Photos
Reviews
Nationaal Tinnen Figuren Museum has no reviews yet.
Tell people what you think
Posts

Mevrouw Farina A. Hatton uit Kent verraste het Nationaal Tinnen Figuren Museum met de schenking van de vignette ‘Caesar en Cleopatra’. Met deze vignette won fijnschilder Mike Taylor, in 1988 tijdens de 3de World Expo in Toronto, Canada, zijn 38ste (van in totaal 46) gouden medailles. Hij werd daar ook vereerd met de onderscheiding: “World Master”.
Dit vignet met zijn grote historische betekenis voor de ontwikkeling van de schilderkunst van tinnen figuren is een prachtige aanvulling op onze vaste expositie over fijnschilderkunst.
Het NTFM dankt mevrouw Hatton zeer voor deze mooie schenking.

Image may contain: plant and outdoor

Wij danken en verwelkomen allen die onlangs onze facebookpagina hebben geliked. Via deze pagina verspreiden wij regelmatig informatie over ons museum, onze tentoonstellingen en activiteiten.

Wij sloten het jaar 2017 zeer positief af; met een goed financieel resultaat, een toename van het aantal bezoekers (+ 9%), een vijftal mooie schenkingen voor onze collectie en enkele nieuwe vrijwilligers.
Om dit prachtige resultaat te bereiken moesten wij wel opnieuw snoeien in onze toch ...al zeer krappe begroting. Maar dankzij alle hulp en medewerking die wij kregen staat het NTFM er beter voor dan ooit in haar 33 jarige bestaan.

Om dit resultaat te stabiliseren en waar mogelijk verder uit te bouwen moeten wij de steun die wij kregen van velen uit de samenleving verder uitbouwen. Ieder die het belangrijk vindt dat onze mooie figurencollectie (120.000 figuren), een groots cultuurmonument, behouden blijft vragen wij om vriend te worden van het Nationaal Tinnen Figuren Museum, voor minimaal € 10,-/jaar: dit geeft recht op een jaar lang gratis entree. Zie: www.tinnenfigurenmuseum.nl

See More
Posts

In Congrescentrum Mooi Rivier in Dalfsen reikte Rabobank Vaart en Vecht donderdag 23 november de cheques uit van de Rabobank Coöperatieweken 2017.
Het Nationaal Tinnen Figuren Museum kreeg het mooie bedrag van € 3.583,87
Wij danken de Rabobank en alle leden van de Rabobank die op ons museum hebben gestemd hiervoor uit de grond van ons hart. Dankzij steun als deze en de inzet van al onze vrijwilligers kan het Nationaal Tinnen Figuren Museum een schitterende collectie, een uniek museum en tal van activiteiten in stand houden.
Hartverwarmend om te ervaren dat dit zo gewaardeerd wordt, gelet op de steun in deze actie van de Rabobank.

Tinnen figuren onthullen zwarte Piet,

In 1087, als Myra in handen is van islamitische Seltsjoeken, ontvoeren Christelijke kooplieden het gebeente van hun heilige St. Nicolaas van Myra naar Bari. In reactie daarop verspreidt de St. Nicolaasverering zich in heel Europa. In de 10de en 11de eeuw vooral ook in de Nederlanden.

Voor de vele schippers in de Nederlanden is St. Nicolaas de aangewezen beschermheilige. Anders dan in andere Europese landen bestaan de Nederlanden meer ui...t water dan land. Er worden voor de zeevarende bevolking daarom uitzonderlijk veel St. Nicolaaskerken gebouwd. Al die kerken vieren op 6 december, de sterfdag van St. Nicolaas, St. Nicolaasmissen en processies voor hun beschermheilige. En bij een ‘kerckmis’ hoort een vrijmarkt. Door heel de Nederlanden werden op die laatste marktdag voor de winter extra veel voorraden aangevoerd: niet alleen warme kleding, maar ook voedsel en snoep, zoals speculaas, taaitaai, marsepein en suikerbeesten. Dat nam Sinterklaas mee vertelden ouders aan hun kinderen.

