Posts

Kerajaan BN cuba menutup kelemahan besar polisi berkaitan kebajikan golongan pekerja sehingga kadar pertumbuhan gaji di negara ini jauh lebih rendah berbanding kadar produktiviti dan peningkatan aset hartanah.

Lebih malang lagi, pecahan daripada pendapatan keseluruhan negara menyatakan bahawa hanya sekitar 34.8 peratus sahaja yang diagihkan kepada golongan pekerja dan selebihnya kepada golongan korporat dan kerajaan (melalui cukai).

Ditambah dengan kos sara hidup yang tinggi dan harga rumah yang meningkat, pekerja hari ini semakin tertindas dengan kekurangan pemilikan aset serta jurang kekayaan yang semakin melebar.

Image may contain: 1 person

Pakatan Harapan komited untuk terus memperjuang hak rakyat dengan memberi pendidikan percuma serta menghapuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sebagai jaminan mereformasi sistem pendidikan negara. Kerajaan juga boleh melakukannya. Bak kata pepatah, 'hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih'

Image may contain: 3 people, crowd
Photos
Videos
Walkabout CNY Taman Wira
94
4
Selamat tahun baru 2018! Masa sudah sampai untuk ubah #harapan4malaysia
9
ucapan Dari Saudara Asmirul anuar K.pemuda Amanah Kedah
33
8
Posts

Malaysia merosot dalam indeks rasuah global, terburuk dalam 5 tahun

Malaysia juga di tangga ketiga di rantau Asean, tetapi jauh ditinggalkan dari segi markah oleh Singapura dan Brunei.

KUALA LUMPUR: Malaysia mencatat penurunan sebanyak 7 tangga dan kini berada di kedudukan ke-62 daripada 180 negara dalam indeks rasuah dikeluarkan oleh badan ketelusan antarabangsa, Transparency International (TI), prestasi yang terburuk sejak 5 tahun lepas.

...

Malaysia memperoleh markah 47 daripada 100 dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2017 yang dikeluarkan hari ini oleh kumpulan anti rasuah tersebut.

Walaupun Malaysia muncul di kedudukan ke-3 dalam kalangan 10 negara Asean, ia masih jauh terkebelakang dari segi markah.

Di tempat teratas di kalangan Asean adalah Singapura dengan 84 markah, yang juga mendapat tempat ke-6 dalam kedudukan antarabangsa, diikuti Brunei dengan 62 markah.

Rajah menujukkan Malaysia berkongsi tangga 62 dengan Cuba, dalam laporan Index Persepsi Rasuah terkini dikeluarkan Transparency International hari ini.

Laporan tahunan CPI berdasarkan tinjauan daripada mereka yang terlibat dalam industri perniagaan, termasuk penganalisis risiko dan orang awam bekerja di negara yang dinilai. Ia berdasarkan sekurang-kurangnya 3 tinjauan bebas berkenaan persepsi di setiap negara. Malaysia menggunakan 9 sumber.

Antara respons pertama mengenai laporan itu ialah dari veteran DAP, Lim Kit Siang, yang menyifatkan prestasi Malaysia kali ini lebih buruk berbanding di bawah pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

“Sejarah 23 tahun CPI dari 1995 ke 2017 menunjukkan Malaysia kekal malah merosot dari segi integriti dan prinsip akauntabiliti dan tadbir urus baik sepanjang 2 dekad, jika dibandingkan dengan negara lain seperti China dan Indonesia, yang mencapai penambahbaikan memberangsangkan,” kata Lim.

“Apa tindakan diambil untuk menambah baik ranking dan markah CPI Malaysia?” soalnya, sambil mendakwa pihak berkuasa sering melabel tuduhan korupsi sebagai “berita palsu”.

See More
Malaysia juga di tangga ketiga di rantau Asean, tetapi jauh ditinggalkan dari segi markah oleh Singapura dan Brunei.
freemalaysiatoday.com

Tahniah Adam Adli berjaya mengalahkan pendakwaan kerajaan UMNO BN! Keep up the good fight! We need more youngsters like you bro! #MansuhAktaHasutan

Ia berhubung dakwaan mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan pada 13 Mei 2013, seminggu selepas PRU ke-13.
m.malaysiakini.com

Penipuan dengan menggunakan kad pengenalan palsu didakwa dilakukan pengundi dalam kalangan pendatang asing. Mereka akan diberi kad pengenalan beberapa hari sebelum mengundi. WikiLeaks pernah mendedahkan 60 000 warga asing diberi kad pengenalan palsu di Sabah dalam beberapa siri pilihan raya lalu.

Di Semenanjung ia melibatkan pengundian berulang. Seseorang mengundi di satu pusat mengundi pada sebelah pagi dan mengundi sekali lagi di pusat mengundi berhampiran pada sebelah petang dengan menggunakan identiti yang berlainan.

