Photos
Posts

2014 was een bijzonder jaar voor Bobsleeteam Van Calker. De Olympische Spelen in Sotsji en onlangs de laatste wedstrijden van het team in de Europa Cup, met een gouden afscheid in de viermans in Königssee. Mooier kon gewoon niet.

Zonder fans en sponsoren was dit alles niet mogelijk geweest. We danken iedereen voor de support de afgelopen jaren en wensen vrienden, sponsoren en volgers een gezond en gelukkig 2015.

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
Image may contain: 5 people

Gedroomd afscheid met het Wilhelmus

KONIGSSEE – Natuurlijk waren er zondag tranen. Die droogden echter snel weer op toen hij zich realiseerde dat zijn afscheid precies verliep zoals hij het zelf in zijn hoofd had uitgedacht: onder begeleiding van het Wilhelmus. ,,Dat was de grote wens. Machtig mooi dat het ons ook nog is gelukt om die laatste race te winnen. Zoiets kun je wel bedenken, maar doen is lastiger’’, stelde Edwin van Calker na de huldiging dolgelukkig vast.
Vrijdag ...

Continue Reading
Image may contain: 4 people, people standing and outdoor
Posts

Het podium bij de laatste wedstrijd van Bobsleeteam Van Calker

Image may contain: 11 people, people smiling, people standing and outdoor

Van Calker, Jansma en Greiner nemen afscheid met zege

KONIGSSEE - Edwin van Calker, Sybren Jansma en Yannick Greiner hebben zondag op een prachtige manier hun loopbaan als bobsleeër afgesloten. Het trio won met Igor Brink in Königssee de 4mansrace tellend voor de Europa Cup. Het was de laatste race voor Bobsleeteam Van Calker.

Zaterdag stond Team Van Calker ook al op het podium in Königssee. Toen eindigde het kwartet als derde. De opdracht voor zondag was duidelijk: winnen. ,...,We wilden hier met het Wilhelmus afscheid nemen. Dat dan ook nog lukt, is waanzinnig'', zei een geëmotioneerde Van Calker in Zuid-Duitsland.

De verschillen waren zondag klein. Team Van Calker leidde na de eerste run. De ploeg had 0,10 seconde voorsprong op de Oostenrijker Benjamin Maier en 0,13 seconde voorsprong op de Duitser Johannes Lochner. VAn Calker en zijn remmers zetten in de tweede run de derde tijd neer, maar hielden net voldoende voorsprong over om Lochner (0,03 seconde) en Maier (0,04) achter zich te houden.

,,Natuurlijk schiet in de aanloop naar de race een paar keer door je hoofd, dat je voor het laatst gaat afdalen in wedstrijdverband. Ik heb net ook even moeten huilen. Voor de start kijk je elkaar aan. Iedereen wist: dit is de laatste. Je bent emotioneel, maar je zit nog midden in een race. We zijn ervoor gegaan, met een geweldig resultaat. Prachtig dit afscheid. Dit is wat ik wilde'', keek Van Calker terug op zijn laatste dag als bobsleeër.

Voor de 35-jarige piloot was het zijn tweede zege in een wedstrijd voor de Europa Cup. In januari 2010, kort voor de Olympische Spelen in Vancouver, zegevierde hij met Sybren Jansma in de tweemansbob in St. Moritz. ,,Daarom wilde ik de viermans hier in Königssee ook graag een keer winnen. Daarnaast hebben we altijd wel een hele goede band met Königssee gehad. We hebben hier ook op het podium in een World Cup gestaan.''

See More
Image may contain: 5 people, people standing, shoes and outdoor

Alle prijswinnaars van de viermansrace bij de Europa Cup in Königssee en de huldiging van de top drie

Image may contain: 13 people
Image may contain: 8 people

Podiumplaats in voorlaatste wedstrijd Bobteam van Calker

KONIGSSEE - Edwin van Calker, Yannick Greiner, Sybren Jansma en Igor Brink hebben de voorlaatste race van Bobsleeteam Van Calker zaterdag in Königssee extra kleur gegeven door als derde te eindigen in de viermansrace voor de Europa Cup.

