Posts

Håndfast debat afføder håndfast vås

'Et lytterindlæg i 24syv morgen drejede sig om ulve i Jylland. Lytteren gav udtryk for den opfattelse at det er de kulturradikale, der vil have de omstridte rovdyr rendende frit rundt i gaderne, til gengæld skal alle kulturradikale have en ulv tvangsanbragt i forhaven. Så kan de lære det. Ikke ulvene, de kulturradikale.
Hvor de end har til huse, optræder de kulturradikale i den ende af debatten – hvor kulturradikalismen er lige så afskyet...

Continue Reading

Konsekvenserne af Trump for fremtidens fiktion

'En række kommentatorer på CNN diskuterede forleden krisen i USA. Eller kriserne. Oven i den accelererende katastrofe i Det Hvide Hus, indtraf skoleskyderiet i Florida med efterfølgende bortforklaringer fra de politikere der er afhængige af tilskud fra våbenlobbyen, NRA. Ved hvert masseskyderi forklarer de våbenglade at det anstændigvis og af taktfulde hensyn til efterladte pårørende ikke er tiden at diskutere begrænsninger i ...

Continue Reading
Photos
Posts

Tvedelt løgnagtighed.'

'Udtalelsen hænger i luften og vil ikke fordufte: statsministerens særprægede eksistentialistiske filosofi hvori han belejligt har delt sig i to som hhv. privatmand Løkke Rasmussen og statsminister Løkke Rasmussen. Bevægelsen overmandede dem begge, da de tykke i mælet ansigt til ansigt med kvotekongen måtte pausere og undskylde at brave folk, der fisker havet tyndt og yder en skærv på rette sted får deres navn og billede i avisen sammen med den mistæn...

Continue Reading

Trumps åbenbare særstatus blandt de elendigste amerikanske præsidenter.

'Et ikke ukendt fænomen i magtens korridorer er overfald på budbringeren, når lokummet brænder, og man selv er pyromanen. Statsministeren beklager sig over mediernes interesse for et gratis sommerhusophold i kvotekongens hus i Skagen. En kyndig kommentator siger: hvad Løkke gør er ikke noget Løkke gør, det er noget han er ¬…
Ihærdig presseopfølgning kaldes af nogen bashing, et begreb der ofte anvendes ...

Continue Reading

Når få rigtigt orker at forsvare den truede medievirksomhed

Det er skrevet og sagt til bevidstløshed: Ledelsen og ledelsesstrukturen med et alt, alt for stort lag af mellemlederfunktioner (200 og DR er stolt af tallet) er ikke af en beskaffenhed, så idéerne ligefrem blomstrer for nu at sige det nænsomt. DR er trods alle krumspring for at være ung med de unge og populær med populisterne et sært gammelmodigt tantet foretagende a la pigekor som afdøde morfars våde drømme, gumpe...

Continue Reading

På kanten af et oprivende hundredårs år

'1918 bar katastrofen i sit skød, skønt man allerede et kort stykke inde i tyverne var i stand til at mobilisere en løssluppen naiv forestilling om fred og uendelig frihed. En efterkrigspsykose badet i flimmer og billig champagne i fest og farver og hos amerikanerne trods, eller snarere takket være spiritusforbuddet, lovløs fandenivoldskhed og umættelig tro på at det ville fortsætte uendeligt uanset overophedning og knækort charleston... på afgrundens rand: fremad mod endnu mere vildskab og dekadence. I overklassen.
På etagerne nedenunder rumlede uroen i nedtrykte folk der kun ventede på folkeforløserne af had og forurettet smerte efter skyttegrave og nød og i let forståelig misundelse mod dem der profiterede på hvad det skulle være af plat og bedrag.
1918 er forspil til den helt store katastrofe, intet blev løst med den frygtelige konfrontation, som man benævnte den første verdenskrig. I den forstand at det var den første storkrig der ramte hele verden. Ikke at ret mange dengang krystalklart forudså at der kom én til, men i erkendelsen af at konflikter fra nu af kunne og formentlig ville række kloden rundt.
2018 kan trods EU´s overraskende nye robusthed, men med højrefløjenes stadig mere taktfaste tramp i asfalten, betyde yderligere undergravning af Unionen, atter sætte fut i Europas krise og drage betingelserne i farlig tvivl om hvorvidt landene forbliver i fællesskabet.
Det britiske flertal, som bekendt i fuld sving med Englands egen afvikling, er tilsyneladende parat til at risikere genetableringen af de strukturer der førte til evindelige europæiske konflikter og Napoleonskrigene, den fransk-tyske krig og to verdenskrige.
Det sker jo ikke igen. Det sagde man i 1871. Det sagde man i 1918. Det sagde man i 1945. Kun den naive vil hævde at den internationale orden under uheldige omstændigheder ikke kan bryde sammen igen.
Ikke at det sker på samme måde, men på en anden formentlig og med finale følger. Denne verdens Boris Johnson´er, Nigel Farage´r, Donald Trump´er, Martin Henriksen´er og Søren Espersen´er, der drager andre og letsindigt nationalistiske konklusioner af historien er også dømt til at gentage dens mest fatale brølere. Lad 2018 blive det år i 1918´s tegn, hvor de typer og ikke så få andre får en narrehat på hovedet og hver et bøjet søm at trutte i'

