Posts

BUTLLETI DIGITAL !!!
Finalment tenim TOT el Butlletí Arqueològic penjat per a accés lliure al repositori RACO, des del Núm. 1 (1901)

(http://www.raco.cat/index.…/ButlletiArq/…/view/25546/showToc).
L'accés permet cerques per paraules i descarregar en pdf els arxius.

No automatic alt text available.
Reviews
Rsat Reial Societat Arqueològica Tarraconense has no reviews yet.
Tell people what you think
Photos
Posts
Seminari sobre pràctiques funeràries i escatologia en època romana Data: 06/02/2018Hora: 10 hSala d'actes de l'ICACTarragonaOrganitza: ICACCol·laborador/s: Coordinador/s: Diana Gorostidi (URV-ICAC) Arxiu (PDF)Seminari Posthumum. Pràctiques funeràries i escatologia en època romana, organitz.....
icac.cat

Ahir a la tarda, l’Arqueològica es va omplir de poesia i música, amb la presentació del llibre de Elena Grausen: De Acero Inolvidable.
Una activitat una mica diferent de les habituals, pero tambe molt interesant i enriquidora.

Image may contain: 2 people, indoor
Image may contain: 1 person, smiling, standing

La nostra societat germana Bibliòfils de Tarragona acaba de celebrar la seva assemblea anual, enguany dedicada a la memòria de Joan Molas i el 75è aniversari de la creació del seu museu.
La col·lecció era visitable als baixos del número 6 del pla de la Catedral i constava de dues úniques sales per exposar una heterogènia col·lecció de materials arqueològics i arquitectònics antics, així com històrics, religiosos, bibliogràfics, documentals, i etnogràfics d’interés local i peninsular.
Amb la mort del seu creador els hereus van cedir aquest llegat a la ciutat amb la condició d’estar sempre a exposició pública.
Actualment una part significativa s’exposa a la Casa-Museu Castellarnau, mentre que una altra roman emmagatzemada als soterranis del mateix immoble.

Image may contain: one or more people and text

Recuperen 20.000 peces arqueològiques del major espoli fet en jaciments a Catalunya.

Recover 20.000 archaeological pieces of the greatest plundering made in deposits in catalonia.
Translated
S'han detingut els dos responsables, al pis dels quals s'hi han trobat les peces classificades i documentades que després venien per internet
ccma.cat

AN(num) N(ovum) F(austum) F(elicem)
FELIÇ 2018

Fulles d'ambre del Museu d'Aquileia, amb les que els romans
felicitaven l'any nou.

No automatic alt text available.

Sembla que el vandalisme contra el patrimoni monumental de la nostra ciutat no té aturador. Alguns anarquistes desnortats han tornat a embrutar la paret de l’aqüeducte de la mina del arquebisbe on fa poc es van haver de netejar anteriors pintades.

També a la muralla, a la cantonada trencada darrera del pati de l’escorxador/rectorat (a la foto) n'han aparegut de noves.

Amb això volem recordar que la protecció i el respecte als monuments és una feina de tots. ...
Esperem que el proper any en siguem tots mes conscients i que aquests fets no es repeteixin.

See More
Image may contain: outdoor

El proper dimarts dia 12 a les 19.30 hores es presentarà el nou volum del Butlletí Arqueològic a la sala d’actes de la nostra entitat.(C/Major 35, principal)
Els socis podran recollir el seu exemplar, i si no els tenen, exemplars dels butlletins anteriors.
La presentació és d’entrada lliure per a tothom.
Especialment convidem als que ens han acompanyat a les visites arqueològiques recents, per a que coneguin les nostres instal·lacions i el seu funcionament.

No automatic alt text available.

Ahir vam assistir a la presentació del llibre : "Géza Alföldy. Estudios tarraconenses", coeditat per l’ICAC i la URV en motiu del 25è aniversari de la universitat.
El volum és un homenatge a qui va ser el màxim especialista de la Tàrraco romana i doctor honoris causa de la URV.
Recull articles seus sobre les inscripcions de la ciutat, publicats originalment en alemany i algun en llatí, a més d’introduccions que els contextualitzen i actualitzen.
L'obra,coordinada per la professora de la URV i investigadora de l’ICAC Diana Gorostidi, ha comptat amb la col·laboració de nombrosos especialistes d’àmbit hispànic i ha tingut el suport del DAI (Institut Arqueològic Alemany)
Una peça bibliogràfica de gran valor, sobretot divulgatiu, de l’obra del, podem dir nostrat, prof. Alföldy.

