Posts

U dnevniku TV1 u 19.00 gledajte:

-Hitna sjednica Parlamenta BiH: Ratni huškači, nikotinska i feudalna mafija

-Rasprava u američkom Kongresu: Podstaći EU da uvede sankcije Dodiku

...

-Smjenom članova CIK-a do rješenja ili nove krize

-Dom naroda: Napokon zdravstvena zaštita za sve zaposlenike

-Skoro tri miliona maraka za infrastrukturu u povratničkim naseljima

-Gost dnevnika Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte

See More
U dnevniku TV1 u 19.00 gledajte: -Hitna sjednica Parlamenta BiH: Ratni huškači, nikotinska i feudalna mafija -Rasprava u američkom Kongresu: Podstaći EU da u...
youtube.com
Dnevnik TV1 shared a link.
1 hr
Za više originalnog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal. Hvala na povjerenju!
youtube.com
Videos
Dnevnik u 19
4
Photos
Posts

Više od 3.000 povratničkih domaćinstava u BiH 23 godine nakon rata nemaju električnu energiju. Mnoga naselja su bez puteva. Jedan broj će biti riješen kroz projekt državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Komisije za izbjeglice i raseljene osobe. U Sarajevu su potpisani ugovori o realizaciji 64 projekta u 43 općine i grada u BiH, ukupne vrijednosti 2,8 miliona maraka.
Sama činjenica da se na javni poziv prijavilo oko 50 općina sa problemima infrastrukture i nepostajanjem električne energije, govori da u BiH imamo itekako značajnih problema sa povratničkim naseljima.

Više od 3.000 povratničkih domaćinstava u BiH 23 godine nakon rata nemaju električnu energiju. Mnoga naselja su bez puteva. Jedan broj će biti riješen kroz p...
youtube.com

Izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju koju je nakon Predstavničkog usvojio i Dom naroda Parlamenta Federacije, podrazumijeva da svaki uposlenik može ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, bez obzira što mu raniji poslodavac nije izmirio sve obaveze. S obzirom da je ovo primjena presude Ustavnog suda iz 2015, ova odluka se može realizovatu retroaktivno.

Izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju koju je nakon Predstavničkog usvojio i Dom naroda Parlamenta Federacije, podrazumijeva da svaki uposlenik može ostva...
youtube.com

Odbijanjem izmjena Izbornog zakona koje bi poboljšale i osavremenile proces glasanja, ali i jučerašnjom blokadom u državnom Zastupničkom domu rasprave o radu CIK, SNSD i HDZ sve očitije žele zadržati status kvo. Takav status znači i mogućnost brojnih malverzacija prije, tokom i nakon izbora. Zbog toga će, sve su prilike, uskoro biti doveden u pitanje položaj pojedinih, a možda i svih članova CIK BiH.

Odbijanjem izmjena Izbornog zakona koje bi poboljšale i osavremenile proces glasanja, ali i jučerašnjom blokadom u državnom Zastupničkom domu rasprave o radu...
youtube.com

U američkom Kongresu održana je rasprava na temu Naslijeđe Dejtona i budućnost BiH i zapadnog Balkana. Stručni saradnik pri Centru za transatlantske odnose na Džons Hopkins univerzitetu, dr. Saša Toperić, pozvao je Kongres SAD-a da podstakne svoje evropske partnere da prate SAD u uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, koji svojim izjavama sve više predstavlja prijetnju miru ne samo u BiH već u regionu.

A debate on the topic of the legacy of Dayton and the future of bih and the Western Balkans was held in the us Congress. An expert associate at the centre for transatlantic relations at Jones Hopkins University, Dr. Sasa Toperić, called the Congress of the United States to encourage its European partners to follow now in introducing the sanctions of milorad dodik, which is increasingly a threat to peace not only in bih already in the region.
Translated
U američkom Kongresu održana je rasprava na temu Naslijeđe Dejtona i budućnost BiH i zapadnog Balkana. Stručni saradnik pri Centru za transatlantske odnose n...
youtube.com

Zastupnički dom državnog Parlamenta održat će sutra vanrednu sjednicu zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačkih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i to će biti i jedina tačka dnevnog reda. Sjednica je sazvana na zahtjev SNSD-a. Sve je, čini se, podređeno dnevnoj politici i predstojećim izborima, jer se za glas više ne biraju sredstva. Istovremeno, građani sve teže žive, a oni koji su rat iznijeli na svojim plećima jedva sastavljaju kraj s krajem.

Zastupnički dom državnog Parlamenta održat će sutra vanrednu sjednicu zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačkih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ba...
youtube.com

U Dnevniku u 17 gledajte:

- Državni Parlament sutra hitno zasjeda zbog navodnih "ratnohuškačkih" izjava Bakira Izetbegovića

- Čović i Ivanić zvanično odbili podržati ugovor države BiH sa Islamskom zajednicom u BiH

...

