Photos
Videos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
3
Ο νέος Έλληνας αγρότης γίνεται αν�...
1
Ο νέος Έλληνας αγρότης γίνεται αν�...
Posts

Προστιθέμενη δυναμική

Ένα σοβαρό ποσοστό των φίλων της Κεντροαριστεράς στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές παρέμεινε σε αδράνεια. Κάποιοι δεν πήγαν ούτε καν στην κάλπη. Άλλοι συνειδητά και άλλοι βυθισμένοι σε πολιτική κατάθλιψη. Ήταν πολύ βαρύ αυτό που βιώναμε… Εν μέρει αληθές και εν πολλοίς κατασκευασμένο, το κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατέτρωγε την παράταξη και οδήγησε σε ένα αφύσικο (και ευρωπαϊκά μοναδικό) αποτέλεσμα: ο κοινοβουλευτικός χάρτης, να έχει χάσμα ανάμεσα στην... παραδοσιακή δεξιά και στην μη παραδοσιακή αριστερά. Ένα χάσμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική δύναμη του χώρου μας. Ένα χάσμα «αντάξιο» των θλιβερών περιστάσεων….

Στην πολιτική όμως, όπως και στην οικονομία, πολλές φορές η δυναμική υπερβαίνει (και παρασύρει) την αδράνεια. Και η δυναμική αυτή χρειάζεται γεγονότα για να αναπτυχθεί. Χρειάζεται βέβαια και ωρίμανση. Την κατάλληλη στιγμή.

Νομίζω ότι τα εφτά χρόνια ταλαιπωρίας της παράταξης κλείνουν έναν κύκλο. Όταν μάλιστα σ’ αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε ότι κάθε επόμενη κυβέρνηση έπαιρνε χειρότερα μέτρα από την τελευταία κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς. Έκλεισε έτσι ο κύκλος των μύθων και των παραμυθιών.

Σ’ αυτή την κατάλληλη στιγμή μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί η δυναμική. Σ’ αυτή την κατάλληλη στιγμή, αφού πρώτα σώθηκε και μετά σταθεροποιήθηκε η παράταξη, οι φίλοι μας και οι ψηφοφόροι μας θέλουν να μας ξανακούσουν. Και θέλουν να δουν και να ακούσουν όλες και όλους που έχουν, προς τιμήν τους, το πολιτικό κουράγιο να διεκδικήσουν την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Να ακούσουν λόγους ισορροπημένους, προτάσεις που δεν χαϊδεύουν τα αυτιά, σχεδιασμούς νοικοκυρέματος. Η κάθε μια και ο κάθε ένας υποψήφιος για την ηγεσία της ΔΗΣΥ, καθώς και όσοι τους συνδράμουν, θα προσθέσουν την δυναμική τους, θα ενεργοποιήσουν αδρανείς φίλους, θα συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης. Η εκλογή ηγεσίας είναι ένα πολιτικό γεγονός. Ένα πολιτικό γεγονός που ενδιαφέρει περισσότερους από αυτούς που ψήφισαν την παράταξη στις τελευταίες εκλογές. Το ακροατήριο υπερβαίνει σε ποσοστό ακόμα και τα ποσοστά των καλύτερων εποχών του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το πολιτικό γεγονός, την κατάλληλη ώριμη στιγμή, διαθέτει προστιθέμενη δυναμική, ικανή να αναβαθμίσει και πάλι την παράταξη σε πολυσυλλεκτική επί της ουσίας και σε δυνάμει πλειοψηφική επί των ποσοστών.

Και το ζητούμενο είναι (και μπορεί να γίνει), μέσα από αυτήν την διαδικασία της εκλογής ηγεσίας, με σοβαρό διάλογο, χωρίς πολώσεις και με προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές της Κεντροαριστεράς, να ενεργοποιηθούν οι φίλοι μας και οι ψηφοφόροι της παράταξης. Όλοι όσοι στο παρελθόν μας ψήφισαν έστω και μια φορά. Να πειστούν για τη σοβαρότητα και να συμμετάσχουν ξανά. Η εικόνα που θα δοθεί από τους υποψηφίους, θα επηρεάσει και την ουσία. Ο κάθε ένας και η κάθε μια τους θα προσφέρουν και θα προσθέσουν. Και το άθροισμα όλων θα μείνει προς όφελος της παράταξης και της χώρας.

