Photos
Videos
Filmpje van de vuurbal op 18-1-14 vanuit een auto
1
"Schokkend" nieuws: fusie van twee zwarte gaten waargenomen! De animatie toont de fusie van twee om elkaar draaiende zwarte gaten, zoals gedetecteerd door de Advanced LIGO en Advanced Virgo observatoria op 14 augustus 2017. De kracht van de zwaartekrachtgolf wordt aangegeven door zowel hoogte als kleur, waar donkergroen zwakke, en helderviolet sterke golven voorstelt. De schaal van de amplitude van de zwaartekrachtgolf is in tijd aangepast zodat de complete gebeurtenis wordt weergegeven en niet alleen dicht bij de fusie, waar de golf het sterkst is. De zwarte gaten zijn hier twee keer groter dan in werkelijkheid, om de zichtbaarheid te verbeteren. Het oorspronkelijke systeem bestond uit twee zwarte gaten met ongeveer 25 en 31 zonsmassa's. Het uiteindelijke zwarte gat heeft een totale massa van 53 zonsmassa's. Een equivalent van ongeveer drie zonsmassa's is vrijgekomen in de vorm van zwaartekrachtgolven. Advanced LIGO is een Amerikaanse zwaartekrachtgolven-detector bestaande uit de twee identieke interferometers in de staten Louisiana en Washington. Advanced Virgo is een vergelijkbare Europese detector in de buurt van Pisa in Italië. Dit is de eerste keer dat drie detectoren dezelfde zwaartekrachtgoven hebben waargenomen.
3
4
Fraaie time-lapse video van een lichtecho
Reviews
5.0
2 Reviews
Tell people what you think
Posts

RIP STEPHEN HAWKING

Hij was niet alleen een briljant natuurkundige en een rolmodel voor gehandicapten.
Met verschillende boeken en documentaires op zijn naam was hij ook een uitstekend popularisator van de sterrenkunde.
En hij beleefde veel lol aan zijn optredens in TV-series zoals Star Trek: The Next Generation, The Big Bang Theory en komische cartoonseries zoals Futurama en The Simpsons. Tijdens een optreden in The Culture Show bij de BBC zei hij "The Simpsons is the best thing on American television".

Image may contain: 1 person, sitting
No automatic alt text available.

Kunnen wij de volgende keer ook een selfie plaatsen vanaf de maan 😎

Handig voor astronauten: vanaf volgend jaar is er een 4G-netwerk op de maan. 🌕

Posts

Ondanks de kou waren de Landelijke Sterrenkijkdagen op het dakterras van MFC Presikhaven een groot succes. Op vrijdag kwamen meer dan honderd bezoekers en op zaterdag ruim zeventig. Onze telescopen stonden vooral gericht op de Maan, de Orionnevel, de Plejaden en de planeet Uranus. Twee glasheldere avonden. Wat hebben we geboft: op zondagavond was het - deels - bewolkt!

Zowel tijdens de kijkavonden als na afloop (via twittter en e-mail) kregen we veel enthousiaste en hartverwa...rmende reacties, zoals van Danny van den Berg. Hij maakte vanaf het dakterras op vrijdagavond ook de onderstaande fraaie "star-trail-foto". Heb je zelf ook foto's gemaakt tijdens de kijkavonden, stuur die dan op naar Presikheaven@gmail.com

En wie nog even wil napraten over de Sterrenkijkdagen is van harte welkom a.s. zaterdagmiddag 3 maart van 14.30 tot 15.30 uur tijdens onze bijeenkomst in de Bibliotheek Presikhaaf. In hetzelfde gebouw (MFC Presikhaven), alleen dan op de begane grond! Voor wie er afgelopen weekend niet bij was, het adres is Laan van Presikhaaf 7 in Arnhem.

See More
Image may contain: night, sky and outdoor

Morgenavond zijn de Landelijke Sterrenkijkdagen; op deze dagen zullen overal in het land activiteiten plaats vinden die de sterrenkunde dicht bij de mensen brengt. We hopen dat het ook in 2018 voor veel mensen een eerste kennismaking met de sterrenhemel gezien door een telescoop zal zijn, voor veel anderen een aangename herhaling van een eerdere keer.

Vanaf 19.30 uur bent u welkom en we gaan door tot ongeveer 22.30 uur. Kom zeker op vrijdag want dan kun je ofwel met onze telescopen de sterrenhemel verkennen ofwel, als het bewolkt is, verschillende interessante films bekijken.

