Photos
Posts

Αρχαιολογικά κατάλοιπα ανθρώπινης παρουσίας στη Θράκη από τη Νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.) έως τα μεταβυζαντινά χρόνια έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG).

Αυτό μαρτυρούν τα ευρήματα των αρχαιολόγων που απασχολεί το έργο στην περιοχή, οι οποίοι εργάζονται υπό την επίβλεψη των Εφορειών Αρχαιοτήτων Έβρου, Ροδόπης και Ξά...
archaiologia.gr

Μυκηναϊκή Ακρόπολη Γλα
Κάστρο Βοιωτίας
Λεπτομέρεια της εσωτερικής κυκλώπειας οχύρωσης.
13ος αιώνας π.Χ.

Image may contain: outdoor and nature
Posts

Το πρόγραμμα «Όρμος της Κοιλάδας» είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα.

Στοχεύει στη μελέτη βυθισμένων προϊστορικών θέσεων σε ένα μικρό κόλπο της νότιας Αργολίδας, κοντά στον γνωστό αρχαιολογικό χώρο του σπηλαίου Φράγχθι.

Διαβάστε περισσότερα Ανασκαφή: Περίπλοκα κτίρια και όστρακα πορφύρας στο βυθό της Αργολίδας http://anaskafi.blogspot.com/2018/02/blog-post_23.html…

Υποβρύχια ανασκαφή. Ανακάλυψη τείχους της Εποχής του Χαλκού Το πρόγραμμα «Όρμος της Κοιλάδας» είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα υπό τη δ...
anaskafi.blogspot.com

Αρχαίος Φλιούς (η Φλειούντας) - Κορινθία

Η βάση της σκηνής του θεάτρου και στο βάθος τα θεμέλια του βουλευτηρίου.

Image may contain: mountain, outdoor, nature and text

Περιηγητική Αρχαιολογία
Άνθρωπος - Περιβάλλον - Πολιτισμός
Σεμινάριο Αρχαιολογίας - Αρχιτεκτονικής - Ιστορικής Τοπογραφίας.
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018
Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής ancientgreece.gr@gmail.com (Περιορισμένες Θέσεις). Περιοχή Πειραιάς.

...

Θεματική Ενότητα
Οικίες, Οικισμοί, Πόλεις
Εποχή του Χαλκού

Θα αναλυθοεί σε 4 ωριαία σεμινάρια, η εξέλιξη των φάσεων, που ακολούθησε ο άνθρωπος από την βαθιά προϊστορία, στην κατασκευή οικιών και οικισμών μέχρι την διαμόρφωση του Άστεως.
Το ταξίδι θα ξεκινήσει από την Παλαιολοθική και την Νεολιθική Εποχή και θα φτάσει ως το τέλος της αρχαιότητος.
2ο σεμινάριο - Εποχή του Χαλκού.

Με εκτίμηση
Γεώργιος Αθανασόπουλος
Μηχανικός Δομικών Έργων
Φωτογράφος - Ερευνητής

See More
Image may contain: mountain, cloud, sky, text, nature and outdoor

Αλιείς - Πόρτο Χέλι Αργολίδος.
Τμήμα των Βυθισμένων Λιμενικών Εγκαταστάσεων της Αρχαίας Πόλης.

Image may contain: ocean, sky, text, outdoor, water and nature

Περιηγητική Αρχαιολογία
Άνθρωπος - Περιβάλλον - Πολιτισμός
Σεμινάριο Αρχαιολογίας - Αρχιτεκτονικής - Ιστορικής Τοπογραφίας.
Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής ancientgreece.gr@gmail.com (Περιορισμένες Θέσεις). Περιοχή Πειραιάς.

...

Θεματική Ενότητα
Οικίες, Οικισμοί, Πόλεις.

Θα αναλυθοεί σε 4 ωριαία σεμινάρια, η εξέλιξη των φάσεων, που ακολούθησε ο άνθρωπος από την βαθιά προϊστορία, στην κατασκευή οικιών και οικισμών μέχρι την διαμόρφωση του Άστεως.
Το ταξίδι θα ξεκινήσει από την Παλαιολοθική και την Νεολιθική Εποχή και θα φτάσει ως το τέλος της αρχαιότητος.

