See more of Nationaal Park De Maasduinen by logging into Facebook
Message this Page, learn about upcoming events and more.
See more of Nationaal Park De Maasduinen by logging into Facebook
Message this Page, learn about upcoming events and more.
Not Now
Photos
Reviews
Nationaal Park De Maasduinen has no reviews yet.
Tell people what you think
Posts

IN DE WIND
Water, wind en mens heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van Nationaal Park De Maasduinen. Water heeft de vormen in het landschap gecreëerd, de wind heeft de duinen gevormd en de mens heeft grote invloeden op de natuur gehad sinds de eerste mens zich in de omgeving vestigde. Tijdens deze excursie zullen speciale Maasduinengidsen dieper ingaan op het thema wind. Hoe heeft de wind de typische duinen gevormd maar ook over de rol van de wind vandaag de dag. Zo zijn er bij het Reindersmeer diverse bomen omgewaaid door storm.

Start aanstaande zondag 25 juni om 10.00 uur vanaf Bezoekerscentrum De Maasduinen, Bosserheide 3E in Well.

Image may contain: cloud, sky, tree, outdoor, nature and water

Het is erg droog en warm waardoor code oranje afgegeven is. Wat je moet doen om natuurbranden te voorkomen kun je lezen in dit bericht van de Brandweer Limburg-Noord.

In Noord- en Midden-Limburg geldt code oranje vanwege grote kans op snel uitbreidende #natuurbranden. Wat moet je doen om dit te voorkomen en wat kun je doen als je bij een natuurbrand uitkomt? http://bit.ly/2tph8lR

Ieder vuurtje in een natuurgebied kan uitlopen op een natuurbrand. De brandweer geeft tips om natuurbranden te voorkomen. En tips als er toch brand is..
brandweer.nl
Posts

BEVER
De bever is zeldzaam maar komt op steeds meer plekken in De Maasduinen voor. Sinds kort wordt hij ook gespot bij het Reindersmeer. Hij voelt zich bijvoorbeeld prima thuis in de wateren van De Maasduinen De bever is een echte knager.Hij verknaagt wel 300 tot 4000 kilo hout per jaar om te eten en om dammen te maken. De bever kan wel een meter lang worden en is daardoor het grootste in Nederland levende knaagdier.

OP AVONTUUR
Kinderen van 6 tot en met 10 jaar kunnen deze middag de natuur komen beleven. Als echte avonturiers gaan ze op pad in het Bergerbos. Wat deze middag allemaal in petto heeft houden wij nog even geheim. Het beloofd dus een spannende tocht te worden. Helemaal omdat ouders niet mee gaan op avontuur.

Start op 10 juni om 14.00 uur vanaf Activiteitencentrum De Zevenboom, Kapelstraat 71 in Afferden. Aanmelden via www.limburgs-landschap.nl/agenda.

WANDELEN IN HET ZWART WATER
Juni is heel bijzonder in het mooie natuurgebied rond de Venkoelen genaamd het Zwart water. De naaldverliezende Larixen zijn weer voorzien van een frisgroene mantel, de planten laten weer hun eerste bloemen zien en de plassen zitten vol met leven. De gidsen laten de wandelaars met de grote variatie van het landschap kennismaken en ontdekken wat de meimaand aan verassingen aan ons wil geven. De tocht gaat door het oude stadsbos, langs bestaande waterpartijen en prachtige maasduinen, nieuwe plassen en drinkpoelen. De wandelaars komen langs het broekbos en het opgeknapte moerasgebied genaamd Diepbroek, waar we ons kunnen verbazen over het geheel nieuwe landschap dat is ontstaan.

Start op woensdag 7 juni om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats bij het Zwart Water aan de Schandeloselaan in Venlo.

Image may contain: tree, plant, outdoor, nature and water

ZANDHAGEDIS
Met het mooie weer van de afgelopen dagen worden er weer vaker hagedissen gespot. Deze dieren warmen zich op in de zon en liggen vaak op zanderige open plekken te zonnebaden. Soms zelfs op of langs het pad. Het is een kleine hagedis met een dikke staart. Het mannetje kan tijdens de paartijd prachtig groen kleuren. Naast de zandhagedis leven er ook nog levendbarende hagedissen in De Maasduinen.

