Photos
Posts

Het Eilandje – Spoor Noord – Schipperskwartier kenden het voorbije decennia een grote metamorfose. Deze zones kenden een zelfde vernieuwingstraject. De wijk Oude Dokken herleefde van verlaten havenkwartier tot bruisende buurt van wonen, werken en recreatie. Ook de Cadixwijk zit in volle ontwikkeling. Spoor Noord met zijn dense Westkop van kantoor-, onderwijs- en zorgvoorzieningen bezorgen de Noorderplaats een grootstedelijk elan. En het Schipperskwartier evolueerde van groeze...lige prostitutiewijk met mekka van namaakhandel tot een aangename en veiligere woonbuurt met lokale handel ingebed in een gecontroleerde en compactere prostitutiekern.

Dit brengt een grote transitie op gang naar de omliggende buurten. Zo ook aan de Ankerrui en Tunnelplaats.

Deze buurt wordt nu nog gekenmerkt door de dominante en weidse vlakte dat vooral de tunnelmond van de Waaslandtunnel etaleert. Maar einde 2019 transformeert dit tot een zachtere ruimtelijke zone voor fietsers en voetgangers. De Waaslandtunnel wordt teruggebracht tot een zijstraat van de Italiëlei.

Dit zorgt voor aantrekkelijker worden van dit gebied om tot reconversie van oude panden over te gaan. Hier maken oude kantoorsites binnenkort plaats voor nieuwe projecten.

Een mooie krachtige aanzet is de herontwikkeling van de voormalige Renault-garage. Hier zijn de bouwwerken voor de LINS TOWER al vergevorderd. Hier komt tegen einde 2018 een mix van kleinschalige commerciële functies, studentenhuisvesting en diverse appartemententypes.

Group L plant aan de Ankerrui een volledige nieuwbouw op de plek van de verlaten kantoortoren en krotwoningen. ANKER 26-30 zal naast kantoren ook plaats bieden aan residentiële verhuurwoningen en gemeenschappelijke kleine kantoorruimtes rondom een gedeelde binnentuin. De afbraakwerken starten na de zomer.

Aansluitend op dit project komt STIJFSELRUI 30 van WOW-Projects. Dit wordt een reconversie- en nieuwbouwproject van kantoren, studio's en appartementen met een groene binnentuin. De opruim- en afbraakwerken starten wellicht nog dit jaar.

Het laatste grote afgeleefde kantoorgebouw RIJNPOORT-BUILDING op de hoek van de Rijpoortvest en de Stijfselrui wordt door Cores Development omgebouwd tot een woonproject met een aanbod dat varieert van éénslaapkamer appartementen en studio’s tot ruime penthouses op de bovenste verdiepingen met panorama over de stad. Op het gelijkvloers komt ruimte voor detailhandel. De werken hiervoor starten vermoedelijk einde 2019.

See More

brug van den azijn, Merksem-Deurne. Bijna klaar...

Posts

Morgenavond: workshop overkapping van de ring 'noordoost'! Vanaf 19u30 in het districthuis van Merksem. Wij zijn alvast aanwezig om mee na te denken over de toekomst van Merksem en omgeving!

FEB7
Wed 7:30 PM UTC+01District MerksemMerksem, Belgium
12 people interested

AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de Stad Antwerpen, stelt Rik De Vooght Architecten (RDVA) en 2DVW als architect aan voor de verbouwing fase 3 uit het Barreiro project. Fase 3 bevindt zich in de Oudemansstraat 10-20.

Het project met een collectieve tuin, ondergrondse parking, renovatie van de appartementen en de omvorming van het commerciële gelijkvloers naar een woonfunctie, leidt tot 27 betaalbare huurappartementen voor starters.

Het gebouw dateert van 1989-1990. In de com...merciële ruimte op het gelijkvloers werd een paaldansclub ingericht. Rondom de club ligt er een private binnengang met kamers en bergingen. Deze worden niet meer gebruikt sinds de Oudemansstraat buiten de gedoogzone ligt voor prostitutie.

