Posts
Hiša kulture Celje is with Miha Firšt.

Pripravljamo novo predstavo, monodramo Patrika Süskinda Kontrabas. V vlogi kontrabasista bo nastopil znani celjski kontrabasist. Uganete kdo?

22. in 27. marca v Plesni forum Celje.
f: Matjaž Očko

Image may contain: 1 person, night

Vesperae Musicae: Godalni kvartet Furiant

Oboževalcem klasične glasbe bo berlinski kvartet, v katerem so zbrani odlični glasbeniki iz Slovenije, Srbije, Romunije in Italije, prinesel nepozabno glasbeno izkušnjo. O zasedbi pove veliko že dejstvo, da se v svetu, kjer so glasbeniki praviloma primorani redni dohodek iskati z zaposlitvijo kot orkestrski glasbeniki ali učitelji, vsi štirje člani kljub mladosti profesionalno udejstvujejo izključno v tem sestavu. S svetovne turneje, ...ki jih je peljala vse od ZDA do Avstralije, prihajajo v Celje s sporedom kultnih del Franza Schuberta in Ludviga van Beethovna.

violini Stefano Mesaglio, Vlad Popescu
viola Mladen Somborac
violončelo Nika Švarc

Program Beethoven, Respighi, Schubert

Predkoncertni pogovor z umetniki ob 19. uri v stranski dvorani.

Vstopnina: 12 EUR / 5 EUR za mlade do 27 in člane DLUC.
Koncert v sklopu abonmaja Vesperae Musicae.

See More
MAR15
Thu 7:00 PM UTC+01Celje National HallCelje, Slovenia
13 people interested
Photos
Videos
Simon in Gregor še vadita ... Se vidimo čez eno uro v Narodnem domu na prvem abonmajskem koncertu Vesperae Musicae!
46
9
Printajo se gledališki listi ... Alma. Sama. premierno ta četrtek!
5
S pomladnim sprehodom s Celjskim godalnim orkestrom smo zaključili 5. sezono Glasbenih sobotnic. #velikaglasbazamaleotroke
54
2
Reviews
4.4
8 Reviews
Tell people what you think
Posts

KGLU - Koroška galerija likovnih umetnosti smo priporočili program za koncert ob njihovi veličastni razstavi Vojna. Kdo gre z nami v Slovenj Gradec?

FEB20
Tue 6:00 PM UTC+01KGLU - Koroška galerija likovnih umetnostiSlovenj Gradec, Slovenia
25 people interested

Nova generacija filmskih ustvarjalcev obeta! Najkrajši filmski festival v ciklu #tigledas in pogovor Antonije Todić s Hano Vodeb in Vidom Hajnškom. Hvala @mestnikinometropol za gostoljubje.

Image may contain: 1 person, indoor

#tigledas : Najkrajši filmski festival bo jutri predstavil tri mlade slovenske filmske ustvarjalce in njihove filme. V in z Mestni kino Metropol ob 18.00 1319. dan in Ljubljana : Munchen 15:27, ki jima sledi pogovor Antonije Todić s Hano Vodeb in Vidom Hajnškom, ob 20h pa še Konec. #kulturategleda

Image may contain: one or more people

Preteklo sredo, 7. februarja, je Hiša kulture Celje v Muzeju novejše zgodovine Celje organizirala okroglo mizo z naslovom Periferija v kulturi. Član naše programske ekipe arhitekt Matija Kovač se je pogovarjal s kulturnim ekonomistom dr. Andrejem Srakarjem, direktorico Koroške galerije likovnih umetnosti dr. Andrejo Hribernik in novinarko Dela Špelo Kuralt.