See More

Κεντροαριστερά: Σεβασμός στη δημοκρατία,
στη μεσαία τάξη, στην ευρωπαϊκή μας πορεία

Καταγράφω αυθόρμητες απόψεις φίλων της κεντροαριστεράς (της αληθινής), με δεδομένο ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα:
- Μακάρι να πάρει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης, για να μην διαλυθούμε. ...

Continue Reading
Posts

Επιστροφή στην κεντροαριστερά της λογικής και του μέτρου

Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού - ιδεολογικού χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης ανήκει στην σοσιαλοδημοκρατία. Στην παράταξη της κεντροαριστεράς. Όταν αυτό το μέρος του πολιτικού - ιδεολογικού χάρτη δεν εκπροσωπείται ανάλογα στη Βουλή, έχουμε πολιτικό παράδοξο και πολιτικό ανορθόδοξο. Αυτό, μαζί με πολλά άλλα ανορθόδοξα, παράδοξα και παράλογα, συμβαίνει από το 2012 στη χώρα μας. Σαν να αποκοπήκαμε πολιτικά από την υπόλοι...πη Ευρώπη, έχει επικρατήσει εδώ ένας πολιτικός παραλογισμός, σε αγαστή σύμπλευση με τον άκρατο λαϊκισμό. Η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης δεν αρκεί. Σε κρίση είναι και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν εξαφάνισαν την κεντροαριστερά από τον πολιτικό τους χάρτη, για να βάλουν στη θέση της λαϊκιστές. Ούτε υπηρέτησαν πολιτικές τερατογεννέσεις αρνητικού πολιτικού αποτελέσματος.

Μετά τα αποτυχημένα πολιτικά πειράματα και το επώδυνο τέλος της αυταπάτης, είναι ώρα για επιστροφή στη λογική και στην πολιτική. Ήρεμα, συντεταγμένα, με σοβαρότητα, με πρόγραμμα, με στελέχη, με ιδεολογικές ρίζες και ιστορικές αναφορές. Είναι ώρα για τους ανθρώπους του μέτρου και της εργασίας να πάρουν πάλι την κατάσταση στα χέρια τους και να οδηγήσουν αυτοί, με την ψήφο τους, τη χώρα στον ορθό ευρωπαϊκό πολιτικό προσανατολισμό. Τα λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται με νέα - μεγαλύτερα λάθη. Η νέα γενιά μπορεί να έχει ευκαιρίες, αρκεί να μην εμπιστεύεται τους μεταπράτες ελπίδων και τους εμπόρους της ήσσονος προσπάθειας. Άκοπη επιτυχία δεν συναντάται στο χάρτη της ζωής.

Η ανασύνταξη της σοσιαλοδημοκρατικής παράταξης, του χώρου της κεντροαριστεράς, εξελίσσεται με άξονα το ΠΑΣΟΚ και τη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ και κινήσεων πολιτών. Στην πορεία θα δυναμώνει και θα αυξάνει αυτό το αναγεννημένο Κίνημα της κοινωνίας. Μέχρι να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί. Σήμερα μπορούμε να το εμπιστευτούμε, μπορούμε πάλι να ελπίζουμε. Διότι είναι παράγοντας σταθερότητας, ισορροπίας, κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτικής προοπτικής, αλλά και κυβερνητικής συνοχής την επόμενη των εκλογών . Μπορούμε την Κυριακή με την ψήφο μας να εντάξουμε τη δική μας συμβολή στην προσπάθεια ανάταξης του χώρου, ψηφίζοντας Δημοκρατική Συμπαράταξη - ΠΑΣΟΚ. Την Κυριακή με την ψήφο μας μπορούμε να γεμίσουμε το κενό που παρουσιάζει η Βουλή στον ιδεολογικό μας χώρο. Να άρουμε το πολιτικό παράδοξο.

