Reviews
Humtank Student has no reviews yet.
Tell people what you think
Photos
Posts
It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
Posted by Humtank Student
14 Views
14 Views
Posts
Live Video Interrupted
The broadcast has been paused. It should resume shortly.
This live video has ended.
It'll be available to watch on Humtank Student's timeline shortly.
It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
Posted by Humtank Student
15 Views
15 Views

Nu är de här, Humtank Students kommentarer på tankesmedjans senaste rapport om humanioras potential på arbetsmarknaden! Vi pratar om kritiskt tänkande, sådant som inte låter sig automatiseras och vad svenska företag kan lära sig av amerikanska. In och läs nedan:

Tidigare under sommaren presenterade Humtank sin andra rapport ”På jakt efter framtidens kompetenser – Om humanioras potential på arbetsmarknaden”. Rapporten innehåller glädjande resultat för Humtank Student och alla humanister. De kompetenser som anses vara mest eftertraktade är nämligen sådant vi…
humtank.se

"Det har slutat regna och jag sitter i den sedan länge överblommade syrenbersån nere på min gård. Trädgårdsmöblerna har jag torkat av med ena ärmen på min jacka. Jag tar upp telefonen och googlar: Varför läsa sommarkurs?”

Är det något du också alltid undrat över? Läs Hilma Olssons essä för att få svar!

http://humtank.se/darfor-stannar-studenter-kvar-vid-de-hum…/

Jag har mött upp med en äldre släkting. Det är början av augusti. Vi dricker kaffe på en inneservering som erbjuder förstklassig utsikt över regnet som öser ner på trottoaren utanför. Vi pratar om vädret, semestern och de utväxande mjölktänderna på minstingen bland barnbarnen. Sen frågar han mig vad...
humtank.se

Innan jag började läsa filosofi jobbade jag som databasadministratör för ett stort företag. Jag ville plugga på universitet, men jag visste aldrig riktigt vad. Efter att ha testat att läsa filosofi en termin ville jag verkligen läsa mer. Jag kunde knappt få nog. Senare började jag läsa litteraturvetenskap och kunde knappt få nog av det heller. Nästan allt jag lärt mig finns någonstans i bakhuvudet och jag har aldrig ångrat mina val. Nästan allt jag lärt mig använder jag mig a...v varje dag.

Samhället står inför många förändringar och behoven för humanistiska kompetenser kommer att öka i takt med att förändringarna ökar. Inför de samhällsutmaningar vår generation står inför erbjuder humanioran flera sätt att förstå problemen. När till exempel information finns i överflöd kan tolkningsvetenskaper vara livsnödvändiga verktyg.

Många humanister håller bildningsidealet högt, men de utbildningar humanister går på leder till bra jobb. Och för att konstatera någonting som borde vara uppenbart: vad vore ett lärosäte utan språk? En utbildning i humaniora är ett riktigt nöje - och en sann nytta.
_________________________________________________________
Daniel Kraft har en utbildning i filosofi och en i litteraturvetenskap. I samband med studierna har Daniel jobbat som databasadministratör och med utbildningsfrågor på sin fakultetskår i Lund. I Humtank Student jobbar Daniel tillsammans med Stefanie med att engagera sig i samhällsdebatt relaterad till humaniora.

