Posts

Dizajner i književnik Hajrudin Mekić uputio pismo reisu Rifatu Fejziću:
- o ekshumaciji i identifikaciji svih otkopanih merhuma u centru Bijelog Polja;
- o povratu vakufskog zemljišta;
- o izgradnji spomen obilježja (turbeta) rahmetli hadži Danuš hanume i svim merhumima ukopanim u haremu džamije;
- Nova džamija u Bijelom Polju da nosi ime "Hadži Danuš hanuma".

...

Pismo u cjelosti možete pročitati na Bosnjaci.Net.

See More

Ne preza Avaz ni od čega, koristi svaki pogodan trenutak i događaj da udbaškim metodama spinuju i udare na čast i obraz Bošnjaka. Tako je u svrhu blaćenja Bošnjaka iskorišten i napad na Nedžada Latića (koji je za svaku osudu), pa Avazovi telali laži koriste priliku da ospu paljbu po insanima, koji ovom narodu predstavljaju moralnu vertikalu, gazijama koji su stali na branik domovine, koji danas predano rade na kulturi sjećanja i biju bitku za interpretaciju istine o agresiji ...i genocidu izvršenim na BiH i Bošnjacima.
Lažovi iz Avaza su samo njima znanim metodama, napad na Nedžada Latića povezali sa imenima Haruna Hodžića, hatiba ratne džamije na Igmanu, te Nezima Halilovića Muderrisa, hatiba Džamije kralja Fahd, čije hutbe ostavljaju snažan dojam na svijest Bošnjaka, koji bez dlake na jeziku govore o agresiji i genocidu i s ponosom i časti gazija ističu da su u vrijeme agresije bili na prvim linijama odbrane R BiH.

Tekst Elmedine Muftić u cjelosti možete pročitati na Bosnjaci.net.

See More
Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net
Photos
Posts

Institut za istraživanje genocida Kanada povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika:
- Bosanski jezik je postao predmet nasrtaja raznih hegemonskih politika. Zato je negiranje bosanskog jezika negiranje bošnjačkog naroda, ali i negiranje države BiH.

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike - u organizaciji Medžlisa 3, u gradiću Pocono, Pennsylvanya, u vikendu prazničnog „Dan Predsjednika u SAD“, od 17-19. februara t.g., održano je Druženje Bošnjaka istočne američke obale.

U dva prepuna hotelska smještaja nadomak sportskih skijaških terena, u trodnevnom raznovrstnom programu u prekrasnoj porodičnoj atmosferi družilo se preko 200 stotine porodica, kao i drugih članova džemata u istočno-američkim gradovima, koji su zbo...g ograničnesti hotelskog kapaciteta putovali iz gradova od stotinu i više milja, sve u cilju da sa porodicama i svojim sunarodnicima budu na jednom mjestu.

Specijalni musafiri su bili: Glavnim imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne dr. Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam Zagrebačke džamije i poznati kurra hafiz Aziz Alili, mualima Lamija Alili, Latif Močević i dr., dok su u raznovrstnim djelovima programa, kao i u redovnim namazima muezinili ili predovodili: Muris ef. Neimarlija, oblasni imam Medžlisa 3, Amir ef. Durić, sekretar Medžlisa 3, Idriz ef. Budimlić, Džemal ef. Crnkić, Ahmedin ef. Mehmedović, Amsal ef. Memić, Adem ef. Garić, Mirzet ef. Mehmedović, Mukrem ef. i dr.

Reportažu možete pročitati i pogledati na Bosnjaci.net pod ovim linkom:
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=64083

See More

OHR I MEĐUNARODNE INSTITUCIJE NE SMIJU DA ŠUTE: Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta uputio pismo Visokom predstavniku Valentinu Inzku

Fatmir S. BAČI: Ljudsko biće, manje ili više, obdareno je sa znanjem o putu, ali zato ima sasvim jasan suštinski osjećaj o spoznaji puta. Čovjek ima ličnu slobodnu volju da, radi sebe, bira put u skladu sa pravednim znanjem i vlastitim osjećajem, sve to u bliskoj saradnji razuma i duševne spoznaje. Ili jednostavno, isto, slobodnom voljom može se odlučiti i protiv sebe, da negira prihvatiti pravedno znanje o putu ulazeći u sukob sa svojim suštinskim osjećanjem spoznaje puta, i ne uzimajući u obzir saradnju razuma sa duševnom spoznajom.

Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

USTAŠKA MAŠKARIJADA U LIVNU: Oštra osudia na brutalnu zloupotrebu djece na dječijem festivalu maškara u Livnu, kojoj su, kako je obaviješten prisustvovala i djeca bošnjačke nacionalnosti.

Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

ODVOJI PAR MINUTA: Poziv kanadskim državljanima i građanima sa stalnim boravkom u Kanadi da potpišu peticiju

Šemso AGOVIĆ:
Pardon – jedna iznimka: ja sam se distancirao i od Njegoša i od Gorskog vijenca. Ahmed, kao što je već rečeno – ne. Na pitanje novinara u pomenutom intervjuu o povezanosti poezije i filozofije, miroljubivi i altruistični Ahmed kaže da tu i tamo toga ima, potežući argument – Njegoševu filozofiju:
»Ono Njegoševo o boju koji ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka, ponajviše važi za poezije i filozofije.«

Tekst u cjelosti pročitajte na Bosnjaci.Net

Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

Stani, Bošnjače, na granice Bosne, i čuvaj je, ne daj da nam svako malo prljave obuće po bosanskim ćilimima gaze. Stani, Bošnjače, na granice Bosne, nek tvoje prisustvo bude znak da se svi moraju izuti i noge u rijekama bosanskim oprati, pa tek onda u Bosnu kročiti. Probudi se, Bošnjače, razvij zastavu s ljiljanima, i ponosan na svoju prošlost, pomiluj sadašnjost i nasmij se budućnosti.

