Photos
Posts

Scandal pe absenţe. Profesorii, acuzaţi de primarul Florea că încurajează chiulul de la şcoală

Primarul municipiului Tîrgu Mureş, Dorin Florea şi-a manifestat îngrijorarea faţă de creşterea fenomenului de abandon şcolar la unele unităţi de învăţământ din municipiu. Este vorba despre Grupurile şcolare „Aurel Perşu”, „Traian Vuia”, „Constantin Brâncuşi”, „Ion Vlasiu” – care, în ciuda numelor ilustre pe care le poartă, sunt mai degrabă „exemple despre cum nu trebuie să se facă ş...coală în România, şi despre cum se încurajează chiulul,” , a declarat primarul. Acesta a informat că frecvenţa şcolară în cadrul acestor unităţi de învăţământ a scăzut îngrijorător şi că situaţia va fi analizată în viitorul apropiat, împreună cu directorii, diriginţii şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Inspectorul şcolar general Ştefan Someşan a declarat că va dispune verificarea celor patru unităţi de învăţământ. Acesta a explicat că este posibil ca elevii să fi fost la orele de practică şi de atelier.

„Ei au program de atelier, după-masă, dimineaţă, am să trimit şi eu să se facă o verificare fără nicio problemă, dar problema nu trebuie privită doar unilateral să cauţi copii numai în sălile de clasă. Asta la liceele acestea tehnologice, la liceele teoretice, Papiu, Unirea, ei trebuie să fie la şcoală în bancă”, a declarat Someşan.

Directorul Grupului Şcolar Aurel Persu, Florin Oproiescu l-a contrazis pe Florea, precizând că elevii absentează motivat.

Pe anul şcolar precedent în judeţul Mureş s-au înregistrat aproximativ 1 milion de absenţe la un total de 87.000 de elevi. În judeţul Mureş procentul de absenteism în licee este de 10%.

See More
Image may contain: 1 person, standing and suit

Big Brother ajunge la ghena de gunoi

Încă 24 de camere de supraveghere vor fi montate în municipiul Tîrgu Mureş, în parcuri, la ghene de gunoi dar și în intersecții, în afară de cele cele aparținând Dispeceratului 112. Acestea vor fi conectate la Dispeceratul Poliției Locale Tîrgu Mureş, oferind posibilitatea unei intervenţii imediate a poliţiştilor locali. În Tîrgu-Mureș mai sunt, la această dată, 32 astfel de camere de supraveghere pe domeniul public, montate în zone cu p...otențial infracțional.

Potrivit unui raport de activitate al Poliţiei Locale Tîrgu Mureş, în 2014, imaginile surprinse de camerele video amplasate pe domeniul public din municipiul Târgu-Mureş au avut un rol esenţial în soluţionarea a 476 evenimente negative produse, cum ar fi 86 de accidente rutiere care s-au soldat cu victime, pagube materiale, distrugeri ale bunurilor aparţinând domeniului public, 116 de blocări căi de acces şi 274 de parcări efectuate neregulamentar.

See More
Image may contain: sky
Posts

DNA Tîrgu Mureş l-a trimis în judecată pe şeful Direcţiei Agricole

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a şefului Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar şi a unui administrator al unei societăţi comerciale, Ioan Pop. Cei doi sunt acuzaţi pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut că în perioada 2012-2014, Direcția pentr...

Continue Reading
No automatic alt text available.

Vânătoarea UMF Tîrgu Mureş. Profesori şi studenţi, implicaţi în cea mai amplă acţiune de acest gen din România

Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș demarează una dintre cele mai ample acțiuni de mediatizare a universității – Caravana UMF, care va da startul pe 12 februarie, la primele ore ale dimineții. În prima etapă a Caravanei UMF Tîrgu Mureș, cinci echipe formate din cadre universitare și studenți vor porni în cinci direcții pentru a prezenta în 34 de licee... oferta educațională, baza materială și oportunitățile care îi așteaptă pe viitorii studenți. Caravana UMF Tîrgu Mureș este cea mai amplă acțiune de acest gen desfășurată în România până la acest moment și va vizita în total peste 110 licee din aproape toată România, a anunţat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu Mureş.

