See more of Telciu Summer School/Școala de vară de la Telciu by logging into Facebook
Message this Page, learn about upcoming events and more.
See more of Telciu Summer School/Școala de vară de la Telciu by logging into Facebook
Message this Page, learn about upcoming events and more.
Not Now
Community
Icon of invite friends to like the lage
Invite your friends to like this Page
Highlights info row image
757 people like this
Highlights info row image
764 people follow this
Photos
Posts

Pentru înscrierile la cele 4 ateliere adresate copiilor și tinerilor din Telciu și din localitățile învecinate (elevi de ciclu gimnazial sau liceal, studenți, absolvenți de liceu sau școală profesională etc.) vă rugăm să ne scrieți un mesaj accesând secțiunea ”Contact” de pe acest site, iar în mesaj să specificați numele, vârsta și atelierul sau atelierele care vă interesează. Cei din Telciu au și posibilitatea de a se înscrie luând legătura cu doamna profesoară Mihaela Vlași...n de la Liceul Tehnologic Telciu. Având în vedere că atelierul „Ghid imaginar al Telciului” (atelier de teatru dedicat elevilor din comuna Telciu și localitățile învecinate, vîrsta 10-14 ani) coordonat de Claudiu Lorand Maxim și Silvana Silvana Rapeanu urmează să înceapă de la 3 Iulie 2107 și să dureze până în 11 august, vă recomandăm să vă înscrieți până la data de 1 iulie. Pentru restul atelierelor, termenul limită de înscriere este 1 August.

See More
Înscrierile se fac pînă la data de 1 August 2017 Pentru a aplica la Scoala de Vară de la Telciu, ediţia 2017, vă rugăm completati formularul de mai jos sau click aici pentru a deschide formularul i…
centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro

Pe 14 iunie, la orele prînzului, aducem Cinemobilul la Liceul Tehnologic din Telciu într-un mini-eveniment prin care vrem să prezentăm elevilor activitățile cuprinse în această ediție a Școlii de vară de la Telciu. Evenimentul va cuprinde o proiecție de film asigurată de Tudor Baciu și o prezentare a celor 4 ateliere adresate copiilor și tinerilor din Telciu. Proiecția se va desfășura în sala de festivități a Liceului. Dați de veste colegilor și prietenilor, ca să veniți în n...umăr cît mai mare la proiecția de film și la prezentarea de după.

Legat de înscrierile la cele 4 ateliere, cei interesați (elevi de ciclu gimnazial sau liceal, studenți, absolvenți de liceu/școală profesională etc.) sunt rugați să o contacteze pe doamna profesoară Mihaela Vlașin sau să se înscrie folosind secțiunea „Contact” de pe site-ul nostru, prin simpla trimitere a unui mesaj care să specifice numele, vîrsta și atelierul/atelierele pentru care optează. Vă reamintim, toate activitățile sunt gratuite.

See More
Image may contain: one or more people, night, crowd and outdoor
Posts

De-Archive Collaboration: Middelburg Decolonial Summer School...amazing resource!!! Please share...

The María Lugones Portfolio: Introducing our new archive page for María Lugones, internationally renowned decolonial scholar and educator. See her lecture on "Decolonial Feminism," and coming soon, "Decoloniality and Women of Color," available in English and Spanish. Visit Walter Mignolo's page, o...
dearchivecollaboration.wordpress.com

„De la economía planificada, al capitalismo: la transición que hizo de Rumanía el país de la UE con mayor desigualdad y riesgo de pobreza, contada con sugestiva contundencia. De vânzare (En venta), espectáculo inmersivo en formato cinemascope, sitúa al espectador en el centro de una experiencia dramática reveladora. Nada hay más universal que lo local: hablándonos de su tierra, Gianina Cărbunariu Cărbunariu, joven directora rumana, nos hace pensar también en lo sucedido en las repúblicas de la antigua URSS, donde el salario real es hoy inferior por lo general al del periodo soviético, como recuerda el economista Ruslan Dzarasov.”