See More
Image may contain: 1 person, standing

I många länder är det viktigare ATT man har studerat vid högskola, snarare än VAD man har läst. Specialiseringen sköter man genom praktikperioder och strategiska val av uppsatsämne istället. Så var det bland annat i Tyskland där jag påbörjade min akademiska bana för sju år sedan. Det gjorde att det tog ganska länge för mig att förstå att helt andra regler råder i Sverige. Här är vi istället besatta av programnamnet på examensbeviset. Det måste vara ”fräscht” och ”anställnings...bart”. Jag upplever att den här neurosen skadar humanister som valt "osexiga" program och de som plockar ihop sin examen av fristående kurser när de ska ut i arbetsmarknaden.
Här följer således ett meddelande till alla som någonsin mottagit ett CV från mig:
Jag är mer än mitt anställningsbara programnamn. Jag är en tomteblosskompott av varje fristående kurs jag valt, varje timme jag suttit på biblioteket och varje uppsats jag svettats fram. Min examen må indikera att jag är förmögen att slutföra saker, men jag kan intyga att alla enskilda kurser är vad som har gjort mig konstant skeptisk, undrande och framförallt, evigt växande. Och en förbenat bra anställd med god förmåga vad gäller tidsplanering, problemlösning och att hantera en ombytlig värld.
_________________________________________________________

Fanny Thalén slutför just nu en master i kommunikation med inriktning mot offentlig förvaltning och myndigheter vid Göteborgs universitet. Hon har ett förflutet som slavist från Humboldtuniversitetet i Berlin och har tidigare jobbat som bland annat radiojournalist. I Humtank Student är Fanny kommunikationsansvarig. Hon är summan av alla sina kurser och lite till.

See More
Image may contain: 1 person

Jag har alltid haft ett intresse för samhället och människor. För min egen del var att studera på universitetet en självklarhet, trots att jag inte har någon akademisk tradition inom min familj. Jag ville utveckla mina egna tankar om vårt samhälle och om oss människor, en drivkraft som först tog mig till de rena samhällsvetenskapliga ämnena. Men efter år ett inom Samhällsvetenskapliga fakulteten kände jag att det inte var tillräckligt, att jag inte fick svar på de frågor jag ...hade inom mig på det sättet jag trodde att jag skulle få.

Det var då jag hittade till genusvetenskapen och i förlängningen, humanioran. Precis som Hilma i Humtank Student, får jag också ofta frågan var för jag inte studerar något som jag faktiskt kan bli något av, speciellt eftersom genusvetenskapen ger dig inte en direkt arbetstitel eller en självklar profession. För vad blir en av att studera humaniora? Och vad kan en jobba med?

Mitt svar blir alltid: jag har under min tid som humaniorastudent förvärvat ovärderliga kunskaper och analytisk förmåga, jag har fått de redskap jag behövt för att få svar på de frågor som grott inom mig hela mitt liv. Och det, kära humanister, är värt mer än en arbetstitel. Jag vet att genom mina humaniorastudier kommer jag kunna ta mig an, i stort sett, vilka yrken som helst (okej, kanske inte jurist eller läkare, men ni förstår vad jag menar!) och bara den vetskapen ger mig hopp och stärker min drivkraft. Och det är något som jag vill att alla humanister ska känna! Genom att erkänna de humanistiska utbildningarnas värde ger vi möjlighet till både samhället och människor att utvecklas och frodas.

Stefanie Tagesson har studerat genusvetenskap vid Stockholms universitet, med inriktning på feministiska kulturstudier. Under hennes utbildning har hon engagerat sig i påverkansfrågor för studenter på både lokal, central och regional nivå. Inom Humtank Student engagerar hon sig, tillsammans med Daniel Kraft, i samhällsdebatt kring humaniora.

See More
Image may contain: 1 person, smiling, standing

Jag har under större delen av min uppväxt vetat att jag vill bli lärare. Då jag tog studenten satte jag mig ner och funderade: Hur gamla vill jag att mina elever ska vara? Vilka ämnen brinner jag verkligen för? Snabbt kom de samhällsorienterade ämnena upp som tanke och jag beslutade mig för att det skulle bli några av dessa. Men vilka?! Återigen fick jag sätta mig ner och fundera ett slag men kände relativt snabbt att hjärtat klappade lite hårdare för historia och samhällsku...nskap.

På ämneslärarprogrammet har de pedagogiska och ämnesdidaktiska kurserna en stor och avgörande roll. Dessa förutsätter att vi som lärare förvärvar och lär oss praktisera kunskaper inom humaniora så som kritiskt tänkande, faktagranskning, källreflektioner m.m. Detta gäller inte bara humanistiska lärarutbildningar utan alla som väljer att bli lärare eftersom samhället förväntar sig att vi i vår tur ska lära våra elever det samma.