- Delegati Parlamenta FBiH usvojili izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju

- Pregovori predstavnika GO devet parlamentarnih stranaka u Mostaru - potrebno izmijeniti pet članaka gradskog statuta

-Dodik i Stevandić dogovorili zajedničku listu za parlamentarne Izbore na nivou BiH

- Više od tri hiljade povratničkih domaćinstava u BiH nema električnu energiju.

See More
U Dnevniku u 17 gledajte: - Državni Parlament sutra hitno zasjeda zbog navodnih "ratnohuškačkih" izjava Bakira Izetbegovića - Čović i Ivanić zvanično odbili ...
youtube.com

U Dnevniku u 19 gledajte:

- Parlamentarno politikanstvo

- Gost Mladen Bosić

...

- "Račun" za nerad iz EU

- EU dileme o ratu na Balkanu

- Demobiliziranim borcima nova obećanja

- BiH u tišini čeka Pelješki most

See More
U Dnevniku u 19 gledajte: - Parlamentarno politikanstvo - Gost Mladen Bosić - "Račun" za nerad iz EU - EU dileme o ratu na Balkanu - Demobiliziranim borcima ...
youtube.com

Izmjene Zakona o krivičnom postupku, dva prijedloga SDA i HDZ, ponovo su bili u žarištu rasprave. Zastupnici su odbili zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića da se u hitnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, koji predlaže Klub poslanika HDZ-a. Ići će u redovnu proceduru.

HDZ-ov prijedlog Izmjena i dopuna ZKP ide u redovnu proceduru. To se desilo nakon što je odbijen prijedlog o hitnosti. Zastupnik Nikola Lovrinović tvrdi da se ovdje... radi o principijelnosti jer je Vijeće ministara izignorisalo taj zakon.

- Mi imamo cijeli mandat nekakvu čudnu situaciju da kolege iz brojnijih stranaka opstruiraju rad Vijeća ministara, smatra zastupnik HDZ-a u PD PSBiH Nikola Lovrinović.

S druge strane očekuje se da prijedlog SDA bude usvojen u drugom čitanju i upućen u Dom naroda.

- Na taj način mi bismo implementirali odluku Ustavnog suda s jedne strane, s druge strane bi omogućili Tužilaštvu da imaju dostatne mehanizme za borbu protiv kriminala i korupcije, istakao je potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajuće PD Parlamenta BiH Šefik Džaferović.

- Imam informaciju da to nije produkt kolega iz SDA. Ne bih licitirao u konačnici to je i nebitno, kazao je Lovrinović.

Za HDZ je ovo grubo kršenje pravila koje je, kako tvrde, nametnuo SDA. Prije svega preskočeno je Vijeće ministara.

- Bitno da kolege iz SDA koji su parlamentarna većina, najbrojnije, oni preskaču Vijeće ministara. To je za mene paralelni sustav demokratskog odlučivanja, dodao je Lovrinović.

SDA se poziva na kvalitet koji je potvrdila međunarodna zajednica. S druge strane, nezvanično, zastupnici tvrde da nijedan od prijedloga nije dobar.

- Ovaj koji je došao iz Ministarstva pravde sužava prostor za borbu protiv kriminala i korupcije i bojim se da ukoliko bi taj zakon bi donešen tekući predmeti dovedeni u nezavidnu poziciju, naveo je Džaferović.

SNSD je podržao HDZ-ov prijedlog tvrdeći da se ne trebamo voditi ocjenama stranih stručnjaka već isključivo zakonima i odlukama u svojoj zemlji. Zastupnica SDS Aleksandra Pandurević smatra da se komplikovanjem situacije s Izmjenama ZKP-a komplikuje situacija u zemlji.

- Ako ne bude nikakvog rješenja i ako Ustavni sud izbriše te odredbe biće to da će svi, ne samo kriminalci već i lica opasna po bezbjednost biti bez ikakvog nadzora, istakla je zastupnica SDS-a u PD PSBiH Aleksandra Pandurević.

Ustavni sud BiH mogao bi da stavi van snage odredbe ZKP-a, što bi izazvalo tešku pravnu situaciju za sve građane BiH. Oba zakona su slična, ali je suština u obuhvatu prmjene zakona. Iz Delegacije EU u BiH ranije je saopšteno da su izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH neophodne kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH koja zahtijeva strožiji pravni režim, tj. korištenje i kontrolu posebnih istražnih radnji u krivičnim postupcima.