See More

Οι Doors, οι Eagles και το δημοψήφισμα
(Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ την 2-7-2015)

Το 1967 οι Doors τραγουδούσαν «αυτό είναι το τέλος» και το 1977 οι Eagles ανακάλυψαν ότι από το Hotel California, «δεν μπορείς ποτέ να φύγεις». Το 2015 κάποιοι σκέφτηκαν ότι το τέλος μπορεί να το δώσει ένα δημοψήφισμα κι άλλοι λένε ότι από τις αυταπάτες σου δεν μπορείς ποτέ να δραπετεύσεις. Οι συνταξιούχοι στις ουρές των Τραπεζών δεν έχουν διάθεση να ακούσουν τίποτε απ’ αυτά. Ούτε το πρόωρο τέλος του Τ...ζιμ Μόρισον τους αφορά, ούτε ένα ξενοδοχείο στο οποίο ποτέ δεν θα πάνε, ούτε οι αυταπάτες κάποιων, ακόμα κι αν τα κίνητρά τους είναι άγια.

Η Δευτέρα που έρχεται μοιάζει με τον θαμμένο εφιάλτη ενός ανατριχιαστικού παρελθόντος που πάμε να ξαναβρούμε. Θα είναι το εύρημα μιας ανασκαφής στο ταφικό μνημείο του κάτω κόσμου. Εκεί που περιμένει να μας σφίξει με θέρμη τα χέρια ο διχασμός. Όλα τα άλλα, οικονομικά και λοιπά, που θα ακολουθήσουν, θα είναι το λιγότερο μπροστά στην εθνική διχόνοια που ήδη γονιμοποιήθηκε. Στο δημοψήφισμα δεν πρέπει να φτάσουμε ή, αν θέλετε, δεν πρέπει να φτάσουμε με δύο επιλογές. Όποια κι αν επικρατήσει, εδώ που είμαστε, αύριο θα είμαστε όλοι χαμένοι. Όπως κάποτε οι πατεράδες μας, με τα όσα συνέβησαν μετά τον πόλεμο. Σήμερα, οι ιδεολογικοί απόγονοι των τότε ηττημένων, που είχαν υποστεί όσα ξέρουμε και καταγγέλλαμε επί δεκαετίες, έχουν υποχρέωση να εμποδίσουν να συμβούν τα ίδια. Αν λέμε λοιπόν ένα «όχι», αυτό είναι το «όχι στο νέο διχασμό». Ας μην ξεχνιόμαστε: οι εθνικοί διχασμοί τελείωσαν πάντοτε με εθνικές τραγωδίες.

Αν φτάσουμε στο δημοψήφισμα, θα αφήσουμε στην άκρη τα νομικά, τα συνταγματικά και τα συναισθηματικά. Θα αφήσουμε στην άκρη το κείμενο του ψηφοδελτίου (τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια), για να δούμε ποια είναι η λιγότερο κακή επιλογή, διαβλέποντας τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει το αποτέλεσμα. Με το «όχι» είναι βέβαιο ότι θα έρθουν χρήματα στις Τράπεζες; Η απάντηση είναι «όχι». Με το «όχι» είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ; Η απάντηση είναι «όχι». Με το «όχι» είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η απάντηση είναι πάλι «όχι». Με το «ναι» εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε μέσα στο ευρώ και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η απάντηση είναι «ναι». Με το «ναι» υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αποκτήσει η οικονομία και πάλι χαρτονομίσματα; Η απάντηση είναι «ναι». Με το «ναι» αποφεύγουμε την επαναβαλκανοποίησή μας και την διεθνή απομόνωση; Η απάντηση είναι πάλι «ναι». Ας τα μετρήσουμε με προσοχή αυτά πριν ψηφίσουμε. Είναι λογικές προβλέψεις και όχι πολιτική κινδυνολογία.