Efter fem år vid programmet är jag säkrare än någonsin på att jag tog helt rätt beslut att läsa till historia- och samhällslärare. Dock har jag insett att de humanistiska ämnena måste få en starkare ställning som vetenskap. I detta tror jag skolan har en viktig roll att spela. Bilden av humaniora kan inte förändras över en natt utan måste börja med att utbilda och förändra synen hos våra unga. Så har vi ytterligare ett skäl till varför det behövs satsas mer på skolan!

Andreas Wåhlén har studerat ämneslärarprogrammet vid Linköpings universitet. Inom denna utbildning har han studerat historia och samhällskunskap. Ett starkt intresse är just påverkansarbete. I Humtank Student är Andreas verksamhetsledare tillsammans med Hilma Olsson.

See More
Image may contain: 1 person, standing

När jag tog studenten ställdes jag inför två val: att arbeta eller studera. Jag valde skolbänken utan att veta vad jag egentligen ville plugga. Jag plockade fram kartan, hittade universitetet som låg närmast min hemstad och klickade mig in på deras hemsida för att se om något av mina intressen matchade kursutbudet. Så fann jag min väg in till de humanistiska institutionerna. Det började med litteraturvetenskap, kreativt skrivande, sedan historia och så litteraturvetenskap och... kreativt skrivande igen. Den här hösten är det en kurs i brukspiano jag ska läsa.

Rätten till förkovran och seriös utbildning för att så småningom kunna arbeta professionellt med sitt intresse har jag märkt är en sällsynt omdiskuterad aspekt i debatten om humaniora. Ofta får jag frågan ”Varför läser du inte något som du istället blir någonting av?” Efter fyra år vid fakulteten vid konst och humaniora har jag lärt mig att det bara finns två sätt att svara ärligt på den frågan:

1. Jag är redan någonting.
2. Mitt intresse är min profession.

Hilma Olsson studerar litteraturvetenskap och kreativt skrivande med inriktning på barnlitteratur vid Linnéuniversitetet. Hon arbetar sedan flera år tillbaka som amanuens på Institutionen för film och litteratur och som samordnare av högre utbildning för nyanlända med akademisk bakgrund vid Institutionen för svenska språket

See More
Image may contain: 1 person, standing

Den här veckan presenterar vi oss själva! Varje dag kommer ni att få lära känna en av oss som jobbar med Humtank Student. Först ut är Hilma Olsson, verksamhetsledare.

Välkommen ny student och framförallt, välkommen ny humanist!

Idag publiceras Urval 2 till universitet och högskolor runt om i landet. Vi i Humtank Student vill hälsa grattis till alla er som kommit in på era utbildningar! Men ett särskilt grattis till alla er som valt en humanistisk utbildning, ni har gjort ett val som kommer att utveckla er som personer och kunskapsbärare. Att läsa en humanistisk utbildning ger en fördjupad förståelse om alla nivåer i både samhället och live...t, den kunskap som ni kommer att förvärva under er humanistiska utbildning är ovärderlig och bidrar till samhällsutvecklingen!

Humtank Student är en gren till tankesmedjan Humtank. Syftet med Humtank Student är att stärka studentperspektivet på det som Humtank engagerar sig i och tillsammans med dem stärka humanioras position såväl inom som utanför de akademiska institutionerna. Vi i Humtank Student vill alltså föra er - humaniststudenters - kamp och värna statusen och intresset för humanistisk utbildning. Håll därför utkik efter oss och sprid nyheten om Humtank Student vidare till era humanistkompisar!

Så återigen, stort grattis till alla er som valt en humanistisk utbildning!

http://humtank.se/humtank-student/

See More
Humtank Student updated their profile picture.
No automatic alt text available.