No automatic alt text available.
“Kroa, kroa, kroa”, is misschien een wat mager geluid voor de grootste zangvogel van Nederland. Maar, hoe rauw en mager ook, het is toch een fantastisch geluid om te horen in onze Nederlandse natuur. Al jaren klinkt deze rauw schorre stem boven het Bergerbos nabij het Limburgse Afferden. En … voor h...
boswachtersblog.nl

VOGELEXCURSIE

Om in Nationaal Park De Maasduinen optimaal te kunnen genieten van vogels moet u vroeg uit de veren want vogels houden niet van uitslapen. Al vroeg in de ochtend brandt de strijd los om het mooiste lied. Door de grote variatie aan terreintypen kunnen we hier een grote diversiteit aan vogels ontmoeten. Onder leiding van Maasduinengidsen zullen we deze morgen op zoek gaan naar zoveel mogelijk verschillende vogels.

Start op zondag 21 mei om 7.00 uur vanaf Bezoekerscentrum De Maasduinen, Bosserheide 3E in Well. [foto Gerard Evenhuis]

Image may contain: bird, sky, tree, plant, outdoor and nature
Nationaal Park De Maasduinen updated their cover photo.
May 17
Image may contain: sky, plant, tree, bridge, outdoor, nature and water

Schaapskudde bij het Eendenmeer

De komende weken is de schaapherder met de kudde aanwezig rond het Eendenmeer in Nieuw Bergen.
Loslopende honden kunnen schapen en andere dieren opjagen en erger, aanvallen. Mede daarom moeten honden in natuurgebieden altijd aan de lijn. Is uw hond niet aangelijnd in het natuurgebied? Dat kan u een boete opleveren. De toezichthouders in Nationaal Park De Maasduinen (Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en de gemeente) controleren streng op losl...opende honden.

Losloopgebied
Bij het Eendenmeer ligt een losloopgebied voor honden, hier mag uw hond gewoon los lopen. De schaapherder komt niet in de directe omgeving van dit losloopgebied. [foto gemeente Bergen]

See More
Image may contain: tree, outdoor and nature

DAUWTRAPPEN

Kom op zaterdag 20 mei vroeg uit de veren en wandel mee tijdens deze ochtendexcursie in de zuidelijke Maasduinen. Start om 7.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Schandeloselaan in Venlo. [foto Henk Heijligers]

Image may contain: tree, plant, sky, grass, outdoor and nature

Het was een geslaagde open dag! Ondanks het frisse weer en de bui die overtrok hebben veel mensen genoten van alle activiteiten op Landgoed Bleijenbeek. Er is veel meer te zien en te beleven op het landgoed, wat ook onderdeel uitmaakt van Nationaal Park De Maasduinen, dus trek de wandelschoenen aan of neem u fiets mee en ga lekker op ontdekking met Paviljoen Bleijenbeek als start- en eindpunt van uw route.

OPEN DAG LANDGOED BLEIJENBEEK

Zondag 23 april vindt van 11.00 tot 17.00 uur een gezellige open dag plaats in Afferden. Voor jong en oud worden er activiteiten georganiseerd zoals Supagolf, pony rijden, lekker eten, knutselen een bezoek aan de kasteelruïne en nog veel meer.

Het nationaal park organiseerd van 12.00 tot 16.00 uur diverse activiteiten bij de kasteelruïne. Zo kunnen kinderen ridderschilden beschilderen, op zoek naar beestjes of krijgen mensen meer informatie over ...natuur en geschiedenis van mensen in middeleeuwse kleding.

De open dag vindt plaats op Landgoed Bleijenbeek. Parkeren kan bij Paviljoen Bleijenbeek, Bleijenbeek 14 in Afferden, tevens Ontvangsltocatie van het nationaal park. Meer informatie over deze dag is te vinden op www.bleijenbeek.nl/opendag.

See More
Image may contain: sky, tree and outdoor

WAAK VOOR BRAAK

Veel mensen komen met de auto naar een van onze natuurterreinen. Zeker in de vakantieperiode kan een parkeerplaats goed vol staan met auto's. Het is voor inbrekers dan ook een mooie plek om op zoek te gaan naar waardevolle spullen. Om de inbreker geen kans te geven zorg dat u uw waardevolle spullen thuis laat of neem ze mee als u gaat wandelen. Laat ze niet achter in de auto.