La joven directora y autora rumana Gianina Cărbunariu ofrece en el Festival TAC de Valladolid una visión demoledora del pasaje de la economía planificada al capitalismo
cultura.elpais.com

Ediția din acest an a Telciu Summer School/Școala de vară de la Telciu a fost inclusă pe lista proiectelor culturale finanțate de la bugetul de stat prin AFCN (Administrația Fondului Cultural Național, din subordinea Ministerului Culturii). Prin urmare, așa cum am specificat pe site la detaliile cu înscrierea și costurile, pentru cetățenii din România și Republica Moldova accesul este gratuit la toate activitățile și evenimentele incluse în acest proiect. Pentru cei din afara comunei Telciu (sau din localitățile învecinate), care necesită cazare și intermedierea unui preț accesibil pentru mese, completarea formularului de înscriere este necesar, pentru a ne ușura munca de organizare și coordonare. Vă așteptăm cu drag la Telciu și vă stăm la dispoziție dacă aveți întrebări, neclarități.

Inscrieri Înscrierile se fac pînă la data de1 August 2017 Pentru a aplica la Scoala de Vara de la Telciu, editia 2017, va rugam completati formularul de mai jos sau click aici pentru a deschide formularul intr-o pagina separata.
centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro

Regizorul David Schwartz revine în august la Telciu, la cea de-a doua ediție a Școlii de vară de la Telciu, cu specatocolul de teatru „Între Granițe” realizat împreună cu Ioana Florea, Katia Pascariu și Alice Monica Marinescu. Ca și anul trecut, pe lîngă spectacolul de teatru și discuțiile cu publicul de după spectacol, David Schwartz va ține și un curs intitulat: „Reprezentări ale tranziției în teatrul românesc post 2007”.
Pînă atunci, pentru cei care nu-l cunosc, dar vor s...ă afle mai multe despre biografia și activitatea lui David Schwartz, vă invităm să citiți acest interviu extins.

„David Schwartz e unul dintre cei mai renumiți și respectați regizori de pe scena independentă din România. Spectacolele lui sunt motivul pentru care-am început să merg la teatru. Și să-l prefer pe cel social. Om de stânga asumat, setat să facă propagandă prin arta lui, regizorul de 31 de ani a găsit o rețetă de succes: îmblânzește, prin emoția unor monologuri ce redau povești personale, aspecte sociale și istorice complexe, puțin discutate public. Și le fixează cu simplitate în mintea spectatorului, pe care-l provoacă la reflecție, dând glas unor grupuri marginale. De la oamenii amenințați cu evacuarea din piesa Afară! și minerii din Valea Jiului - care-au inspirat Capete înfierbântate și Subpământ -, la refugiații din Nu ne-am născut în locul potrivit sau parcagiii din Voi n-ați văzut nimic. ”

See More
Am făcut o călătorie prin viața și munca regizorului independent David Schwartz, din Maralya până-n Arimania.
scena9.ro

Born only a few kilometres away from Telciu, Cornel Ban is an assistant professor at Boston University (USA), and author of the books 'Dependent and Developing: The Political Economy of Romanian Capitalism', and 'Ruling Ideas: How Global Neoliberalism Goes Local'.
Now he comes to the Telciu Summer School to hold a seminar entitled: 'Room for Change: Funding dignified livelihoods in Eastern Europe'

Ovidiu Țichindeleanu, IDEA arts+society (Cluj, România) – What is Decoloniality? An introduction to decolonial thought Madina Tlostanova, Linköping University (Linköping, Suedia) – The postco…
centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro

Născut la cîțiva kilometri de Telciu, profesor la Universitatea din Boston (SUA) și autor al cărții „Dependență și dezvoltare. Economia politică a capitalismului românesc”, apărută la editura Tact în 2014, Cornel Ban vine în august la Școala de vară de la Telciu cu un curs strașnic. Vă așteptăm să veniți să-l audiați și să-l luați la întrebări.

