Reviews
5.0
6 Reviews
Tell people what you think
Βασίλειος Μακέδος Μαρία Πεχλιβάνη
· August 15, 2017
Ένας φανταστικός χώρος για δημιουργικές αναζητήσεις...
Λέττα Ξάνθη
· December 26, 2017
Μπράβο συγχαρητήρια
Mirsini Mav
· July 9, 2017
Η Ξάνθη χρειαζόταν αυτόν το χώρο!
Photos
Posts

https://www.meetup.com/Xanthi-Symposium-Meetup/

Περίπατος στην παλιά πόλη, συντροφιά με ένα χειμερινό αεράκι και την απαγγελία ποιημάτων. Ο καθένας θα γράψει από ένα ποίημα σε ένα κομμάτι χαρτί και έπειτα θα το αφήσει σε μιαν άκρη μέχρι την ημέρα που κάποιος άλλος θα το ανακαλύψει. Έπειτα θα κατηφορίσουμε και θα σταματήσουμε σε ένα καφέ, ώστε να διαβάσουμε και να γνωρίσουμε, μέσα από το έργο τους, ξένους ποιητές που εμπνεύστηκαν από αυτή την εποχή. Αφετηρία μας: " Sounds of the Winter " Walt Whitman

Image may contain: 1 person, outdoor
Posts

"Poetry Cafe" Project

...και κάπου εκεί ανάμεσα στην ποίηση, την προσφορά και την κατάθεση των σκέψεων, συναντηθήκαμε. Μικροί, μεγάλοι ονειρικοί ερασιτέχνες στα πρώτα μας βήματα. Σε ένα κοινό που ξέρει να ακούει, να εκτιμά και να γεύεται. Με νέους ορίζοντες, νέες "δια-θέσεις", αναμετρώντας τους εαυτούς μας και δοκιμάζοντας μας κάθε φορά σε αυτό το τόσο γνώριμα καινούργιο.

Image may contain: 2 people, people sitting and indoor
Image may contain: 2 people, indoor
Image may contain: people sitting, table and indoor

"Δίδαξε στα παιδιά σου ποίηση. Ανοίγει το μυαλό, δίνει χάρη στη σοφία και κάνει τον ηρωισμό κληρονομικό".
Sir Walter Scott
Project "POETRY CAFE"
Μικρές ετοιμασίες για την «ποιητική μας μέρα. Αναμονή των λιλιπούτειων ποιητών και ποιητριών, τα χαρτιά στο χέρι, η ποίηση στην τσέπη και μια δόση μικρής αυτοπεποίθησης που λύνει τους κόμπους. Όλα με τον πρώτο στίχο. Μεγάλο γιατρικό !

Image may contain: 1 person, indoor
No automatic alt text available.

Για κάποιους, η κοπή της πίτας προέρχεται απο τα Κρόνια, μια αρχαιοελληνική γιορτή, για άλλους από τη χριστιανική παράδοση. Φημολογείται πως πρώτοι οι Φράγκοι ξεκίνησαν να βάζουν φλουρί στην πίτα για να τιμήσουν τους 3 βασιλιάδες, όπως έλεγαν, τους 3 μάγους για εμάς! Έπειτα ήρθε ο Αγ. Βασίλειος . Ο συγκεκριμένος αριθμός, σύμφωνα με τους Πυθαγορείους είναι ένα σύνολο που αντιπροσωπεύει την αρχή, τη μέση και το τέλος .Ο αριθμός υπονοεί επίσης από το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον. Ενσωματώνει τη φρόνηση και την πρόβλεψη, θεωρώντας πως οι άνθρωποι εξετάζουν και τα τρία μέρη του χρόνου. Έτσι και εμείς βάλαμε 3 φλουριά για να μη χάσουμε την τύχη και μας ξεγλιστρήσει κάτω από την πόρτα! Ας έχουμε όλοι μια όμορφη χρόνια. Όσοι κρατούν στα χέρια το φλουρί, μα και όσοι απλώς την τύχη 😉

Image may contain: one or more people and people sitting
Image may contain: indoor
Image may contain: food and indoor
Image may contain: people sitting, table, food and indoor
“There is no greater agony than bearing an untold story inside you”Maya AngelouWe are expecting you twice a month in a sweet-warmth place that would feel like home even to those who are having a hard
meetup.com

Τα Αρχαία Ελληνικά ως δείγμα οξύνοιας και πολυδιάστατης σκέψης

Γράφει ο Νικόλας Α. Ιωαννίδης

Σε συνεδριακό τόμο τετρακοσίων σελίδων με τίτλο: “Alphabet and the Brain”, έκδοση Springer 1988, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα κορυφαίων φιλολόγων, γλωσσολόγων, ιατρών και φιλοσόφων, σχετικά με τη σημασία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.

...

Συνοπτικά:

α) Η περιοχή Βroka, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο λόγω του ελληνικού αλφαβήτου, λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά.

β) Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικά.

γ) Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στη λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μια ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών μέσω του θεάτρου.

Στο βιβλίο της επιστημονικής ομάδας του Ιωάννη Τσέγκου («Η εκδίκηση των τόνων»), παρουσιάζονται έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής σκέψης με αποδεκτές τεχνικές, επιταχύνθηκαν σε ομάδα 25 μη δυσλεξικών παιδιών.

Επιπλέον, η Αυστραλιανή πανεπιστημιακή ερευνητής, Kate Chanock, στο έργο της“Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek” (Literacy 2006), περιγράφει πώς κατέστησε ένα αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη δυσλεξικό διδάσκοντάς του Αρχαία Ελληνικά!