Het gebouw biedt een kans om te experimenteren met alternatieve woonvormen. Het gebouw bestaat momenteel uit een stapeling van kleine units, die geen buitenruimte hebben.

Om het gebouw tot een leefbaar geheel te ontwikkelen zijn ingrijpende renovatiewerken nodig. Een herindeling van het gebouw is noodzakelijk om te komen tot een mix van wooneenheden van verschillende grootte. Het gebouw voldoet ook niet meer aan de huidige normen en comforteisen.
Daarom werd vanuit deze overweging gekozen voor een gehele nieuwbouw.

Het project beoogt de realisatie van kwalitatieve en betaalbare huurwoningen van verschillende grootte en met een andere invulling op het gelijkvloers. Het mikt op een publiek van starters.

Vespa wil nog dit jaar de werken aanvatten.

See More
Image may contain: outdoor

Deze week zijn de herinrichtingswerken van start gegaan aan de Marnixplaats. Het verkeerspunt wordt aangepakt en wordt veiliger voor de weggebruikers. Er is gekozen om de kasseien te vervangen door gewassen beton. Qua uitzicht hetzelfde als in de Nationalestraat. Dit is comfortabeler voor de fietsers en veiliger voor de voetgangers. Fietsers die er passeren klagen al lang over de gevaarlijke staat van de kasseien op het plein, die geregeld voor valpartijen zorgen.

Opvallend w...ordt het vergroten en vergroenden van het historische perk met het gekende Schelde Vrij-standbeeld dat een landmark voor de buurt is. Bomen zullen er niet komen omdat die het zicht op het historische beeld zouden belemmeren. Het graspleintje zal toegankelijk zijn voor de buurt en zal af en toe gebruikt worden door de horecazaken om er evenementen te organiseren. In 2003 en 2005 lagen er plannen klaar waarin ook een waterpartij aflopende tramvorm een centrale rol speelde binnen het groene eiland-concept. Het water-concept werd nu verlaten in deze plannen.

Door het versmallen van het wegdek hoopt de stad ook een einde te maken aan de vele foutgeparkeerde wagens.

De werken moeten midden april klaar zijn.

See More
No automatic alt text available.
Image may contain: outdoor

Het nieuwe Café Capital in opbouw!

Image may contain: sky and outdoor

Het befaamde Rubenshuis aan de Wapper wordt uitgebreid met een heus Rubens Experience Center. De nieuwbouw komt aan de Kolvenierstraat en werkt zo de straatwand af. Het gerenommeerde Gentse architectenbureau Robbrecht & Daem, gekend in Antwerpen voor het Masterplan Zoo, Opera Antwerpen en het FelixArchief, tekenen de plannen voor de site uit.

Het bouwblok aan Hopland wordt afgewerkt daar had Rubens destijds ook de huizen aangekocht om er een bibliotheek in onder te brengen. D...e openheid naar de tuin en de site, een sober materiaalgebruik met artistieke accenten zijn de krachtlijnen binnen het masterplan. De tuin wordt herdacht om er een totaalbeleving van te maken. De tuin wordt een botanische tuin met interessante perspectieven van en naar de omliggende panden. De tuin wordt zo een centrale spil in de hele site en wordt de verbinding tussen alle functies zoals de bibliotheek en het museum. De zichtassen zijn daarbij belangrijk.

Er wordt ook een nieuw routing voorzien doorheen het museumsite; ze wordt omgekeerd. De bezoeker zal eerst het atelier betreden om vervolgens pad naar de intieme woonvertrekken af te zakken met een klein shop op het einde van het parcours in de Vlaamse Vleugel. Er wordt hard geïnvesteerd in de verbetering van de klimaatcondities van de Italiaanse Vleugel, waar de meest kwetsbare stukken zullen worden getoond.

In een tweede fase zullen te realiseren verdiepingen in het Galleria bijhuisgebouw voorzien worden, dat via Hopland toegankelijk zal zijn.

