See More

ASB

1. Unit amanah yang ditawarkan pada harga tetap RM1;

2. Risiko rendah kerana harga tetap;

...

3. Mempunyai ciri yang sama seperti simpanan di bank antaranya kerana pelabur boleh melabur dan mengeluarkan wang pada bila-bila masa; modal pelaburan yang kecil dan tiada caj perkhidmatan (unit amanah harga berubah mengenakan caj perkhidmatan permulaan sebanyak 5%);

4. Agihan pendapatan 6.75 sen seunit dan bonus 0.5 sen seunit adalah lebih baik berbanding pulangan deposit tetap (sekitar 2.85-3.45 peratus) dan unjuran inflasi negara (1.4 peratus sehingga Oktober 2016). Berdasarkan ciri ASB perbandingan yang sesuai untuk agihan pendapatan ASB ialah simpanan biasa dan simpanan tetap;

5. Pelaburan dalam ASB tidak dikenakan GST;

6. Zakat adalah berdasarkan simpanan terendah (kali 2.5%) dan perlu dibayar apabila cukup haul (setahun simpanan) dan nisab (mengikut negeri);

7. Agihan pendapatan ASB dikecualikan dari cukai pendapatan.

Selagi instrumen pelaburan memberi pulangan yang lebih baik berbanding inflasi negara, pelabur masih berupaya untuk melindungi nilai wang masing-masing.

#jadilahpelaburbijak

See More

Good Day All,

We are pleased to inform you on the enhancements which has been approved for PF-I Private Sector package.

1) The New Features for PF-I Private Sector package is as follows;

...Continue Reading

Pulangan atasi kadar inflasi dan melindungi nilai wang.

Dengan jumlah pelabur sekitar 8 juta orang, agihan pendapatan ASB menjadi antara pengumuman yang amat dinantikan pelabur setiap hujung tahun.

http://www.hmetro.com.my/node/190591

Tahun 2016 bakal melabuhkan tirainya dan pasti ketika ini ramai ternanti-nanti jumlah agihan pendapatan yang akan diumumkan Amanah Saham Bumiputera (ASB).
hmetro.com.my

"Buat ASB Financing ni, bank je untung"

Bank je untung. Kita rugi. Baik simpan sendiri je kan. Kita nak untung sorang je ke? Dah pinjam duit bank mestilah mereka nak untung juga kan. Win-win situation lah 😂

Anggapan setengah pihak bank untung 30% daripada jumlah pembiayaan ASB ni. Betul ke? Pertama awak kena tahu apa itu principal dan kadar faedah bank.

...

Ansuran bulanan = Principal + Kadar Faedah Bank

Principal = Mengurangkan baki pinjaman

Kadar faedah bank = Keuntungan bank

Katakan kita ada ASB Financing RM200K @ 30 tahun tempoh pinjaman dengan kadar faedah bank 5.2%. Ansuran bulanan RM1100.

Jika pembiayaan ASB diterima pada 1 August 2016

BULAN 1 (AUG)
KADAR FAEDAH BANK: RM200,000 X 5.2% X 31/365 = RM883.29
PRINCIPAL: RM1100 - RM883.29 = RM216.71
BAKI PINJAMAN: RM200,000 - RM216.71 = RM199,783.29

BULAN 2 (SEPT)
KADAR FAEDAH BANK: RM199,783.29 X 5.2% X 30/365 = RM853.87
PRINSIPAL: RM1100 - RM853.87 = RM246.13
BAKI PINJAMAN: RM199,783.29 - RM246.13 = RM199,537.16

Dan seterusnya. Principal semakin bertambah dan kadar faedah bank makin berkurang.

Anggapan bank untung 30% daripada RM200K ialah RM60K. Jadi lepas 30 tahun kita hanya dapat RM140K. Betul ke? Cuba kira balik. Bulan pertama bank untung RM883.29. Dan jumlah ini makin berkurang.

Itu pasal kena belajar. Jangan dengar cakap orang. Umur bawah 35 tahun tak perlu apply ASB Financing sampai 25 or 30 tahun. Terminate je tiap 3-5 tahun. Dah masuk 35 tahun baru buat untuk jangka panjang kegunaan masa pencen.