Het Christelijke, zoete, St. Nicolaasfeest verdrong zo gemakkelijk de Germaanse Midwinterrituelen. Doden en levenden, zo dachten de Germanen nog, moesten zich samen inspannen om het zonnewiel dat in de winter tot stilstand kwam weer in beweging brengen om een Nieuw Jaar mogelijk te maken.
In de landen ten oosten van ons behoort dat Germaanse Midwinterfeest nog steeds tot de traditie. Afhankelijk van het land heet onze zwarte Piet daar: Ruprecht, Krampus, Berchtold, Quantembermann, Berserker, Kukeri, etc. Soms treedt die op met St. Nicolaas, maar vaak ook zonder.
Alleen in de Nederlanden werd, door het massale voorkomen van St. Nicolaaskerken, de Germaanse zwarte Piet ondergeschikt aan St. Nicolaas, de vertegenwoordiger van de nieuwe christelijke godsdienst. Nu al duizend jaar!

See More

Cultuur snuiven en culinair genieten in Ommen
Bezoek de tentoonstelling toverlantaarns uit de collectie van Paul van de Heuvel op zaterdag 25 november 2017 of woensdag 27 december 2017 en geniet van een heerlijk speciaal biertje of een diner bij Grand Café De Veghte in Ommen. Het museum en het Grand Café zijn gesitueerd in het oude stadhuis van Ommen. Het gebouw is een rijksmonument, dat dateert uit 1828 en is gelegen op één van de meest historische plekken van Ommen.
Het Nat...ionaal Tinnen Figuren Museum en het Grand Café heten u van harte welkom!

Graag van tevoren reserveren.
Voor meer info: https://www.tinnenfigurenmuseum.nl/cultuur-snuiven-en-culi…/

See More
Image may contain: one or more people

Cultuur snuiven en culinair genieten in Ommen
Bezoek de tentoonstelling toverlantaarns uit de collectie van Paul van de Heuvel op zaterdag 25 november 2017 of woensd ag 27 december 2017 en geniet van een heerlijk speciaal biertje of een diner bij Grand Café De Veghte in Ommen. Het museum en het Grand Café zijn gesitueerd in het oude stadhuis van Ommen. Het gebouw is een rijksmonument, dat dateert uit 1828 en is gelegen op één van de meest historische plekken van Ommen.
Het Na...tionaal Tinnen Figuren Museum en het Grand Café heten u van harte welkom!

Graag van tevoren reserveren.
Voor meer info: https://www.tinnenfigurenmuseum.nl/cultuur-snuiven-en-culi…/

See More
Cultuur snuiven en culinair genieten in Ommen 26/10/2017 No comments yet Uncategorized Cultuur snuiven en culinair genieten in Ommen Breng een bezoek aan het Nationaal Tinnen Figuren Museum en geniet van een heerlijk speciaal biertje of een diner bij Grand Café De Veghte in Ommen. Het museum en het…
tinnenfigurenmuseum.nl
It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
Posted by Petra Stokvisch
321 Views
321 Views
Petra Stokvisch

Kunst en cultuur maken het verschil voor de beleving van het kind. Het inspireert, stimuleert, motiveert en geeft kinderen onvergetelijke ervaringen. Kunst en c...ultuur bied kinderen de mogelijkheid om zich te uiten, creativiteit te ontwikkelen, actief te zijn én om op ontdekkingsreis te gaan. Cultuur is voor ons allemaal, ook voor kinderen!
Jij stemt toch ook op ons? Daar worden wij blij van! 😀

Als lid van de Rabobank kun jij je stem uitbrengen van 1 november t/m 15 november via www.lokalebank.nl/vvs/stemmen.

See More

Wees er snel bij en mis dit niet.

Image may contain: text

Morgen opent wethouder Scheele de tentoonstelling: 'Kykt vrienden, kykt, ’t is mooi, fraai, curieus en raar ........ Paul's toverlantaarns'.
Gisteren en vandaag zo'n 130 lantaarns uitgepakt en tentoon gesteld. Nu met magische vertoningen. Op woensdag 27 december geeft de bekende lantaarniste Annet Duller twee vertoningen om 13:30 uur en om 15:00 uur.
Op zaterdag 11 en zondag 25 november en de woensdagen 21 en 28 februari, steeds om 16:00 uur brengt verzamelaar Paul van den He...uvel, in vertoningen, zijn oude glasplaatjes tot leven.
Reserveer voor deze vertoningen. Het kost niets extra maar vol is vol!
Ook maakten wij een mooie tentoonstellingscatalogus (28 pagina's). Verkrijgbaar in het museum voor maar € 4,-
Wilt u in de ban raken van de lanterna magica, wees welkom.
Zie voor openingstijden: www.tinnenfigurenmuseum.nl