See More

Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Μπρακατσούλα
«Ηλίας Ηλιού, η ζωή και η δράση του»

Στις 31 Αυγούστου του 1964 ο Ηλίας Ηλιού γράφει για την Αριστερά «Η Αριστερά δεν είναι υποχρεωτικά Δεκέμβρης, ούτε αιματοχυσία, αλλά δουλειά, λαϊκή κουλτούρα, λαϊκή στέγη, σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πλατιάς και ουσιαστικής ελευθερίας, δημοκρατία για όλους, εξουσία λαϊκή». Ο ορισμός που δίνει για την Αριστερά είναι απλός, λιτός, περιεκτικός, λογικός και εύληπτος. Όπως όλα τα...

Continue Reading

Ψηφίζουμε για Ευρώπη προοδευτική.

Την Κυριακή ο Έλληνας πολίτης συνδιαμορφώνει με την ψήφο του το πολιτικό πρόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα πρόσημο που θα προκύψει είτε προοδευτικό είτε συντηρητικό, αφού τα άκρα, οι γραφικοί και οι αντιευρωπαϊστές δεν μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών ελεύθερα θα επιλέξουν ανάμεσα στη συντηρητική και στην προοδευτική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Και ναι μεν δεν έχει συμφων...

Continue Reading

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην χθεσινή (3-5-2012) προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Καρδίτσα ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας ανέφερε τα εξής:

Σήμερα από την Καρδίτσα προσκαλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες της χώρας να προσέλθουν και να ψηφίσουν την Κυριακή. Να καταγράψουμε στην κάλπη την απ...όφασή μας να κρατήσουμε όρθια τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Να απαντήσουμε αυστηρά και αποφασιστικά στους υβριστές του κοινοβουλευτισμού, σ’ αυτούς που θέλουν να αλώσουν το Κοινοβούλιο και να αμφισβητήσουν το πολίτευμα εκ των έσω. Οφείλουμε με την ψήφο μας να κρατήσουμε ψηλά τους θεσμούς και το Σύνταγμα της χώρας. Οφείλουμε με την ψήφο μας να ενδυναμώσουμε την ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, ως κρίσιμου και καθοριστικού παράγοντα σταθεροποίησης. Προσφέρουμε υπηρεσία στην πατρίδα και στη δημοκρατία εισφέροντας θετικές ψήφους για το ΠΑΣΟΚ, αποτρέποντας ψήφους διαμαρτυρίας χωρίς περιεχόμενο και ουσία, αντιστρατευόμενοι τα άκρα που επωάζουν το αυγό του φιδιού.

Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος για την χώρα: η ακυβερνησία της Δευτέρας. Απέχει μόνο τρεις μέρες. Τόσο απέχει όμως και η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ. Ας κάνουμε τον κίνδυνο ελπίδα. Μπορούμε να μετατρέψουμε την ακυβερνησία σε προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης. Μπορεί και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι το πρώτο κόμμα την Κυριακή. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε την πίκρα έκφραση υπευθυνότητας. Να την κάνουμε έκφραση θετικής ψήφου.

Η ιστορία είναι αυτή που θα κρίνει τον Γιώργο Παπανδρέου. Εσείς είστε αυτοί που θα δώσετε την ευκαιρία την Κυριακή στον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η ιστορία θα κρίνει τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να σώσει την χώρα. Εσείς θα δώσετε την ευκαιρία στον Βαγγέλη Βενιζέλο να τον κρίνει η ιστορία.

Η αγανάκτηση, ο θύμος, η άρνηση κινδυνεύουν να γίνουν εργαλεία τιμωρίας των παιδιών μας. Η τυφλή ψήφος μπορεί να οδηγήσει σε τυφλή πορεία, σε σπειροειδή βύθιση, σε αχαρτογράφητη κινούμενη πολιτική άμμο, στην οποία θα βουλιάξει η χώρα. Η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα, η παραπομπή στις πολιτικές μας ρίζες, στον πολιτικό μας χώρο, στις διαχρονικές αξίες της παράταξής μας είναι η ελάχιστη εγγύηση μιας ευρωπαϊκής πορείας, μιας πορείας δημοκρατικής.