Het kwartet miste op 1-honderdste de tweede plaats, die nu voor de Oostenrijker Benjamin Maier was. Van Calker had een achterstand van 0,31 seconde op de winnende slee van de Duitser Man...uel Machata.

Van Calker, Jansma en Greiner nemen zondag voor het laatst deel aan wedstrijden. De inzet dit weekeinde is om het afscheid als bobsleeër luister bij te zetten met twee klinkende slotresultaten. De missie zaterdag is geslaagd met de podiumplaats.

,,De start in beide runs was uitstekend'', glunderde Van Calker op de baan in Zuid-Duitsland. ,,Het sturen ging goed. Zondag wordt het voor ons alles of niets onze laatste race.''

Jurriaan Wesselink eindigde met zijn 4mansslee als negentiende. Met David Boonpetch, Olaf van der Geest en Dennis Veenker verloor hij 2,67 seconden op Machata.

See More
Image may contain: 1 person, standing, shoes and outdoor

Greiner neemt trots afscheid

KONIGSSEE - In februari dit jaar was hij eindelijk waar hij wilde zijn: Op de Olympische Spelen. Alleen was zijn rol anders dan hij had gehoopt. Yannick Greiner is al jaren een zeer gewaardeerde kracht binnen Bobsleeteam Van Calker, maar in Sochi moest hij de moeilijke rol van reserve vervullen. Hij zat buiten het atletenonderkomen, maar maakte elke dag met plezier de busreis naar zijn maten die in de wedstrijd zouden uitkomen. ,,Ook daar had ik f...unctie binnen het team.''

In 2006 belandde Greiner in de bobsleesport. Soms reserve, soms in de slee bij de wedstrijden. Zijn doel: presteren op het hoogste niveau. Maar wel samen. ,,Samen sterk, daar ben ik altijd mee bezig geweest'', zegt hij voorafgaand aan zijn laatste wedstrijden tijdens de Europa Cup in Königssee.

,,Mijn mooiste herinnering? De eerste afdaling die we in Whistler na de moeilijke Spelen van 2010 afwerkten. Edwin, Arno Klaassen, Sybren en ik waren de bemanning. Daar kwam naar voren dat we gewoon een heel goed team waren.''

Hij heeft veel geleerd de afgelopen jaren. ,,Vooral mentaal. Daar hoop ik straks bij andere zaken plezier van te hebben’’, zegt Greiner, die binnenkort voor het eerst vader wordt. ,,Daarnaast was ik erbij toen we als vierde eindigden op de WK en dit jaar vijfde werden bij de Europese kampioenschappen. Dat zijn mooie prestaties.’’

See More
Image may contain: 1 person
Image may contain: 1 person

Jansma kijkt met plezier terug op lange loopbaan

KONIGSSEE - In 2002 belandde hij in de bobsleesport. Sybren Jansma groeide in de jaren erna uit tot een van de beste remmers ter wereld. Eerst bij Arend Glas, daarna bij Edwin van Calker was hij een belangrijke kracht. In en buiten de slee.

Drie keer op de Olympische Spelen, 4e op de WK, podiumplaatsen in de wereldbeker. ,,Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn loopbaan'', zei de Fries vrijdag vanuit Königssee. Daar werkt ...hij zaterdag en zondag in de viermansbob van Team Van Calker zijn laatste wedstrijden af.

,,Drie keer de Olympische Spelen en de vierde plaats tijdens de WK in Lake Placid zijn toch wel mijn mooiste herinneringen, maar wat me vooral zal bijblijven zijn alle intensieve momenten; hoogtepunten maar ook de dieptepunten. Deze sport heeft me veel gebracht. De echte waarde kun je misschien pas inschatten als je ouder bent, maar het heeft me een schat aan ervaring en heel veel kameraadschap opgeleverd’’, keek t de Fries terug.

