Posts

Per te gjithe te sapo ardhurit:

MIRE SE ERDHET NE FAQEN TONE!!

Kjo faqe synon te perhape informacion mbi alergjite me qellim parandalimin dhe trajtimin sa me mire te tyre. Jeni te mirepritur te beni pyetje rreth tyre si dhe tjua sugjeroni kete faqe te tjereve.

Klinika e Astmes dhe Alergjive Online - Dr. Shytaj

Te kuptojme Astmen tek femijet

Astma është sëmundja kronike më e zakonshme tek fëmijët. Një nga çdo 10 fëmijë vuan nga astma ev enndet e zhvilluara dhe ky numë...r vazhdon të rritet. Ne vendin tone eshte e me e rradhe por incidenca e saj po rritet me ritme me te shpejta. Astma është një nga arsyet kryesore për mungesat e shkollave dhe shkaku më i shpeshtë për shtrimin në spital. Megjithatë, kuptimi më i mirë i shkaqeve dhe i trajtimit te astmës mund të ndihmojë për të zvogëluar pasojat e astmës tek fëmijët dhe familjet e tyre.

Çfarë e shkakton astmen te femijet?
Astma është një gjendje kronike.Simptomat e astmës shkaktohen nga inflamacioni (ënjtja dhe irritimi) dhe ngushtimi i rrugeve te frymemarres në mushkëri. Fëmijët me astmë mund të ketë disa ose të gjitha simptomat e mëposhtme: kollë, veshtiresi ne frymemarrje, frymëmarrje të shpejtë, dhe shtrengim gjoksi.

Këto simptome mund të ndodhin çdo ditë, disa herë në javë, ose vetëm gjatë periudhave të caktuara të vitit. Shkaktaret e mundshme jane, myku, kafshët, polenet, tymi i duhanit apo ajri i ftohtë. Çdo fëmijë është i ndryshëm.

Si mund ta kuptoni që fëmija juaj ka astmë?
Nuk ka asnjë test te thjeshtë për të diagnostikuar astmë. Megjithatë, ka disa shenja që mund të ndihmojnë mjekun e fëmijës suaj për të vendosur nëse ai ka astmë:

■ Fershellima kur fëmija juaj merr dhe nxjerr fyrme.
■ Kollë e shpeshta që mund të perkeqsohet, në gjumë, gjate sforcimit fizik, ose gjate ekspozimit në ajer të ftohtë.
■ Vështirësia per te luajtur me femijet e tjere si dhe vetekufizim i aktitetivit fizik.
■ Sëmundje respiratore (kollë dhe ftohje) që të zgjasin për një kohë të gjatë (më shumë se 2 javë).

See More

Te kuptojme Astmen tek femijet

Astma është sëmundja kronike më e zakonshme tek fëmijët. Një nga çdo 10 fëmijë vuan nga astma ev enndet e zhvilluara dhe ky numër vazhdon të rritet. Ne vendin tone eshte e me e rradhe por incidenca e saj po rritet me ritme me te shpejta. Astma është një nga arsyet kryesore për mungesat e shkollave dhe shkaku më i shpeshtë për shtrimin në spital. Megjithatë, kuptimi më i mirë i shkaqeve dhe i trajtimit te astmës mund të ndihmojë për të zvogëluar... pasojat e astmës tek fëmijët dhe familjet e tyre.

Çfarë e shkakton astmen te femijet?
Astma është një gjendje kronike.Simptomat e astmës shkaktohen nga inflamacioni (ënjtja dhe irritimi) dhe ngushtimi i rrugeve te frymemarres në mushkëri. Fëmijët me astmë mund të ketë disa ose të gjitha simptomat e mëposhtme: kollë, veshtiresi ne frymemarrje, frymëmarrje të shpejtë, dhe shtrengim gjoksi.

Këto simptome mund të ndodhin çdo ditë, disa herë në javë, ose vetëm gjatë periudhave të caktuara të vitit. Shkaktaret e mundshme jane, myku, kafshët, polenet, tymi i duhanit apo ajri i ftohtë. Çdo fëmijë është i ndryshëm.

Si mund ta kuptoni që fëmija juaj ka astmë?
Nuk ka asnjë test te thjeshtë për të diagnostikuar astmë. Megjithatë, ka disa shenja që mund të ndihmojnë mjekun e fëmijës suaj për të vendosur nëse ai ka astmë:

■ Fershellima kur fëmija juaj merr dhe nxjerr fyrme.
■ Kollë e shpeshta që mund të perkeqsohet, në gjumë, gjate sforcimit fizik, ose gjate ekspozimit në ajer të ftohtë.
■ Vështirësia per te luajtur me femijet e tjere si dhe vetekufizim i aktitetivit fizik.
■ Sëmundje respiratore (kollë dhe ftohje) që të zgjasin për një kohë të gjatë (më shumë se 2 javë).