Ovenstående er et uddrag af Intermetzo fra 5.1..

See More
Georg Metz shared a Page.
January 2

Et par betragtninger over finansforhandlingernes skæve gangart


'I den mere festlige ende af finanslovskravene finder man den om politihestene. Politiet har ikke ønsket disse heste. Ledende politifolk er inderligt imod. Heste er i forhold til de fleste andre transportmidler besværlige. Når den beredne betjent skal af og tisse, må han/hun først finde en villig borger med evner som hestehvisker til at holde kræet. Hvis hesten selv dropper noget, er det vel Ole Birch Olesen – f...or at citere Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm: den umanerligt dumme skid – der må vove sig ud i sin elskede biltrafik og skovle hestepærer op.
DF´ ordførerens argument er at heste indgyder respekt, rytterfolket har overblik fra fire meter over jordsmonnet. Det er selvfølgelig korrekt: Den beredne kan, længe inden en eller anden lille fis af en kinesisk præsident har fået øje på Tibet-flagene, rejse sig i stigbøjlerne og slå til og redde en ordre på Legoklodser.
Det er den truende effekt der er gevinsten for DF, hvilket politiet også afviser, og politihestene skal styrke turismen og festligt ledsage kongehuset til vogns og karet. Utvivlsomt mindes DF´s folk tv-sherif McCloud i New York. Hvad i barndommen nemmes, jo aldrig kan glemmes.
I alvorlig tale drejer forslaget sig om foragt for uønskede demonstrative politiske tilkendegivelser. Folk med papskilt og sure miner kan få én på hatten af rytteriet.
Det trækker dog ud. Nogen skal først lære at ride.
Heste er som bekendt vegetarer og nervøse og pirrelige. Moderne bymennesker har ikke noget forhold til de store firbenede. I gamle dage vidste man at når en hest gik amok, gjaldt det om at komme i sikkerhed, med mindre man mestrede løbskløbende dyr.
Det gjorde nogen. Engang i 50´ernes begyndelse, da skribenten var meget ung, løb en hestevogn løbsk på Gl. Kongevej. En ældre herre hankede op i hat og galocher, satte i spurt efter ekvipagen og stoppede den ud for Hollændervej ved at lodse den hysteriske krikke én over røven med sin stok, Den stod på stedet og lignede i fjern erindring et får med hjerneblødning. Det kunne manden klare, skønt han lignede en kontorchef i Kirkeministeriet, men heste kendte han til.
Høflighed lagt bort: politiheste er dyrplageri og en komplet åndssvag idé der nu indfries, med mindre fornuften griber dansk politik. Og hvem tror på det!
Det næsten mest bemærkelsesværdige og sigende for DF og regering er beslutningen om en ekstra redningshelikopter, som ingen, ingen sagkyndig vil have. Den er simpelthen overflødig. De skulle hellere vedtage en hestekur mod idioti. Idéen er gratis'

Uddrag af Intermetzo fra 29.12.17

Hør Georg Metz læse hele sit Intermetzo på Den2Radio:
https://www.facebook.com/Den2radio/…

See More
Nonprofit Organization
den2radio's photo.
den2radio
3,751 Likes
203 talking about this

Vredesudbrud om en skamløst anvendt populistisk floskel.


Donald Trump og Anders Samuelsen har noget til fælles: deres brug af Historien som parameter for politiske numre. I Trumps forskruede reality show, præsidentens angivelige opfattelse af embedet, er stort set alt hvad han bedriver historisk: historisk afvikling af naturparker, historisk jordskredssejr, historisk anerkendelse af Jerusalem, historiske folkemængder, historisk afvikling af klimapolitikken, historisk skatte...