“Caravana UMF Tîrgu Mureș va străbate 19 de județe și se va opri în 46 de orașe, urmând să ne adresăm unui număr de peste 80.000 de elevi ai claselor XI-a și a XII-a. Caravana UMF Tîrgu Mureș este menită să scoată în evidenţă valori specifice ale universităţii: nivelul academic, oferta educațională, detaliile admiterii, baza materială și socială, baza sportivă, oportunitățile care disting UMF Tîrgu Mureș de celelalte universități de profil”, a declarat în cadrul unei conferinţe, rectorul UMF Tîrgu Mureş.

Promovarea acestor evenimente se va reflecta în numărul de studenți dispuși să studieze la Tîrgu Mureș, o dată cu aceștia creându-se și un set de avantaje implicite pentru municipiul în care conviețuim, a precizat Leonard Azamfirei. Carvana UMF face parte din seria de evenimente programate de conducerea universităţii pentru a marca 70 de UMF la Tîrgu Mureş.

See More
Image may contain: 2 people, suit

O biserică din Mureş, scoasă la licitaţie cu tot cu cimitir. Cine va investi în lăcaşul de cult şi în morminte?

Liga Pro Europa a sesizat zilele trecute un caz fără precedent în România. O biserică din judeţul Mureş a fost scoasă la licitaţie împreună cu casa parohială şi cimitirul din apropiere. Proprietarul este Biserica Greco – Catolică.

Biserica Greco –Catolică din Caşva , comuna Gurghiu a fost scoasă la licitaţie pe 10 februarie, la Reghin pentru suma de 900.000 de lei,...

Continue Reading
Image may contain: 6 people

Deputat de Mureş, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare

Deputatul mureşean Kerekes Karoly, ales în colegiul Nr. 1 din Târgu-Mureș a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care i-a redus pedeapsa dată în octombrie 2014 parlamentarului de la 2 ani la 1 an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţunii de conflict de interese, după ce a fost acuzat de inspectorii de integritate că şi-ar fi a...ngajat ilegal soţia şi fiul la biroul parlamentar din teritoriu. Kerekes a înaintat în 19 noiembrie dosarul la ÎCCJ. Hotărârea dată de Înalta Curte este definitivă, însă Kerekes nu este mulţumit de decizia completului de judecată, fiind decis să îşi caute dreptatea la CEDO.

În urmă cu patru ani, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte în vederea cercetării deputatului Karoly Kerekes pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, după ce acesta şi-a angajat fiul şi soţia în cadrul biroului său parlamentar. În octombrie 2014 acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, însă parlamentarul a făcut apel şi i-a fost redusă pedeapsa, soluţia definitivă fiind dată de completul de judecată de la ÎCCJ în data de 9 februarie.

“Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Kerekes Karoly de la 2 ani închisoare la 1 an si 6 luni închisoare pentru săvârsirea infractiunii prev. de art.253/1 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal, a art.374 alin.4 raportat la art.396 alin.10 Cod procedură penală. Înlătură pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a, b si c – art.65 Cod penal pe o durată de 10 ani si dispozitiile art.86/1-art.86/4 Cod penal. În temeiul art.71 C.pen. anterior interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b şi c C.pen. ant. cu titlu de pedeapsă accesorie”, se arată în soluţia dată de completul de judecată.

Parlamentarului mureşean i-a fost respinsă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale.

“Respinge cererea de sesizare a Curtii Constitutionale formulată de apelantul inculpat prin apărător, constatând că exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.253/1 Cod penal este inadmisibilă” se arată în soluţia dată de completul de judecată în şedinţa publică din 9 februarie.

Potrivit ANI, deputatul UDMR Karoly Kerekes a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Szilard Kerekes, în perioada 2006 - 2010, şi a soţiei sale, Ildiko Susana Kerekes, în perioada 2004 - 2009, în cadrul biroului parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 28 Mureş.

sursa foto: cdep.ro

See More
Image may contain: 1 person

A scăzut volumul de activitate la Tribunalul Mureş în 2014

Volumul de activitate la Tribunalul Mureş a scăzut în 2014 cu 22%, tendinţă care se înregistrează şi la nivel naţional, a declarat preşedintele instanţei, judecătorul Ioana Lucaci care a precizat că scăderea este determinată şi de intrarea în vigoare a noilor coduri penal şi de procedură penală, dar şi de acele cauze având ca obiect restituirea taxei de poluare.

