Photos
Videos
End of The World & The Day of Judgement
163
26
Kerdilnya kita. Masihkah ada kesombongan dalam diri? Betapa besarnya kerajaan Allah yang tidak kita ketahui hadnya.
136
8
Pedihnya melihat sakaratul maut. Apatah lagi jika merasainya. Setiap makhluk yang hidup pasti akan merasai mati. Itulah janji Allah.
127
9
Posts

يَأُيُّهَا الَّذِيْنَ ءَامَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيْبُوا قَومًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

Wahai orang-orang beriman! Jika datang kepadamu orang fasik yang membawa sesuatu berita, maka telitilah kebenarannya, agar kamu tidak mencelakakan suatu kaum kerana kebodohan(kejahilan), yang akhirnya kamu menyesali perbuatanmu itu

Al-Hujurat ayat 6

Image may contain: 1 person, beard and hat
Majlis Ta'lim Darul Murtadza added a new photo to the album: Potret Seorang Pendakwah.

“Ada sebahagian dosa boleh dihapuskan dengan amal perbuatan. Namun ada dosa yang dilakukan akan diancam dengan azab Allah SWT di dunia & di akhirat.

Dosa itu ad...alah menyebarkan fitnah terhadap orang yang beriman. Apatah lagi jika yang difitnah itu orang beriman yang bertaqwa lagi alim & wali-NYA. Alangkah mudahnya pada zaman ini untuk menyebarkan fitnah melalui alam maya.

Kita tidak boleh menghukum sesuatu sekadar dengan apa yang didengari atau yang kita nampak kecuali setelah mengetahui akan sumber & kebenarannya.”

• Al Habib Ali Zaenal Abidin Bin Abu Bakar Al Hamid @ #darulmurtadza | Feb 2, 2018

See More
Posts
It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
Posted by Nazrin Asfa
Nazrin Asfa to Dakwah Al-Mustaqim

Apabila Matahari terbit dari sebelah barat?? Apa yang umat manusia lakukan?

Abu Hurairah (RA) narrated that the Prophet (peace be upon him) said: "Whoever believes in Allah and the Last Day, then let him honor his guest. And whoever believes in Allah and the Last Day, then let him say what is good or remain silent."

At-Tirmidhi

https://youtu.be/PUCA9smUClI
سورة آل عمران ١٩٠-١٩٤
للقارئ:عبدالكريم عمر فطاني (المكي)
By: Abdulkarim Almakki
‎إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَآيَاتٍ لِأُولِي الْأَلْبَابِ...
Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal,
‎الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَٰذَا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
(yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka.
‎رَبَّنَا إِنَّكَ مَنْ تُدْخِلِ النَّارَ فَقَدْ أَخْزَيْتَهُ ۖ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنْصَارٍ
Ya Tuhan kami, sesungguhnya barangsiapa yang Engkau masukkan ke dalam neraka, maka sungguh telah Engkau hinakan ia, dan tidak ada bagi orang-orang yang zalim seorang penolongpun.
‎رَبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلْإِيمَانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا ۚ رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الْأَبْرَارِ
Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami mendengar (seruan) yang menyeru kepada iman, (yaitu): "Berimanlah kamu kepada Tuhanmu", maka kamipun beriman. Ya Tuhan kami, ampunilah bagi kami dosa-dosa kami dan hapuskanlah dari kami kesalahan-kesalahan kami, dan wafatkanlah kami beserta orang-orang yang banyak berbakti.
‎رَبَّنَا وَآتِنَا مَا وَعَدْتَنَا عَلَىٰ رُسُلِكَ وَلَا تُخْزِنَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۗ إِنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ
Ya Tuhan kami, berilah kami apa yang telah Engkau janjikan kepada kami dengan perantaraan rasul-rasul Engkau. Dan janganlah Engkau hinakan kami di hari kiamat. Sesungguhnya Engkau tidak
menyalahi janji".
subscribe: Abdulkarim Almakki
@abdulkarimalmakki #abdulkarimalmakki #عبدالكريم_فطاني_المكي

See More
سورة آل عمران ١٩٠-١٩٤ للقارئ : عبدالكريم عمر فطاني (المكي) By: Abdulkarim Almakki ‎إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّه...
youtube.com

Sekadar renungan kita bersama:-

Sebenarnya tiap detik, setiap minit, setiap jam, setiap hari dan seterusnya...... manusia melangkah semakin tua dan semakin pendeklah usia yang berbaki.

Seperti penumpang kereta api malam yang terus menyusur tanpa berpatah balik.

...