Ο Ελληνικός λαός θα αφήσει στη άκρη τους λαϊκιστές, τους δημαγωγούς, τους αρχιτέκτονες του χάους, τους φασίστες, αυτούς που ονειροπολούν έχοντας άγνοια κινδύνου, αλλά και αυτούς που ευθύνονται πραγματικά για την σημερινή κατάσταση, αυτούς που παρέδωσαν στα χέρια μας μια απασφαλισμένη οικονομική βόμβα, την οποία προετοίμαζαν επί 5,5, χρόνια. Ο Ελληνικός λαός δεν θα αυτοκτονήσει, ούτε θα γίνει πειραματόζωο σε πολιτικούς αυτοσχεδιασμούς φαιδρούς, όσο και επικίνδυνους. Και δεν λέμε ότι είμαστε αλάνθαστοι, λέμε όμως ότι στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ειλικρινείς, ρεαλιστές, έμπειροι και αποφασισμένοι. Δεν δίνουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Δίνουμε υπόσχεση για σκληρή δουλειά. Πιστεύουμε διαχρονικά στο κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε σ’ ένα κόμμα που εκφράζει τα λαϊκά στρώματα, τους αγρότες, τους μη προνομιούχους Έλληνες. Αυτόν τον χαρακτήρα του Κινήματος πρέπει να τον ανακτήσουμε και θα τον ανακτήσουμε. Πάντοτε με τα δεδομένα των συγκεκριμένων οικονομικών συνθηκών.

Αγαπητοί φίλοι, είμαστε έτοιμοι, στο ΠΑΣΟΚ, για νέες μάχες. Για τη δημοκρατία, για την αξιοπρέπεια, για το επίπεδο διαβίωσης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της επόμενης μέρας για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Μπροστά μας είναι τα δύσκολα. Αλλά ποτέ δεν φοβηθήκαμε τα δύσκολα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι πολιτικές μάχες δίνονται τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και έξω, στη κοινωνία, στο δημόσιο διάλογο, στις πολιτικές διεργασίες. Προσωπικά, το ξέρετε, είμαι παρών, είμαι ενεργός, είμαι μάχιμος, είμαι μαζί σας και είμαστε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα. Μια νέα μέρα. Μια νέα πορεία.

See More

Σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητάς του ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε τα εξής:  Έχω διανύσει περισσότερα από 12 χρόνια πολιτικής διαδρομής. Τα 8 ήμουν Βουλευτής. Λειτούργησα σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησής μου και μόνο. Υπηρέτησα αυτό που πίστευα δίκαιο, έντιμο και ηθικό. Με τον... ίδιο τρόπο θα συνεχίσω. Πίστευα πραγματικά και βαθιά τα όσα μοιραζόμουνα με τους πολίτες: τις ιδέες μας, το πρόγραμμά μας, το όραμα για τη χώρα και την κοινωνία. Ο δημόσιος λόγος μου δεν περιείχε υπερβολές,  ούτε ανέξοδες υποσχέσεις. Μπήκα στην πολιτική μετά από μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, με την απλή επιθυμία να είμαι ένας ενεργός πολίτης. Το ΠΑΣΟΚ μου έδωσε την ευκαιρία να έχω την τιμή να εκπροσωπήσω την Καρδίτσα στη Βουλή και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Είχα πάντοτε στο μυαλό μου ότι η εξουσία είναι πρόσκαιρη. Μετά το 2009, αντί να υλοποιήσουμε αυτά που σχεδιάζαμε, αφιερώσαμε όλο τον εαυτό μας στην προσπάθεια διάσωσης της πατρίδας. Εφαρμόστηκε μια οδυνηρή πολιτική, για να αποτραπεί η ολική κατάρρευση της χώρας. Ήταν μια αναγκαστική επιλογή, που προέκυψε ως αποτέλεσμα τραγικών πολιτικών του πρόσφατου παρελθόντος. Όταν λειτουργούμε μέσα σε τέτοιες καταστάσεις γίνονται και λάθη. Είναι αναπόφευκτο. Όμως οι επιλογές ήταν μοναδιαίες και δεδομένες. Ήταν οι σωστές επιλογές για τη χώρα και τη δημοκρατία. Η ιστορία θα το επιβεβαιώσει. Τον τελευταίο καιρό το πολιτικό σύστημα έχει περιέλθει σε καθεστώς ιδιόμορφης ομηρίας. Ένας πρωτόγνωρος λαϊκισμός και μια θλιβερή δημαγωγία απαξιώνουν τα πάντα. Και τα απαξιώνουν συστηματικά και επικίνδυνα. Η ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού είναι σήμερα η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική απάντηση του δημοκρατικού συστήματος στο σύστημα του μηδενισμού και του παραλογισμού. Είναι η καλύτερη απάντηση στα άκρα που απειλούν την ίδια τη δημοκρατία. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης επιλέγω να μην είμαι υποψήφιος Βουλευτής. Πιστεύω ότι με την απόφασή μου αυτή υπηρετώ την προσπάθεια στήριξης των θεσμών και ενίσχυσης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, μέσω της ανανέωσης. Παραμένω ενεργός και μάχιμος στη δύσκολη πορεία ανάκαμψης της χώρας μέσα πάντοτε στην Ευρώπη, καθώς και στην προσπάθεια ανάκαμψης του πολιτικού μας χώρου. Ο νέος Πρόεδρός μας, Βαγγέλης Βενιζέλος, έχει δύσκολο έργο μπροστά του και έχει την ικανότητα να πετύχει ξανά. Κλείνοντας προς το παρόν αυτό το κεφάλαιο της πολιτικής μου παρουσίας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα χρόνια: από τους πιο στενούς συνεργάτες μου έως τον κάθε πολίτη του Νομού Καρδίτσας, που με εμπιστεύτηκε και με τίμησε με την ψήφο του. Πορευτήκαμε μαζί με ειλικρίνεια, με ήθος, με δυσκολίες και με επιτυχίες. Ήταν μια συναρπαστική πορεία και ευχαριστώ ξανά όσους “ταξίδεψαν” μαζί μου. Η ώρα του απολογισμού δεν ήρθε ακόμα. Τώρα είναι ώρα προσπάθειας και αγώνα για τις εκλογές που φτάνουν.