“Procentul de scădere este de 22%, deci cu 4.413 dosar...e. S+au înregistrat în cursul anului 2014 un număr de 7.037 dosare, din care 3.121 la secţia civilă, 2748 dosare la secţia de contencios administrativ şi fiscal şi 1174 dosare la secţia penală. Indicele de operativitate, unul dintre indicatorii de calitate a activităţii noastre, a fost de peste 71%, mai precis de 71,82% în 2014, cu peste 10 procente mai bun decât în 2013, când a fost de 61,45%, ceea ce este îmbucurător pentru noi”, a a declarat judecătorul Ioana Lucaci, preşedintele Tribunalului Mureş.

În cursul anului 2014 s-au soluţionat aproximativ 11.000 de cauze, încărcătura pe judecător fiind în medie de 919 dosare, potrivit raportului de activitate prezentat de preşedintele Tribunalului Mureş. Un judecător de la Tribunalul Mureş a redactat în medie în anul 2014 un număr de 380 de hotărâri. În medie, un judecător de la Tribunalul Mureş a participat la 200 de şedinţe de judecată.

Magistratul Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat că stocul de dosare a scăzut şi la nivel naţional cu 44 %, iar cel al dosarelor nou intrate cu 12,5 %, ceea ce a reprezentat un efort al magistraţilor de peste 30 % de a le soluţiona

See More
Image may contain: tree, plant, sky, house and outdoor

Programul “Prima Maşină” va avea plafonul de garantare de 350 de milioane de lei

Programul "Prima maşină" va avea în 2015 un plafon de garantare de 350 de milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Pentru a stabili nivelul plafonului de garantare pentru acest an, au fost luate în considerare solicitările venite din partea instituțiilor de credit și instituțiilor financiare nebancare eligibile participante în cadrul Programului.

“Menționăm că plafonul ...

Continue Reading
Image may contain: car, sky, outdoor and nature

Titlu de luptător cu rol determinant pentru revoluţionari. Guvernul a aprobat normele de aplicare

Cei care s-au remarcat prin fapte deosebite la revoluţia din 1989 şi la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov, din noiembrie 1987 pot obţine titlul de luptător cu rol determinant. Guvernul a aprobat normele de aplicare a legii pentru cei care doresc să obţină acest titlu.

Guvernul a aprobat normele de aplicare ale Legii recunoștinței pentru victoria Revoluției Romane...

Continue Reading
No automatic alt text available.

60 de apartamente din Tîrgu Mureş au rămas fără apă din cauza datoriilor înregistrate la Aquaserv

Două puncte de consum din Tîrgu Mureş au rămas, în această dimineaţă, fără apă potabilă după ce angajaţii companiei Aquaserv au trecut la sistare din cauza datoriilor înregistrate de locatari. Este vorba de 60 de apartamente de pe strada Rovinari şi Mioriţei, care au înregistrat, în total, datorii de peste 100 de mii de lei, potrivit reprezentanţilor Aquaserv.

“Din lista iniţia...lă de 38 de asociaţii, au rămas doar două asociaţii care nu au achitat absolute niciun leu până la data de astăzi. Este vorba de asociaţia de proprietari nr. 1109 cu un punct de consum pe strada Rovinari nr. 26B şi datorii de peste 62.000 de lei şi de asociaţia de proprietari nr. 390 de pe strada Mioriţei nr. 57/B cu datorii de peste 55.000 de lei. Să sperăm că această măsură neplăcută să dureze cât mai puţin iar reprezentanţii celor două asociaţii să înţeleagă gravitatea situaţiei şi să achite datoria pe care o au către Aquaserv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Aquaserv, Nicu Tomuleţiu.

Iniţial, au fost vizate de această măsură 38 de asociaţii de proprietari care au cumulat datorii de peste 1,8 milioane de lei la Aquaserv. Datoriile erau mai vechi de 90 de zile, însă majoritatea au făcut eforturi pentru a plăti facturile restante, a precizat Tomuleţiu.

See More
No automatic alt text available.

Salubriserv a rămas fără 23 de utilaje puse sub sechestru

Salubriserv SA Tîrgu Mureş a pierdut 23 de utilaje în urma licitaţiei organizate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş care a pus sechestru pe bunurile societăţii din cauza datoriilor înregistrate la stat. Principalul operator de salubritate din judeţul Mureş a rămas fără 23 de utilaje din cele aproape 150, fiind vândute cu aproximativ 1,6 milioane de lei, plus TVA. La licitaţia care avut loc luni, 9 ...februarie s-au înscris nouă firme, din care şapte au fost admise.