In een derde en laatste fase word het jaren 70 gebouw op het Kolveniershof afgebroken en vervangen door een tweede Galleria gebouw met onder meer tentoonstellingruime en museale faciliteiten.

Callebaut Architecten zullen werken aan de restauratietechnische aspecten. Bureau d Etudes Greish voor de stabiliteitstudie en Daidalos Peutz voor de visie op integrale duurzaamheid, akoestiek en daglichttoetredingen. Atlerie Maciej Fiszer voor de scenografie van het Center.

De planning voorziet een oplevering van de eerste fase van de werken tegen midden 2020.

See More
Image may contain: sky

Ontwerp nieuwe Groenplaats, ontwerp Atelier Veldwerk, ARCADIS, Moritz&Simon Architectes, Ney+Partners and NP-BRIDGING (beeld via DeStandaard)

Image may contain: basketball court and outdoor

WERF VAN DE EEUW
Werken Antwerpen 2018

OP TE STARTEN
Begin...

Continue Reading

Sinds de ingebruikname van het nieuwe Havenhuis aan het Zaha Hadidplein staat het oude Havenhuis aan het Willemdok haar functie verloren. Een tijdelijke invulling tot creatieve hub en pop-up stores hielden leven in de brouwerij.

Binnenkort transformeert het oude Havenhuis tot luxeresidentie “Aequor”. Op de footprint van het Oude havenhuis voltrekt zich een boeiende transformatie, als laatste woonopportuniteit in dit intrigerend deel van de stad. Wonen met frontaal en open zic...ht op de Schelde en geflankeerd door het MAS.

Crepain Binst Architecture (CBA) ontwierp de Aequor-appartementen met oog voor luxe, design en duurzaamheid. Goud-, koper- en bronskleuren zijn overal aanwezig en zorgen voor een hedendaagse, rijkelijke uitstraling. De buitenterrassen bieden maximaal panorama op de Schelde en uitzicht op het MAS. De ruime terrassen brengen u nog dichter bij het water en de omgeving. Het panoramisch zicht is ongehinderd en elk terras kan individueel afgesloten worden met schuivende glaswanden. Het afwerkingsniveau en de gebruikte materialen zijn van hetzelfde hoge kwaliteitsniveau dat binnen werden gehanteerd.

Zelfs in de ondergrondse parkeergarage werd het overkoepelend luxeconcept doorgetrokken nl optimaal veiligheidsgevoel door hoge plafonds en overvloedige verlichting en alle vloeren in de lak gezet. De personenliften zijn bijzonder ruim en er is tevens een fietslift aanwezig. Elektrische laadpalen zijn voorzien.

Het gebouw werd voorzien van groendak dat de fauna en flora in een stedelijk milieu helpt in stand te houden en waardoor optimaal hemelwater wordt gerecupereerd. Op vlak van verwarming, koeling en ventilatie werd overal gebruik gemaakt van sterk toekomstgerichte technieken. De vloerverwarming in alle appartementen zorgt voor een aangename warmte en een optimaal rendement.

De huidige indeling van het gebouw voorziet in 67 appartementen, van compacte éénslaapkamer units met opvallend ruimtegevoel tot bijzonder ruime appartementen met 3 slaapkamers en 2 badkamers. In een initiële fase kunnen op wens ook verschillende appartementen samengevoegd worden tot één geheel.

De werken gaan in het voorjaar 2018 van start.

See More
Image may contain: sky, cloud, outdoor and water

De bekende studentenkroeg Hill Diar, op de hoek van de Korte Winkelstraat en de Italiëlei, wordt afgebroken en maakt plaats voor 25 nieuwbouwappartementen, twee handelspanden én een ondergrondse parkeergarage.

Met de afbraak verdwijnt een monument uit de studentenbuurt. Er komt dus geen nieuw café maar het pand maakt plaats voor appartementen. In 2014 sloot het café zijn deuren na een faillissement. Hoewel gelegen midden de studentenbuurt, wordt er resoluut gekozen voor een r...esidentiële invulling. Studentenkoten zijn er in die buurt reeds genoeg en de die markt is zo goed als verzadigd. Er wordt een mix voorzien tussen één- en tweeslaapkamerappartementen alsook ruime appartementen op de bovenste verdieping.