See More
Izmjene Zakona o krivičnom postupku, dva prijedloga SDA i HDZ, ponovo su bili u žarištu rasprave. Zastupnici su odbili zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića d...
youtube.com

Bosić za TV1 - ZKP, izbori i očekivanja, politizacija i politika

Za više originalnog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal. Hvala na povjerenju!
youtube.com

Evropska komisija jučer je u Briselu predstavila godišnji Paket proširenja. Među ključnim nalazima Izvještaja iz 2018. o BiH, navodi se kako je određeni napredak ostvaren. Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu, šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark predao je zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi.

Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine nešto je kraći od prošlog, a zbog evaluacije odgovora na Upitnik Evropske komisije. Izvještaj ne o...brađuje odgovore BiH, jer kako je rekao Wigemark, premalo je vremena da se pređe kroz više od 20 hiljada stranica.

"Ovaj izvještaj kao i svi izvještaji ove prirode obrađuje fundamentalne ili osnovne oblasti, koje uključuju vladavinu prava, temeljna prava i funkcioniranje demokratskih institucija kao jednu. A kao drugu oblast javna uprava, a treća oblast koju obrađuje su ekonomske reforme i razvoj“, rekao je Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u BiH.

"Izvješće koje je danas dostavljeno pokazuje da su evropske intitucije uz nas, ali da su ključne odluke isključivo na nama. Evropska unija nema nikakvu alternativu i naš put vodi u jednom smjeru, ka Evropi. Zato kakvo god da je ovo izvješće privremeni i koliko god da je zadataka pred nama mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu“, kazao je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Pored ocjene stanja u temeljnim oblastima, naglašena je važnost izmjena Izbornog zakona. Također, istaknuta je i važnost provođenja presude Ustavnog suda u vezi s izborima u Mostaru.

"Mi sa svoje strane kontinuirano apeliramo na sve političke lidere u BiH da se iznađe rješenje i kompromis na rješavanju pitanja izbornog zakona u BiH“, kaže Wigemark.

"Posebno je istaknuta neophodnost žurnosti rješavanja pitanja izmjena Izbornog zakona kako bi se osiguralo održavanje izbora u listopadu 2018. godine i nesmetana provedba izbornih rezultata. Svi znamo danas koji je datum i znamo da nam je za to preostalo malo vremena“, rekao je Bevanda.

Primjedbe koje Evropska komisija ima na odgovore na Upitnik, poznate su i bh. vlastima naglasio je Bevanda. Ali ne trebaju se zanemariti pozitivne primjedbe poput usvajanja mehanizma koordinacije.

"Dobro je što su u EK detektirali probleme kako bismo se što bolje fokusirali na rješavanje istih. Ovaj pozitivan primjer pokazao je da poštivanje ustavih nadležnosti uključen od svih nadležnih institucija na svim nivoima vlasti je jedan i jedini prvi put kojim se trebamo kretati u daljoj realizaciji obveza u procesu integriranja BiH u EU, a i ostali, internim bh. stvarima“, smatra Bevanda.

Prema jučerašnjim riječima komesara Hana, da ni jedna karta za ulazak u Evropsku uniju nije besplatna, Bevanda je rekao da ipak misli da ni jedna cijena nije toliko skupa. Bosna i Hercegovina može i ima mogućnosti za ulazak u EU.

See More
Evropska komisija jučer je u Briselu predstavila godišnji Paket proširenja. Među ključnim nalazima Izvještaja iz 2018. o BiH, navodi se kako je određeni napr...
youtube.com

Nema besplatne karte za Evropsku uniju, jasni su jučer bili iz Evropskog Parlamenta. Osim ove, čelni ljudi EU poslali su i poruke koje su zabrinule bh. javnost. Mogući sukobi na Balkanu ako ne dođe do ulaska u EU, te generalni zastoj u proširenju EU, ako ne bude promjena unutar nje same. I struka potvrđuje, u EU ne postoji spremnost za dalje proširenje dok se balkanske zemlje ozbiljnije ne reformiraju.

Ako se EU ne otvori ka Balkanu izbiće rat kao devedesetih. Ošta poruka pre...

Continue Reading
Nema besplatne karte za Evropsku uniju, jasni su jučer bili iz Evropskog Parlamenta. Osim ove, čelni ljudi EU poslali su i poruke koje su zabrinule bh. javno...
youtube.com

Nekada jedni protiv drugih, danas ruku pod ruku, čekali su da se riješe njihovi zahtjevi. Bivši pripadnici Armije BiH i HVO-a. Ipak, nakon nekoliko sati predstavnici boraca ušli su u zgradu Parlamenta kako bi sa Odborom za boračka pitanja pokušali usaglasiti stavove i doći do rješenja. Nakon skoro tri sata stavovi su bar na kratko približeni.