Local BusinessArnhem, Netherlands
367 people checked in here

De 42e Landelijke Sterrenkijkdagen zijn op 23 en 24 februari 2018. Het is daarmee al een lange traditie; op deze dagen zullen overal in het land activiteiten plaats vinden die de sterrenkunde dicht bij de mensen brengt. We hopen dat het ook in 2018 voor veel mensen een eerste kennismaking met de sterrenhemel gezien door een telescoop zal zijn, voor veel anderen een aangename herhaling van een eerdere keer.

Net als tijdens de UITnacht zijn de fraaie wintersterrenbeelden te zi...en, zoals de Stier en Orion met de Orionnevel waarin nieuwe sterren worden "geboren." Ook onze trouwe satelliet de Maan is goed zichtbaar en voor wie nog nooit Uranus door een telescoop heeft gezien: dit is je kans!

We beginnen om 19.30 uur en gaan door tot ongeveer 22.30 uur. Kom zeker op vrijdag want dan kun je ofwel met onze telescopen de sterrenhemel verkennen ofwel, als het bewolkt is, verschillende interessante films bekijken. En dan heb je de volgende avond - op zaterdag - altijd nog een tweede kans om sterren te kijken!

See More
Image may contain: 3 people, people standing
Image may contain: 2 people, people sitting, table and indoor
Arnhem Centraal / Bram Derix

Sterrenwacht op dak MFC Presikhaaf?

Al jaren zijn een aantal enthousiaste bewoners op zoek naar een locatie waar zij permanent een sterrenwacht kunnen plaatsen....

Sterrenwacht Presikheaven heeft gisteren een aanvraag gedaan voor een verkenning van het plaatsen van een koepel en een overdekt deel op het dak van het MFC Presikhaven.

Floris-Jan van der Meulen (zie foto) heeft gisteren een aanvraag ingediend om berekeningen te kunnen maken over de sterkte van het dak van het MFC om na te gaan of het technisch haalbaar is. Die aanvraag is goedgekeurd en nu maar hopen dat de uitkomst positief is.

Ik steun aanvragen als deze van harte. Het komt vanuit eigen initiatief en van zeer enthousiaste bewoners die met hun "hobby" volwassenen en kinderen verbinden en ook nog wat leren!

Vanuit het Wijkplatform begeleid ik dit initiatief.

See More

Onze workshop Sterrenkunde en Ruimtevaart komt er weer aan. Geef je nu op!

Image may contain: one or more people

Overdag sterren kijken, kan dat? Jazeker! Onze zon is ook gewoon een ster, alleen staat ie veel dichterbij dan alle andere. Je leert hoe je zelf kunt zien hoe heet de sterren zijn, we lanceren een waterraket, je maakt zelf kraters én je ontdekt hoe er water over Mars kan stromen. Tot slot bekijken we met ons computergestuurde planetarium hoe de sterrenhemel er dit voorjaar uitziet.

In de voorjaarsvakantie, op zondag 18 februari van 14.00 tot 16.15 uur organiseren we op uitnod...iging van de Stichting Jeugdland een Workshop Sterrenkunde en ruimtevaart voor kinderen van 10 tot 13 jaar. Onder alle basisscholen in Arnhem wordt het zogenaamde Jeugdland Vakantie Paspoort uitgedeeld.

Wanneer: zondag 18 februari 2018 in de Stadsboerderij Presikhaaf, Ruitenberglaan 4.
Kosten: met Jeugdland Paspoort € 3,00, zonder Paspoort € 4,00

Ouders kunnen hun kinderen opgeven door een e-mail met hun namen te sturen naar Presikheaven@gmail.com met als onderwerp: Workshop voorjaar 2018

See More
Image may contain: 1 person, standing and outdoor

Heb je een vraag over sterrenkunde of één van onze activiteiten? Je kunt jouw vraag te allen tijde stellen via Messenger. Al jouw prangende vragen over sterrenkunde worden beantwoord.

No automatic alt text available.
Sterrenwacht Presikheaven
Nonprofit Organization

Iedere eerste zaterdag van de maand is Sterrenwacht Prersikheaven te gast bij de Bibliotheek Presikhaaf, in het Multifunctioneel Prersikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7, Arnhem

Presentatie met actueel nieuws over ruimtevaart en de laatste ontdekkingen in de sterrenkunde.

Geschikt voor iedereen van 10 jaar en ouder..

...

