Photos
Videos
Filmpje van de vuurbal op 18-1-14 vanuit een auto
1
"Schokkend" nieuws: fusie van twee zwarte gaten waargenomen! De animatie toont de fusie van twee om elkaar draaiende zwarte gaten, zoals gedetecteerd door de Advanced LIGO en Advanced Virgo observatoria op 14 augustus 2017. De kracht van de zwaartekrachtgolf wordt aangegeven door zowel hoogte als kleur, waar donkergroen zwakke, en helderviolet sterke golven voorstelt. De schaal van de amplitude van de zwaartekrachtgolf is in tijd aangepast zodat de complete gebeurtenis wordt weergegeven en niet alleen dicht bij de fusie, waar de golf het sterkst is. De zwarte gaten zijn hier twee keer groter dan in werkelijkheid, om de zichtbaarheid te verbeteren. Het oorspronkelijke systeem bestond uit twee zwarte gaten met ongeveer 25 en 31 zonsmassa's. Het uiteindelijke zwarte gat heeft een totale massa van 53 zonsmassa's. Een equivalent van ongeveer drie zonsmassa's is vrijgekomen in de vorm van zwaartekrachtgolven. Advanced LIGO is een Amerikaanse zwaartekrachtgolven-detector bestaande uit de twee identieke interferometers in de staten Louisiana en Washington. Advanced Virgo is een vergelijkbare Europese detector in de buurt van Pisa in Italië. Dit is de eerste keer dat drie detectoren dezelfde zwaartekrachtgoven hebben waargenomen.
3
4
Fraaie time-lapse video van een lichtecho
Reviews
5.0
2 Reviews
Tell people what you think
Posts

Rond middernacht (onze tijd) wordt vanaf Cape Canaveral in Florida de "planetenjager" TESS gelanceerd met een Falcon-9 raket van SpaceX. Deze satelliet werkt op dezelfde manier als Kepler: hij kijkt naar de kleine afname in sterlicht wat de aanwezigheid van een planeet verraadt. Maar waar Kepler slecht een klein gebied waarnam bekijkt TESS vrijwel de gehele sterrenhemel.

Wat kunnen we verwachten nadat Tess over een maand in z'n definitieve baan draait? De ontdekking van duizenden nieuwe planeten, waaronder enkele honderden die qua grootte en massa op de Aarde lijken. Van die laatste groep zal later de atmosfeer worden bekeken op aanwijzingen voor leven.

Image may contain: night

Het is morgen weer de eerste zaterdag van de maand én het wordt zonnig, dus....we gaan de Zon bekijken!

Als we geluk hebben zien we misschien wel zo'n mooie zonnevlek én een uitbarsting aan de rand.

Kom dus ook naar de bieb in Presikhaaf van 14.30 tot 15.30 uur!

No automatic alt text available.