See More

 

Την Κυριακή διεξάγεται μια σημαντική διαδικασία για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης. Είναι η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο υποψήφιος είναι μόνον ένας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, οπότε είναι βέβαιη η εκλογή του. Όμως, ανεξαρτήτως αυτού, η συμμετοχή όλων των μελών και των φίλων είναι κρίσιμη για την δυναμική και την συνέχεια τη...ς  παράταξης.

 

Ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπείται από το ΠΑΣΟΚ υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει σε πείσμα όσων επιθυμούν το αντίθετο. Είναι ο προοδευτικός, δημοκρατικός πολιτικός χώρος ανάμεσα στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά. Ένας πολιτικός χώρος που στηρίζεται διαχρονικά από ένα πολύ σημαντικό ποσοστό πολιτών. Ένας χώρος που δεν εξαφανίζεται από την όποια συγκυρία ούτε από τα όποια λάθη, που μπορεί πράγματι να έγιναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε, να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε την συνέχεια της πορείας της παράταξης και αυτό μπορούμε να το κάνουμε άμεσα και απλά με τη συμμετοχή μας στην διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή. Με τη συμμετοχή μας αυτή προστατεύουμε το χώρο. Προστατεύουμε την ιστορία της παράταξης, που έγραψε την ιστορία του τόπου άλλοτε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, άλλοτε με τον Νικόλαο Πλαστήρα, άλλοτε με τον Γεώργιο Παπανδρέου και άλλοτε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και  τον Κώστα Σημίτη.

 

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: οι  σειρήνες  του λαϊκισμού και των άκρων επιχειρούν την απαξίωση και την κατεδάφιση των πάντων, εκμεταλλευόμενες την  δεινή  οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Επιχειρούν τελικά την κατεδάφιση της ίδιας της δημοκρατίας. Οφείλουμε να αντισταθούμε. Οφείλουμε να προστατεύουμε τη δημοκρατία με τον πιο απλό για σήμερα τρόπο: με τη συμμετοχή μας στα κοινά. Η ψήφος μας στη διαδικασία της Κυριακής, είναι συμμετοχή στα κοινά, είναι απάντηση στο λαϊκισμό.

