Mission
Enam (6) Misi utama Persatuan Penduduk DPP Zon Jalan 1:
1.Menjaga Keselamatan Bersama,
2.Mengimarah Kegiatan Keagamaan dan Kebajikan,...
3.Meningkatkan Keceriaan Kawasan,
4.Mewujudkan Persekitaran dan Warga Yang Sihat
5.Menjalin Kerjasama Antara Penduduk,
6.Mengeratkan Silaturahhim Melalui Semangat Kejiranan
See More
MORE INFO
About
Facebook Komuniti KRT Desa Pinggiran Putra Jalan 1, Limau Manis, Sg Merab Kajang. Blog: http://krtdppj1.blogspot.com
Products
KRT/SRS Desa Pinggiran Putra Jalan 1, Daerah Sepang, Selangor D.E
STORY
LATAR BELAKANG

Desa Pinggiran Putra Jalan 1 (DPP J1) dibangunkan seawal tahun 2001. Pada tahun 2008-2010, beberapa lagi unit Banglo dan Semi D telah didirikan di kawasan perkampungan Limau Manis, Bangi Selangor. Taman ini didiami oleh majoriti orang Melayu - Islam yang bekerja di Putrajaya, Kuala Lumpur dan Selangor. Terdapat hampir 150 buah unit rumah di kawasan kejiranan ini.

LOKASI ...

DPP J1 terletak di dalam Mukim Sg Merab dan kariah Kpg Limau Manis. Dari segi pentadbiran kawasan ini diletakkan di bawah penyelenggaraan Majlis Perbandaran Sepang (MPS) dalam DUN Dengkil dan Parlimen Sepang. Namun disebabkan kedudukannya yang turut terletak berhampiran sempadan dengan Putrajaya, Sepang, Bangi dan Kajang, ia sering menimbulkan kekeliruan ramai pihak terutamanya kepada para pengunjung yang pertama kali dan tidak biasa dengan lokasi ini.

Secara mudahnya, kawasan DPP J1 terletak di laluan Lebuhraya Persiaran Selatan di antara Putrajaya International Convention Centre (PICC) Presint 5, Putrajaya dengan Alamanda Putrajaya di Presint 16. Lokasi GPRS DPP ZJ1 adalah 2 54' 29" N dan 101 42' 37" E.

Kadangkala DPP J1 juga dikenali secara tidak rasmi sebagai Presint 18, Putrajaya kerana ia bersempadan dengan kawasan berbukit di perkampungan Limau Manis. Malah beberapa bangunan di kawasan Putrajaya dapat dilihat dengan jelas sekali di kawasan perumahan ini.

Lokasi yang berhampiran dengan Putrajaya ini menyebabkan nilai hartanah dan kadar sewa di kawasan ini semakin tinggi dan menjadi idaman para pembeli dan pemaju perumahan. Secara puratanya terdapat 3 jenis kategori rumah di DPP J1 iaitu Banglo Setingkat, Banglo 2 Tingkat dan Semi-D 2 Tingkat. Namun kini amat sukar untuk mencari rumah sewa atau rumah untuk dijual di kawasan penempatan ini.

FASILITI

Terdapat beberapa fasiliti di kawasan kejiranan DPP iaitu Masjid Jamiurrahman Kpg Limau Manis, Balai Polis Komuniti, pejabat pos mini, 3 buah surau, bengkel motorsikal dan kenderaan, car wash, klinik, kedai runcit, pasar mini, salon, tadika, kelas KAFA, taman-taman permainan, sebuah dewan orang ramai dan sebuah komplek sekolah rendah yang sedang dalam pembinaan. Sebatang lebuhraya juga akan dibina melalui kawasan perkampungan ini bakal menghubungkannya dengan Presint 18, Putrajaya.

DPP mudah dihubungi dengan akses lebuhraya 6 lorong iaitu Lebuhraya Persiaran Selatan Putrajaya yang menghubungkan Putrajaya ke Serdang selain ke Sepang dan Cyberjaya serta akses ke Teras Jernang, Bandar Baru Bangi dan Kajang merentasi jalan di perkampungan Sg Merab.

Fasiliti yang lengkap dan kedudukan yang strategik menyebabkan DPP sering menjadi tumpuan kepada orang ramai untuk mencari rumah-rumah sewa sekaligus telah menaikkan nilai hartanah di kawasan ini. Rata-rata kadar sewa rumah di sini adalah melebihi RM600.00 bagi sebuah rumah teres hinggalah mencecah ribuan ringgit bagi sebuah rumah Semi -D atau Banglo.