Hairan sungguh manusia itu. Kebanyakannya hanya sedar bahawa usianya makin tua dan baki usianya semakin pendek hanya setelah setahun berlalu. Lalu dibuatlah berbagai janji dan azam ......"azam tahun baru" .....yang hanya merupakan ulangan yang di'ayat'kan semula apa yg telah diazamkan tahun-tahun sebelum ini. Di'ayat'kan semula, diberi pakaian baru untuk memperlihatkan sifat barunya.

Ingatlah wahai diriku dan keluargaku serta sahabat-sahabatku.....kegembiraan kita menyambut tahun baru dengan pelbagai azam "baru" atau sambutan kelahiran dengan pelbagai doa dan harapan, jangan sampai melalaikan keinsafan bahawa kita tetap melangkah ke hadapan menuju kampung halaman yang hakiki.

Kita akan kembali. Kita bukan "pergi". Amat tidak tepatlah istilah yg digunakan dengan kata-kata......."pemergianmu tiada gantinya". Bukan pemergian wahai anak-anakku, keluargaku dan para sahabatku. Kita kembali.....ya kita kembali setepatnya.

Sumber:
Dari group Whatsap

See More

Dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Seburuk-buruk manusia adalah orang yang bermuka dua, dia datang ke sini dengan satu sikap dan bila datang kepada yang lain dengan sikap yang lain.” (Sahih Bukhari, no. 6643, Sahih Muslim, no. 4714, Musnad Ahmad, no. 7039, Muwatha’ Malik, no. 15

Sifat malu itu adalah perhiasan kaum perempuan.

Lebih indah kali bila kalian yang berpurdah memeliharanya.

Tahniah kerana memilih berpurdah. Allah sangat suka. Dan sebaiknya tambah lagi sukanya Allah dengan memelihara sifat malu kalian.

...

Sumber : Ahmad Kamil Almiftahi

See More

Rasulullah s.a.w bersabda: Ada dua kenikmatan yang disia-siakan oleh kebanyakan manusia, iaitu nikmat sihat dan masa lapang. (H.R. Bukhari dan Muslim)

Rasulullah s.a.w bersabda: Sesiapa yang berkehendakkan dunia maka hendaklah ia berilmu, sesiapa yang berkehendakkan akhirat maka hendaklah ia berilmu dan sesiapa yang berkehendakkan kedua-duanya maka hendaklah ia berilmu. (H.R. Tirmidzi)

Memahami bacaan dalam solat adalah dituntut dan ia dapat menjadikan seseorang itu lebih kusyuk dalam solatnya apabila dia memahami apa yang dibacanya. Tapi adakah semua umat Islam yang solat mengerti apa yang dibacanya dalam solat? Mungkin sewaktu kecil kita didedahkan dengan bacaan dalam solat dan maksudnya, tapi seperti biasa, kebanyakan dari kita akan mengahafal bacaan arabnya dan tidak menghafal maksudnya. Jadi mulai sekarang marilah sama-sama kita mengerti bacaan dalam s...

Continue Reading

APA MAKNA "REZEKI"

Rezeki itu bukanlah bermakna kamu dapat apa kamu nak. Tapi bila kamu terima apa yang Tuhan beri.

Kita belajar tentang sirah mengenai Siti Mariam(as) tidak berkahwin tapi dapat anak. Itu adalah rezeki beliau.

...

Kita lihat pula sirah Sayyidatina Aishah(ra) . Beliau berkahwin namun tak dapat anak. Itu pula rezeki beliau.

Allah hantar Nabi Musa(as) ke rumah Firaun sebagai anak angkat untuk membawanya ke syurga. Tapi tetap juga Firaun menjadi manusia paling celaka yang memilih neraka.

Allah menghantar Nabi Nuh(as) untuk menyelamatkan kaumnya tapi anak isterinya sendiri derhaka dan enggan terima.

Pelajarilah sesuatu dari kisah-kisah seperti itu. Sungguh. Rezeki masing-masing tak sama. Semua ada jalan ceritanya yang tersendiri! Semuanya untuk menceritakan kehebatan Allah dalam mengatur segala-galanya dengan indah.

Orang yang ada suami, ada isteri, ada anak, ini bermakna ada tanggungjawab yang dipikul juga. Mudah dapat pahala. Tapi mudah juga dapat dosa.

Yang tak bertemu jodoh, yang tak dikurniakan zuriat pun satu rezeki juga. Rezeki terlepas tanggungjawab dan risiko nak menjawab depan Allah nanti.

Jadi, sebelum kita terus mengeluh tentang itu ini, perlu difahami dulu konsep rezeki. Ada, tak semestinya untung. Tak ada, tak semestinya rugi.

Kalau dapat apa kamu nak, tak semestinya kamu boleh terus bergembira. Kalau tak dapat apa kamu nak, tak semestinya kau tak boleh bahagia.

