Posts

“Zelden werd in een Nederlandse strip op zo’n hoog niveau een persoonlijk verhaal op papier gezet,” aldus de Commissie voor de Stripschapprijzen over Willem Ritstiers 'Wills Kracht'. “Opvallend de laatste jaren is het steeds hogere niveau van de strip in Nederland.” Mooie woorden van de commissie en ze hebben gelijk. Er is namelijk heel veel talent in Nederland. Wat zou het toch leuk zijn voor dat Nederlands striptalent en de uitgeverijen als die trend zich ook vertaalt in me...er media-aandacht voor de betere strip. En er moeten meer plekken komen waar kwaliteitsstrips te koop zijn, zoals in de ‘gewone’ boekhandel en in de kiosk waar potentiele lezers hun krantje en hun peuken halen. Voor ons als kleine uitgeverij best wel cruciaal. Dus er moeten wel wat dingen veranderen en dat kunnen we niet alleen. Maar misschien wel als sector. Zo, dat moest er even uit. Nu de nominering vieren! 🍾🥂

See More
Image may contain: one or more people and text
Reviews
5.0
1 Review
Tell people what you think
Photos
Videos
Bladeren door Wills Kracht. Veel goeie reacties op het boek tot nu toe van zowel de media als lezers. Verkrijgbaar online bij de bekende adresjes. Of nog beter, haal 'em bij je locale stripboer.
6
Posts

Zet maar vast in je agenda. Begin april verschijnt Max Kismans boekje "Sex Only" bij SubQ. Een persoonlijke selectie van erotische dagboektekeningen uit de periode 1987-2017. 8 april wordt het boek gepresenteerd tijdens de bijbehorende tentoonstelling in Museum Meermanno | House of the book in Den Haag. Hier alvast een "safe for work" sneak. https://www.meermanno.nl/sex-only

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
Image may contain: drawing

Morgen barst het stripfestival in Angoulême weer los. En Gert-Jan en Remco zijn van de partij, o.a. om polshoogte te nemen van wat er allemaal gebeurt op de Franse stripmarkt. En misschien komen we nog wat moois tegen om te vertalen. Bekijk hier alvast de 45 genomineerde titels voor de grote prijs: http://www.bdangouleme.com/1228,selection-officielle…

The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again.
bdangouleme.com
SubQ shared Scheltema's event.
January 16

Het is weer Stripmaand bij Scheltema in Amsterdam. En in het kader van zijn vorig jaar verschenen boek "Mijn Vriend Spider-Man" vertelt stripjournalist en stripfanaat Michael Minneboo over wat het betekent om fan te zijn van iets of iemand. Na dertig jaar fan-schap mag hij wel een expert genoemd worden. Dus zet zondag 21 januari in je agenda!

JAN21
Sun 3:00 PM UTC+01ScheltemaAmsterdam, Netherlands
8 people interested

Voor degene die het gemist hadden en nog wat in moeten halen van 2017: luister deze podcast en je weet precies wat je te doen staat! Bemachtig het prachtige Wil’s Kracht van Willem Ritstier – ook in 2018!

Het Stripjournaal Jaaroverzicht: met Gerben Valkema, Margreet de Heer en Seb van der Kaaden praten we in deze podcast over het stripjaar 2017.
stripjournaal.com

We hebben een nieuwtje! 'Fietsmod' is de lijvige autobiografische graphic novel van Tobi Dahmen over opgroeien in een klein stadje, waar de 'mod'-subcultuur nog steeds welig tiert. We kijken ontzettend uit naar dit boek, want Excelsior Recordings heeft speciaal voor het boek een modband geformeerd bestaande uit topmuzikanten. The Smalltown Mods gaan een soundtrack opnemen met mod-klassiekers uit het boek. Hoe koel is dat? Als alles goed gaat ligt het boek met CD de eerste helft van '18 in de winkels...

No automatic alt text available.
Image may contain: one or more people and text
No automatic alt text available.
SubQ added 3 new photosthinking about the meaning of life.

NSFW 😉 Ga er maar aan staan: Een selectie maken uit meer dan 700 erotische tekeningen uit de dagboeken van @max.kisman.9 Een strak staaltje 'kill your darlings'. Kisman tekent al meer dan 30 jaar zijn leven op in van die kleine notitieboekjes met de harde zwarte kaft, je kent ze wel. In het boekje wat volgend jaar uitkomt bij SubQ komen uiteindelijk zo'n 200 tekeningen vergezeld van context, anekdotes en overpeinzingen.