PERKHIDMATAN BAS

Hasil mesyuarat berterusan antara Jawatankuasa Penduduk dengan Perbadanan Putrajaya, perkhidmatan Bas Nadi Putra ke DPP telah diumumkan pada media pada 3 Januari 2013 disusuli pengumuman oleh Presiden Putrajaya semasa Majlis Makan Malam Tahunan DPP J1 pada 5 Januari 2013. Perkhidmatan Bas Nadi Putra secara rasmi telah dimulakan pada 21 Januari 2013 dengan perkhidmatan seawal jam 7.00 pagi hingga 9.00 malam setiap hari dan tambang RM1.00 sehala.

PERSATUAN

Penduduk kawasan perumahan ini mempunyai Persatuan dan Jawatankuasa Penduduknya tersendiri yang terdiri dari;

1.Penaung
2.Penasihat
3.Pengerusi
4.Timbalan Pengerusi
5.Setiausaha
6.Penolong Setiausaha
7.Bendahari
8.Penolong Bendahari
9.Pengerusi Wanita dan Keluarga.

Selain itu beberapa AJK diwujudkan bagi melicin dan mengaktifkan lagi Persatuan penduduk ini iaitu;

1.AJK Keselamatan dan Kesejahteraan
2.AJK Agama dan Kebajikan
3.AJK Sukan dan Rekreasi
4.AJK Sosial dan Kejiranan
5.AJK Logistik dan Kemudahan
6.AJK Landskap dan Seni Taman
7.AJK Hal Ehwal Wanita dan Keluarga
8.5 Orang Penghulu Mukim.

OBJEKTIF PENUBUHAN PERSATUAN PENDUDUK DPP J1

6 objektif utama adalah untuk menjaga hal ehwal perkara-perkara berikut;

I. Keselamatan
II. Keagamaan dan kebajikan
III. Keceriaan
IV. Kesihatan
V. Kerjasama
VI. Semangat kejiranan

SKIM RONDAAN SUKARELA DAN KAWASAN RUKUN TETANGGA (SRS/KRT)

Program ini telah dilancarkan pada Rabu 1 Mei 2013 dengan para penduduk di DPP J1 telah menubuhkan unit berbasikal dan skuad Skim Rondaan Sukarela (SRS). Meskipun pihak RELA dan PDRM sering mengadakan rondaan di kawasan ini, namun SRS dapat meningkatkan lagi tali persahabatan di kalangan penduduk di samping menyemai aktiviti rekreasi yang sihat.

Pihak Jabatan Perpaduan dan Integrasi Nasional (JPNIN) Jabatan Perdana Menteri Daerah Sepang telah meluluskan permohonan DPP J1 menjadi sebuah KRT di bawah Akta Rukun Tetangga 2012 pada 12 Jun 2013 melalui Notis Penetapan bertarikh 14 Jun 2013 dengan nombor pendaftaran : RT10077258.

AKTIVITI KEMASYARAKATAN

Beberapa jenis aktiviti dijalankan oleh penduduk kawasan kejiranan ini untuk merapatkan ukhwah sesama jiran. Antara yang paling kerap diadakan adalah aktiviti berbentuk keagamaan seperti solat maghrib, tahlil dan jamuan diikuti dengan solat isyak berjemaah setiap hari Khamis malam Jumaat yang diadakan di Masjid Kampung Limau Manis. Selain itu, masjid ini turut menganjurkan aktiviti solat Jumaat dan beberapa siri ceramah agama.

Beberapa aktiviti lain yang turut dilakukan oleh para penghuni kawasan kejiranan ini adalah kenduri-kendara, rumah terbuka hari raya, majlis perkahwinan, rondaan, jogging beramai-ramai, senaman, sukan takraw, berbasikal dan sebagainya.

PROGRAM AKAN DATANG

Pihak DPP J1 akan berusaha untuk mewujudkan sebuah Tadika Perpaduan dan sebuah balai rondaan SRS di sebidang tanah terbiar yang kini menjadi taman permainan kanak-kanak. Usaha giat sentiasa dilakukan untuk mendaftarkan ahli-ahli kariah DPP J1 ke dalam satu sistem database persatuan. Justeru ahli-ahli digalakkan untuk menggunakan medium Facebook, Whats App, We Chat, Line, Kokoa Talk, SMS, MMS dan sebagainya untuk berkongsi menyebar maklumat berkaitan DPP J1.
See More