Nisu zadovoljni što će na sjednicu čekati toliko dugo. Ali ovo im daje nadu. Opozicija je danas na vanrednoj sjenici tražila da se pita...nje boraca uvrsti na dnevni red ali predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić rekao je da za to nema potreban materijal. Kategorični su da vladajuća koalicija sa Mušićem na čelu nema volje da riješi ovo pitanje, te je shodno tome i zastupnik Damir Mašić istakao da će zatražiti smjenu predsjedavajućeg Mušića.

Borci svoja tri zahtjeva traže na ulicama skoro godinu dana. ranije je šef Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović uputio u parlamentarnu proceduru zakon o boračkim udruženjima. Od Vlade Federacije očekuje se da dostavi drugi a to je Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca. Nacrt zakona ne podrazumijeva ni jedan od ova tri ključna zahtjeva boraca.

See More
Nekada jedni protiv drugih, danas ruku pod ruku, čekali su da se riješe njihovi zahtjevi. Bivši pripadnici Armije BiH i HVO-a. Ipak, nakon nekoliko sati pred...
youtube.com

Bukvarević sa distance dijelio savjete demobiliziranim borcima

Za više originalnog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal. Hvala na povjerenju!
youtube.com

U ponedjeljak će biti potpisani ugovori za izgradnju i nadzor s kineskim izvođačem radova na Pelješkom mostu, najavio je to Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture RH. Postavlja se pitanje kako će BiH reagovati na to, s obzirom na to da se gradi bez saglasnosti naše države.

Tačan datum početka gradnje mosta još se ne zna, navodi ministar Butković. Kaže kako će nakon potpisa ugovora proteći određeni period, dok se ne organizuje gradilište. Kada je riječ o tužbi ...Strabaga, koju su podnijeli Upravnom sudu, Butković navodi da tužbe i sudske postupke ne može komentarisati, naglasivši da je za njih sporazum pravomoćan.

- U ponedjeljak će biti potpisivanje ugovora za izvođenje Pelješkog mosta i za nadzor, jer su oba postupka privedena kraju. U prvom postupku nakon osiguranja bespovratnih sredstava za gradnju čitavog projekta cestovne povezanosti sa južnom Dalmacijom, a onda i prve faze, tj. Pelješkog mosta je žalba izjavljena državnoj komisiji odbijena, za nas je postupak pravomoćan, istakao je ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković.

Bez obzira što se najavljuje potpisivanje ugovora sa kineskim izvođačem u ponedjeljak vrlo je moguće da Sud uzme u obzir žalbu Strabaga i njihove razloge za obustavu građenja i da onda naknadno donesu zabranu izvođenja. Taj ugovor bi time postao bezvrijedan, naveo je predsjednik Pomorskog društva Jadransko more Nešad Alikadić.

Predsjednik Pomorskog društva BiH tvrdi kako Butković ovakvim postupcima prvi put daje mogućnost zaustavljanja radova na mostu. Potez Strabaga smatra iznimno važnim za BiH. Napominje kako je i Evropska komisija informirana o neregularnostima po pitanju izgradnje mosta.

- Ponovo smo plovili oko poluotoka Kleka i mi smo vidjeli tamo u toj zoni gdje bi se gradio most, gdje je planiran most da to zaista narušava vidike i ometa prolaz BiH. Znamo i da pravno taj prolaz faktički onemogućen lošim sporazumom o granicama, dodao je Alikadić.

Zastupnica DF-a u državnom parlamentu Hanka Vajzović danas je na sjednici postavila i pitanje u vezi izgradnje Pelješkog mosta, šta se uradilo i šta se radi po tom pitanju. Kaže kako ostaje dilema kako je EK odobrila sredstva i zašto podržava izgradnju Pelješkog mosta, a da prethodno nije riješeno ono što zahtijeva BiH.

- Da li smo mi dali, a da se ne zna saglasnost na osnovu koje Hrvatska traži da dobije sredstva. Da li je Hrvatska lažirala nekakave papire, dokaze da ima saglasnost BiH, na kojoj uostalom insistira i EU, g. Juncker, istakla je zastupnica DF u Predstavničkom domu PBiH Hanka Vajzović.

Kada je riječ o odobrenim sredstvima za izgradnju Pelješkog mosta, zastupnica Vajzović kao mogućnost navodi da je možda EU ipak dala saglasnost Hrvatskoj, kao zemlji članici EU, a ipak na štetu BiH. Predsjednik Pomorskog društva tvrdi da EU mora obratiti pažnju na sve neregularnosti, jer bi zbog toga njeni dužnosnici mogli odgovarati.

See More
U ponedjeljak će biti potpisani ugovori za izgradnju i nadzor s kineskim izvođačem radova na Pelješkom mostu, najavio je to Oleg Butković, ministar mora, pro...
youtube.com