Kolumnu Elmedine Muftić pročitajte u cjelosti na Bosnjaci.Net.

Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

Salkić je naveo da je Međunarodni sud pravde u Hagu 26. februara 2007. godine donio presudu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore, kojom je utvrđen genocid, a u kojem su učestvovali vojska i policija RS-a.

-Sud Bosne i Hercegovine i Haški tribunal su za genocid i zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici osudili 39 osoba, na ukupno 637 godina zatvora i četiri doživotne kazne zatvora. Ratko Mladić, bivši komandant Vojske RS-a, krajem prošle godine je u Hagu osuđen na doživotnu robiju zbog genocida i drugih zločina, dok je Radovan Karadžić, prvi predsjednik RS-a, također zbog genocida, osuđen na 40 godina zatvora.

Salkic cited that the international court of justice in the hague on February 26. th 2007. Brought a verdict in the case of Bosnia and herzegovina against Serbia and montenegro, which was determined by genocide, and in which the military and rs police were involved. - the court of Bosnia and herzegovina and the Hague Tribunal for genocide and crimes committed by 39 people in srebrenica in July 1995., a total of 637 years in prison and four life sentences. Ratko Mladic, former commander of the rs army, late last year in the hague sentenced to life imprisonment for genocide and other crimes, while radovan karadzic, the first rs president, also due to genocide, sentenced to 40 years in prison.
Translated
Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

POMOZIMO SA SKROMNOM DONACIJOM DA ERSAN PROHODA...
Ersan Islamagić je zbog komplikacija na porođaju rođen sa cerebralnom paralizom, jer je ostao bez kiseonika. Od svoje prve godine ide u Beograd na terapije, posljednje dvije godine je išao na terapije i u Mađarsku.
Pet (5) godina Ersanovog djetinstva je prošlo! Zadnji put je pregledan u Dubrovniku u poliklinici Glavić, i po prvi put mu je garantovan uspjeh!
Da bi sljedeće godine Ersan mogao sam ići u školu potrebno je skupi...ti 150.000 kn ili 20.000€ što će omogućiti odlazak i boravak u Dubrovniku i predviđene terapije za Ersana!

Detaljnije na Bosnjaci.Net.

See More
Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

DR. MUSTAFA CERIĆ: Očito je da "konstitutivna" srpska i hrvatska politika ne odustaju od svojih namjera i navika da prisvajaju Bosnu na način da joj osporavaju državnu nezavisnost, suverenost i teritorijalni integritet u korist Srbije i Hrvatske. Bar nam to nije nepoznanica. Naš bosanski odgovor na tu antibosansku hrvatsku i srpsku politiku mora biti kristalno jasan i nedvosmislen. Kod nas ne smije biti ni trun dileme: Bosna je država svih njenih građana; Bosna nije ničija kolonija; Bosna je bila i ostala u svom vlastitom amenetu; Bosna se nije nikad nikome ni davala ni prodavala; Bosna je svoja na svome.

Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

DRŽAVNI MINISTAR SIGURNOSTI: Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici.

Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike:

Dragan Čović će se u svom antibosanskom pohodu morati susresti s nama - bh patriotima u SAD i Kanadi koji se neće odreći njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, na kraju - njenih uspomena i njene patnje. Prošlo je vrijeme nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Sve je to hegemonijska naracija u sklopu projekta “treći entitet”. Za taj antibosanski udruženi politički projekat formirana je antibosanska koalicija u dijaspori, posebno u Sjevernoj Americi.

Saopćenje u cjelosti pročitajte na Bosnjaci.net.

Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

Riječ po riječ sa Harunom Hodžićem u povodu izlaska iz štampe njegove prve knjige ratnih priča „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“:

Najvažnije je dobiti upravo tu bitku kako interpretirati istinu o agresiji, genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu kao i časnoj borbi ARBiH u odbrani i oslobađanju naše domovine, te moja namjera je i bila pokazati kako smo se vraćali uporedo i svojoj vjeri, što i sam naslov govori. Nadam se da će knjiga pomoći da se naša mladost odgaja na istinskim vrijednostima na primjerima herojstva njihovih očeva i svih bosanskih sinova koji nisu tražili ništa za uzvrat a davali su sve, i konačno da naš narod pobijedi tešku bolest koja se zove zaborav.

Razgovor u cjelosti pročitajte na Bosnjaci.Net.

Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
bosnjaci.net

BIT ĆE JOŠ SANKCIJA ZA SLJEDBENIKE GENOCIDŠA I UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA

AMBASADOR HRLE: Dizanje morala pomoću motoriziranih nasilnika, uniformama i paravojnom obukom opasan je i neželjen razvoj. To nas stavlja u negativan fokus i aktivira razmišljanja o proširenju sankcija. Nadležna ministarstva i sigurnosne službe BiH primaju nagrade i pohvale za svoj profesionalan rad. Mi u Ambasadi svjedoci smo takvih pohvala i priznanja.