Photos
Reviews
4.8
61 Reviews
Tell people what you think
Irene Payne
· October 1, 2017
Bästa mjölken och sååå mysig gård! Har nu lastat bilen men nästa 10 liter att ta med oss hem och sagt hej då för denna gång till kalvar och kossor
Gudrun Björ Millerjord
· September 25, 2017
Så spännande att läsa
Bengt Samuelsson
· August 7, 2017
Hon är suverän helt enkelt
Lars Vandell
· July 1, 2017
Jag tycker sidan är toppen den får �����
Jan-Erik Eriksson
· September 2, 2017
Vilken fin företrädare för Svenskt jordbruk
Edvard Wicksell
· June 12, 2017
Dina kossor verkar ha det väldigt bra.
Malene Madde Sjöholm
· March 18, 2017
Ni har ett extremt fint stall å mycket fin djurhållning. Glädjer hjärtat att se ett så rent å fint stall. Å att djuren ser ut å må mycket bra. �����
Ylva Hedin
· March 3, 2017
I en värld där färre o färre vet hur det går till visar Bondbönan verkligheten.
Eva-lotta Eriksson
· May 31, 2017
Älskar denna sidan.
Emma Fogelqvist
· March 1, 2017
Så härligt att få se hur det går till på en mjölkgård! Få följa er i er vardag!
Annelie Sundström
· May 16, 2017
Underbart liv för kossorna!
Micke Caso Widmark
· November 19, 2016
Kärleken till djuren är sååå tydlig att den går att ta på! Man mår bra i hela kroppen av filmerna på glada djur �
Eva Christina Svensson
· January 21, 2017
Bästa läsningen. Har inga mossor längre men älskar att läsa om "livet på landet" även om jag bor kvar på gården. Saknar kossorna.
Stefan Åkerlund
· November 30, 2016
du är grym Hanna! beskriver allt så bra! har en tanke i framtiden att dra igång en blogg jag med på vår gård. tror det är viktigt att vi kommer kommer närmare alla konsumenter. =)
Birgitta M Andersson
· December 5, 2016
vilken härlig sida - jag kommer att följa dig, jag är född bonnjänta och har många minnen från våra kossor, Ni är guld värda :)
Boel Lidgren
· October 13, 2016
Positivt och nära våra kära kossor som i mitt tycke måste få ha det bästa.
Maria Finn
· January 20, 2017
Härligt! Motsats till annat tråkigt om djur som dyker upp på webbben.
Thure Magnusson
· February 26, 2017
Önskar att du kunde nå hela svenska konsumentgänget med din blogg.
Bjarne Grahn
· November 15, 2016
en mycket fin gård o många fina bilder
Videos
En liten antistress-film från min kohage. :)
306
15
På en trasmatta i vårt kök.
641
40
Posts

Tisdag kväll innebär att hela familjen intresserat följer vad paret Mandelmann ska hitta på i veckans avsnitt.
Dagens avsnitt fick mej att jubla! (Vilket jag gjort även andra tisdagskvällar.) I dessa tider när jag hör och läser så mycket märkligt, förvridet och korkat om djur, mat och klimat blir jag jublande glad över att höra Gustav och Marie Mandelmann enkelt förklara saker som slakt, jakt och sambandet mellan odling, djurhållning och klimatet.
Jag hoppas innerligt att t...v-tittarna tar till sej vad de säger och jag tror faktiskt att när Mandelmanns säger något så lyssnar väldigt många!
Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är för sorgligt att så mycket kunskap om livet och maten omkring oss har tappats bort av så många människor. Det har alltså tappats till en nivå där jag och fler med mej (?) blir jublande glada när någon säger det självklara. Det är ju inte klokt egentligen!