Image may contain: one or more people
No automatic alt text available.
Image may contain: shoes

Leuke, hartverwarmende reacties van lezers op Mijn Vriend Spider-Man.

Met iedere officiële bespreking van Mijn vriend Spider-Man ben ik natuurlijk erg blij, want de artikelen en blogposts helpen het boek onder de aandacht van de juiste lezers te brengen. Maar het hartverwarmends zijn de reacties die ik van lezers [...]
michaelminneboo.nl

Dit wordt de cover van 'Sex Only', Kismans persoonlijke selectie van erotische tekeningen uit meer dan 30 jaar dagboeken. Het wordt een prachtig boek over liefde, sex en relaties waarin de ontwerper/tekenaar zichzelf letterlijk en figuurlijk blootgeeft.

De meesten zullen Kismans illustraties kennen uit de Volkskrant. Of van de opvallende bumpers en leaders die hij maakte voor de VPRO in de jaren 90. Volg hem op Instagram via @kismanstudio #illustratie #boekenkaften #maxkisman

No automatic alt text available.

De Stripdagen Haarlem zijn volgend jaar van 25 mei t/m 3 juni. En omdat het in 2018 200 jaar geleden is dat Mary Shelley 'Frankenstein' schreef is het thema De Maakbare Mens.
Wij zijn allemaal leuke plannetjes aan het smeden voor de Stripdagen dus je gaat ons er zeker tegen 't lijf lopen.

No automatic alt text available.
Stripdagen Haarlem

HET LEEFT!
THEMA STRIPDAGEN HAARLEM 2018 (25 mei t/m 3 juni 2018): DE MAAKBARE MENS - 200 JAAR FRANKENSTEIN

Van 25 mei t/m 3 juni 2018 vindt de veertiende editi...e van Stripdagen Haarlem plaats, als vanouds door de hele stad. Tien dagen lang wordt het beeldverhaal in al zijn facetten belicht en de cross-over met andere kunstdisciplines benadrukt.
Traditiegetrouw werkt Stripdagen Haarlem ook de komende editie met een thema: in 2018 is het precies 200 jaar geleden dat Mary Shelley op negentienjarige leeftijd haar magnum opus Frankenstein or The Modern Prometheus publiceerde. Het is een baanbrekend werk dat ook nu nog actueel is, en dat zijn weg heeft gevonden in vele vormen van de populaire cultuur – en strips zijn geen uitzondering.

Voor wie een opfrissertje nodig heeft: de jonge geleerde Victor Frankenstein creëert uit menselijke overblijfselen nieuw leven, maar al gauw ontsnapt zijn schepping: het uiterst intelligente wezen is vastbesloten om wraak te nemen op de schepper die hem zonder enige liefde losliet in een wereld die hem vijandig is gezind. Het boek ontstond als gevolg van een weddenschap – schrijf een griezelverhaal in één nacht – en zou van verstrekkende invloed blijken, niet alleen op de literatuur en populaire cultuur, maar ook op de wetenschap. Het ideaal van de maakbare mens dicteert het discours van de wetenschapsfilosofie zelfs meer dan ooit. Het boek zelf, de film, de talloze strips die teruggrijpen op Shelley's beroemde verhaal, de medische en technologische ontwikkelingen die eronder vallen: Stripdagen Haarlem behandelt het thema uitgebreid in al zijn facetten.

Film en strip
Naast het boek is er een andere bron die bepalend is geweest voor de Frankenstein-beeldvorming zoals de meesten die kennen: de Universal-films van James Whale uit de jaren 30 met Boris Karloff als het monster. Het is die creatie, met vierkante kop en bouten in de nek, die in het collectieve geheugen staat gegrift, en waar veel beelduitingen zoals strips en parodieën op teruggrijpen. De film wijkt op een aantal essentiële punten af van het boek: zo komt de beroemde laboratoriumscène waarin het monster met behulp van elektriciteit tot leven wordt gewekt niet voor in het boek. Maar geen vrees: ‘elektriciteit’ zal op Stripdagen Haarlem niet ontbreken. En er wordt natuurlijk ruim aandacht besteed aan de strips die er met en over het Monster zijn verschenen. Ook Nederland heeft daarin zijn steentje bijgedragen, met onder meer De vloek van Bangebroek van Gerard Leever, Victor & Frenky van Daniel van den Broek en Ambrosius: Krankenstein van Gideon Brugman en Orion Roos.