See More
Image may contain: 2 people, people smiling
No automatic alt text available.
Image may contain: 1 person

BOBSLEETEAM VAN CALKER STOPT NA EUROPA CUP KONIGSSEE. EDWIN VAN CALKER, SYBREN JANSMA, YANNICK GREINER BEËINDIGEN LOOPBAAN ZONDAG NA 4MANS.

Bobsleeteam Van Calker stopt na Europa Cup Königssee

Einde loopbaan Edwin van Calker, Sybren Jansma en Yannick Greiner

KÖNIGSSEE, 12 december – Edwin van Calker, Sybren Jansma en Yannick Greiner werken dit weekeinde in Königssee hun laatste wedstrijden als bobsleeër af. Piloot Edwin van Calker (35) heeft besloten na de races voor de Europa Cup in Zuid-Duitsland een punt achter zijn loopbaan te zetten. Jansma (32) en Greiner (27) volgen zijn voorbeeld. Team Van Calker houdt na... de wedstrijden in de viermansbob op te bestaan. ,,Er is onvoldoende perspectief om de rest van het seizoen af te maken’’, licht Edwin van Calker het besluit toe.
,,Ik was doorgegaan als we bij de wereldkampioenschappen in Winterberg zouden kunnen meedoen voor een plaats in de top 8. Sybren en Yannick moeten echter tijd vrijmaken voor andere zaken. Jonge remmers als Igor Brink en Rudy Mensink ontwikkelen zich goed, maar zijn nog geen volwaardige vervangers’’, zegt Van Calker over de huidige situatie binnen zijn team, dat hij in 2010 na teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Vancouver opzette.
Met zijn eigen team kwalificeerde Van Calker zich ook voor de Olympische Spelen in Sochi, eerder dit jaar. Met Bror van der Zijde eindigde hij daar als negentiende in de tweemansbob en als elfde in de viermansbob. Aan het begin van dit seizoen moest Edwin van Calker echter een stap terugdoen.
De financiële middelen van team zijn minder dan in de voorgaande jaren, ervaren remmers als zijn broer Arnold en Arno Klaassen stopten in de zomer, Jeroen Piek is herstellende van een zware blessure en Sybren Jansma en Yannick Greiner zijn deze winter niet beschikbaar voor alle wedstrijden. Noodgedwongen koos Van Calker voor een start in de Europa Cup, het niveau onder de World Cup. ,,Ik was graag doorgegaan tot de WK, maar dan hadden we in Winterberg wel moeten kunnen meedoen voor een mooi resultaat’’, zegt Van Calker. ,,Dat zit er momenteel niet in.’’

See More
No automatic alt text available.

Van Calker en Jansma naderen podium in Europa Cup

KONIGSEE - Edwin van Calker en Sybren Jansma hebben donderdag net naast een podiumplaats gegrepen bij de Europa Cup bobslee in Königssee. Het duo van Team Van Calker eindigde op de Zuid-Duitse baan als vierde. Jurriaan Wesselink en Yannick Greiner leverden ook een topprestatie in de tweezitter. Dat tweetal eindigde op de gedeelde zevende plaats.

Jansma keerde in Königssee weer terug bij het team. Met Edwin zette de Fries donde...rdag in beide races goede starttijden neer. Die vormden de aanzet tot een goede uitslag. Het verschil met de Duitse winnaars Johannes Lochner en Gino Gerhardi bedroeg na twee runs 0,72 seconde.

Ook de tweede plaats werd door Duitsers bezet; Manuel Machata en Eric Franke. Zij verloren 0,28 seconde op hun landgenoten. De Italiaan Simone Bertazzo eindigde met Constantino Ughi als derde.