Nilai principal ni awak punya. Ada je duk tidur dalam bank. Sedap tidur tu. Itu pasal kita kejutkan dia lepas 3-5 tahun. Dapatkan balik principal tu untuk matlamat kita yang lain.

Hubungi sy untuk maklumat lanjut

See More

Sebelum anda ingin memohon pinjaman ASB, penting untuk anda pastikan yang ia berbaloi.

Mari semak sekejap;

Perkara pertama yang anda kena pastikan ialah anda sudah ada akaun ASB (Buku ASB)....
(Jika masih tiada saya boleh uruskan untuk anda.)

Jika anda sudah ada akaun ASB sudah tentu anda sudah mula melabur, tetapi ada juga yang setakat ada akaun sahaja tetapi tidak menyimpan dan melabur. Jadi disini saya akan bantu anda membuat pinjaman.

Tetapi sebelum itu jom lihat beza anda simpan duit sendiri setiap bulan dan anda mohon pinjaman;

Sebagai contoh:
Setiap kali anda dapat gaji anda akan asingkan RM 275 sebagai simpanan anda,
Selepas setahun anda telah berjaya mengumpulkan RM 3,300.
Jika anda simpan didalam bank biasa duit itu tidak akan berganda,
Jika bersama ASB RM3,300 itu akan menghasilkan lagi RM550.

TETAPI, dengan jumlah simpanan yang sama iaitu RM 275 sebulan anda boleh membuat ASB Financing untuk RM 50,000.

Dengan adanya RM 50,000 didalam akaun ASB anda, Nilai itu akan menghasilkan wang tambahan sebanyak RM 4,000 setiap tahun.

Bayangkan berapa jumlah wang anda selepas beberapa tahun.

Sebagai contoh,
Setiap kali anda dapat gaji anda akan asingkan RM 291 sebagai simpanan anda,
Selepas setahun anda telah berjaya mengumpulkan RM 3,492,
Jika anda simpan didalam bank biasa duit itu tidak akan berganda,
Jika bersama ASB RM 3,492 itu akan menghasilkan lagi RM 279.36.
Tetapi dengan jumlah simpanan yang sama iaitu RM 291 sebulan anda boleh membuat loan untuk
RM 50,000.
Dengan adanya RM 50,000 didalam akaun ASB anda, Nilai itu akan menghasilkan wang tambahan sebanyak RM 4,000 setiap tahun.
Bayangkan berapa jumlah wang anda selepas beberapa tahun.!!!

HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT MENGENAI ASBF

See More

Bila waktu terbaik untuk buat ASBF? Jawapan saya, sekarang lah masanya yang paling tepat. Kenapa?

1. Januari 2017 anda berpeluang dapat dividend percuma. (Up to RM1,200)

2. Bayaran bermula Januari tahun hadapan & dijamin peroleh setahun dividend sehingga RM14,427 pada Januari 2018!

...

3. Salah satu cara untuk MENDISIPLINKAN diri dalam menyimpan

Jadi... menabunglah demi masa hadapan.

PM untuk maklumat lanjut

See More

Kalaulah Bangsa Cina Boleh Masuk ASB & ASB2, ASW, ASM,ASD dan lain-lain (tiada limit seperti Sekarang)
=============================

1. Mereka akan simpan duit dalam ASB. Mereka Tidak akan bayar extra payment pada Rumah atau cepat habiskan pinjaman rumah mereka seperti mereka banyak lakukan hari Ini Kerana benchmark mereka adalah FD yang lebih rendah dari interest rumah. Mereka tak risau sebab MRTA kan ada.

...

2. Seluruh keluarga mereka yang berumur 18 tahun ke atas akan buat pembiayaan ASB & ASB2 maksimum.

3. FD tidak akan mereka pandang, simpanan mereka akan terarah kepada produk-produk PNB yang lain seperti AS1M, ASD, ASM , ASW dan lain-lain dan akaun saving bank mereka hanya tinggal baki minima.

4. Jika pinjaman rumah habis atau rumah naik harga, mereka akan refinance, dapat duit mereka agih-agihkan ke dalam ASW, ASM & lain-lain. Kerana mereka tahu di mana profit mereka berada di kiri kanan depan belakang

5. GTFT (perlindungan Takaful dalam pembiayaan ASB) jadi kewajipan pada mereka. Kalau berhenti bernafas, sijil terus jadi milik waris mereka.

