Videos
Photos
Posts
În Maramureş, sărbătoarea Crăciunului are o mare însemnătate iar tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie. Cu siguranţă este zona cea mai bogată în obiceiuri străvechi iar printre cele mai cunoscute sunt tăiatul porcului şi colindatul.Maramureşenii sunt cunoscuţi pentru ospitalitatea...
geaninalungu.ro
Consiliul Judeţean Maramureş added 110 new photos to the album: Crăciun în Maramureş 2017 - deschiderea oficială — with Instituția Prefectului - Județul Maramureș and 6 others.

Muzeul Satului - neîncăpător pentru miile de participanți la a IX-a ediție a evenimentului ”Crăciun în Maramureș”

Deschiderea oficială a celei de-a IX-a ediții ...a evenimentului „Crăciun în Maramureş” a avut loc sâmbătă, 23 decembrie 2017, la ora 11.00, la Muzeul Satului din Baia Mare. În organizarea Consiliului Judeţean Maramureş, a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, a Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, a Ansamblului Național Folcloric ”Transilvania”, coorganizator al acțiunii a fost Ministerul Turismului, iar gazdele care au primit vizitatorii și colindătorii au fost primăriile: Sighetu Marmației, Șomcuta Mare, Vișeu de Sus, Dragomirești și Remetea Chioarului.
Mii de oameni au trecut pragul bătrânelor case de la Muzeul Satului, iar vremea a ținut atât cu organizatorii, cât și cu participanții. Deși evenimentul a fost stabilit cu doar o zi înaintea Ajunului Crăciunului, foarte mulți vizitatori, turiști și grupuri de colindători au participat, sâmbătă, la deschiderea oficială a unuia dintre cele mai reprezentative acțiuni organizate sub egida Consiliului Județean Maramureș.
Pe scenă s-au aflat, alături de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinții Ioan Doru Dăncuș și George Moldovan, ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop,secretarul de stat în Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiagă, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea, secretarul de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Cosmin Butuza, primarii caselor gazdă, consilieri județeni, dar și alți invitați.

Gabriel Zetea: Sperăm să avem numeroși turiști veniți în Maramureș pentru a ne vedea tradițiile și obiceiurile
Cuvântul de deschidere a aparținut șefului administrației județene, care a declarat că manifestarea ”Crăciun în Maramureș” a început la Muzeul Satului iar apoi, an după an, a crescut atât în emoție, cât mai ales în numărul de manifestări care se desfășoară în preajma Crăciunului, în mai multe unități administrativ-teritoriale din Maramureș. ”Mulțumesc tuturor celor care au venit alături de noi să petrecem un Crăciun minunat. Am avut, în ultimele zile, la Palatul Administrativ din Baia Mare, în casa Consiliului Județean și a Prefecturii Maramureș, peste 1000 de colindători: preșcolari, școlari, elevi, reprezentanți ai instituțiilor din subordine și ai instituțiilor colaboratoare și vizita fiecăruia ne-a bucurat în mod deosebit. Sperăm să avem foarte mulți turiști veniți în Maramureș pentru a vedea tradițiile noastre, tradiții care nu trebuie să moară și pe care noi, această generație, trebuie să le păstrăm vii pentru generațiile care urmează. Mulțumesc în mod special Ministerului Turismului, ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre și secretarului de stat, Bogdan Tomoiagă, pentru parteneriatul încheiat cu Consiliul Județean și pentru evenimentele pe care le-am derulat împreună, în Maramureș. Mulțumesc apoi primarilor, reprezentanților comunităților locale, oameni care au grijă de comunitățile lor și care au venit și în acest an, alături de Consiliul Județean, pentru a ne bucura cu toții de sărbătorile de iarnă, deoarece Crăciun în Maramureș este evenimentul central pe care ne bazăm în promovarea tradițiilor. Trebuie să arătăm tuturor, restului românilor, restului Europei și restului lumii ce este Maramureșul”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, transmițând tuturor celor prezenți Crăciun Fericit și un An Nou Fericit.
Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului s-a declarat onorat să reprezinte Ministerul la un eveniment unde acesta este partener al administrației județene. ”Cu toții ne dorim să petrecem sărbătorile de iarnă acasă, alături de familie și de prieteni și sunt un mare norocos că, pentru mine, ACASĂ este în Maramureș, un loc monumental, un cadru natural extraordinar, cu oameni care sunt bune gazde, păstrători cu sfințenie a tradițiilor ancestrale, oameni care pot sta cu fruntea sus în fața oricui. Mulțumesc Consiliului Județean Maramureș și președintelui Gabriel Zetea pentru modul în care au pus în valoare toate aceste lucruri și pentru că Maramureșul a devenit emblematic în reprezentare turistică în România și în străinătate.
Un mesaj pentru cei prezenți a avut și ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, care a subliniat faptul că, tot ceea ce se întâmplă bun în Maramureș, se aude și la București. ”Fiind vremelnic ministru al Educației, nu îmi rămâne decât credința că, fără educație nu o să putem să ne păstrăm datinile și obiceiurile care sunt atât de frumoase, aici, la noi acasă, în Maramureș. Un popor care nu are credință, care nu are educație și nu are sănătate este un popor pierdut”.
Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan a început discursul cu o întrebare retorică: ”Ce poate fi mai frumos decât Crăciun în Maramureș? Când vezi ulițe pline de colindători, copii mai mari, mai mici, adulți care vestesc în toate curțile Nașterea Mântuitorului, când vezi mesele pline de bucate, când avem asemenea oaspeți de seamă, ce poate fi mai mult decât Crăciun în Maramureș? Să se audă în toată țara că, aici în Maramureș se păstrează tradițiile și obiceiurile, să fim un exemplu pentru toți românii. Și cum urmează Centenarul Marii Uniri, să dăm un semnal de unitate de aici, din nordul țării”.
Au luat apoi, cuvântul, primarul orașului Sighetu Marmației, Horia Scubli, primarul din Vișeu de Sus, Vasile Coman, iar la final, directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară, Monica Mare, alături de maramureșeanul Nicolai Tand, au dat oficial startul celei de-a IX-a ediții a sărbătorii ”Crăciun în Maramureș”.