,,Het was heerlijke race'', zei een blije Van Calker na afloop. Tot nu toe was de tweemansbob van Team Calker in de Europa Cup niet verder gekomen dan de dertiende plaats. ,,Sterke starts en goede runs. Met als gevolg een heel mooi eindresultaat. Vrijdag hebben we rust, zaterdag en zondag staan de viermansraces op het programma. Daar hebben we echt zin in'', keek piloot Van Calker vast vooruit.

Jurriaan Wesselink was ook zeer tevreden over het resultaat. ,,Na de eerste run hadden we toch wat hoop op een klassering in de top zes, maar met deze gedeelde zevende plaats kunnen we heel tevreden op de wedstrijd terugkijken,''

See More
Image may contain: 11 people
Image may contain: 2 people
Image may contain: 2 people

Team Van Calker zesde bij Europa Cup 4mans La Plagne

LA PLAGNE - Bobsleeteam Van Calker heeft de Europa Cup in La Plagne afgesloten met de zesde plaats in de viermansrace. Piloot Edwin van Calker en de remmers Yannick Greiner, Rudy Mensink en Igor Brink gaven zondag over twee runs iets meer dan een seconde toe op de slee van de Italiaanse winnaar Simone Bertazzo.

Voor Team Van Calker is de zesde plaats de beste klassering tot nu toe deze winter. Edwin van Calker liet zaterdag... in La Plagne de laatste race in de tweemansbob schieten wegens rugproblemen. Die beslissing pakte een dag later goed uit.

Na de eerste run op zondag stond het team vijfde. Voor Rudy Mensink was het zijn eerste wedstrijd met de viermans van Van Calker. Yannick Greiner nam in vergelijking met de eerste Europa Cup in Igls de plaats in van Sybren Jansma.

Jansma sluit komende week weer aan in Königssee, de derde tussenstop van de strijd om de Europa Cup. De kans is aanwezig dat Köningssee het laatste optreden van Team Van Calker wordt. Edwin van Calker heeft nog geen definitieve beslissing genomen over het de rest van het seizoen na de jaarwisseling. Köningssee kan voor Van Calker het afscheid van de bobsleesport worden.

See More
Image may contain: 4 people, people standing

Van Calker en Greiner 17e bij Europa Cup La Plagne

LA PLAGNE - Bobsleeërs Edwin van Calker en Yannick Greiner zijn er vrijdag op de eerste dag van de Europa Cup in La Plagne niet in geslaagd een plaats in de top 10 te bemachtigen. Het duo van Team Van Calker eindigde in de tweemansrace als zeventiende. De winst was voor de ervaren Italiaan Simone Bertazzo en remmer Francesco Costa. Van Calker en Greiner gaven over twee runs bijna 2 seconden toe op de winnaars.

Het was de derd...e race in de Europa Cup. Eerder in Igls eindigde Van Calker zowel met Sybren Jansma (in La Plagne afwezig) als met Igor Brink als dertiende. Zaterdag staat op de Franse baan nog een wedstrijd in de tweemansslee op het programma. Zondag volgt de viermansrace. ,,Dit was niet het resultaat waar we voor gingen'', zei Edwin van Calker. ,,Ik verlies gewoon te veel in de baan. Ik ben echt een specialist voor de 4mans.''

Jurriaan Wesselink en Dennis Veenker wisten zich in La Plagne niet te plaatsen voor de tweede run. Marije van Huigenbosch en Melissa Boekelman deden opnieuw goed mee. Het tweetal eindigde vrijdag als zesde. De winst bij de vrouwen ging naar oud-wereldkampioene Cathleen Martini en Janine Tischer uit Duitsland. Sanne Dekker stond ook op het podium. De remster van de Oostenrijkse Christine Hengster eindigde als tweede.

See More
Image may contain: 1 person

Tweede wedstrijd Europa Cup La Plagne

LA PLAGNE - Vrijdag begint Bobsleeteam Van Calker in La PLagne aan de tweede wedstrijd voor de Europa Cup. De ploeg van Edwin van Calker werkt vrijdag en zaterdag een wedstrijd in de tweemansbob af. Zondag volgt nog een wedstrijd in de viermansslee.