V času, ko javnost sicer najbolj razburjajo opozorila nevladnih organizacij na neustreznosti pri programskem razpisu, s...o se govorci ukvarjali s splošnejšimi vprašanji o odnosih med prestolnico in preostankom države ter javnimi zavodi in nevladnimi producenti. Dr. Andreja Hribernik je ocenila, da je v Sloveniji mreža galerij in muzejev izjemno dobro organizirana in učinkovito ponuja dostop do tovrstnih umetniških in izobraževalnih vsebin v vseh regijah. Veliko sodelujejo tudi z nevladnimi organizacijami, saj se taka sodelovanja izkazujejo za zelo simbiotična. Še vedno pa raznovrstna umetniška produkcija zelo težko najde prostor v osrednjih medijih, če se ne dogaja v Ljubljani, Špela Kuralt je pojasnila, da se v zadnjem času zaradi tehnoloških sprememb število novinarjev v medijskih hišah vztrajno manjša, posledično pa novinarji težje spremljajo vse teme in je pokrivanje kulture bolj odvisno od osebnih afinitet posameznih novinarjev. Umetnost je vsekakor tudi manj privlačna tema, a je Špela Kuralt opozorila, da odgovornosti ne moremo prevaliti izključno na uredniške politike saj, čeprav v neki meri javno mnenje ustvarjajo, se mediji nanj vendarle tudi odzivajo in ga spremljajo. Dr. Srakar je potrdil, da ima kultura sorazmerno visoke ekonomske multiplikatorje in kot taka prinaša veliko dodano vrednost ter povedal, da je problem financiranja, o katerem se na področju umetnosti govori zelo veliko, le eden od mnogih in nikakor najpomembnejši.

Po mnenju vseh gostov je osrednji problem slovenske kulture popolna odsotnost kakršnekoli razvojne vizije, saj politikov kultura ne zanima, niti ne vedo kaj bi z njo počeli, posledično pa se (takoimenovani, a dejansko neobstoječi) kulturni model na vse spremembe prilagaja z desetletji zamude. V dnevih po okrogli mizi, ko bolj konzervativno orientirane slovenske politične stranke iz konteksta iztrgane fotografije performansov letošnjih Prešernovih nagrajenk uporabljajo za ekstremno neokusne propagandne manipulacije, ki umetnost in sploh vsakršen intelektualizem prikazujejo kot nekaj izprijenega in škodljivega, vidimo, da je stanje izjemno zaskrbljujoče.

Četudi nevladne kulturne organizacije dosežejo dogovor z ministrstvom, bo to torej rešena šele prva od mnogih težav, ki pa na ustvarjalnost že zdaj nima vpliva - vsi udeleženci okrogle mize so se namreč strinjali, da je kulturna produkcija tudi izven Ljubljane, sploh na področju nevladnih producentov, izjemno inovativna in raznolika.

Zapis: Miha Firšt, HKC
Foto: Muzej novejše zgodovine Celje
#kulturategleda

See More
Image may contain: one or more people, people sitting and indoor
Image may contain: 3 people, people smiling, people sitting

Ti gledaš ... najkrajši filmski festival -

1319. DAN (Domen Martinčič, 22', igrani) En dan. Mož se malo ustavi, nato gre dalje.LJUBLJANA - MÜNCHEN 15:27 (Katarina Morano, 42', igrani) Mala dela v fotokopirnici, samo začasno, dokler ne najde česa boljšega. Jure dela v zaključnih delih gradbeništva, začasno, da pač nekaj zasluži, d...
eepurl.com

Jutri bosta v Muzej novejše zgodovine Celje Herman Lisjak in Luka Marcen poskusila mladim tolkalcem z Glasbena Šola Celje razložiti ritem v delih našega velikega pesnika.
Ali obratno? 🙃 Glasbene sobotnice: Kako je plesal France Prešeren?🕺🏻

FEB10
Sat 10:00 AM UTC+01Muzej novejše zgodovine CeljeCelje, Slovenia
16 people interested

Novi tednik v jutrišnji predpraznični izdaji osvetljuje temo, ki jo bomo mi še nekoliko obširneje obravnavali na večerni okrogli mizi v Muzej novejše zgodovine Celje!

