Photos
Posts

Welkom bij Indischalbum.nl
De Facebookpagina van de website waarop ik tussen 2002-2012 bijzondere foto's, anekdotes en verhalen publiceerde uit Nederlands-Indië/Indonesië. De website is uit de lucht. Op Facebook vind je highlights van de website en post ik lezenswaardige artikelen.

Leuk dat je volgt. Bedankt.
Patrick Wouters.

...

Zie ook:
De Surabaya Boys (in samenwerking met Herman Keppy)
www.e-indo.nl (in samenwerking met Melissa Trouerbach)
Senang producties
Ernst Jansz
Indo Business Club

See More
Image may contain: 1 person, eyeglasses, outdoor and closeup
MAR31
Sat 1:30 PM UTC+02Museum VolkenkundeLeiden, Netherlands
390 people interested
Posts

Yvette Kopijn tekende bijzondere levensverhalen op van ouderen uit Indië/Indonesië. De boekpresentatie is zaterdag 24 februari. Daarna is het boek hier te bestellen:
https://lmpublishers.nl/catalogus/antara-nusa/

Door de jaren heen is er heel wat geschreven over afwikkeling en verwerking van het einde van Indië. Opvallend dominant is daarbijde stem van de totoks [witte Nederlanders]. Dit boek wil de lezer een alternatief, meerstemmig perspectief aanbieden. Aan het woord komen ouderen van Indische, Molukse, ...
lmpublishers.nl
Image may contain: 2 people, people smiling, people standing and outdoor
Herman Keppy

VERZETSHELD OVERLEDEN

DJAJENG PRATOMO (Bagan Si Api-Api, 22 februari 1914 - 't Zand, 15 februari 2018)

Deze week is de laatste Indonesiër overleden die deelnam... aan het verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Raden Mas Djajeng Pratomo wordt in 1914 geboren op Sumatra. In 1936 gaat hij medicijnen studeren in Nederland. Zijn jongere broer Gondo volgt later. Djajeng wordt lid van de dans- en muziekgroep Insulinde. Deze groep treedt onder meer in 1939 in Londen op voor de BBC om fondsen te werven voor China, dat bezet is door Japan. Pratomo is ook lid van de Indonesische Studentenvereniging, Perhimpunan Indonesia (PI), die al in de jaren dertig ageert tegen het opkomend fascisme.

Tijdens de oorlog gaat de hele PI de illegaliteit in. De organisatie beschikt over een geheime drukpers, maakt een eigen krant De Bevrijding en werkt mee aan ondergrondse bladen als De Vrije Katheder, Vrij Nederland, Het Parool en De Waarheid. Verder zijn Indonesiërs betrokken bij bijvoorbeeld het laten onderduiken van joden.

Ook Pratomo's vriendin en latere echtgenote Stennie Gret (Schiedam 1920 -'t Zand 2010), neemt actief deel aan het verzet. Zij wordt in januari 1943 gearresteerd. Enige dagen later, op 18 januari, wordt ook Djajeng opgepakt in Den Haag, samen met drie andere Indonesiërs. Twee van hen overleven de oorlog niet. Djajeng ziet af en toe een glimp van Stennie in Kamp Vught waar zij beiden terechtgekomen.

Vlak voor de invasie in juni 1944 van de geallieerden in Nederland wordt een groot aantal mannen uit Vught naar Dachau overgebracht, waaronder Djajeng. Anderen worden meteen gefusilleerd. Stennie gaat op transport naar Ravensbrück, waar zij op 9 september 1944 aankomt. Zowel Djajeng als Stennie overleven de verschrikkingen van het concentratiekamp.

Beiden keren terug naar Nederland en blijven politiek actief, zij zetten zich nu in voor de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Om die reden en vanwege communistische sympathieën blijft de Binnenlandse Veiligheidsdienst hen op de hielen zitten. Als in de jaren vijftig de kwestie Nieuw-Guinea speelt en een aantal vooraanstaande Indonesiërs het land wordt uitgezet, moeten voormalig verzetsmensen Djajeng en Stennie zelfs een tijdje onderduiken.

Uiteindelijk vinden Djajeng Pratomo en zijn vrouw rust in de kop van Noord-Holland waar zij vlakbij hun dochter wonen. Stennie's dood in 2010 is een grote klap, maar in de jaren daarna blijft Djajeng het wereldnieuws volgen en laat hij nu en dan nog publiekelijk van zich horen. Djajeng Pratomo zou volgende week 104 jaar zijn geworden. (Op de foto Djajeng Pratomo met zijn Stennie vlak na de oorlog)

See More
Waren we nog lekker aan het ruziën over <a href="https://www.trouw.nl/opinie/in-de-gouden-eeuw-verzamelden-we-niet-alleen-rijkdom-we-hakten-ook-hoofden-af~a8e39c15/" target="_blank">de nalatenschap van Jan Pieterszoon Coen</a>, komen er alweer nieuwe onheilsberichten uit Nederlands-Indië.
trouw.nl

Batavia/Jakarta 1941 in colour.