See More

Februari, snö och kallt. Växtodlingen i lantbruket ligger och vilar ute på fälten men planeringen inför årets växtsäsong har ändå varit igång länge.
Som ni redan sett lite av här på bloggen så kan jag dock inte hålla mej från att odla i praktiken redan nu. Gillar man att odla så gör man!
Jag har startat upp ett projekt i trädgården som ska bli spännande att se om det kommer lyckas. Vi har nämligen kirskål på en yta i gräsmattan och nu har jag bestämt mej för att göra något ...åt den. Jag har bäddat kirskålområdet + lite till med en stor blå presenning som ska ligga där i några år och förhoppningsvis ta död på kålen.
För att slippa ha en stor blå yta på gräsmattan i flera år har jag nu börjat bygga en bädd på presenningen som jag sedan ska odla i. Vilken lyx jag har som har bäddmaterial i alla dess former här på gården! Hästskit, koskit, halm, hönsskit, tång och ensilage. Det blir en välgödslad bädd får man säga. Det är dock inte utan att jag känner sej lite småkorkad som grejar med detta nu när det ännu ligger snö på marken och någon värmande sol känns avlägsen men ska det göras så är det nu som tiden finns tänker jag.
I bädden har jag sedan tänkt odla grönsaker som gillar mycket näring. Pumpa, kål av olika slag och eventuellt majs. Vad tror ni skulle trivas och bli bra i en bädd som denna?
Tanken är att jag sen om några år ska skrapa av bädden, ta bort presenningen och vara fri från kirskålen. Håll tummarna för att det ska lyckas!

See More
Image may contain: tree, plant, sky, house, outdoor and nature
Posts

Vårbruket är i gång, ja i trädgården då alltså. 😊
Idag har jag sått sallad, spenat och sommarmorötter i sandbänken. Ska bli spännande att se hur det går med det i år. Förra året klantade jag mej med vattningen så det blev inget annat än potatis i bänken men i år har testar jag att så i en sträng jord som kanske gör läget mindre känsligt när plantorna är små. Hur det går visar sej så småningom...

Image may contain: outdoor

God morgon! Morgonpasset i lagårn är snart klart och här står fantastiska 832 Karla och spanar. Hon är fantastiskt på många sätt. Lugn, klok, snäll. Hon trivs med livet och tack vare det mår hon bra, är frisk och producerar otroligt mycket mjölk, mest mjölk av alla våra kor just nu faktiskt!

Visst är det roligt med kor som mjölkar mycket men viktigast är alla de andra saker jag räknade upp, att hon är lugn, klok, att hon trivs och är frisk.

Image may contain: outdoor

Pustar ut och testligger utedjurens nyströade ligghall. Den får klart godkänt av mej!
Förkyld som jag är tar jag det i lugn takt och då ingår pauser i jobbet. Gäller bara att snabbt va på benen igen om djuren kommer in här, de brukar bli väldigt glada över nybäddad säng och då lever jag farligt om jag ligger och slappar i halmen.

Image may contain: 1 person, sitting and closeup

Tittut. Småkvigorna spanar på mej i dörrhålet. "Är det någon idé att gå ut?", ser de ut att undra.

Image may contain: sky, house, tree and outdoor
No automatic alt text available.
Cowsmopolitan Dairy Magazine

Penny sustained an injury to her eye and after being stitched up by the vet, they needed a way to protect it...so this is what happened! We love the creativeness...and color!

Thanks to Blue Sky Ranch Pasture-Raised Meats for letting us share your photo!

Med hopp om en sommar med trädgården full med grönsaker och blommor...

Jag vet hur det brukar bli på våren, allt ska hända på en gång. Vårbruk, stängsling, utsläpp av djur. Särskilt mycket fokus på vårbruket och att få frön i jorden i rätt tid. Samtidigt vill jag gärna få till vårbruket i trädgårdslandet och där ska ju fröna i backen typ samtidigt som gårdens sådd och givetvis är det sådden i trädgårdslandet som kommer i sista hand.

Men nu har jag kanske kommit på en lösning ...för att sprida ut vårbrukandet lite och ge trädgårdsodlingarna lite mer möjlighet att blomma ut, bokstavligt talat.
Jag testar nu detta med vintersådd och det rejält. Flera sommarblommor och några grönsaker är nu redan sådda och ligger redo att gro i min låda så snart de tycker att ljus och värme är rätt.
Det kommer bli ett gäng lådor med vintersådder här vid stenmuren när jag är klar. Om det blir en flipp eller flopp återstår att se men jag känner mej helt klart hoppfull!

See More
Image may contain: plant, outdoor and nature

Har aldrig varit med om en så kattungevänlig katt som Roy.
Här myser han med småsyskonen efter att han hjälpt dem med rengöring av deras pälsar. Han är även duktig på att visa dem bra brottningsgrepp, lite för bra ibland men oftast är han den bästa storebror som kattungarna någonsin kunnat ha.