In de tweemansbob komt Edwin van Calker uit met Yannick Greiner, die op de Franse baan de plaats inneemt van Sybren Jansma. Zondag in de viermans komen naast Edwin en Yannick ook Igor Brink en... Rudy Mensink in actie.

Mensink is nieuw dit seizoen. Hij debuteerde twee weken geleden in de slee tijdens de viermanswedstrijd bij de Europa Cup in Igls. Daar zat de oud-voetballer in de slee van Jurriaan Wesselink. ,,Hij maakt elke dag progressie'', zegt Van Calker over de verrichtingen van Mensink.

Van Calker startte het seizoen in Igls met twee dertiende plaatsen (2mans) en twee tiende plaatsen (viermans). Na La Plagne doet Team Van Calker in elk geval nog mee aan de Europa Cup in Königssee, volgende week. Wat het team daarna gaat doen, is nog onduidelijk.

In La Plagne komen ook de teams van Jurriaan Wesselink en Marije van Huigenbosch in actie.

See More
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.

Gawein Geraedts (37) is woensdag in Utrecht tot nieuwe voorzitter Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) benoemd. De Limburger is de opvolger van Frans Bakker, die eind oktober bij de ledenvergadering van de BSBN werd weggestemd.

Gawein Geraedts komt uit de bedrijfswereld. Geraedts ziet het als zijn taak de komende tijd de band tussen atleten en bestuur van de BSBN te verbeteren en ook de relatie tussen BSBN en sportkoepel NOCNSF te optimaliseren.

Opnieuw tiende plaats viermansbob Team Van Calker

IGLS - De viermansbob van Team Van Calker is zondag in de tweede race tellend voor de Europa Cup opnieuw als tiende geëindigd.

Door het slechte weer (veel regen) werd er zondagochtend slechts één run op de baan in Igls afgewerkt. De winst was voor de vierde keer deze week voor de Duitser Francesco Friedrich.

...

Edwin van Calker moest zondag wat aanpassingen doen. Igor Brink verrekte zaterdag in de eerste viermansrace zijn linker lies en bleef zondag aan de kant. Hij werd vervangen door Dennis Veenker, die normaal bij Jurriaan Wesselink in de slee zit.

Bij Wesselink stapte zondag Melissa Boekelman in de viermansbob. Dat team eindigde als 21e. Dit seizoen mogen voor het eerst gemengde teams deelnemen. Voor Boekelman betekende de start in de viermans een primeur.

Naast Friedrich stonden de Italiaan Simone Bertazzo (tweede) en de de Let Oskars Kibermanis (derde) op het podium.

See More
Image may contain: one or more people and outdoor

Eerste race viermansbob levert Team Van Calker tiende plaats op

IGLS - De eerste wedstrijd voor de Europa Cup in de viermansbob heeft Team Van Calker zaterdag de tiende plaats opgeleverd. Edwin van Calker, debutant Semmie Onojaife, Sybren Jansma en Igor Brink gaven in Igls over twee runs 1,35 seconde toe op de slee van de Duitser Francesco Friedrich, die na twee zeges in de tweemansbob zijn succesreeks in de viermansbob voortzette.

,,We zijn zeer tevreden voor nu'', zei Edwi...n van Calker na de race. ,,Voor Semmie was het zijn eerste race. Het ging heel aardig.'' Onojaife meldde zich in de zomer voor een talentendag in Harderwijk en veroverde een plaats in het team.

Friedrich had zaterdag in Igls op het erepodium gezelschap van zijn landgenoot Max Arndt (tweede op 0,23 seconde) en de Let Oskars Kibermanis (derde, op 0,29). Bror van der Zijde, uitkomend voor het team van de Zwitser Rico Peter, eindigde als vijfde. Jurriaan Wesselink haalde met zijn team de tweede run niet. Hij eindigde in de eerste race als 23e.

See More
Image may contain: 1 person, standing, closeup and indoor