Photos
Reviews
5.0
15 Reviews
Tell people what you think
Simon Gaderki
· June 21, 2016
This is the most hottest news of our community in europe for the ARAMAIC SYRIAN ORTHODOX CHURCH IN the world BRAVO FANTASTIC BRILLIANT GOOD LUCK .......
Luc Atas
· August 26, 2017
Huyodho Suryoyo du Swed : hano yo u shariro !
Jamil Youssef
· October 18, 2016
Syrianska Arameiska Riksförbundet i Sverige är bästa Riksförbund i Sverige
Videos
Syrien är Aram
294
35
Få som kan beröra och engagera såsom han. Föreläsning om vår nations nutid och framtid av Johny Messo, ordförande i World Council of Arameans [Syriacs]. Vilket otroligt jobb de gör! Spännande dialog med publiken. #imponerade Vill du bidra till WCA:s arbete? www.supportwca.com Örebro Syrianska IF Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet - SAUF SAAF Sverige SOKU Sverige
53
1
SVT:s rättelse
265
8
Posts

Om du missade programmet med Umit Dag så kan du se den här. Boken kan du också beställa från Syrianska Riksförbundet.

https://www.svtplay.se/…/1…/gokvall/go-kvall-31-jan-18-45-1…

Om sagoberättandets roll för det syrianska folket berättar komikern Umit Dag. Matlagning med Maximillian Lundin som gör vegansk gulasch. Maria Sundin lär oss mer om rymden. Programledare: Inger Ljung Olsson.
svtplay.se

Nu är boken tillgänglig!

Syrianska Riksförbundet på Umit Dags bokrelease. Innan sagorna dör.

Du kan beställa boken genom att Swisha 150 kr + 20 kr frakt=170. 1230483024, glöm ej adressen, maila kansli@syrianska-rf.se, skriv till oss här eller smsa till 0739669920 Boken finns också hos Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet - SAUF och flertalet föreningar. Kontakta din förening så att de beställer hem den från Syrianska Riksförbundet.

Posts

Du kommer kunna köpa boken genom Syrianska Riksförbundet.

No automatic alt text available.
Image may contain: 1 person, smiling, standing, suit and beard
Umit Dag added 2 new photos.

Västeråskomikern släpper bok: "Sagor som inte får dö ut"

Umit Dag har under 2017 medverkat i TV3-programmet "Sveriges modigaste", turnerat med sin standup-föres...tällning och skrivit manus till en komediserie.
Just det. Och så släpper han på tisdag sin första bok någonsin.
– Den består av syrianska folksagor som inte får dö ut, säger han.

Västeråskomikern Umit Dag är aktuell som författardebutant med boken "Innan sagorna dör"

När VLT når Umit Dag via telefon på torsdagseftermiddagen befinner han sig på Ica Hackstalagret. Där arbetar västeråsaren på heltid som gruppchef – när han inte ägnar sig åt tv-program, ståuppföreställningar landet runt, gig på krogar som Raw Comedy Club, manusskrivande och bokförfattande.

– De här grejerna ger mig energi. Det är som att andra går på gym eller löper efter jobbet. Jag får energi av att stå på scenen, säger Umit Dag.

På tisdagen 17 december debuterar han som författare. Boken "Innan sagorna dör" är en samling syrianska folksagor som han har vuxit upp med och hört via släktingar, i synnerhet sin pappa och farmor.

– Sagorna har gått i flera generationer och kommer framför allt från Kerburan i sydöstra Turkiet, som mina föräldrar emigrerade från till Sverige. Anledningen till att jag valde att skriva ner sagorna och göra en bok av dem är att de kommer att dö ut annars, säger Dag.

Varför?

– Alla är upptagna med internet och tv och tar sig inte tid för sagoberättande i dagens hektiska samhälle. Där mina föräldrar kommer från samlades man efter arbetsdagarna för att berätta sagor. Och det här är så otroligt bra sagor.

Vad kännetecknar en syriansk folksaga?

– De handlar ofta om tragiska människoöden och att inte tappa hoppet. Vi syrianer har en ganska tragisk historia i ryggen, och har ofta hamnat i kläm mellan andra länders konflikter. Jag tror att det är därför många sagor handlar om att inte tappa hoppet.

Boken, som Umit Dag ger ut via förlaget Vulkan, riktar sig inte främst till barn utan snarare tonåringar och vuxna.

– Min förhoppning är att det inte bara kommer att vara syrianer som läser den. På samma sätt som jag tyckte att "Rödluvan" var intressant hoppas jag att svenskar och andra etniska grupper vill ta del av den syrianska kulturen.

Umit Dag har alltid gillat att skriva. Han har skrivit krönikor för flera olika hemsidor, exempelvis fotbollslaget Syrianska IF Kerburans, samt insändare, dikter och givetvis humormanus.

"Innan sagorna dör" blir alltså hans författardebut.