Ovidiu Țichindeleanu, IDEA arts+society (Cluj, România) – What is Decoloniality? An introduction to decolonial thought Madina Tlostanova, Linköping University (Linköping, Suedia) – The postco…
centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro

(Dis)Locating Europe: the East, the Other and the Rural
13th-20th of August 2017, Telciu, Romania

”Cast : András Hatházi, Yilmaz Yalcin, Elvira Rîmbu, Dorin C. Zachei, Molnar Levente, Razvan Vicoveanu. Directed by Marian Crișan.
NELU, a man in his forties, works as a security guard in the local supermarket in Salonta, a small town on the Romanian-Hungarian border. This is the place where many illegal emigrants try to cross, by any means posible, to Hungary and then further to... Western Europe. For NELU, days go by the same. Fishing at dawn, then work, and finally home with his wife-FLORICA. They live alone at an isolated farmhouse on the fields outside Salonta. Their problem these days is repairing the old roof of the farmhouse. One morning, NELU will "fish" something different out of the river: a Turkish man trying to cross the border. Not able to communicate verballly, the two men will somehow understand each other. NELU takes the stranger to the farmhouse, gives him some dry clothes, food and shelter. He doesn't really know how to help this stranger. The Turkish man gives NELU all the money he has on him so he will help him cross the border. Eventually, NELU takes the money and promises he will help him cross the border tomorrow, MORGEN...”

See More
Cast : András Hatházi, Yilmaz Yalcin, Elvira Rîmbu, Dorin C. Zachei, Molnar Levente, Razvan Vicoveanu NELU, a man in his forties, works as a security guard i...
youtube.com

Producătorii locali din Țara Năsăudului încep să susțină proiectul Școlii de vară de la Telciu. „Cuptorul de altădată” din Liviu Rebreanu va dona produse de panificație și o sumă de bani pentru a putea pune pe masă ce e mai bun din partea locului, cu ocazia acestei ediții a Școlii de vară. Pe această cale le mulțumim și așteptăm cu poftă nedisimulată să gustăm pita de casă produsă în cuptoarele familiei Ban din Prislop (Liviu Rebreanu).

Pita de Liviu Rebreanu
cuptoruldealtadata.wordpress.com

„This paper aims to provide a critical response to the 5th Annual Telciu Summer Conference and of the inaugural edition of the Telciu Summer School. These conjoined events took place August 21–25, 2016 in the Transylvanian village of Telciu and were convened under the title “Rurality, Modernity and Decoloniality: Unmaking the Legacies of Empire from Below”. Together, the academic conference and summer school gathered over 50 panellists, faculty, students, and attendees from R...omania, the EU, China, and the Philippines. Organized by the newly-established Center for the Study of Modernity and the Rural World in conjunction with the Mayoralty of Telciu and the “George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud County Library, these proceedings were part of an on-going series of seminars that propose to engage with “modernity” both as an analytical concept and as an ensemble of cultural norms and socio-economic practices embedded in specific historical and geographic contexts.”

See More
The 5th Annual Summer Conference (Telciu, Transylvania) and the Inaugural Edition of the Summer School, august 21–25, 2016
cooperativag.ro

Apărută în 2016, Școala de vară de la Telciu este inițiativa Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale. Fiind un experiment educațional inovativ care s-a născut din reușita conferințelor academice internaționale organizate în satul transilvănean Telciu, Școala de vară face parte dintr-o succesiune de simpozioane care analizează „modernitatea” și „ceilalții” ei în diverse ipostaze istorice și iterații globale. Școala de vară se desfășoară în afara campusurilor ...urbane, într-o zonă rurală populată de multiple lumi ale vieții și căi de trecere înăuntrul României: munți și văi, regiuni și religii distincte, rute comerciale și de transport. Regiunea rurală din din care face parte Telciu internalizează cu intensități diferite procese de modernizare și subdezvoltare, ruralitate și urbanitate, înrădăcinare și dezrădăcinare. Viziunea Școlii de vară de la Telciu țintește crearea unui loc convivial de întâlnire dintre gândirea decolonială, studiile postcoloniale și postsocialiste, și istoriile locale, care facilitează munca necesară pentru o reconstrucție socială, culturală și economică de la bază.