See More

Ioan Sas, Eduar Albina, Mihai Chiș - o echipă de colindători faini

It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
Posted by Carpov Dan
1,210 Views
1,210 Views
Carpov Dan was live.

Mulțumim!

Image may contain: 3 people, people standing
Image may contain: 3 people, people standing
Image may contain: 3 people, people standing
Ministerul Turismului added 3 new photos.

Ministrul Turismului, domnul Mircea Titus Dobre, participă la ediția a IX-a a evenimentului “Crăciun în Maramureș”, eveniment organizat de Consiliul Județean Ma...ramureș, împreună cu Ministerul Turismului:

“Crăciun fericit tuturor! Sunt fericit să promovez Crăciunul în Maramureș! O experiență pe care fiecare român ar trebui s-o trăiască măcar o dată! Crăciunul este magic oriunde în România, tradițiile noastre s-au transmis din generație în generație, iar acest avantaj ne face unici. Dacă turiștii străini se simt ca într-o lume de basm atunci când ajung în țara noastră, mai ales de sărbători, atunci când ne pot înțelege mai bine spiritul, înseamnă că și noi, românii, ar trebui să căutăm cât mai multe locuri minunate din țara noastră, să ne bucurăm de acest tezaur, să-l înțelegem și să-l ducem mai departe, cu tot ce avem mai minunat!”

See More

Să plece spiritele rele...

It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
5,354 Views
5.3K Views

Crăciun Fericit! Așa a fost la Crăciun în Maramureș ediția 9. Mulțumim celor care au venit! https://youtu.be/gaLBlBuX83c

It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
635 Views
635 Views
It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
385 Views
385 Views
No automatic alt text available.
Image may contain: house, sky, outdoor and text
Laura Zaharia added 2 new photos.

Concursul de arhitectură pentru case în stil tradițional pentru valea Marei, valea Cosăului și valea Izei s-a finalizat și proiectele participante în concurs vo...r fi prezentate la Muzeul de etnografie și artă populară din Baia Mare începând de sâmbătă 23.12.2017, ora 10, când va avea loc vernisajul expoziției.

Concursul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș și Ordinul Arhitecților din România filiala Nord-Vest în cadrul ”Planului de revitalizare a satului maramureșean”, iar expoziția va face parte din evenimentul Consiliului Județean Maramureș, ”Crăciun în Maramureș”.

Cei ce nu ajung sâmbătă la vernisaj vor putea vedea proiectele expuse până pe 14 ianuarie 2018.

See More

Ne vedem maine!

It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
Posted by Photon Media
489 Views
DEC22
Fri 4:00 PM UTC+02Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia MareBaia Mare, Romania
164 people interested

Obiceiuri de Craciun cu traditie din Maramures, cei care doresc sa le vada "pe viu" sunt asteptati in Muzeul Satului pe data de 23 decembrie.

Image may contain: 15 people
Visit Baia Sprie

Irodul - obicei de Crăciun în Tăuții de Sus (1969)
The ”Irod” Christmas tradition in Tautii de Sus (1969)

#baiasprie #tautiidesus #chiuzbaia #maramures #viflaim...ul

Sursa foto: Monografia Tăuții de Sus

See More

Amintiri de la editia a VIII-a Craciun in Maramures 2016, multumim Ioan Marchis

Image may contain: 3 people, people standing and outdoor
Image may contain: one or more people, snow, outdoor and nature
Image may contain: 1 person, standing and outdoor
Image may contain: 1 person, outdoor and nature
Image may contain: one or more people, people standing, tree and outdoor
Ioan Marchis added 5 new photos.

CRACIUN LA MUZEU

Primii colindatori au trecut deja pe la Muzeul Satului, va asteptam cu drag, Sambata, 23 decembrie de la ora 11, sa ne colindati si sa ne bucuram impreuna de Craciun in Maramures.

Image may contain: 8 people, people smiling, outdoor
Image may contain: 1 person, standing
Image may contain: 1 person, standing and outdoor
Image may contain: 1 person, tree, sky and outdoor
Lupșe Mihaela added 4 new photos.

Și au început evenimentele, vă așteptăm cu drag!

Azi, de la ora 16, vă așteptăm la vernisajul expoziției de fotografie CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ!

Expoziţie de fotografie – CRĂCIUN ÎN MARAMUREŞ de Pop Florin | Dec 13, 2017 | Evenimente 2017, Știri și noutăți | 0 comentarii Consiliul Judeţean Maramureş şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş vă invită să participaţi la vernisajul...
cultura-traditionala.ro