See More

Απολύτως ανακριβή χαρακτηρίζει ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα δημοσιεύματα περί δήθεν αυξήσεων στις αμοιβές των έμμισθων Δικηγόρων και παραπέμπει σε κοινή Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμ...άτων, η οποία έχει ως εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα, αναφορικά με τις αμοιβές των έμμισθων δικηγόρων, ισχύουν τα εξής: Οι αποδοχές των δικηγόρων που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας εντολής στο δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ, καθορίστηκαν με τη 2/17132/0022/28-2-2012 (ΦΕΚ 498 Β΄/2012) κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως όριζε εξουσιοδοτική διάταξη του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο. Με βάση την ανωτέρω Κ.Υ.Α., προκύπτει ότι ο βασικός μισθός των δικηγόρων με πάγια εντολή, είναι μεν αυξημένος, όπως αντίστοιχα αυξημένος είναι και για  τους δημοσίους υπαλλήλους, με το ενιαίο μισθολόγιο, ωστόσο, οι συνολικές αποδοχές τους, είναι χαμηλότερες, σε σχέση με εκείνες που ελάμβαναν με το προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς. Αναλυτικά στοιχεία έχει δώσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

See More

<p> </p><p>Προσπάθειες σταδιακής απορρόφησης των επιτυχόντων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Πολύτεκνων, τέκνων αναπήρων και θυμάτων πολέμου, και Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008 καταβάλλονται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Από το 2008 δεν έχει προσληφθεί κανείς από τους επιτυχόν...τες των προστατευομένων κατηγοριών σύμφωνα με το νόμο 2643/1998. Tο θέμα τους τέθηκε και στους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης από τον Υπουργό Δημήτρη Ρέππα και τον Υφυπουργό Ντίνο Ρόβλια. </p><p> </p><p>Εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών όλων των κατηγοριών προσήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο και είχαν συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ευσταθία Μπεργελέ, όπου ενημερώθηκαν για τις σχετικές ενέργειες που προωθούνται με κοινωνική ευαισθησία, στο υπάρχον στενό δημοσιονομικό πλαίσιο.</p><p> </p><p>Ήδη πάντως έχει εκδοθεί απόφαση κατανομής του 50% των άμεσα και έμμεσα ΑΜΕΑ με βάση τη μοριοδότησή τους για τις προσλήψεις του 2012, και θα προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών και η κατανομή του 50% των υπόλοιπων προστατευόμενων κατηγοριών, μεταξύ των οποίων οι πολύτεκνοι, οι οποίοι είναι ενήμεροι για το θέμα.</p><p> </p><p>Ειδικότερα το σύνολο των κατηγοριών αυτών που αναμένεται να διοριστούν θα αποτελεί περίπου το 10% του συνόλου που πρόκειται να προσληφθούν στο Δημόσιο το 2012, αφαιρουμένων των ανελαστικών υποχρεώσεων διορισμού (απόφοιτους σχολών, κ.λπ.).</p><p> </p>

See More

Πρωτοβουλία για την αναζήτηση των καλών πρακτικών δημοσίων υπηρεσιών και καλών υπαλλήλων δρομολογείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέσω του Προγράμματος Διοικητική Μεταρρύθμιση. Πρωτοβουλία αναγκαία, δεδομένου ότι η έντονη δημόσια κριτική για τη παραγωγικότητα των δημοσίων υπηρεσιών ενέχει τον κίνδυνο ν...α γίνει ισοπεδωτική και να αποθαρρύνει δημόσιους λειτουργούς και μονάδες, οι οποίες έχουν την αίσθηση του καθήκοντος.

Συνήθως αποκτούν δημοσιότητα ή διαδίδονται οι περιπτώσεις αδυναμιών των δημοσίων υπηρεσιών ή παραλείψεων δημοσίων υπαλλήλων. Αντίθετα είναι σπάνια η αναφορά σε φορείς του δημοσίου, υπηρεσίες, αλλά και υπαλλήλους, που είναι αποτελεσματικοί στην αποστολή τους και δημιουργούν υψηλότερα πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολλαπλά χρήσιμη η ανάδειξη καλών πρακτικών υπηρεσιών και μεμονωμένων δημοσίων λειτουργών, μέσα από μια διαδικασία στην οποία θα ζητείται η γνώμη και η συμμετοχή των πολιτών.