Continue Reading

Den elektroniske unode

TV er... .. blevet gjort til et konkurrencemedie hvor det gælder om at fastholde de rastløse. Eller de rastløse chefer vil for alt i verden fastholde deres vistnok rastløse kunder. Nogle gange, for ikke at sige næsten hver gang, gør de vold på ophavsrettens ånd – vistnok også bogstav med mindre de har fået tilføjet noget med små bogstaver.
Udsendelsesredaktionerne, som Christian Braad Thomsen med fuld ret har harceleret over i årevis, taler ind over væ...rkerne. Det må man ikke. Et værk, en film, en tv-series afsnit er først færdig, når sidste tekst blænder ned. Det kan man med varsomhed forholde sig pragmatisk til og efter et minut eller to sekunder, hvis det kun er navne på rulleteksten, fade nænsomt ud. Men det kan man ikke forholde sig pragmatisk til, såfremt der er en stærk pointe ved at dvæle i værkets udgang med musik og det hele.
I den betagende fine serie om de tvivlende (vantro?) præster i Herrens veje kæfter speakerstemmen op i samme sekund handlingen stopper. Men musikken fortsætter og hvad vigtigere er: seerens eftertanke har just taget afsæt i det afsluttende billede, når den uvedkommende speak, der er simpel støj, bryder ind.
I næstsidste afsnit var afbrydelsen katastrofal. Sidste billede viser himmelråbende forfærdende den dræbte afghanske kvinde på hovedpuden, hvor Augusts kone jo ligger, og hvor August netop har forsikret om at han ikke ser spøgelset mere – han er rask. Så bralrer speakeren op om DR´s geskæftighed og merchandise i slipstrøm af serien. Efter sidste afsnit viser de gudhjælpe én i forskræppet til næste sæson at August overlever. Det var den effekt!
At instruktør og forfattere finder sig i det, er ufatteligt, det bør de ikke. Udsendelsesredaktionen ødelægger udgangen på ikke alene denne serie, men på stort set alle film og dramaer, som de også forannoncerer halvt ihjel, kommenterer i udgangen og lemlæster dramaturgisk og æstetisk.
De kan sgu da bare holde kæft, vente et øjeblik og lytte ind til den rytme ud over afslutningen som et drama efterlader. Musikudsendelser spolerer de både før og efter med annonceringer der røber uvidenhed og usikkerhed om værkerne. Klassiske musikere bliver konsekvent udstyret med tillægsord som verdensberømt, unik, fantastisk – sågar kommende verdensstjerne. Numrene behæftes med tomme udsagn som elskede, populære, forførende, berømte, oprivende, medrivende, gribende, etc. Kunsten bliver bestandigt overbudt, som om den ikke kan klare sig på egne præmisser. Eller som om tilrettelæggerne frygter afvisning, fordi de ikke kan vurdere eller begribe værdien af hvad de selv sender.'

Uddrag af Informations Intermetzo fra 1/12, skrevet før DR valgte at aflyse den satiriske julekalender, der skulle sendes på P1.

See More

Åben henvendelse til DR´s generaldirektør Maria Rørbye Rønn:
AF GEORG METZ

Man accepterer mod passende honorar at lægge stemme til en speakertekst skrevet ind i en radiofonisk julekalender. Teksten er uskyldig satire, som de kalder den slags i DR, hverken værre eller bedre end så meget andet. Rollerne ser sjove nok ud med portrætter af kongefamilien, der fiktivt er afsat pr. folkeafstemning og nu er på jagt efter job og boliger på Amager.
Danmarks nye statsoverhoved er præsi...

Continue Reading

Lange paralleller i et jubilæumsår på hæld

'Velkendt er Luthers modbydeligheder over for muslimer og jøder. Når metaforer under bæltestedet ikke slår til, tager Luther grafikken til hjælp. Gejstlige modstandere får han hængt i galgen. Men for Luther er selv den ydmygelse ikke tilstrækkelig, træsnittet viser de fordømtes tunge naglet til galgetræet. Pave og kardinaler har fortjent det, du ser, slår Luther (signeret) fast.
På et andet lige så farvestrålende blad optræder pave...

Continue Reading

Trumps diagnose

AF GEORG METZ

Den farligste politiker af alle med magt er den der ikke kan tager fejl. Den der ikke ejer evnene og viljen til at se bjælken i eget øje. Den der aldirg mener der er noget at komme efter. En række fremtrædende pyskiatere i USA har offentliggjort deres fjerndiagnose af Donald Trump og konstaterer at en del af den synlige dårligdom i manden netop er manglen på selverkendelse, kombineret med mindreværdsfølelse og aggressiv løgnagtig virkelighedsfors...