See More

Het moment nadert.
Op zaterdag 4 november, om 11:30 uur, opent wethouder J.P Scheele van Ommen onze nieuwe tentoonstelling:‘Kykt vrienden, kykt, ’t is mooi, fraai, curieus en raar: toverlantaarns’.
Dit wordt een fantastische tentoonstelling, met een vijftal toverlantaarn vertoningen op: 4 en 25 november, 27 december, 21 en 28 februari 2018. Reserveren via welkom@tinnenfigurenmuseum.nl tot uiterlijk 20 december (en vol is vol). Dankzij een extra sponsoring van Bentum Nijboer Notarissen geldt voor deze vertoningen de normale entreeprijs (geen bijbetaling voor de vertoningen).

Wat een Geluk, de expositie ‘Zoektocht naar Geluk’ in het Nationaal Tinnen Figuren Museum is zaterdag 30 september geopend.
Er waren tijden dat geluk (haast) niet bestond. Mensen moesten hun leven zien uit te houden. Maar als het maar even beter ging dan groeide als eerste de begeerte naar geluk.
In de oude Griekse en Romeinse samenleving werd het woord geluk (tyche in het Grieks en fortuna of felix / felicitas in het Romeins) zelfs tot een godheid verheven.
Maar wat is geluk...? Voor velen (de meeste?) is het een begeerte naar fortuin/rijkdom en/of macht en genot.
En in iedere samenleving staan er wijze, verantwoordelijke mensen op die geluk definiëren als deugd, begeleid door standvastigheid, rechtvaardigheid, integriteit, bescheidenheid, fatsoenlijkheid, vrijheid en onthouding. Hetgeen te bereiken is door wijsheid en het cultiveren van zelfkennis en kennis van de wereld.

Vroeger bepaalde het lot hoe een mensenleven er uit zag. Dat bepaalden de goden, zonder dat een mens daar invloed op uit kon oefenen. Naarmate de welstand groeit, vinden mensen dat zij zelf meer invloed kunnen uitoefenen op het realiseren van hun geluk. Geluk wordt nu als een recht beschouwd; anderen moeten ervoor zorgen dat het je aan niets ontbreekt.

Zo reizen we in onze kleine tentoonstelling, met zevenmijls laarzen door de tijdvakken heen.
Maar de oude mythen van de Grieken zijn het mooist; creatieve verbeeldingen over dat wat wij mensen nooit kunnen beheersen. Of de primitieve afbeelding op het deurkozijn van een zeer succesvolle bakker Popidius Priscus uit Pompeï: “hier woont het geluk”. De tekst staat er nog steeds, de 85 broden in zijn oven ook, maar het lot (een uitbarsting van de Vesuvius) vaagde in het jaar 79 al het geluk van Popidius in één keer weg.

Wij ontvangen u graag in ons museum.

See More

Meerder mensen hebben onlangs onze museumpagina geliked.
Wij zijn heel blij met uw belangstelling en danken u daarvoor.
Vrienden zijn belangrijk voor ons; samen spannen wij ons in om ons verrassende museum in stand te houden. Zonder subsidie is dat een hele opgaaf.
Deze week ontvingen wij de benchmark 2016. Wat blijkt; musea in onze grootte-klasse ontvangen gemiddeld € 100.000 subsidie/jaar. Zonder een cent subsidie, zijn onze vrijwilligers er opnieuw in geslaagd om gelijkwaa...rdige of betere resultaten te bereiken (behalve uiteraard op het financiële vlak).

Op 9 september openden wij een kleine tentoonstelling over “boeren, burgers en buitenlui”. Volgende week zaterdag, op 29 september openen wij, in het kader van de Maand van de Geschiedenis, de tentoonstelling “een zoektocht naar geluk”.
Daarin verkennen wij, over een tijdspanne van drie duizend jaar, hoe mensen geluk beleefden.
Daarna maken wij weer een grote tentoonstelling over toverlantaars (of nog mooier: lanterna magica), van 4 november t/m 4 maart. U kunt dan ook voorstellingen vol verrassingen beleven bij de toverlantaarn. Beleef bijv. op woensdag 27 december de kerstverhalen van Dickens bij het magische licht van de lanterna magica, honderd jaar oude lantaarnplaten en muziek uit oude speeldozen.
Wilt u dit niet missen, reserveer dan snel uw plaats in het museum (tel. 0529-454500).