Sindicaliştii din cadrul Salubriserv SA au tras un semnal de alarmă, luna trecută, cu privire la sitiuaţia în care se află operatorul de salubritate din Mureş. Călin Cociş, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere Mureş declarat luna trecută că angajaţii Salubriser au fost chemaţi de conducerea societăţii la discuţii pentru diminuarea salariilor, în condiţiile în care datoriile înregistrate de firmă sunt de peste 42 de milioane de lei până în primul semestru al anului 2014 iar contribuţiile sociale nu au fost virate la stat.

Vom reveni.

See More
No automatic alt text available.

Târg de artă şi antichităţi, la Mureş Mall

Tablouri, bijuterii, icoane, cărti vechi, numismatică, statuete dar şi alte obiecte de artă vor fi expuse în acest weekend, la Tîrgu Mureş. Mures Mall Tîrgu Mureş găzduieşte în acest weekend cea de-a III-a ediţie a Târgului de Artă şi Antichităţi.

Timp de trei zile, peste 20 de expozanti din toată ţara îi vor aştepta pe colecţionarii şi iubitorii de artă care vor avea ocazia să descopere şi să achiziţioneze tablouri, bijuterii, i...coane, cărti vechi, numismatică, statuete dar şi alte obiecte de artă.

Târgul va avea loc în perioada 13-15 februarie de la ora 10.00 pana la ora 22.00.

See More
No automatic alt text available.

BC Mureș întâlnește CSU Sibiu în semifinala Cupei României

S-au tras la sorți semifinalele Cupei României la baschet masculin. BC Mureș va întâlni formația CSU Sibiu în una dintre confruntările care va decide finalista. În cealaltă semifinală se vor întâlni formația gazdă, BCMU Pitești și învingătoarea dublei dintre CSU Ploiești și BC Timișoara. Final four-ul Cupei va fi organizat la Pitești în perioada 2-3 aprilie.

Până atunci, tigrii joacă la Cluj. După o etapă în care echi...pa noastră a stat și după un schimb de antrenor, va urma prima confruntare pentru Audrius Prakuraitis. BC Mureș se va deplasa în această săptămână , la Cluj, unde va disputa meciul împotriva ultimei clasate.

Partida din cadrul etapei cu nr.19 din Liga Națională de Baschet Masculin, dintre CS Universitatea Cluj-Napoca și BC Mureș se va desfășura joi, 12 februarie de la ora 19.00, în Sala Horia Demian.

See More
Image may contain: one or more people, people playing sports, basketball court, shoes and outdoor

Zeci de picturi de la Muzeul Județean Mureș vor fi expuse în Ungaria

Zeci de picturi de la Muzeul Județean Mureș vor ajunge în Ungaria, unde vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții, la finele acestui an la Galeria Naţională Maghiară din Budapesta şi la Muzeul Judeţean din Pesta. Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan a anunțat că vor fi împrumutate 45 de picturi, însă doar cu acordul Ministerului Culturii.

„Au fost solicitate 45 de lucrări din partea Galeriei... Naţionale Maghiare din Budapesta, respectiv Muzeul Judeţean din Pesta pentru două expoziții cu tematica picturii din Ardeal, se referă la pictura din zona secuimii. Urmează să fie analizate de Ministerul Culturii în vederea obținerii unei autorizații de export temporar”, a declarat Soos Zoltan.

Potrivit sursei, Muzeul Judeţean Mureş deține la Galeria de Artă Românească Modernă şi Galeria de Artă Clasică Maghiară, peste 2.400 de picturi originale.

sursa foto: muzeumures.ro

See More
No automatic alt text available.

Minor prins cu substanțe interzise într-un cazino din Tîrgu Mureș

Jandarmii mureșeni au depistat duminică seara un minor, într-un casino din Tîrgu Mureș, deținând asupra lui un pliculeț cu substanțe interzise. Acesta se afla cu încă doi prieteni minori care jucau la aparate. Jandarmii au ajuns la fața locului în urma unei sesizări iar minorii au fost percheziționați corporal, deoarece nu cooperau și nici nu dețineau documente asupra lor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Gru...pării Mobile de Jandarmi Tîrgu-Mureş, Ciprian Căluşer. Acesta a precizat că jandarmii au găsit asupra unuia din cei trei minori un plic cu o plantă uscată și foițe pentru confecționarea țigaretelor.