Takdir Allah ini misteri sifatnya. Rahsia Allah dalam perbuatan-Nya. Entah-entah airmata redha yang kau titiskan dalam mengharung kecewa itulah yang menghanyutkan kau ke syurga.

Jadi...

"Rezeki tu bukan bermakna kamu dapat apa kamu nak. Tapi bila kamu terima apa yang Tuhan beri."

Ya! Yang penting, kamu percaya.. kalau sudah itu takdirmu, itulah yang sebaik-baiknya.

Kamu hanya akan bahagia kalau kamu terima.

Percaya dan terima.

Wallahu'alam

SILA SHARE DAN SEBARKAN

-Ustaz Iqbal Zain-

See More

Saiyyidina 'Usman radhiallahu 'anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Yang terbaik antara kamu ialah orang yang belajar Al-Quran dan mengajarkannya."

(Hadith Riwayat Bukhari, Abu Daud, Tirmizi, Nasa'i dan Ibnu Majah)

SEDARLAH KITA INI MURID*

Setinggi manapun kita belajar,
Setebal manapun kitab yang kita khatam, Gelaran apapun yang kita terima, Besar manapun pangkat kita;

...

Kita tetap perlu menjadi KOSONG dihadapan mana-mana GURU kita.
Terutama GURU yang BUKA JALAN untuk kita berjalan ke akhirat.

Banyak yang terjadi hari ini, dulunya MURID dihadapan GURU, tetapi setelah menempuh SEDIKIT pengalaman, tiba-tiba berlagak menjadi GURU dihadapan GURU.

Dahulunya mencium tangan, kini tidak lagi. Dahulunya berkhidmat, kini tidak lagi. Bahkan mengharap dirinya pula DIKHIDMATI. Dulu memanggil GURU dengan penuh hormat, kini hanya menyebut nama. Kini dirinya pula minta DIHORMATI.

Semua GURU mengharap MURIDNYA lebih darinya.

Tetapi MURID tidak akan mampu melebihi dari GURUNYA.

Duhai MURID, jangan mudah engkau LUPA DIRI. Jika tidak kerana GURU engkau, tidak engkau kenal jalan ini.

Jangan hilang ADAB dengan GURU !Tiada ADAB maka hilanglah KEBERKATAN.

Kalau murid itu umpama bulu mata,
Maka guru Umpama kening
Walau tinggi mana bulu mata naik
Tak akan sampai setara dengan guru.

Semoga Allah ﷻ mengurniakan kita adab bersama GURU kita sepertimana yg diingini Guru kita bahkan lebih dari itu InshaAllah .

SILA SHARE DAN SEBARKAN

-DARUL MUJTABA-

See More

Dari Abdullah bin Amru bin Al Ash dia berkata: "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam keluar menemui kami sementara di tangan beliau terdapat dua kitab. Kemudian beliau pun bertanya: "Apakah kalian tahu apakah kedua kitab ini?" Maka kami pun menjawab: "Tidak wahai Rasulullah, kecuali anda mengkhabarkannya pada kami."

Akhirnya beliau pun bersabda berkait dengan kitab yang berada pada tangan kanannya: "Ini adalah kitab yang berasal dari Rabb semesta alam. Di dalamnya terdapa...t nama-nama penduduk syurga dan juga nama-nama orang tua serta kabilah mereka. Jumlahnya telah ditutup dengan orang yang terakhir dari mereka, dan tidak akan ditambah dan jumlah mereka tidak pula dikurangi lagi."

Kemudian beliau bersabda berkait dengan kitab yang berada di tangan kirinya: "Ada pun ini, ia adalah kitab yang juga berasal dari Rabb semesta alam. Di dalamnya telah tercantum nama-nama penghuni neraka, dan juga nama-nama bapa mereka serta kabilah mereka, dan telah dijumlah dengan orang yang terakhir dari mereka. Sehingga jumlah mereka tidak lagi akan bertambah dan tidak pula akan berkurang selama-lamanya."

Kemudian para sahabat pun berkata: "Kalau begitu, dimanakah letaknya amalan wahai Rasulullah jika memang perkara sudah habis (ditetapkan)?" Beliau menjawab: "Berusahalah dan mendekatilah, kerana sesungguhnya penduduk syurga akan ditutup dengan amalan penduduk ahli syurga, meskipun ia mengamalkan amalan apa saja. Dan sesungguhnya penduduk neraka akan ditutup pula dengan amalan penduduk neraka, meskipun ia mengerjakan amalan apa saja."

Kemudian Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda dengan kedua tangannya lalu menghempaskannya: "Sesungguhnya Allah telah selesai terhadap urusan para hamba-Nya. Satu golongan di dalam syurga dan satu kelompok pula di dalam neraka."

(Sunan At-Tirmidzi, no. 2067, hasan)

See More