Με εκτίμηση
Γεώργιος Αθανασόπουλος
Μηχανικός Δομικών Έργων
Φωτογράφος - Ερευνητής

See More
Image may contain: mountain, cloud, sky, text, nature and outdoor

Πάρνηθα - Αρχαία Φυλή - Κρύα Πηγή

Στον χώρο της πηγής, κοντά στο εκκλησάκι της αγ. Παρασκευής, βρίσκεται ο διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, της Κρύας Πηγής, που διαθέτει κι ένα μικρό υπαίθριο λίθινο θέατρο. Στον χώρο αυτό, διακρίνονται ελάχιστα αρχαία σπόλια, από τον οικισμό της Φυλής. Τα αρχαία λείψανα του οικισμού διακρίνονται σχετικά δύσκολα πλέον, κυρίως γύρω από το πλάτωμα που βρίσκεται η εγκαταλειμμένη ταβέρνα.
Το απόσπασμα του κίονα που εικονίζεται, ατενίζει το κλασικό φρούριο της Φυλής στο βάθος δεξιά.
Περισσότερες πληροφορίες για τον χώρο και τις αρχαιότητες της Πάρνηθας θα βρείτε στο βιβλίο μου: Πάρνηθα Περιηγητικός Αρχαιολογικός Οδηγός.

Image may contain: sky, outdoor, nature and text

ΟΙΝΟΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ
Ερευνώντας για τον νέο Περιηγητικό Αρχαιολογικό Οδηγό.

Image may contain: outdoor and nature
Image may contain: 1 person, text, outdoor and nature
Sonia Dimaki to ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΛΑΤΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ
1 Φεβρουαρίου- 6 Μαΐου 2018
Η νέα περιοδική έκθεση στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας παρουσιάζει τ...ην αρχαία πόλη στη θέση «Κάστρο» Καλλιθέας. Λίγες αρχαίες ελληνικές πόλεις είχαν την τύχη να διατηρηθούν σε τόση έκταση, όση το «Κάστρο» Καλλιθέας, σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό των Φαρσάλων. Κατοικήθηκε από τον 4ο έως τον 2ο αι. π.Χ. και διασώζει ολόκληρη την οχύρωση, στο εσωτερικό της οποίας διατηρούνται ορατά επιφανειακά η ακρόπολη, ναοί, δημόσια κτίρια και ιδιωτικές οικίες. Η έκτασή της εντός των τειχών ήταν 340 στρέμματα και πιθανόν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Πεύμα.
Στο χώρο αυτό διενεργείται εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Πανεπιστήμιο της Alberta του Καναδά, υπό την αιγίδα του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και με την αρωγή του Δήμου Φαρσάλων, από το 2004. Σε αυτήν ασκήθηκαν εκατοντάδες φοιτητές του Καναδικού πανεπιστημίου, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν ως ερευνητές. Αποκαλύφθηκαν πολλά στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της πόλης της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται ευρήματα των ανασκαφών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ανάμεσά τους αγγεία, υφαντικά βάρη, λυχνάρια, ειδώλια, νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία συντηρήθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας. Τα πιο αξιόλογα ευρήματα προέρχονται από την έρευνα του Κτιρίου 10, μίας ιδιωτικής οικίας ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους, που έδωσε πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της πόλης. Συνοδεύονται από φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα, βίντεο και μακέτες των σημαντικών κτιρίων, τα οποία βοηθούν στην εκτίμηση της εικόνας της αρχαίας πόλης. Επιπλέον εκτίθεται και ένας πειραματικός όρθιος αργαλειός, ο οποίος κατασκευάστηκε και στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αρχαία υφαντικά βάρη που βρέθηκαν στην Οικία 10, για να υφανθεί ένα κομμάτι υφάσματος.
Η έρευνα στο Κάστρο Καλλιθέας έδειξε ότι περιοχές που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιθώριο της ιστορίας, δεν υστερούσαν σε πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα από την ελληνιστική περίοδο και εξής συμμετείχαν στα διεθνή πολιτικά και οικονομικά δίκτυα αυτής της εποχής των μεγάλων πολιτικών αλλαγών.
Την έκθεση επιμελήθηκαν η αρχαιολόγος της Εφορείας Λάρισας Σοφία Καραπάνου και η Margriet Haagsma, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Alberta.
Εγκαίνια : Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης έως 6 Μαΐου 2018.

See More

Υμηττός - Πύργος Ανθούσας
Οθωμανική Περίοδος.

Image may contain: mountain, sky, plant, tree, outdoor, nature and text

Μυκήνες - Βόρεια Πύλη
Κατασκευάστηκε στην δεύτερη οικοδομική φάση περί το 1250 π.Χ. από αμυγδαλίτη λίθο και έκλεινε με δίφυλλη ξύλινη θύρα.