6. Bank hanya perlu tunggu mereka datang ke bank, tidak perlu cari mereka.

7. Tiada short term pembiayaan bagi mereka. Mereka akan maksimumkan OPM ini.

📩 inbox sy untuk keterangan lanjut

See More
No automatic alt text available.

Konsep ASB Financing

Ramai yang x faham lagi. Bacalah. Boleh tambah ilmu.
------------------------------------------

...

Konsep asbf mudah je, simpanan setiap bulan tapi menggunakan Other People Money (opm).

Sebagai contoh, sekiranya menyimpan RM549 setiap bulan, bank akan mengeluarkan sijil asb financing berjumlah 100k (dalam bentuk sijil ye)

Bulanan RM549
Sijil 100k
Profit bank 5.2%
Dividen 7.25%

Kiraan yang mudah, kenapa asbf ni bagus sangat? Ada dengar kawan cerita kan?

Kiraan bayaran setahun.

549 x 12 = 6588

Dividen genap setahun.

100k x 7.25% = 7250

Untung setahun 662.

Kalau asb biasa?
Lagi la sikit sebab kiraan dari prorate 6.5 bulan hanya dapat untuk 7.25%. Cuba kira. Sebenarnya senang je.

📩 inbox sy untuk keterangan lanjut

See More
No automatic alt text available.

"Aku nak rumah & berkahwin 3 tahun akan datang."
==============================

Bukan susah pun nak capai impian macam tu. Ni sy nak share caranya

...

1. Buat ASB Financing dengan sijil 200k loan tenure 30 tahun lepastu ikut plan macam kat atas bayar 3 tahun je. Okay buat kiraan di bawah.

Sijil 200k jika simpan selama 3 tahun dengan dividen 7.5% average per annum dibiarkan compounding akan dapat RM57,460

Banyak jugak kan? Dah dapat duit tu nak terminate sijil pun boleh

Okay nak buat apa dengan duit tu? Beli la rumah & nak kahwin pun boleh kalau dah cukup syarat.

2. Kalau awak nak beli rumah dengan harga RM200k mesti sediakan 15% dari 200k harga rumah. Senang dah standby lebih. Dan dgn adanya pembayaran ASB Financing yang sebelum dalam CCRIS ni dah memudahkan untuk buat loan rumah. Okay settled masalah dah.

3. So duit dah tinggal RM27,460. Still banyak lagi kan? Nak pakai kawin pun boleh. Cukup kan? Pandai pandai korang la nak buat majlis mcm mana dengan jumlah atas tu. Kalau nak grand, korang yang dah ada plan macam kat atas boleh buat sama sama. Satu pasangan dah ade sijil ASB 400k lepas 3 tahun dah ade RM114,920.

Wow! 😂

Tak susah mana pun kalau disiplin. Pakai kereta best2 boleh pulak kan.

Buat la investment yang terbaik untuk masa depan anda.

See More
Amanah SAHAM Bumiputra - ASB updated their cover photo.
Image may contain: text

What is Amanah Saham Bumiputera (ASB)?
ASB was launched by Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) on 2nd January 1990 for all Malaysian Bumiputeras. The fund’s objective is to provide an alternative savings vehicle for Malaysian Bumiputeras. It aims to generate long term, consistent and competitive returns for investors. As such, ASB was designed as a fixed price equity income fund where the price per unit of the fund is fixed at RM1.00 with no sales charges and no fees for rede...mption of units.

ASB has an input limit up to RM200,000 meaning investors can only increase their investment amount until the input limit. However, the fund has no upper limit on the value of the account. Hence, capital gains that are retained in the ASB account is allowed to cause the total amount in the account to exceed RM200,000. Investors are free to decide the amount to invest at any time, and can top-up or subscribe additional units via the relevant ASB agents.

The dividend of ASB is distributed on yearly basis but computed monthly based on the minimum amount of the month. Aside from being capital guaranteed, historically, ASB has never given returns below 8.5%p.a.

See More

"We can borrow if we can invest for greater return in order to repay. When we borrow in order just to spend, we will never be able to repay" - Tun Dr. Mahathir

Amanah SAHAM Bumiputra - ASB updated their profile picture.
No automatic alt text available.