Image may contain: 2 people, people sitting and indoor
Image may contain: text
Officinae Lapidariae Tarraconenses

Mañana se presenta el libro-homenaje a Géza Alföldy, que pronto estará también disponible para su descarga online.
Os esperamos!

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) added 5 new photos.

#PATRIMONIMUNDIAL
El divendres 30/11 estem d'enhorabona! Celebrem el XVIIè aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat.
Amb a...quest motiu, el diumenge 3 de desembre tots els recintes patrimonials de la ciutat, entre els quals també s'hi afegeixen el Museu Arqueològic de Tarragona, la Necròpolis Paleocristiana, la Vil·la romana dels Munts i el Conjunt monumental de Centcelles, oferiran jornada de portes obertes.

See More

Aquest dissabte es va fer la vista-excursió a l’embarcador de la Roca Plana, a la costa de Tamarit.
Primer vam visitar unes trinxeres de defensa de costa de la Guerra civil a la mateixa platja de la Roca Plana i l’indret de l’embarcador romà, que era poc visible degut a l’estat de la mar.
Després vam caminar pel camí de costa fins la punta de la Creueta, ja a tocar de la Platja Llarga, per a veure la pedrera just a nivell de mar.
De tornada ens vam acostar a les restes del Mas Grimau i la seva torre de defensa i el curiós sot al mig del bosc, possible resta d’un impacte de meteorit, a manca de millor interpretació geològica.
Tot plegat una bona passejada il·lustrativa d’alguns dels més bonics indrets del nostre municipi i el que conté.

Image may contain: one or more people, people standing, outdoor and nature

Nova visita arqueológica: Embarcador romà de la Roca Plana

Us recordem que el 25 de novembre, dissabte, farem la visita als jaciments del Bosc de la Marquesa: Embarcador romà de la Roca Plana, pedrera de la Punta de la Creueta i torre de Mas Grimau. Punt de trobada: Urbanització de la Mora c/ Baix Llobregat cantonada amb c/ Baix Camp, a les 11:00 h. Guia: Jordi López Vilar.
Cal dur calçat esportiu i anar preparat per caminar pel bosc de la Marquesa i la platja un quilòmetre llarg. I apuntar-se enviant un correu a informacio@arqueologica.org
Demà, dimecres, com activitat relacionada amb l’indret, a les 19:30 h farem a la seu de la Societat la conferència “La Pedrera romana del Mèdol. Darreres novetats”, per Anna Gutiérrez Garcia-M. i Jordi López Vilar.

Image may contain: ocean, outdoor, water and nature

PRESERVAR LA CREU DE TERME
Com a conseqüència de l'arrencada de la mèlia centenària que hi havia davant de la Diputació per la ventada de fa uns dies, la creu de Sant Antoni queda molt més visible.
I es fa evident la qualitat del grup escultòric, al temps que augmenten les preocupacions per la seva conservació. Salvada per la sort, en caure l’arbre cap a l’altre costat, ara el major perill per al monument és la contaminació atmosfèrica i l’erosió.

Potser es temps de pensar de... fer una bona còpia amb materials resistents com són les actuals resines amb pols de marbre o similars, i que l’original es pugui conservar al Museu d’Història de Tarragona, degudament acompanyada de la informació pertinent.
L’estudi, fet ja fa molts anys pel Dr. Sánchez Real, mostra una obra escultòrica remarcable que cal protegir abans no sigui massa tard.

See More
Image may contain: sky and outdoor

Visita molt interessant a la vil·la romana de La Llosa i al Museu Molí de les Tres Eres de Cambrils.
Un gran guia, i un temps agradable
Una bona opció per un mati de dissabte

Image may contain: one or more people, sky, tree, outdoor and nature
Image may contain: sky, tree, cloud, outdoor and nature