“La fața locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi care a trecut la legitimarea celor trei tineri. Întrucât aceștia nu aveau acte de indentitate asupra lor și nici nici nu cooperau, ofițerii au efectuat percheziții corporale. Asupra unuia s-a găsit o foiță din hârtie pentru prepararea de țigarete și un pliculeț din material plastic având un conținut cu plante uscate. Numitul a relatat că produsele erau prezentate ca fiind marijuana de către o persoană pe care nu o cunoaște și a plătit suma de 50 de lei”, a relatat presei purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Tîrgu-Mureş, Ciprian Căluşer.

Cei trei minori au fost dați pe mâna poliției care încearcă să stabilească cu exactitate ce conține plicul care a fost găsit asupra tânărului. În cauză a fost întocmit un proces verbal de constatare a a infracţiunii de „deţinere de substanţe toxice”, faptă care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

See More
Image may contain: 1 person, outdoor

Poliția rutieră, în acțiune. Vor fi verificați transportatorii de mărfuri și persoane

Serviciul Rutier Mureș desfăşoară în perioada 9-15 februarie 2015, acțiuni având ca scop verificarea legalităţii transportului rutier de mărfuri mai mare de 7,5 tone şi transport persoane mai mare de 8+1 locuri. Acțiunea face parte din Calendarului Operaţiunilor TISPOL și este denumită Truck&Bus.

“Acţiunile desfăşurate de poliţişti vor urmări depistarea transporturilor ilicite de mărfuri şi... persoane, contracararea conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, verificarea utilizării centurilor de siguranţă, verificarea respectării perioadelor de conducere şi de odihnă, scoaterea din trafic a vehiculelor cu defecţiuni tehnice grave, verificarea respectării dimensiunilor de masă şi gabarit, deţinerea certificatului de competenţă profesională de către conducătorii acestor autovehicule, deţinerea la bordul vehiculelor a documentelor de transport, inspecţiei tehnice periodice şi asigurării obligatorii de răspundere civilă, verificarea respectării normelor impuse transportului mărfurilor periculoase şi verificarea respectării normelor de siguranţă rutieră”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în luna ianuarie 2015, relevă că în perioada de referinţă s-au produs 17 accidente grave (-7%), soldate cu 1 persoana decedata (-85,71%), şi 18 rănite grav (-40%), comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2014.

See More
No automatic alt text available.

Modificări la Codul Rutier, din 14 februarie. Se referă la siguranţa minorilor în vehicule

Codul rutier se actualizează din nou pentru a fi în armonie cu legislaţia europeană privind siguranţa minorilor în vehicule. Astfel, Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002 a fost modificată pentru a include noi reguli referitoare la transportul copiilor, şi va intra în vigoare din 14 februarie 2015.

Conform noilor reglementări, copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi î...n autovehicule, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Copiii de peste 135 de cm pot fi transportaţi pe locurile din spate ale autovechiculelor, dar prinşi cu centuri de siguranţă astfel încât să nu le treacă peste zona feţei sau a gâtului şi să nu le cauzeze vătămări corporale. O altă prevedere este că minorii până la vârsta de trei ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu au sisteme de siguranţă.

“Amenzile aplicate pentru acest gen de fapte este sancţionată prin sancţiune contravenţională, de la 9 la 20 de puncte amendă, aproximativ 877 de lei până 1900 de lei. Bineînţeles cu aplicarea a jumătate din minim”, a declarat insp. Andreea Pop, purtător de cuvânt al IPJ Mureş.

Copilul poate fi transportat fără dispozitiv de siguranţă şi fără centură de siguranţă dacă este scutit de medic. În această situaţie, copiii trebuie transportaţi doar pe scaunele din spate şi, dacă au mai puţin de trei ani, trebuie să fie supravegheaţi de o altă persoană în afară de şofer. În acelaşi timp, şoferul trebuie să aibă la îndemână scutirea medicală pe care este menţionată afecţiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranţă, precum şi durata de valabilitate a scutirii.

See More
No automatic alt text available.