Από το 2010, τα παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά της περιοχής της Οξφόρδης στην Αγγλία, μετά από επιστημονική πρόταση, διδάσκονται και Αρχαία Ελληνικά, ενώ το ίδιο μάθημα υποβαθμίζεται σκαιώς σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο εκφυλισμός της ελληνικής γλώσσας με τις συνεχείς απλοποιήσεις και παραποιήσεις(greeklish), οδηγεί στη λεξιπενία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, την παντελή έλλειψη δημιουργικού πνεύματος, οξυδέρκειας και αντίληψης. Με λίγα λόγια, μας απομακρύνουν από την εκμάθηση μιας τόσο πλούσιας γλώσσας που ακονίζει το μυαλό, με σκοπό να κονιορτοποιήσουν τις συνειδήσεις μας και να μας καταστήσουν αθύρματα, άκριτους καταναλωτές και εξανδραποδισμένους υπηκόους. Γι’ αυτό..μαθαίνουμε Ελληνικά!

«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» Διονύσιος Σολωμός

See More
No automatic alt text available.
Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 4ου δημοτικού Ξάνθης

Αγαπητοί γονείς,

τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας, εύχονται σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα μαθήματα της Δημιουργικής... Γραφής - Φιλαναγνωσίας θα ξεκινήσουν το Σάββατο 13.01.2018 στην καθιερωμένη για κάθε τμήμα ώρα.
1ο τμήμα (1ης - 2ας Δημοτικού) 4μμ έως 5 μμ
2ο τμήμα (3ης - 4ης Δημοτικού) 5:15 μμ έως 6:15 μμ
3ο τμήμα (5ης - 6ης Δημοτικού) 12:30 μμ έως 2 μμ

Καλή χρονιά σε όλους!

See More

"Ο χρόνος τα αλλάζει όλα εκτός από κάτι μέσα μας που μένει έκπληκτο από την αλλαγή"
Τόμας Χάρντυ

Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος που σε λίγες μέρες θα καταφτάσει και μαζί του θα φέρει 365 νέες μέρες, όνειρα, ιδέες, αλλαγές και ελπίδα. Ας ελπίσουμε ότι μαζί του θα κρατά σταθερά την υγεία, τη δύναμη, το κουράγιο, την υπομονή και την επιμονή για να κυνηγούμε την ευτυχία που σχεδόν πάντα κρύβεται στην αγκαλιά της οικογένειας, των αγαπημένων προσώπων και των μικρών στιγμών σε χαμόγελα των παιδιών.

Image may contain: indoor

Τριβιζάς : "Τόσο ο εγκληματολόγος όσο και ο συγγραφέας παραμυθιών δίνει σημασία σε αυτό που για πολλούς περνάει απαρατήρητο. Ένα καλαμάκι πορτοκαλάδας, ένα ξυλάκι παγωτού, ένα καμένο σπίρτο, μπορεί να κρύβει τόσο τη λύση ενός εγκλήματος όσο και ένα παραμύθι".

Έχοντας τα λόγια του Τριβιζά στο μυαλό μου προσκάλεσα τον πιο κατάλληλο άνθρωπο που δημιούργησε ιστορίες μυστηρίου , με πρωταγωνιστές τα παιδιά όπου ως detectives έγραφαν , έσβηναν και άλλαζαν την πλοκή της ιστορίας. Έλυσαν γρίφους και αποκωδικοποίησαν μηνύματα με σύμμαχο τη φαντασία στο χαρτί και καθοδηγητή τον φίλο Αλέκο Μυροφορίδη.(Alexander Mirof , http://gamecraft.gr/

Ευχαριστώ από καρδιάς και εγώ και τα παιδιά για την υπέροχη οργάνωση

Image may contain: 2 people, people sitting
Image may contain: one or more people, people sitting and table

Είναι όμορφο να βλέπει κανείς προς την ίδια κατεύθυνση, παρέα με άλλους ανθρώπους, δικούς του ανθρώπους,
ειδικά όταν όλοι αυτοί κοιτάζουν προς τον ουρανό.
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους αυτούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας γέμισαν συναισθήματα.

No automatic alt text available.
Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 4ου δημοτικού Ξάνθης

Ξεκινάμε!!!
Σάββατο 2/12/2017 ξεκινάνε τα μαθήματα «Ώρες αφήγησης»
Που: Στην αίθουσα του ολοήμερου στο σχολείο μας (από την είσοδο της οδού Ανδριανουπόλεως)
Αν...αλυτικά τα τμήματα:
Τμήμα 1ο (1ης & 2ης Δημοτικού)
Ώρα: 4μμ με 5μμ
Τμήμα 2ο (3ης & 4ης Δημοτικού)
Ώρα: 5μμ με 6μμ
Τμήμα 3o (5ης & 6ης Δημοτικού)
Ώρα: 12μμ με 1.30μμ
Παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται για τα μαθήματα να προσέλθουν κατά την έναρξη των μαθημάτων και να δηλώσουν συμμετοχή καθώς υπάρχουν ακόμα περιορισμένες διαθέσιμες θέσεις.
Ευχόμαστε «παραμυθένια» και «δημιουργική» συνέχεια σε όλους!!!

Τα μέλη του ΔΣ

See More

"Medium taps into the brains of the world’s most insightful writers, thinkers, and storytellers to bring you the smartest takes on topics that matter"

https://medium.com/about

Medium taps into the brains of the world’s most insightful writers, thinkers, and storytellers to bring you the smartest takes on topics that matter. So whatever your interest, you can always find fresh thinking and unique perspectives.
medium.com