See More
Klinika e Astmes dhe Alergjive Online - Dr. Shytaj

Rrufa alergjike (rhiniti alergjik)

Rrufa alergjike shkaktohet nga alergjenet e ajrit. Alergjenet janë zakonisht substanca të padëmshme të cilat mund të shkakto...jnë probleme vetëm në disa njerëz. Këto probleme ndodhin shkak se sistemi imunitar te njerezit me rrufe alergjike gabimisht reagon me teper se sa duhet ndaj ketyre substancave. Gjatë këtij reagimi, qelizat e sistemit imun clirojne substanca të tilla si histamine dhe leukotrienet që shkaktojnë simptomat e rinitit alergjik. Ky inflamacion bën hundë shumë të ndjeshëm ndaj irrituesve si tymi dhe aromave të fortë ose ndaj ndryshimeve në temperatures dhe lagështires se ajrit.

Shkaqet
Kur rinitit alergjik është shkaktuar nga alergjenet e zakonshem në natyrë, të tilla si polenet e pemëve, gramit, sporet e mykrave quhet rinitit alergjik sezonale, ose "ethja e barit".
Rinitit alergjik është shkaktuar edhe nga alergjenet e zakonshem te shtëpise, të tilla si alergjente e kafsheve shtepiake, myku i shtëpise, akarienet (fecet e tyre), etj. Kjo quhet zakonisht rinitit alergjik vjetor.

Simptomat
teshtima
bllokim i hundës (kongjestion)
sekrecione te hundes
kruarje të hundës, pjeses se siperme te gojes (qiellzes), fytit, sytve dhe veshve

Diagnozë
Nëse keni simptoma të rinitit alergjik një mjek alergolog mund tju ndihmojë të gjeni se cilet alergjene janë shkaktare te sëmundjes. Mjeku ju merr një histori të plotë te shëndetit të pasuar nga një vizite e plote. Nevojiten gjithashtu edhe disa analiza. Testi i lekures eshte me i perdoruri për të përcaktuar shkakun e alergjse tuaj.

Trajtim
Pasi percaktohet shkaku i rrufes alergjike mjeku ju jep keshillat per shmangien e shkaktareve te simptomave tuaja. Ju mund tu përshkruhen ilaçe për të ulur simptomat e rrufes tuaj. Vaksinat me alergjene specifike jane nje mjet i mire gjithashtu ne nje pjese te mire te rasteve.

See More

Rrufa alergjike (rhiniti alergjik)

Rrufa alergjike shkaktohet nga alergjenet e ajrit. Alergjenet janë zakonisht substanca të padëmshme të cilat mund të shkaktojnë probleme vetëm në disa njerëz. Këto probleme ndodhin shkak se sistemi imunitar te njerezit me rrufe alergjike gabimisht reagon me teper se sa duhet ndaj ketyre substancave. Gjatë këtij reagimi, qelizat e sistemit imun clirojne substanca të tilla si histamine dhe leukotrienet që shkaktojnë simptomat e rinitit alergj...ik. Ky inflamacion bën hundë shumë të ndjeshëm ndaj irrituesve si tymi dhe aromave të fortë ose ndaj ndryshimeve në temperatures dhe lagështires se ajrit.

Shkaqet
Kur rinitit alergjik është shkaktuar nga alergjenet e zakonshem në natyrë, të tilla si polenet e pemëve, gramit, sporet e mykrave quhet rinitit alergjik sezonale, ose "ethja e barit".
Rinitit alergjik është shkaktuar edhe nga alergjenet e zakonshem te shtëpise, të tilla si alergjente e kafsheve shtepiake, myku i shtëpise, akarienet (fecet e tyre), etj. Kjo quhet zakonisht rinitit alergjik vjetor.

Simptomat
teshtima
bllokim i hundës (kongjestion)
sekrecione te hundes
kruarje të hundës, pjeses se siperme te gojes (qiellzes), fytit, sytve dhe veshve

Diagnozë
Nëse keni simptoma të rinitit alergjik një mjek alergolog mund tju ndihmojë të gjeni se cilet alergjene janë shkaktare te sëmundjes. Mjeku ju merr një histori të plotë te shëndetit të pasuar nga një vizite e plote. Nevojiten gjithashtu edhe disa analiza. Testi i lekures eshte me i perdoruri për të përcaktuar shkakun e alergjse tuaj.

Trajtim
Pasi percaktohet shkaku i rrufes alergjike mjeku ju jep keshillat per shmangien e shkaktareve te simptomave tuaja. Ju mund tu përshkruhen ilaçe për të ulur simptomat e rrufes tuaj. Vaksinat me alergjene specifike jane nje mjet i mire gjithashtu ne nje pjese te mire te rasteve.

See More
Klinika e Astmes dhe Alergjive Online - Dr. Shytaj

Ju mund te ndihmoni duke jua sugjeruar kete faqe miqve dhe te afermeve tuaj. Faleminderit.

Ju mund te ndihmoni duke jua sugjeruar kete faqe miqve dhe te afermeve tuaj. Faleminderit.