Decolonialitatea este una dintre cele mai puternice și prolifice direcții în gândirea socială și politică contemporană. Decolonialitatea oferă un cadru euristic care pune în evidență cunoașterea și acțiunea locală concomitent cu asimetriile globale ale puterii care au format, și continuă să formeze, evoluția istorică a sistemului mondial capitalist. Teoria aceasta este deosebit de potrivită pentru că subliniază rolul și poziționalitatea ruralității în realizarea lumii contemporane. Cadrul decolonial se bazează pe o varietate de domenii, cum ar fi istoria, antropologia, sociologia, științele politice și filozofia politică. Astfel, acesta facilitează o abordare multidisciplinară a temei ruralității. Așadar, ne propunem să lucrăm cu idea unei ruralități deschise, concepută aici ca o realitate dinamică în relații reciproce atât cu tradiția cât și cu globalizarea. Ruralitatea se raportează în mod specific la rețelele de putere metropolitane, statale, imperiale, coloniale sau postcoloniale și se angajează în rezistențe specifice cu sau „fără infrastructură”.

Școala de vară de la Telciu, ediția a 2-a
(De)Localizând Europa: Estul, Celălalt și Ruralul

13-20 August 2017

See More
. Fiind un experiment educațional inovativ care s-a născut din reușita conferințelor academice internaționale organizate în satul transilvănean Telciu, Școala de vară face parte dintr-o succesiune de simpozioane care analizează „modernitatea” și „ceilalții” ei în diverse ipostaze istorice și iterați...
centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro

„Merci patron!” is a French documentary film directed by journalist François Ruffin. It was first screened in 2015 and was released nationally in France on 24 February 2016. The film is critical of the practice of outsourcing French jobs to foreign labour, and in particular it is critical of one of France's richest people, Bernard Arnault, chairman and CEO of the luxury goods conglomerate LVMH.[2] The style of the documentary has been compared to that of the American director... Michael Moore.[2] The film's success has been cited as a factor in the rise of the Nuit debout movement.” (Wikipedia)

„The loss of middle-class jobs to globalization has become a point of contention in the United States and in many European countries, including France, where the political left is battling to head off labor overhauls advocated by centrists in the government of President François Hollande, a Socialist.” (https://www.nytimes.com/…/the-film-merci-patron-emerges-as-…)

See More
Image may contain: text
No automatic alt text available.
Vasile Ionescu to FRONTUL ANTIRASIST RROM (FAR) DIN ROMÂNIA

Nicolae Gheorghe a lăsat testamentar (cu limbă de moarte) că "obiectivul rromilor ar trebui să fie mobilizarea și remobilizarea în lupta împotriva rasismului" ș...i că este nevoie de o reformă de modernizare a mentalităților, prealabilă schimbării sociale a culturii organizaționale, pentru că "țiganul nu poate fi rrom, om (gadjo) poate că da, dar ca o formă tolerată de subom". La fel cum Platon le-a spus celor care voiau să devină înțelepți că nu pot fi, dacă nu știu geometrie, la fel cum Iisus le-a spus că trebuie să se nască din nou, din duh (conȘtiință), celor care voiau să devină creștini. Doar la rromi poți fi lider fără niciun efort mental, poți fi prost, dar să ai pile! Dacă revolta/ protestul antirasist este calea ce ne-a mai rămas, ca alternativă la asimilare (mainstreaming) și sărăcie, atunci oricine aderă la această Cale ar trebui să știe ce este rasismul, pentru a nu fi doar bigot (analfabet civic sau mistic). Pentru cei care nu știu limbi străine, e de semnalat că au apărut și traduceri ale unor cărți de teoretizare a rasismului și că este de multă vreme urgent să fie scrisă o carte despre specificitatea rasismului antirrom! Nu e scrisă, iar asta explică ignoranța și criza elitelor culte rrome.

See More