Het ontwerp is van de hand van M2 architecten. Projectontwikkelaar Landwin leidt het project in goede banen en hoopt tegen de zomer 2018 de werken aan te vatten zodat de eerste bewoners begin 2020 hun intrek kunnen nemen.

See More
Image may contain: outdoor
Image may contain: tree, sky, shoes, skyscraper and outdoor

Lageweg is de naam voor een gebied in Hoboken dat tussen de Lageweg, Weerstandslaan en Krugerstraat ligt. Samen met de eigenaars wordt er bekeken hoe deze plek haar kwaliteiten nog meer in de verf kan zetten door aan stadsvernieuwing te doen.

Sinds het vertrek van de industriële activiteit van Hayes-Lemmerz en Crown Packaging aan de Lageweg ligt het gebied er verloederd bij en is de vraag naar verandering groot. De site wordt gekenmerkt door historisch verontreinigde gronden,... een leegstand en een mengeling van woningen en scholen. De nood aan groene ruimte en de hoge jeugdwerkloosheid en laaggeschooldheid in de omgeving zijn opvallend.

Het project streeft naar de vernieuwing van het gebied. Het wil een duurzaam stadsdeel ontwikkelen met een gemengde invulling, waar zowel aangenaam wonen als productie mogelijk worden. Er wordt gestreefd naar een plaats waar de ruimte gedeeld wordt door verschillende gebruikers. Er wordt ook gekeken naar de behoeften van de buurt aan extra stedelijke voorzieningen. De site bezit reeds enkele uitzonderlijke kwaliteiten: de bestaande bedrijvigheid, het groene hart van het bouwblok, de nabijheid van het stadscentrum te voet en met de fiets, de goede aansluiting met de tram, de nodige ruimte voor werkgelegenheid-creatie en dit in combinatie met wonen, nabij de te ontwikkelen terreinen Blue Gate Antwerp.

Dit project krijgt nu een masterplan en werd geselecteerd als een van de vijf pilootprojecten van de Vlaamse overheid. Hierdoor zullen experten van de stad Antwerpen en Vlaanderen samen met de verschillende eigenaars aan een nieuwe toekomst van het gebied werken. De onderbenutte, verontreinigde terreinen zullen na deze grondige vernieuwing terug in gebruik worden genomen.

In 2014 gaf de studie LaboXX al een duidelijk signaal dat plekken als deze kansen bieden voor de toekomst. Met de 20ste eeuwse gordel wordt het grondgebied van de stad bedoeld dat zich buiten de Ring en de Singel bevindt. Tot nog toe speelde stadsvernieuwing zich voornamelijk af in de binnenstad en de 19de eeuwse gordel. Met LaboXX verschuift de aandacht naar het omliggende gebieden.

Als geselecteerde stad kan Antwerpen tot in 2019 rekenen op deskundige begeleiding voor het project ‘Lageweg’. De opmaak van een masterplan gaat nu van start.

See More
Image may contain: outdoor
Image may contain: sky and outdoor
Image may contain: sky, basketball court and outdoor

Vlakbij het Mechelseplein verijst volgend jaar een nieuw residentieel project. Enkele oude panden worden afgebroken en vervangen door 16 appartementen en 1 handelspand. De oppervlaktes variëren tussen de 47 en 95 m². De vraag naar dergelijke woongroottes is zeer groot. De ligging vlakbij het gezellige Mechelseplein, de Leien en het commerciële historische centrum is een enorme troef. Door verschillende korrelgroottes toe te voegen krijgt de straatwand een aangenamere beleving. Er wordt zo bewust een té grootschalig volume vermeden. De werken kunnen vanaf midden 2018 van start.