– Det här är något jag har velat göra väldigt länge, och i somras bestämde jag mig för att genomföra det. Det blir inte min sista bok. Min pappa har väldigt många sagor kvar, som jag inte hade utrymme för i den här vändan.

Förutom boksläppet kan Umit Dag, som bor på Vallby i Västerås, blicka tillbaka på ett händelserikt 2017. Han får fler och fler gig på de mer framstående ståuppklubbarna i Stockholm och så sent som för två veckor sedan stod han på Raw Comedy Clubs scen tillsammans med bland andra Babben Larsson.

– Det har tagit fart ordentligt med min standup och utöver den typen av gig turnerar jag även med min egen 90-minutersföreställning: "Umit Dag står upp för Sverige"

I somras medverkade han alltså i TV3-programmet "Sveriges modigaste".

– Det var ganska stort för mig att få vara med i tv under tio veckor. Samtidigt höll jag verkligen på att skrämmas ihjäl. Jag är livrädd för vatten och det var många sådana tävlingar, men allra värst var ändå när vi skulle brinna som facklor.

Förutom processen att översätta "Innan sagorna dör" till engelska och tyska, kommer början av Umit Dags 2018 präglas av att försöka sälja in ett manus till ett produktionsbolag. Han har tillsammans med en vän skrivit en komediserie.

– Vi har skrivit det tillsammans och tanken är att jag ska spela huvudrollen. Förhoppningsvis nappar någon, säger Umit Dag.

Just det. Och så ska han framträda i Västerås. Och fortsätta göra kroggig. Och fortsätta göra sin humorföreställning. Och börja på sin andra bok.

Det är så Ica Hackstalagrets gruppchef får sin energi.

See More

Stort grattis svenska landslaget och hela Sverige, vilken pärs! Extra stolta som syrianer att ha med Jimmy på resan.

Image may contain: 1 person, smiling, beard

Syrianska Riksförbundet närvarar vid Syrianska Arameiska Ungdomsförbundets 25 års Jubileum. Ett stort grattis!

Image may contain: 3 people, people smiling, indoor

STOR SORG

Det är med stor sorg vi idag nås om bortgången av Fr Emmanuel Albanna. Han har efter lång tids sjukdom förlorat sin kamp och syrianerna i Amman, Jordanien, har förlorat sin herde, Fader Emmanuel Albanna har som präst betytt oerhört mycket för sin församling. Hans församling, St Afrem har fungerat som en institution och hjälpande hand för sina medlemmar och de många flyktingar som flytt kriget i Syrien och Irak. Just nu organiserar kyrkan hjälp till cirka 2000 flykti...ngar.

Fr Albanna var själv ordförande och drivande i den kommitté som genom kyrkan specifikt arbetade kring humanitära frågor. Bland annat har Syrianska Riksförbundet i Sverige genom fader Albanna initierat ett långsiktigt projekt för syrianska flyktingar i området.

Fader Albannas bortgång är en förlust för oss alla, våra tankar går till de anhöriga och syrianerna i Jordanien som har förlorat en ledare, kämpe och hjälte.

Aloho mhasele.

See More
Image may contain: 2 people, people smiling

GLÄDJANDE NYHETER

Syrianskt lag åter på plan i Märsta. Ett gott initiativ där en ny syriansk klubb startas för fotbollsverksamhet.

Vi från Syrianska Riksförbundet önskar klubben och medlemmarna framgång!

Ny syriansk klubb i Märsta!

New Syrian club in märsta!
Translated
Den nystartade klubben Märsta Syrianska FC kommer från och med nästa säsong spela i division 8. Under tidigare år har Valsta Syrianska varit en välkänd fotbollsförening. Den 16:e februari 2015 tog äventyret slut när klubben försattes i konkurs, något som berodde på ekonomiska problem. Nu står det kl...
syrianskafc.com

ÅRSKONGRESS 2017

Syrianska paraplyorganisationen håller sitt årsmöte för 2017 i Gutersloh, Tyskland. Närvarande är respektive ordförande för medlemsförbunden. Habib Dilmac, ordförande för Syrianska Riksförbundet i Sverige är på plats. Många frågor diskuteras för att ta folkgruppen framåt.

Mer information och detaljer kommer att läggas ut senare.

Image may contain: 8 people, people sitting, table and indoor
Image may contain: 2 people, people sitting and indoor
Image may contain: 2 people, indoor
Image may contain: 3 people, people sitting, table and indoor

ÄR DINA SYRIANSKA TVILLINGAR KOMMANDE FILMSTJÄRNOR?