Image may contain: 2 people, people standing, shoes, child, tree and outdoor
Gemeente Bergen
April 18

Heerlijk wandelen in een van de mooie natuurgebieden en de auto parkeren op de daarbij gelegen parkeerplaats? Hou er dan rekening mee dat inbrekers juist op die... parkeerplaatsen op zoek gaan naar waardevolle spullen. Om jou en anderen hierop attent te maken zijn vanmiddag op diverse parkeerplaatsen in de gemeente Bergen waarschuwingsborden geplaatst.

See More

MAASDUINENWEEK
GRATIS GROEN GENIETEN VOOR JONG EN OUD
Tijdens de Maasduinenweek van maandag 24 april tot en met zondag 30 april worden er dagelijks gratis activiteiten georganiseerd voor jong en oud in Nationaal Park De Maasduinen. Een week vol met natuurpret waarbij iedereen van harte welkom is.

Programma...
Maandag 24 april
14.00 uur | Kinderactiviteit: Bodembeestjes zoeken | Ontvangstlocatie Jachthut Op den Hamer, Twistedenerweg 2 in Wellerlooi. www.limburgs-landschap.nl/agenda.

Dinsdag 25 april
14.00 uur | Kinderactiviteit: Beleef het Boeiendste Bos | Ontvangstlocatie Jachthut Op den Hamer, Twistedenerweg 2 in Wellerlooi. www.limburgs-landschap.nl/agenda.

Woensdag 26 april
14.00 uur | Kinderactiviteit: Dorus Ontdekt | Bezoekerscentrum De Maasduinen, Bosserheide 3E in Well. | Aanmelden via www.limburgs-landschap.nl/agenda.

Donderdag 27 april
14.00 uur | Kinderactiviteit: Waterbeestjes vangen | Activiteitencentrum De Zevenboom, Kapelstraat 71 in Afferden. | Aanmelden via www.limburgs-landschap.nl/agenda.

Vrijdag 28 april
19.30 uur | Excursie: Te grazen genomen | Ontvangstlocatie Jachthut Op den Hamer, Twistedenerweg 2 in Wellerlooi.

Zaterdag 29 april
09.00 uur | Excursie: Er is meer dan het Reindersmeer [4 uur] | Bezoekerscentrum De Maasduinen, Bosserheide 3E in Well.

Zondag 30 april
10.00 uur | Excursie: Landgoed Arcen | Lange Heg, Arcen. Nabij de rotonde naar Lingsfort.

Samenwerking Nationaal Park De Maasduinen is een samenwerkingsverband van de gemeente Bergen, Gemeente Gennep, IVN Limburg, Waterschap Peel en Maasvallei, Provincie Limburg, Ministerie van EL&I, Staatsbosbeheer en Stichting het Limburgs Landschap.
Samen zorgen zij ervoor dat de flora en fauna van De Maasduinen beschermd wordt en dat u kunt blijven genieten van deze unieke natuur.

Wilt u graag zelf op pad? U kunt via de bestaande wandelpaden of via de wandelknooppunten heerlijk wandelen. Voor de fietsers is er een prachtig fietsknooppuntennetwerk. Wij wensen u alvast veel plezier!

See More
Image may contain: one or more people, cloud, sky, child, outdoor, nature and water
Image may contain: one or more people, cloud, sky, outdoor and nature
No automatic alt text available.

VROEGE VOGELS
Om in Nationaal Park De Maasduinen optimaal te kunnen genieten van vogels moet u vroeg uit de veren want vogels houden niet van uitslapen. Al vroeg in de ochtend brandt de strijd los om het mooiste lied. Door de grote variatie aan terreintypen kunnen we hier een grote diversiteit aan vogels ontmoeten. Onder leiding van Maasduinengidsen zullen we deze morgen op zoek gaan naar zoveel mogelijk verschillende vogels. Start zondagochtend 9 april om 7.00 uur vanaf Ontvangstlocatie Jachthut Op den Hamer, Twistedenerweg 2 in Wellerlooi. [Foto Gerard Evenhuis]

Image may contain: bird, sky, tree, plant, outdoor and nature