Η πρωτοβουλία για την αναζήτηση των καλών πρακτικών δημοσίων υπηρεσιών και καλών υπαλλήλων, μπορεί να αναδείξει:

• Διοικητικές Μονάδες οι οποίες ακολουθούν διαδικασίες και χρησιμοποιούν

εργαλεία, κατά τρόπο που η συμβολή τους στην εξυπηρέτηση των πολιτών να είναι καλύτερη από την εντύπωση που υπάρχει για το κράτος.

• Δημόσιες Υπηρεσίες οι οποίες έχουν υψηλά standards στην εξυπηρέτηση των πολιτών, κάτι που προκύπτει από συνειδητή δουλειά των υπαλλήλων και την αίσθηση του καθήκοντος.

• Μεμονωμένους Δημόσιους Υπάλληλους, οι οποίοι συμβάλουν στη διευκόλυνση των πολιτών και στην αναβάθμιση της απόδοσης των υπηρεσιών.

Η πρωτοβουλία ανάδειξης καλών πρακτικών και καλών υπαλλήλων στη Δημόσια Διοίκηση θα συμβάλει:

• Στη συμμετοχή των πολιτών στον εντοπισμό των υπηρεσιών και των σημείων, όπου αυξάνεται η παραγωγικότητα και δημιουργούνται σχέσεις συνεργασίας με τη κοινωνία και τους πολίτες.

• Στην επιβεβαίωση ότι υπάρχουν υπηρεσίες και δημόσιοι λειτουργοί που συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας της διοίκησης.

• Στην ανάδειξη καλών πρακτικών, οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Σχετικά με το θέμα ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε: «Η ισοπεδωτική απαξίωση της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή κρίσης, για την υπέρβαση της οποίας ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης είναι καθοριστικός. Κρίσιμοι παράγοντες αλλαγής των αρνητικών δεδομένων, όπως είναι οι επενδύσεις, τα έσοδα ή η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων εξαρτώνται, κατά μεγάλο μέρος, από το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Αυτό το προσωπικό οφείλουμε να το ενθαρρύνουμε και να αναδεικνύουμε την όποια ξεχωριστή λειτουργία και αποδοτικότητά του. Υπάρχουν καλοί δημόσιοι υπάλληλοι και εξυπηρετικές δημόσιες υπηρεσίες. Μπορούμε να τους εντοπίσουμε, να τους αξιοποιήσουμε και να τους καταστήσουμε πρότυπα». 

See More

Η συζήτηση για την μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί συμμετέχοντες στο σχετικό δημόσιο διάλογο (ή στους ιδιωτικούς διαλόγους) τοποθετούνται μάλλον αποσπασματικά, ελλείψει χρόνου ή λόγω πλημμελούς ενημέρωσης...

Continue Reading

Το 2012 μπορεί και πρέπει να φέρει πάλι τη χαμένη ελπίδα και τη χαμένη αισιοδοξία, του καθένα προσωπικά, αλλά και της πατρίδας μας. Μπορούμε να αρχίζουμε να χτίζουμε μια καινούργια Ελλάδα, σε πιο στέρεες βάσεις, με κοινωνική δικαιοσύνη, με ευρωπαϊκή συνέχεια, με προοπτική και αυτοπεποίθηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε μέσα σε πρωτόγνωρες δυσκολίες και αντιξοότητες. Ας το πιστέψουμε! Ευχές για μια καλύτερη χρονιά, για το 2012, με υγεία και δύναμη!

Με κατεπείγουσα εγκύκλιό του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας καλεί τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων να προβούν σε άμεσες μετακινήσεις υπαλλήλων που είναι αναγκαίες, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών από το πρώτο κύμα αποχωρήσεων λόγ...
tanea.gr