Image may contain: sky and outdoor
Image may contain: outdoor

Benieuwd wat er qua stadsontwikkeling in Antwerpen allemaal staat te gebeuren? Een nieuwe webstek Antwerpen Morgen laat het u op een eenvoudige manier ontdekken.

De nieuwe website brengt in beeld wat de toekomstvisies zijn en welke concrete stadsvernieuwingsprojecten daaruit voort komen. Aan de hand van een stadskaart, het project of de visie worden de plannen duidelijk. Het hoe, wat en waarom van dat alles presenteert de stad nu op een heldere manier.

Antwerpen kiest voor e...en geïntegreerde aanpak van stadsvernieuwing. Die vertrekt vanuit een visie, ingedeeld in vijf thema's: aangename wijken, mobiliteit, duurzame stad, erfgoed en ruimtelijke kwaliteit. Met elk nieuw project bouwen we samen aan een Antwerpen met plaats voor jonge gezinnen en ondernemers.

Alle grote stadsvernieuwingsprojecten zijn terug te vinden op de website, in totaal meer dan 120. Van projecten waaraan de burger heeft mee gewerkt, worden de resultaten op een transparante manier weergegeven.

De vier stedelijke diensten die hieraan meewerken zijn: stadsontwikkeling, stadsbouwmeester en stadsbeheer en het autonoom gemeentebedrijf AG VESPA. Voor de overkapping van de Ring werkt de stad ook nauw samen met de Vlaamse intendant die hiervoor werd aangesteld.

Ga snel eens kijken op www.antwerpenmorgen.be

See More
Bekijk het Antwerpen van morgen
antwerpenmorgen.be

Het huidige Diamantpaviljoen is één van de vier MAS-paviljoenen op de Hanzestedeplaats. Het werd in 2011 ingericht omdat de diamantsector één van de privépartners was voor de bouw van het MAS. Maar mede omdat einde december het DIVA-museum de deuren opent aan de Suikerrui, is het Diamantpaviljoen niet meer relevant.

Het paviljoen krijgt een nieuwe invulling als 'City of Antwerp'-paviljoen, dat de stadsontwikkeling in de kijker zal zetten. De historische groei van de stad zal ...er getoond worden, onder andere aan de hand van tijdlijnen en archeologische vondsten. Een grote touchscreen moet dan weer nieuwe stadsontwikkelingen tonen met onder andere 3D-modellen. De expo zal burgers en bezoekers informeren over de stadsvernieuwingsprojecten in Antwerpen met aandacht voor de historische context.

Antwerpen sluit hierbij aan bij andere steden zoals Rotterdam, Londen, Utrecht, die zich via een publieke inforuimte op een professionele manier profileren op vlak van hun stadsontwikkelingsbeleid. Kennisuitwisseling over stadsontwikkeling met een breed vakpubliek is eveneens een belangrijke doelstelling van de stad en de expo zal hierin een cruciale rol spelen als ontvangst- en ontmoetingsruimte.

Voor de realisatie van deze tentoonstelling is het de ambitie van de stad om ook een multimedia toepassing te maken die de visie van de stad illustreert aan de hand van een veelheid aan projecten: een multimedia installatie. Door middel van een interactieve presentatie moet de bezoeker een eerste indruk krijgen in de manier waarop Antwerpen aan stadsontwikkeling doet.

De doelstelling is om met inspirerende beelden de sfeer, de visie en de projecten in Antwerpen te tonen. De stad wil met deze interactieve presentatie een eyecatcher van formaat lanceren met indrukwekkende mogelijkheden op vlak van user interface design.

Het paviljoen zal open zijn en vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van het MAS (dinsdag - zondag, 10.00 uur - 17.00 uur). Daarnaast zal de stad er groepen ontvangen en kunnen er presentaties gegeven worden. Ook zal het paviljoen gebruikt kunnen worden door de sponsors voor de organisatie van private evenementen.

Het paviljoen opent in december de deuren.

See More
Image may contain: indoor
Image may contain: one or more people
No automatic alt text available.