Image may contain: plant and outdoor

Η Μ Ε Ρ Η Σ Ι Α Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η
ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΓΛΑ & ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΡΥΜΝΑ
Κ υ ρ ι α κ ή 1 4 Ι α ν ο υ α ρ ί ο υ - 'Ω ρ α 9:00
Αναχώρηση: ΑΙΓΗΙΣ - Βασ. Γεωργίου Α’ 11 - Πειραιάς
2 1 0 4 1 0 0 2 1 9 / 2 8 6...
Συμμετοχή 15€ Ενήλικες - 10€ Παιδιά
Συνοδεύει: Γεώργιος Αθανασόπουλος

Μυκηναϊκή Ακρόπολη Γλα
Στο ΒΑ μυχό του λεκανοπεδίου της Κωπαΐδας, κοντά στο σημείο που τα αποστραγγιστικά αναχώματα των μυκηναϊκών χρόνων συνέκλιναν προς καταβόθρες και την τεχνική σήραγγα η οποία αποχέτευε τα λιμνάζοντα ύδατα προς τον όρμο της Λάρυμνας, εξέχει κατά 20 με 40 μ., από την επίπεδη πεδιάδα, ένα χαμηλό βραχώδες ύψωμα που έχει σχήμα ακανόνιστου τριγώνου, εκτάσεως 200 στρεμμάτων, με σχετικά ομαλή και επίπεδη κορυφή αλλά απότομες κλιτές, κυρίως προς τον βορρά. Λόγω της θέσεως και της διαμόρφωσής του αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα μέρος των αποστραγγιστικών έργων και των οχυρώσεων που τα περιέβαλαν, παράλληλα με την οχύρωση των πληθυσμών που ήταν εγκατεστημένοι στη περίμετρο της λεκάνης.
Ο Παυσανίας, δεν κάνει λόγο για το αρχαίο όνομα της περιοχής. Σήμερα φέρει το τοπωνύμιο Γλας, οι κάτοικοι δε της περιοχής το ονομάζουν Παλαίκαστρο ή Κάστρο.

Αρχαία Λάρυμνα
Η Λάρυμνα ήταν η ανατολικότερη πόλη της Οπουντίας Λοκρίδας στη θέση της σημερινής Λάρυμνας (Καστρί). Η συμβολή της στην ανάπτυξη του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης υπήρξε σπουδαία. Πόλη εμπορική, πλούσια και καλά οχυρωμένη με τείχος χτισμένο με πολυγωνικούς και τετράγωνους ογκόλιθους. Άξια λόγου ήταν τα πολλά και μεγάλα οικοδομήματα με ιδιαίτερο οικοδόμημα τον ναό του Διονύσου με το άγαλμά του. Τη βόρεια πλευρά του λιμανιού της την ένωνε μια μεγάλη τρίτοξη γέφυρα με την απέναντι χερσόνησο. Το στόμιο του λιμανιού έκλεινε με αλυσίδα για να επισημαίνεται η πλημμυρίδα και η άμπωτη του Ευρίπου.
Με βάση τις ιστορικές πηγές το 225 π. Χ. ο Αντίγονος ο Δώσων παρέμεινε στα πλοία του όταν αυτά κάθισαν στον πυθμένα της θάλασσα, κοντά στο λιμάνι της Λάρυμνας, έως ότου σχηματιστεί η πλημμυρίδα.
Το 85 π. Χ. η πόλη καταστράφηκε από τον Ρωμαίο Σύλλα γιατί συμμετείχε στην επανάσταση ενάντια στους Ρωμαίους μαζί με την πόλη των Αλών.

Στο πέρας των περιηγήσεων, θα ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής. (Δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή της εκδρομής).

Με εκτίμηση
Γεώργιος Αθανασόπουλος
Μηχανικός Δομικών Έργων
Φωτογράφος - Ερευνητής

See More
JAN14
Sun 9:00 AM UTC+02ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΙΓΗΙΣPiraeus, Greece
39 people interested
Παρουσίαση μιας εκ των πιο σημαντικών ανασκαφών που διεξάγεται στη Μεσσηνία, της αρχαίας Ίκλαινας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, στην Αρχαιολογική Ε...
messiniapress.gr

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΣΙΚΥΩΝ & ΤΙΤΑΝΗ
Κυριακή 26 Νοεμβρίου – Ώρα 9:00
Αναχώρηση: Α Ι Γ Η Ι Σ – Βασ. Γεωργίου Α’ 11 – Πειραιάς
210 4100 219 / 286...

Continue Reading
NOV26
Sun 9:00 AM UTC+02ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΙΓΗΙΣPiraeus, Greece
12 people interested