Samengesteld etc. door Sven Verbeek Wolthuys. Zie credits bij de aftiteling.

It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
468,319 Views
468,319 Views
Sven Verbeek Wolthuys

Join me on a colourful journey to Jakarta in 1941. Enjoy the rare coloured footage, absorb the sounds and ambience of 77 years ago, listen to some original N.I....R.O.M radio broadcasting, recognise the buildings that do still exist in today's Jakarta, and admire some of the beautiful Batavia landmarks that have sadly been demolished since then. Selamat jalan! [PS: Please ensure you turn on the sound, and click on the HD button on the screen to see in best quality]

See More

Wegens ruimtegebrek te koop.

Bergtuin op java gouache van wieteke van dort (gesigneerd) grootte van de lijst is 71 x 61 bieden vanaf 500 euro.
marktplaats.nl

Een sterke recensie van Indisch Anders over de nieuwste aanwinst van Yvonne Keuls,

Image may contain: 2 people, people smiling, text
Indisch Anders

Morgen, 2 februari 2018, is de 100e geboortedag van Hella Haasse. Yvonne Keuls schreef haar herinneringen aan een jarenlange vriendschap met Hella Haasse op in ...het zeer onderhoudende 'Zoals ik jou ken, ken jij mij; Mijn jaren met Hella Haasse'. Coos Versteeg besprak het voor Indisch Anders:

See More

Mijn grootvader Schelte Wouters: eerste rij, een na laatste foto.

Image may contain: 30 people, people smiling
Roel Rijks to DUTCH - INDO Community

Een kleine selectie uit de meer dan 80 helden die ik tot nu toe (postuum) mocht eren! Dankzij hun inzet en opoffering leven wij in vrijheid en vrede! Ere wie Er...e toekomt!

Deze KNIL militairen waren allemaal Japans krijgsgevangenen en ontvingen recent een of meerdere (postume) militaire onderscheidingen.

See More

Bij het overlijden van Wally Bogaardt.

Ze trouwde met de burgemeester van Batavia die na de oorlog burgemeester van Rijswijk werd. Wally Bogaardt opende scholen en een winkelcentrum dat haar naam droeg.
ad.nl
De gedwongen komst van 380.000 staatsburgers en loyalisten uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië werd in de media lang neergezet als een geruisloze integratie. Maar de werkelijkheid was anders, betoogt onderzoeksjournaliste Griselda Molemans.
beeldengeluid.nl
Hans Besançon (1931-2017), vond oude scheepswrakken terug die eigenlijk oorlogsgraven waren. Ook dat van zijn vader.
nrc.nl

Bekijk hier de aflevering van zondag 17 december 2017 met Ernst Jansz als gast:
https://www.ntr.nl/…/…/detail/Hoezo-halfbloed/VPWON_1282823…

Nadya Sewradj (1984) heeft een Nederlandse moeder en een Hindoestaanse vader. Waar hoort ze bij, wie is ze? Tweeluik over de persoonlijke zoektocht van Nadya.
ntr.nl

Mooi interview met Frans Leidelmeijer.

Velen kennen hem als de populairste expert van 'Tussen Kunst en Kitsch'. De in Indonesië geboren Frans Leidelmeijer had jarenlang een gerenommeerde kunsthandel met tal van beroemde klanten, waaronder Koningin Beatrix en Brad Pitt. Wij spraken met Frans over z'n twee grote liefdes: zijn overleden pa...
winq.nl
No automatic alt text available.
Griselda Molemans

ALS OPMAAT NAAR DE LEZING OP 11 JANUARI A.S. BIJ BEELD EN GELUID IN HILVERSUM. (zie: https://www.beeldengeluid.nl/…/de-indische-repatriering-fei…) Een greep uit... de krantenartikelen die de afgelopen drie jaar gepubliceerd zijn over het uitgebleven rechtsherstel voor de Indische gemeenschap in het AD, Volkskrant, Het Parool, Leeuwarder Courant en de Korea Times. Het gaat om de eerste vijf van een lange reeks claims:

See More
Nederland zou er goed aan doen de kritische blik niet alleen naar buiten te richten, betoogt Joris Luyendijk. Het is tijd ons koloniale verleden en onze migratiegeschiedenis onder ogen te zien.
nrc.nl

Een andere zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis...

Een gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942 mondde uit in één van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog.
nos.nl

Hello Goodbye
Tijd om de Indische identiteit opnieuw onder de loep te houden....beperk jezelf niet.
Patrick

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/09/heilige-koeien-a1584355

Image may contain: text