Continue Reading

Tale holdt i anledning af Krystalnatdagen i Svendborg 9.11.17:
GEORG METZ

Tale i Svendborg 9. november 2017
Krystalnatten

...Continue Reading

Khaders tatovering
AF GEORG METZ

Naser Khader har efter sigende fået tatoveret ordet DEMOKRATI på sin ene arm.
Strækker han denne ud, har man det der ofte kaldes armslængdeprincippet, og som Khader i sin iver efter det superdemokratiske bør bide mærke i. ...

Continue Reading

Trump med køkkenruller som populismens forbillede

'Billede af præsident Trump brændt fast på nethinden: den støjende præsidents håndtering af puertoricanernes katastrofe, da manden kastede køkkenruller i grams. Når styrtsøer af orkanstyrke har lagt ens ø i ruiner, er der selvfølgelig en del at tørre op. Præsidenten betror på sine omgivelser hvor lykkelige de nødstedte var for besøget. Ikke at forglemme samt for hans regerings tre uger forsinkede ”mirakuløse” indsats. Puetori...

Continue Reading

Tanker ved et forbud
AF GEORG METZ

Jeg spekulerer på om opfølgningen af et burkaforbud vil betyde at indvandrende medborgere også med tiden får påtvunget et klædedragtspåbud. Dette kan ske ved at udvide forbud mod at bære tørklæde, som det er sket for dommere i retten, eller visse steder medarbejdere i nærkontakt med andre. Men det kan også blive mere omfattende som et egentligt påbud om ikke at gå med tørklæde, men med noget andet, uden at der er tale om et direkte forbud. ...I første omgang.
Forbud af den art er ikke fremmed for dansk lovgivning. I 1930´erne lavede man uniformeriongsforbud mod eksempelvis ungkonservative bøller i KU, jvf. søstrenes lillebror i Matador, der er ude på øretæver og selv få ræsk i parken. Men påbud kan man sagtens gennemføre som led i politivedtægten, for eksempel afklædningsgraden på strande og den slags. Her kunne man forestille sig at politikerne påbyder indvandrerkvinder med hang til tildækning at afdække sig og klæde sig af i fri luft. Hvor man før i tiden var knibsk med den slags, er det nu en dansk værdi at være afklædt.
Den slags påbud eller forbud er som regel gennemført for at genere bestemte befolkningsgrupper. Mest berygtet er vel sagens nazisternes Nürnberg-love, hvor man salamiagtigt tog flere og flere selvbestemmelsesmuligheder fra jøderne for at umuliggøre deres tilværelse på egne præmisser, siden deres tilværels. Dansk Folkeparti vil nu have svinekødstvang i danske børneinstitutioner, hvilket i indgribende omfang ligger på linje med Nürnberglovenenes tankegang. Forhåbentlig uden at Martin Henriksen er klar over konsekvensen af disse forestillinger, men hvis han gører har han et problem som han burde gøre noget ved.
Den type foranstaltninger mod mennesker, skal man under alle omstændigheder være meget varsom med. Det ene fører det næste med sig, og en dag står det værre til en slemt. At Socialdemokratiet er gået med i dette burkaforbud, fortæller bøger om partiets skæve gang mod den rene skære smådumme populisme. Det har de accepterer uden at undersøge omfanget af eller betydnignen af burkaer og nicab.
Det er mere kompliceret end som så og mere end påstanden om ren og skær kvindeundertrykkelse. Det fortæller de sagkyndige, hvis vi ellers gad høre efter, og hvis politikerne havde mod til at operere med nuancer. Den massepsykose der ligger bag initiatvier af den art, og flere og værre der med garanti nu følger, vendt mod en lille håndfuld medborgere, men med adresse til en større minoritet at vi ikke bryder os om deres mdåe at være på, kan gøre en bedrøvet.
Georg Metz

See More

Markant omvendelse

'...Nationalstaten skal ifølge professor Østergaard bevares som den var, Unionen bør bremses – måske i sidste ende opgives. Forhåbentlig uden at overfortolke ordene må man således forstå indlæggene fra professoren både på skrift og i tv. Overraskende i betragtning af at Østergaards livsværk har været én lang historisk stærkt velbegrundet erkendelse af den logiske nødvendighed i europæisk forening og det snævre overstatslige samarbejde for fredens, samhandl...

Continue Reading