Periferija v kulturi 🌍 -

Umetniki in producenti se ne spopadajo zgolj s kreativnimi izzivi, kultura ima tudi politične, demografske in sociološke komponente. Na februarski okrogli mizi se ne bomo pritoževali, temveč preprosto vprašali pristojne - zakaj denar ministrstva za kulturo ostaja v Ljubljani? Zakaj dogodki, ki ...
eepurl.com

Glasbene sobotnice: Kako je plesal France Prešeren?

Nastopajo Tolkalci z Glasbene šole Celje. Mentor Damir Korošec.

Ob besedi “ritem” najprej pomislimo na afriške bobne in plesne korake, a v resnici je ritem povsod okoli nas. V ritmu govorimo, hodimo, pišemo, delamo, celo razmišljamo. Najznamenitejšega slovenskega pesnika France Prešerna, na katerega obletnico smrti obeležujemo slovenski kulturni praznik ravno v teh dneh, med drugim odlikuje ravno popoln in nezmotljiv ritem v njegovih pesmih. Vas zanima, na kakšne ritme je poplesoval velikan slovenske poezije? To bomo izvedeli s pomočjo kopice zanimivih tolkal učencev Glasbene šole Celje.Vstopnina 3 EUR. Koncert v sklopu abonmaja Glasbene sobotnice.

FEB10
Sat 10:00 AM UTC+01Muzej novejše zgodovine CeljeCelje, Slovenia
16 people interested

🥁 Ob kulturnem prazniku pripravljamo -

Umetniki in producenti se ne spopadajo zgolj s kreativnimi izzivi, kultura ima tudi politične, demografske in sociološke komponente. Na februarski okrogli mizi se ne bomo pritoževali, temveč preprosto vprašali pristojne - zakaj denar ministrstva za kulturo ostaja v Ljubljani? Zakaj dogodki, ki ...
eepurl.com

Danes izide nova Spletna serija Dualizem! Produkcija je plod dela celjskih avtorjev, med njimi jih je res veliko, ki ste jih ali pa jih še boste videli tudi na naših odrih

Image may contain: 2 people, text
Spletna serija Dualizem

[DANES ZVEČER]
bomo na www.dualizem.com premierno gledali prvo epizodo nove originalne Spletna serija Dualizem. 💻👀 Tega enostavno ne smete zamuditi. 😎 Saj ne boste, a ne? 😉 Povejte naprej - delite, komentirajte in všečkajte. 👍 #premiera #spletnaserija #dualizem #vemokajjemimet

[tonight] We'll be at www.dualizem.com premiere watching the first episode of the new original @[433495283681573:274:Spletna serija Dualizem]. 💻👀⏳ you just can't miss it. 😎 you won't, will you? 😉 tell on - share, comment and fallow. 👍 #premiere #spletnaserija #dualism #vemokajjemimet
Translated

Okrogla miza ob slovenskem kulturnem prazniku:
Periferija v kulturi

Umetniki in producenti se ne spopadajo zgolj s kreativnimi izzivi, kultura ima tudi politične, demografske in sociološke komponente. Na februarski okrogli mizi se ne bomo pritoževali, se preprosto vprašali - zakaj denar ministrstva za kulturo ostaja v Ljubljani? Zakaj dogodki, ki se ne zgodijo v prestolnici, v nacionalnih medijih (tudi tistem, ki ga plačujemo vsi državljani) ne obstajajo? Zakaj je kulturna d...ecentralizacija že leta osnovna strategija, ki pa obstaja zgolj na papirju? In konec koncev, zakaj je pravzaprav težko določiti, ali celotna problematika manj zanima državne ali lokalne oblasti?

Gostje: dr. Andreja Hribernik, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti, Špela Kuralt, Delova dopisnica iz Celja in dr. Andrej Srakar, kulturni ekonomist z Ekonomske fakultete UL.

V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje.

Vstop prost.

See More
FEB7
Wed 6:00 PM UTC+01Muzej novejše zgodovine CeljeCelje, Slovenia
46 people interested