Tvillingpar 1-2 år sökes!
Produktionsbolaget FOLKEFILM söker tillsammans med Syrianska Riksförbundet i Sverige efter ett syrianskt tvillingpar i ålder 1-2 år (enäggstvillingar helst) för reklamfilmsinspelning. Det är för ett stort svenskt bilmärke. Inspelning sker den 1 september i Stockholmsområdet.
Information om inspelningen samt ersättning ges vid visat intresse. Då det brådskar ber vi er som är intresserade att höra av... er så snart som möjligt, men senast fredag 25 augusti.
Mejla mklingstrom@gmail.com eller simon@folkefilm.se

Tack på förhand för visat intresse!
Vänligen,
Marja Linde Klingström, produktionsledare FOLKEFILM

See More
No automatic alt text available.
Image may contain: text
Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet - SAUF

SAUF´s clarification concerning the Patriarch's recent letter to WCA

WCA tillsammans med flera syrianska organisationer runt om i världen, även inkluderat SAUF,... har skickat flera brev till Syrisk Ortodoxa Kyrkans Patriark för att få till ett möte och bl.a. diskutera den syrianska folkgruppens identitet.

Detta är ett klargörande av Patriarkens brev till WCA där han nämnde SAUF.

#SAUF25 #Syrianska #Arameiska #Suryoye #Oromoye

See More

Läs Daniel Boyacioglu replik på en ledare i Svenska Dagbladet - SvD Daniel som förutom att vara en begåvad poet och språkvettig på många sätt också är en tillgång som ledamot i Syrianska Riksförbundets styrelse.

#syrianer #araméer #suryoye #arameiska #syrianska #förort #integration

Är förortskulturen präglad av oartiget? Poeten och brandmannen Daniel Boyacioglu svarar på polisen Fredrik Kärrholms gästledare i Svenska Dagbladet.
expressen.se

TURKISKA STATEN KONFISKERAR SYRIANSKA KYRKOR

Syrianska Riksförbundet har under senaste tiden haft en dialog med syrianska representanter i Turkiet kring konfiskeringen av kyrkor, kloster och andra byggnader som under tusentals år ägts av syrianerna.

Det pågår just nu en diskussion direkt mellan syrianska representanter och Ankara. Idag blev det klart att byggnaderna övergått från kommun till statlig ägo.

...

Vi avvaktar den kontakt som finns mellan syrianska representanter och den turkiska staten för att därefter ge mer information.

Imorgon skickar förbundet i Sverige ut en skrivelse till samtliga riksdagsledamöter för att upplysa om den situation som uppstått och vi arbetar vidare på olika fronter tillsammans med WCA och dess medlemsförbund.

Imorgon äger även en debatt rum i Europa parlamentet på initiativ av Lars Adaktusson. Se https://www.facebook.com/adaktusson/photos/a.1455042288057286.1073741828.1453037244924457/2022611347967041/?type=3&theater

See More
Image may contain: cloud and sky

WCA utför en undersökning för att bättra på sin kommunikation med sina medlemmar.

Det är bra att så många som möjligt ger tid till att fylla i enkäten som tar någon minut att utföra, ett bra underlag möjliggör för WCA att bättre arbeta med vissa frågor.
Var god klicka på länken och utför enkäten.
https://utwentebs.eu.qualtrics.com/…/form/SV_78S1DTmYYSzoYZL

utwentebs.eu.qualtrics.com

GRATTIS SVERIGE, DU VÄRNASTE LAND UPPÅ JORD!
Sverige och Syrianska föreningar över hela riket firar dig stolt denna dag.

#Sverige #Nationaldagen #6Juni #Stolthet

Image may contain: cloud and sky

FRAMGÅNGAR I USA

Syrianska Riksförbundet och Syrianska Arameiska Ungdomsförbundet under ledning av WCA deltog på en konferens samt lobbade för syrianska-arameiska frågor i USA.

Det blev en framgångsrik vistelse där Syrianska Maronitiska Unionen höll en historisk konferens om att stärka språket och identiteten. Under denna konferens var maroniterna överens om att stärka den syrianska-arameiska identiteten bland maroniter och att detta ska göras i samarbete med andra syrianska... organisationer, WCA i huvudsak men även tillsammans med Syrianska Riksförbundet i Sverige och Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet - SAUF i Sverige.

En ledningsgrupp föreslogs som ska arbeta vidare med frågan inom den maronitiska gruppen och Syrianska Riksförbundet i Sverige kommer att representeras där.

Delegationen träffade representant för den amerikanska
administrationen i egenskap av ansvarig för Mellanöstern frågor och en överenskommelse gjordes om att samarbeta kring kristnas situation i Mellanöstern.

Det togs flera historiska steg vi snart kommer informera om i en längre artikel. Ett av dessa är att syrianska-arameiska organisationerna och maroniterna nu på allvar befinner sig på samma båt, och den styrs tillsammans. Enighet!

Deltagare som delegation: Sarah Bakir, WCAs sekreterare, Habib Dilmac, SRF ordförande, Alexandra Tawaifi, representant för SAUF och socialpolitiska frågor, (sitter även i SRF styrelse).

Mrad Pano, Joseph Sauk, Roni Domit, Philip Josefsson, bland flera från Sverige som på alla möjliga sätt bidrog till att stärka syftet med hela konferensen.

See More