See More

Vindt u cultuur belangrijk maar houdt u ook van een goed glas wijn? Dit arrangement geeft u deze gelegenheid! Op 28 september 2017 is het mogelijk om hieraan deel te nemen. Bezoek het Nationaal Tinnen Figuren Museum en maak kennis met de geschiedenis, kunst, ambacht en veldslagen. Bewonder de expositie van Kuifje en de Paradijzen van Weleer. Na het bezoek aan het museum kunt u onder het genot van een glaasje wijn en lekkere hapjes napraten over de bezienswaardigheden van het museum.
Wanneer: 28 september 2017
Maximaal aantal deelnemers:8
Kijk voor meer informatie op https://www.tinnenfigurenmuseum.nl/arrangementen/

Cultuur snuiven in combinatie met een wijnproeverij Vindt u cultuur belangrijk maar houdt u ook van een goed glas wijn? Dit arrangement geeft u deze gelegenheid! Op 28 september 2017 is het mogelijk om hieraan deel te nemen. Bezoek het museum en maak kennis met de geschiedenis, kunst, ambacht, kind
tinnenfigurenmuseum.nl

In het Tinnen Figuren Museum staat een nieuwe reeks tentoonstellingen in de steigers. Op zaterdag 9 september, ter gelegenheid van de Open Monumentendag, opent de eerste tentoonstelling uit deze reeks: Boeren, Burgers & Buitenlui. Zij lijken een vrij modern verbond van ambachtslieden. Maar niets is minder waar. Dit verbond bestaat al sinds de oudheid.
De eerste steden hadden voor hun bestaan al een ommeland nodig en de eerste boeren hadden al een stad nodig, tot wederzijds vo...ordeel. Samen komen zij tot een arbeidsverdeling en daarna treffen zij elkaar op de markt om hun producten uit te ruilen.
Wel is het waar dat Boeren, Burgers en Buitenlui zich in de negentiende eeuw voor het eerst meer gelijkwaardig kunnen ontwikkelen, als met de revoluties de voorrechten van adel en kerk zijn afgeschaft. Hun ontwikkeling en (beginnende) welvaart uit zich vooral in hun kleding. Nederland telde in die tijd 242 streekdrachten. 80 daarvan zijn te zien in deze expositie.

See More

Vakantietijd = Museumtijd.
Nog tot 30 oktober kan je de tentoonstellingen ‘Tintin (Kuifje) in tin’ en ‘Paradijzen van weleer’ bezoeken.
Hierbij nog een paar foto's van deze tentoonstellingen.
Aan nieuwe tentoonstellingen wordt al weer hard gewerkt.
Op 9 september opent de tentoonstelling ‘Boeren, burgers en buitenlui’....
Op 30 september gevolgd door de tentoonstelling ‘Een geschiedenis van het Geluk’
Rond de feestdagen, van 11 november t/m 4 maart, bent u welkom op de sfeervolle tentoonstelling ‘De Magie van de Toverlantaarn’, met echte toverlantaarn-voorstellingen. Over deze nieuwe tentoonstellingen volgt binnenkort meer nieuws.

See More

Afgelopen donderdag was het 790 jaar geleden dat de Slag bij Ane werd gestreden. Een strijd over de erfenis van het burggraafschap Groningen, die werd uitgevochten tussen de burggraaf van Coevorden (met o.a. legers Drentse boeren) en de bisschop van Utrecht (met bijna de gehele Nederlandse en
west-Duitse adel). De slag werd gewonnen door Rudolf van Coevorden. De oorlog niet. In september 1229, ruim twee jaar na de Slag, worden Rudolf van Coevorden en zijn bondgenoten Menzo en... Hendrik van Gravestorp (verraderlijk) gevangen genomen en geradbraakt.
In 1227 was dit één van de belangrijkste gebeurtenissen in Europa. Het was een gulden sporenslag, 75 jaar voor die in Kortrijk. En niemand weet ervan. Tot vandaag? Want vandaag schrijft Trouw er een bericht over. Feitelijk nogal gebrekkig, maar toch: een oude geschiedenis wordt voorzichtig weer tot leven gewekt. Wie de slag echt wil zien, komt naar ons museum in Ommen.

See More