Image may contain: cat and indoor

Igår eftermiddag hade vi kvigsläpp och koinsläpp. Lite udda att släppa ut djur i februari kan tyckas men eftersom vi har de flesta av våra ungdjur boende utomhus året runt var det inte udda för oss.

Det var 10 kvigor som efter att jag undersökt om de var dräktiga, vilket de var, fick flytta ut från lagårn till utedjursflocken.
Innan dess sorterade vi ut ett nästan lika stort gäng med högdräktiga kvigor och sinkor som har några veckor kvar till kalvning från utedjursflocken. De behöver komma in och förbereda sej inför livet som mjölkande ko.
Mycket sorterade och flyttande av djur hit och dit men skönt när det är gjort och rätt djur är på rätt plats.

Image may contain: sky, cloud and outdoor
Image may contain: sky, cloud, outdoor and nature

Måndag morgon och i stora uteflocken är läget kolugnt.

It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
2,849 Views
2.8K Views

"Jag måste träna mycket inför min karriär som bonde," sa dottern idag när hon till sin stora lycka fick skrapa skit hos korna.
Här är fritt fram att träna på, tänker jag. Det schyssta hänget på skitskrapan är jag dock oskyldig till att ha lärt henne. 😁

Image may contain: 1 person, smiling, outdoor

Nu har även vi fått snö. Härligt så länge det är så här i lagom mängd!
Utedjuren verkar också gilla det och vi människor passade på att roa oss med snowracerkörning efter fyrhjulingen. Så roligt!

Image may contain: sky, outdoor and nature
Image may contain: sky, cloud, outdoor and nature
Image may contain: sky, cloud, tree, outdoor and nature

Bonde eller servitris?
För några veckor sedan publicerades en krönika som jag skrivit i tidningen Barometern. Det var en krönika som handlade om svårigheten med att hitta svenska kött på restauranger och hur otroligt viktigt det är att vi inte bara snackar utan även agerar.

Och vet ni vad? Efter den krönikan har jag både fått samtal och meddelanden skickade till mej med en mycket viktig fråga. Frågan som ställts till mej är: vilken restaurang i Kalmar kan erbjuda svenskt kött... på menyn?
Jag blir så glad när jag får den frågan, det visar ju verkligen hur många ni är som bryr er och agerar för att göra rätt även när ni äter ute på restaurang! Men jag blir också lite förskräckt över att just jag får den frågan. Jag är en helt vanlig bonde, en sådan fråga borde vara lätt att få svar på genom att titta på restaurangernas meny eller fråga servitrisen på restaurangen. Jag har full förståelse till att flera ändå väljer att höra av sej till mej och fråga då det tar en mindre evighet att leta upp en restaurang med svensk kött på menyn, då går det mycket fortare att höra av sej till mej. Helt okej för mej men visst är det väl helt otroligt att restaurangbranschen inte har mer svenskt på menyn att erbjuda och att de inte skyltar bättre med ursprunget på maten de serverar. Nu är det alltså istället så att folk som hör av sej till en bonde på norra Öland för att få veta vilken restaurang i Kalmar som erbjuder svenskt kött. Helt galet om man tänker efter!

Angående min krönika i Barometern och frågan jag fått efter den kan jag meddela att restaurang vi besökte där de serverar svenskt kött var restaurang Källaren Kronan. En restaurang jag helt klart kan rekommendera!

Tack alla ni som hört av er och undrat, ni inte bara tycker och tänker utan agerar verkligen och ni ger mej, djuren och klimatet hopp!

Ett par förtydliganden. Att det är svårt att hitta en restaurang som serverar svenskt kött är inget som är unikt för Kalmar. Tyvärr är jag övertygad om att det är lika svårt i stort sett överallt i vårt land.
Jag kan inte garantera att allt på restaurang Källaren Kronan är svenskproducerat men de har svenskt kött just nu och skriver även ut det på sin meny.

See More
Image may contain: 1 person, smiling, standing, sky, grass, outdoor and nature

Energiboost!
En liten promenad i solen gör verkligen underverk. Efter jobb på kontoret och mitt bland jobbet med djuren tog jag en stunds promenad med hund och häst i fina vädret. Så skönt att höja blicken, andas frisk luft och inte tänka på annat än här och nu för en stund.

Image may contain: sky, tree, horse, grass, outdoor and nature