Vrij entree, en de bieb bied je een kopje koffie of thee aan, en ranja voor de kinderen.

See More
APR7
Feb 3 - Dec 1Laan van Presikhaaf 7, 6826 HA Arnhem, Nederland
2 people interested
It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
16,435 Views
Omroep Gelderland is at Gelderland.

Wauw! De blauwe supermaan 🌕🔵 was vannacht goed te zien in Gelderland! 👇 Bedankt voor alle foto's. 👏 Meer weten: http://gld.nl/Zl7X

In de voorjaarsvakantie, op zondag 18 februari van 14.00 tot 16.15 uur organiseren we op uitnodiging van de Stichting Jeugdland een Workshop Sterrenkunde en ruimtevaart voor kinderen van 10 tot 13 jaar. Onder alle basisscholen in Arnhem wordt het zogenaamde Jeugdland Vakantie Paspoort uitgedeeld. Hier de tekst in dat Paspoort over onze workshop:

Overdag sterren kijken, kan dat? Jazeker! Onze zon is ook gewoon een ster, alleen staat ie veel dichterbij dan alle andere. Je leert... hoe je zelf kunt zien hoe heet de sterren zijn, we lanceren een waterraket, je maakt zelf kraters én je ontdekt hoe er water over Mars kan stromen. Tot slot bekijken we met ons computergestuurde planetarium hoe de sterrenhemel er dit voorjaar uitziet.

Kosten: met Jeugdland Paspoort € 3,00, zonder Paspoort € 4,00

Ouders kunnen hun kinderen opgeven door een e-mail met hun namen te sturen naar Presikheaven@gmail.com met als onderwerp: Workshop voorjaar 2018

See More
FEB18
Sun 2:00 PM UTC+01Stadsboerderij PresikhaafArnhem, Netherlands

De 42e Landelijke Sterrenkijkdagen zijn op 23 en 24 februari 2018. Het is daarmee al een lange traditie; op deze dagen zullen overal in het land activiteiten plaats vinden die de sterrenkunde dicht mensen brengt. We hopen dat het ook in 2018 voor veel mensen een eerste kennismaking met de sterrenhemel gezien door een telescoop zal zijn, voor veel anderen een aangename herhaling van een eerdere keer.

Zaten we in januari in Rozet, deze maand gaan we sterren kijken vanaf het da...kterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven. Net als tijdens de UITnacht zijn de fraaie wintersterrenbeelden te zien, zoals de Stier en Orion met de Orionnevel waarin nieuwe sterren worden "geboren." Ook onze trouwe satelliet de Maan is goed zichtbaar en voor wie nog nooit Uranus door een telescoop heeft gezien: dit is je kans!

We beginnen om 19.30 uur en gaan door tot ongeveer 22.30 uur. Kom zeker op vrijdag want dan kun je ofwel met onze telescopen de sterrenhemel verkennen ofwel, als het bewolkt is, verschillende interessante films bekijken. En dan heb je de volgende avond - op zaterdag - altijd nog een tweede kans om sterren te kijken!

See More
FEB24
Sat 7:30 PM UTC+01MFC PresikhavenArnhem, Netherlands

De 42e Landelijke Sterrenkijkdagen zijn op 23 en 24 februari 2018. Het is daarmee al een lange traditie; op deze dagen zullen overal in het land activiteiten plaats vinden die de sterrenkunde dicht bij de mensen brengt. We hopen dat het ook in 2018 voor veel mensen een eerste kennismaking met de sterrenhemel gezien door een telescoop zal zijn, voor veel anderen een aangename herhaling van een eerdere keer.

Zaten we in januari in Rozet, deze maand gaan we sterren kijken vanaf... het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven. Net als tijdens de UITnacht zijn de fraaie wintersterrenbeelden te zien, zoals de Stier en Orion met de Orionnevel waarin nieuwe sterren worden "geboren." Ook onze trouwe satelliet de Maan is goed zichtbaar en voor wie nog nooit Uranus door een telescoop heeft gezien: dit is je kans!

We beginnen om 19.30 uur en gaan door tot ongeveer 22.30 uur. Kom zeker op vrijdag want dan kun je ofwel met onze telescopen de sterrenhemel verkennen ofwel, als het bewolkt is, verschillende interessante films bekijken. En dan heb je de volgende avond - op zaterdag - altijd nog een tweede kans om sterren te kijken!

See More
FEB23
Fri 7:30 PM UTC+01MFC PresikhavenArnhem, Netherlands