Ushqimet qe me se shpeshti shkaktojne alergji

Reaksionet alergjike mund të shkaktohen duke ngrënë një ushqim ose, tek ata që janë shumë alergjik, edhe nga nuhatja ose prekja e ushqimit.

Ushqimet qe japin me shpesh alergji:

...

KJikirikët
Arra dhe arroret e tjere
Qumështi
Veza
Peshku
Midhjet
Gruri
Soja
Këto ushqime shkaktojnë 90 për qind të të gjithe alergjive ushqimore.

Është e rëndësishme të theksohet se fëmijët mund ti tejkalojne alergjite nga qumështi, vezë, soja, dhe gruri. Megjithatë, alergjite nga kikirikët, arrat, peshku dhe midhjet tentojnë të vazhdojnë edhe ne moshe te rritur.

See More

Kjo faqe synon te perhape informacion mbi alergjite me qellim parandalimin dhe trajtimin sa me mire te tyre. Jeni te mirepritur te beni pyetje rreth tyre si dhe tjua sugjeroni kete faqe te tjereve.

Nder semundjet alergjike me te shpeshta futen; Astma Bronkiale, Rrufa Alergjike, Ekzema, Rrjebulla, Urtikaria, Konjuktiviti Alergjik, Dermatiti Alergjik i Kontaktit dhe Shoku Anafilaktik.

Nder semundjet alergjike me te shpeshta futen; Astma Bronkiale, Rrufa Alergjike, Ekzema, Rrjebulla, Urtikaria, Konjuktiviti Alergjik, Dermatiti Alergjik i Kontaktit

Alergjia ndaj kaucukut natyral-lateksit eshte nje problem shendetsor mjaft i rendesishem per stafin qe perdor me se shumti materialet prej lateksit; dorezat, ku burimi kryesor i ekspozimit eshte pluhuri i tyre. Ne studimet e ndryshme te bera ne spitale (jo ne Shqiperi) rezulton se kjo alergji takohet 3-5 here me shpesh tek infermieret dhe mjeket sesa tek personeli tjeter qe nuk eshte i perfshire direkt ne kujdesin ndaj pacienteve. Prevalenca e alergjive nga lateksi eshte rapo...rtuar te ndikohet nga shume faktore, ku perfshihet atopia, shpeshtesia e perdorimit te dorezave, dermatitet e meparshme ose ne te njejten kohe, si dhe kohezgjatja e punes qe ben stafi. Megjithese atopia dhe shpeshtesia e ekspozimit si faktore nuk varen nga njeri tjetri eshte vertetuar se ato veprojne ne sinergji me njera tjetren duke e rritur rrezikun me 36.4%.
Ekspozimi ndaj lateksit eshte pare te shkaktoje shume simptoma perfshi kruarjen, dermatitet, eritemat, urtikarien, si edhe reaksionet sistemike deri te me te rendat si shoku anafilaktik. Ekspozimi ndaj pluhurit te dorezave, i cili lidh shume alergjenet perkates, mund te shkaktoje rrufe alergjike, konjuktivit dhe astme bronkiale.
Lateksi eshte i kudogjendur ne mjetet dhe pajisjet e sherbimit shendetsor (doreza, shiringa, tuba, kanjula, drena, qeska, aparate respiratore, etj), ndaj edhe te qenit alergjik ndaj tij perben nje rrezik te madh per cilindo pacient qe eshte alergjik ndaj tij dhe qe ka nevoje per asistence mjeksore.

See More
Dr. David Bernstein explains latex allergy and how allergy testing can detect whether you are allergic to latex. Information from the American College of All...
youtube.com

Shkaktaret e astmes nuk i shqetsojne shumicen njerëzve, por mund të rendojne ata qe kanë astmë.

Shkaktaret e astmës jane:
-Polenet,akarienet (mikroorganizma ne pluhurin e shtepise), sporet e mykrave, alergjenet e disa kafsheve shtepiake, si dhe disa ushqime.
-Tymi, gazrat, parfumrat....
-Ftohjet, gripi ose sëmundje të tjera
-Ushtrimet fizike - edhe pse njerëzit me astma mund të përfitojnë nga disa ushtrime te tilla
-Stresi
-Te ftohtit, moti me erë apo ndryshime të papritura të motit.
Nëse keni astmës, alergologu juaj mund t'ju ndihmojë të gjeni se cili nga shkaktaret jua rendojne ate.
Hapi i parë për të kontrolluar simptomat e astmës është shmangia e gjërave që shkaktojne kollë ose veshtiresi ne frymëmarrje.

See More

Nëse të dy prindërit tuaj kanë alergji, ju keni një propabilitet prej 75 për qind për të qenë alergjike. Nëse njëri nga prindërit tuaj është alergjike, ose në qoftë se një nga të afërmit tuaj nga të dyja anët ka alergji, ju keni një propabilitet prej 30-40 për qind e të pasurit një formë te alergjisë. Nëse asnjeri nga prinderit nuk ka alergji, shansi është vetëm 10-15 për qind.