Image may contain: 3 people, people smiling
Gooi Hsiao Leung
Politician

Sekarang ini, pihak berkuasa seperti Pejabat Peguam Negara, Polis dan Kementerian Komunikasi dan Multimedia telah lalai dan gagal membendung sejumlah pembohongan yang tentera siber Umno BN sebarkan terhadap Pakatan Harapan.

Image may contain: 2 people

Ladang ternakan NFC di Gemas kali terakhir dilihat ada beberapa ekor lembu yang kurus kering – mercu tanda bagaimana dana awam diselewengkan tanpa ada sesiapa pun dipertanggungjawabkan atas skandal tersebut.

Sampai bila lagi kita hendak tunggu sehingga ada tindakan diambil terhadap mereka yang membazirkan wang rakyat yang sepatutnya digunakan untuk kesejahteraan negara?

Image may contain: 2 people
Gooi Hsiao Leung
Politician

Apabila isu plastik dipolitikkan BN, sampai lupa GST yang lebih besar yang menjerut poket rakyat setiap masa di seluruh Malaysia.

Image may contain: text
Gooi Hsiao Leung
Politician

Pembinaan The Exchange 106, di Tun Razak Exchange yang 'dianugerahkan' kepada syarikat kontraktor dari China dengan peruntukkan lebih RM3.5 bilion bakal memburukkan masa depan kontraktor tempatan.

Banyak syarikat kontraktor tempatan terpakar gulung tikar akibat kekurangan projek dan mereka berdepan tekanan ekoran persaingan dengan syarikat gergasi dari luar.

Image may contain: 1 person

Kerajaan UMNO BN dilihat telah memberikan satu lagi umpan atau gula-gula pilihanraya apabila Datuk Seri Najib megumumkan peruntukan berjumlah RM1.3 bilion untuk pembangunan di Langkawi.

Sebelum ini rakyat disana tidak pernah merasakan sebarang hasil sepanjang zaman pemerintahan Najib berbanding zaman pemerintahan Tun Mahathir.

Adakah UMNO BN dan Najib juga kini dalam keadaan takut dengan kemungkinan Mahathir bakal bertanding di Langkawi?

Image may contain: 1 person
Gooi Hsiao Leung
Politician

Pendapatan rakyat Malaysia yang meningkat lebih perlahan berbanding peningkatan harga rumah. Dari 2007 ‪ke 2016‬, harga rumah meningkat 9.8 peratus, sementara pendapatan isi rumah rakyat Malaysia hanya meningkat 8.3 peratus. Faktor ini menjadikan rumah di Malaysia hanya mampu dilihat sahaja.

No automatic alt text available.

Cukai GST dianggap zalim kerana ia tiada had ke atas siapa yang bayar cukai tersebut.

Dari bayi hingga ke sudah mati perlu bayar GST. Anak yang baru lahir dikenakan GST apabila ibu bapanya perlu membeli lampin pakai buang dan barangan bayi lan yang dikenakan cuka tersebut.

Malah, Orang mati juga dikenakan GST kerana perlu beli keperluan untuk kebumi yang dikenakan GST.

It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
648 Views
648 Views

Majlis Tahun Baru Cina #PakatanHarapan Kedah di Tesco Stargate, #alorsetar. Harap tahun baru ini akan membawa perubahan besar-besaran utk jadikan negara kita lbh bersih, adil dan saksama utk semua.

Image may contain: 7 people, people smiling, indoor
Image may contain: 4 people, people smiling, people standing
Image may contain: 7 people, people smiling, people standing and indoor

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kini dalam ketakutan apabila tidak berani mendedahkan laporan audit serta menangguhkan PAC- Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara selepas skandal 1MDB terbongkar. Malah negara-negara luar sedang giat menyiasatnya, sediakah Najib atau akan ada episod putar memutar dan pusing memusing lagi selepas ini?

Image may contain: 1 person, smiling

Rakyat kini terpaksa menanggung cukai Barangan dan perkhidmatan(GST) 6% dan tidak mustahil selepas Pilihanraya Umum ke-14, kerajaan tidak akan teragak-agak untuk menaikkan nilai cukai tersebut pada kadar 7% hingga 8%.

Adakah rakyat sanggup untuk menanggung beban GST ini lagi? Rakyat Malaysia perlu bijak dalam menentukan masa depan masing-masing.

Pakatan Harapan pada belanjawan yang dibentangkan akhir tahun lalu juga bertekad untuk menghapuskan GST sekiranya mengambil alih tampuk pemerintahan pada PRU 14.

Image may contain: 13 people, crowd

Sekurang-kurangnya 53 organisasi media antarabangsa yang telah melaporkan isu-isu berkaitan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan skandal 1MDB.

Image may contain: 1 person, smiling