See more of Kelab IKRAM Mesir by logging into Facebook
Message this Page, learn about upcoming events and more.
See more of Kelab IKRAM Mesir by logging into Facebook
Message this Page, learn about upcoming events and more.
Not Now
Photos
Reviews
18 Reviews
Tell people what you think
Marwan Mohamad
· October 31, 2016
Sebagaimana sistem pendidikan istitusi pondok yang pertama dalam sejarah Islam bermula dalam persekitaran ruh jihad mujahidin pimpinan Sultan Salahuddin Al-Ayyu...bi pada zaman Empayar Gemilang Islam , Empayar Ayyubiah . Suasana dan persekitaran kem tentera Islam yang beratus ribu bilangannya yang pada masa yang sama dibasahi biah dan roh iman dan ketaqwaan kepada Allah . Akan "kering" jika serampang satu mata semata mata ; lahiriah , kontang dan tidak holistik maknanya dan niat untuk persediaan peperangan yang ada tanpa jiwa Islam dan keikhlasan kepada Rabbnya .. Dengan adanya medium dakwah dalam kalangan semua kita di Mesir ini, sekalipun y bukan bergelar ahli rasmi , ia suatu pelaburan y mungkin tidak kelihatan sekarang hasilnya . Hasil y ditarbiah menerusi ilmu , biah solehah yang diharapkan akan berakhir sebagai amal yang berguna dalam hayat kita semua daripada apa jua aktiviti yang dianjurkan menerusi KELAB IKRAM MESIR ..Tahniah kepada semua .. ~ Mansoura Thibb See More
Amir Izzuddin
· May 19, 2017
Semoga Allah terima amal kita. Tarbiah bukan segala-galanya tetapi segala-galanya bermula dengan tarbiah.
Nabila Azmi
· March 23, 2016
medan yang baik untuk improve diri mentally, spiritually dan physically, dibantu dengan surrounding(akhawat) yang juga saling menyokong dan membina :)
W Nurul Izzaty
· March 2, 2016
Semoga terus tsabat dan maju menuju redha Allah.

Bismillahi nahya
Videos
Video Korporat Kelab IKRAM Mesir
99
7
STEP3 IS COMING ! [PROMO] Kisah-kisah tipikal serta perbandingan ekspektasi dan realiti masalah-masalah kewangan yang seringkali dihadapi oleh pelajar-pelajar dalam dan luar negara khususnya di Mesir. Antaranya adalah langsung tidak merancang kewangan, berbelanja pada perkara yang tidak perlu, tidak mahir berniaga dan pelbagai lagi. STEP 3 dibawakan khas oleh IKRAM Mesir tampil membawa solusi bagi membantu para pelajar bagi menghadapi isu-isu seperti di dalam video berikut. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud : "Setiap hamba pada Hari Qiyamat tidak akan mengorak langkah menuju ke mana-mana selagi dia belum selesai disoal-siasat tentang empat perkara : Pertama : Tentang umurnya di manakah dihabiskan sewaktu di dunia dahula? Kedua : Masa remajanya, bagaimana dia menghadapi ujian di waktu itu? Ketiga : Tentang harta, dari mana dia perolehi dan bagaimana dia membelanjakannya? Keempat : Tentang ilmunya, apakah dia telah beramal dengan ilmu itu?" (Hadis Riwayat Muaz bin Jabal r.a.) 27th MARCH 2015. Save the date. Daftar di sini : http://bit.ly/17ZNit9 **pendaftaran akan tutup 24jam dari sekarang!! (22/3/2015)
302
9
Road To Alaska 2.0
92
1
Posts

[Lintas Langsung] Majlis Jamuan Raya

Sedang berlangsung Majlis Jamuan Raya anjuran Kelab IKRAM Mesir di Beit Irham.

Para pegawai KBMK sedang menikmati juadah yang disediakan.

...

Dijemput kepada semua datang untuk memeriahkan lagi majlis ini. Makanan masih ada menanti anda!

Boleh hubungi Ukhti Aisyah Syahira untuk maklumat lanjut:
+20114 0114927

Ukhuwah | Tarbiah | Khidmah

........................

Ikuti perkembangan kami di pautan berikut:
Portal: http://ikrammesir.org/
Youtube: http://youtube.com/user/ikrammesir
Twitter: http://twitter.com/ikrammesir

See More
Image may contain: one or more people, people sitting, table, child and indoor
Image may contain: 2 people, table and indoor

[TARAWIH17] Pertandingan Fotografi l Penyertaan ke-15

Amira Syazalyna

Ramadhan; bulan penuh keajaiban. Penuh kemuliaan.

...

Bertambah terasa bila disambut di Mesir, bumi para anbiya. Di mana penduduknya semua fastabiqul khairat dalam bulan ni. Semua berlumbalumba buat baik, cari pahala.

Pakcikpakcik Arab yang kaya, dengan senangnya menaja makanan berbuka kepada rakyat jelata, kami anak Malaysia pun bahagia menumpang kemurahan hati sebegini. Setiap hari, tanpa terkecuali.

Ada yang siap menunggu di traffic light, berdiri dicelahan kenderaan, untuk menyampaikan bekalan pada yang musafir.

Pernah sekali tu lapar sangat dan sendiri takde persiapan berbuka, bila ade rezeki tibatiba jatuh di riba seplastik juadah makanan dan minuman masuk dari tingkap oleh tangan yang memberi saat tramco berhenti, rasa bersyukur tak terkira Allah datangkan rezeki dari mereka.

Mereka bukan sahaja murah hati pada manusia, tapi juga Pencipta. Malam hari bertarawih sekhusyuknya. Dengan keluarga di mana anak kecil tak ditinggal, tetap berada di saf yang sama.

Makin hujung Ramadhan, makin meriah dengan qiam tengah malam oleh masjid yang saling berdekatan.

Makcik dan pakcik berumur yang selalu memenuhi ruang saf, kadang membuat diri muhasabah. Mereka hadir lebih awal, lebih konsisten walaupun ade yang perlu duduk di kerusi bila badan sudah tak kuat. Hati mereka mungkin terlalu dekat pada Tuhan. Maka kesulitan bukan penghalang menyahut seruan beribadah.

Kedaikedai sentiasa mengalunkan ayat suci alquran. Pekerja yang tiada pelanggan pun mengisi masa dengan tilawah Quran yang memang sentiasa di tangan. Pakcik kurang upaya fizikal dan kewangan pun tak tertinggal mengaji walau mereka duduk nya ditepian jalan. Terasa tingginya nilai Quran di dada orang Mesir.

Mesir, terlalu banyak untuk dicerita. Banyak pengajaran untuk diambil. Nikmatilah setiap saat di sini. Buka hati untuk menerima kebaikan, pasti kita akan temui satu kebahagiaan untuk jalani hari di sini.

Moga bulan penuh keberkatan ini, mendidik hati kita sesuatu untuk menjadi bekalan dibawa ke bulanbulan seterusnya. InsyaAllah.

#UTK
#TARAWIH17
#HumansOfRamadan

See More
Image may contain: one or more people, people standing and indoor
Posts