Expo’s en randprogrammering
De aan dit thema verbonden hoofdexpositie zal deze editie plaatshebben in galerie 37PK (Grootheiligland 37, Haarlem). Aan de hand van het oorspronkelijke boek van Mary Shelley wordt het verhaal herverteld met behulp van fragmenten uit de talloze bestaande verstrippingen en geïllustreerde versies. Verder komen in de expo de morele, filosofische en wetenschappelijke aspecten uitgebreid aan bod, zoals het Godcomplex, nature versus nurture en de maakbare mens. Omdat dit thema's zijn die ook in onze huidige maatschappij een bepalende rol spelen wordt er aan deze expositie een educatief programma verbonden, ontwikkeld door het stripjournalistieke platform Drawing the Times.
Uiteraard keert het thema ook terug in diverse andere expo’s en in lezingen, filmprogramma’s, muziekvoorstellingen, theaterproducties en rock-‘n’-rollfestijnen. Niemand zal kunnen ontsnappen aan het monster van Frankenstein!

Over het boek
Het boek Frankenstein kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis: het is voortgekomen uit een weddenschap tussen Mary Shelley en haar man, de dichter Percy Bysshe Shelley, dokter John William Polidori en Lord George Gordon Byron. De vier schrijvers gaven elkaar tijdens een stormachtige nacht in Lord Byrons kasteel in Zwitserland de opdracht om in die ene nacht een griezelverhaal te verzinnen. Mary Shelley was de enige die die nacht het leven schonk aan een volwaardige roman (Polidori’s The Vampyre zou later verschijnen en de inspiratie worden van Bram Stoker’s Dracula). Ook de vorm van het boek is bijzonder: Shelley deelde haar boek in in hoofdstukken met verschillende vertellers – kapitein R. Walton, Victor Frankenstein, het Monster zelf – en gebruikte daarvoor naast conventioneel proza verschillende schrijfvormen, zoals brieven en aantekeningen.

See More
SubQ updated their cover photo.

Pagina uit Exodus, het eerste echte boek van illustrator en striptekenaar Jasper Rietman. Volgend jaar mei ligt het in de winkel.

No automatic alt text available.

Vind em zo leuk, deze ad van Michael voor zijn boek, dat ik em toch even wil delen. Mijn Vriend Spider-Man gaat namelijk over meer dan alleen Peter Parker. Dat dus.

Image may contain: 1 person, smiling, text

Komende zaterdag signeren twee van onze auteurs een dagje op de Dutch Comic Con 2017 Winter Edition!
Ga dus vooral langs bij Willem Ritstier en Michael Minneboo stripjournalist bij de stand van StripGlossy en laat ze je stripboeken signeren.

Stand 3.45, Jaarbeurs Utrecht.

No automatic alt text available.
StripGlossy

StripGlossy zal aanwezig zijn op de Dutch Comic Con 18 en 19 november met de volgende stripmakers (stand 3.45):
Aimee De Jongh (za), Fred de Heij (za), Ger Apel...doorn (zo), Mark van Herpen (za+zo), Michiel Offerman (zo), Willem Ritstier (za). Michael Minneboo (za), Eric Heuvel (zo), Henrieke Goorhuis (za), Alex van Koten (zo), Meinte Strikwerda (za+zo) en Martin Lodewijk (zo).
Een groot deel van de stripmakers heeft ook een speciale bijdrage geleverd aan het beursmagazine (w.o. ook Romano Molenaar, Apriyadi Kusbiantoro en Kenny Rubenis), dus kom naar de beurs en scoor deze unieke beursuitgave en natuurlijk zo veel mogelijk (hand)tekeningen!

See More

“Geen zielige gezichten en tranentrekkers: aan de bewegingen van de figuren kan je aanvoelen wat er speelt”, zegt Willem Ritstier in Het Kompas Hoeksche Waard. Lees het volledige interview hier:

Image may contain: 1 person, text