Photos
Posts

Opgeleukte vangrails ook veiliger�ALICANTE. De helft van de autobanden wordt niet gerecycled en komt op illegale vuilstortplaatsen terecht. Het bedrijf Arce uit Alicante heeft drie manieren bedacht om de banden te gebruiken op vangrails. Een botsing levert dan aanzienlijk minder schade op.
In Spanje worden elk jaar tussen de 150 en 180 miljoen autobanden afgedankt. En het meerendeel daarvan wordt niet hergebruikt. Industrieel ingenieur Antonio Arce heeft drie manieren bedacht... om de autobanden te hergebruiken in combinatie met vangrails. Hij heeft zijn ideeën gepresenteerd aan de verschillende overheden die iets over de wegen te zeggen hebben: de centrale overheid, de Valenciaanse overheid, Provinciale Staten van Alicante en de gemeente Alicante. Hij nodigt hen uit zijn systemen te proberen en zo de weg een stukje veiliger te maken. Door de ijzeren vangrails te bekleden met rubber is de impact bij een botsing minder groot en dat betekent minder blikschade maar vooral ook minder persoonlijk letsel. En ondertussen wordt het materiaal dat zoveel gifstoffen veroorzaakt bij verbranding als gewoon afval toch hergebruikt. Op dit momento wordt de helft van de versleten autobanden gebruikt om te worden verwerkt tot vloeren voor speeltuinen of sportzalen. Het bedrijf Signus in Madrid zamelt om die reden de banden in en ook in Elche zit een bedrijf dat gemiddeld per jaar 36 miljoen banden recyclet.
De Valenciaanse overheid heeft laten weten dat ze het een interessant project vinden. Voordat vangrails in Spanje daadwerkelijk van gebruikte autobanden voorzien kunnen worden moet het systeem eerst een CE certificaat behalen. Dat kan door diverse proeven uit te voeren die elk 60.000 euro kosten en gecontroleerd moeten worden door de Fundación sobre Investigación y Ensayo de Automovilismo in Valladolid.

See More
Una empresa alicantina patenta tres sistemas a base de ruedas usadas para minimizar los impactos contra las barreras de seguridad de las carreteras
diarioinformacion.com

VN wil stierengevechten voor minderjarigen verbieden

MADRID. Het Comité voor de Rechten van Kinderen van de Verenigde Naties heeft afgelopen donderdag aan Spanje aanbevolen de deelname van en minderjarigen onder de 18 jaar bij stierengevechten, zowel als stierenvechters als als toeschouwers, te verbieden, maar laat zich tegelijkertijd niet specifiek uit tegen het stierenvechten op zich.

In een verslag over de situatie van kinderen in Spanje, dat op 22 januari in Genève aan d...e Spaanse staat werd voorgelegd, staat in de conclusies een paragraaf van drie regels over de 'schadelijke gevolgen' voor kinderen. De huidige minimum leeftijd in Spanje om deel te nemen aan stierenvechten op de speciaal hiervoor bedoelde scholen is veertien jaar, maar het is niet verboden voor kinderen om de stierengevechten bij te wonen en elke gemeenschap heeft zijn eigen regelgeving.
'Om schadelijke effecten als gevolg van stierengevechten bij kinderen te voorkomen, beveelt het Comité de staat aan om de deelname van kinderen jonger dan 18 jaar als stierenvechters en toeschouwers bij stierengevechten te verbieden', verzoekt het VN-orgaan. Een lid van de commissie, Gehad Madi, benadrukte donderdag in een persconferentie dat de instelling 'niet tegen het stierenvechten in het algemeen in Spanje is, omdat het een historische en culturele gebeurtenis is, maar het gebruik van kinderen als stierenvechters wordt al gewelddadig gezien'. Datzelfde geldt volgens Madi voor het aanschouwen van stierengevechten door minderjarigen.

Reglement
Het was Madi die de Spaanse delegatie op 22 januari aan de tand voelde over deze kwestie en de maatregelen die genomen worden om de participatie van kinderen en tieners tijdens stierengevechten te voorkomen, zoals vorige week werd bevestigd door de Franz Weber Foundation, die zich inzet voor de behoud van natuur, architecturaal erfgoed en dierenrechten en is gevestigd in Zwitserland.
Volgens de bron antwoordde de Spaanse regering Madi dat het gaat om een gereguleerde activiteit waarvoor een reglement op centraal niveau bestaat, maar de genoemde situaties zijn niet strafbaar. Minderjarigen vanaf 14 jaar kunnen dus ongestraft deelnemen aan stierengevechten of als toeschouwer aanwezig zijn bij de gevechten. Volgens de staat wordt de activiteit zelf bovendien op regionaal niveau gereguleerd en kan de wetgeving afwijken afhankelijk van de regio.

Niet verboden
Het is niet verboden voor kinderen om naar stierengevechten te gaan. De wet uit 1991 betreffende de administratieve jurisdictie ten aanzien van stierengevechten, zegt hier niets over. De Partij voor de Dieren (Pacma) heeft de aanbeveling die de VN aan Spanje heeft gedaan, als 'zeer positief' beschreven. Woordvoerster Laura Duarte geeft aan dat de partij hier al jaren voor strijdt en dat het stierenvechten vanwege het gewelddadige karakter verboden zou moeten zijn voor minderjarigen. (A/V)

(Bron: https://politica.elpais.com/…/actual…/1518114413_719685.html)

See More
Image may contain: one or more people, crowd, stadium and outdoor
Image may contain: one or more people, crowd, stadium and outdoor
Posts

OVER GEBAKKEN LUCHT GESPROKEN

We leven in het informatietijdperk. We worden bij voortduring geïnformeerd en we informeren voortdurend anderen.
Volgens Van Dale gaat informatie over kennis en inzicht, die je kunt vergaren of verspreiden. Ik vraag mij af of het bij voortduring vrienden en kennissen op de hoogte houden van waar je bent en wat je doet, informatie is of gebakken lucht. Het nieuws van de televisie munt ook niet uit door intellectuele beschouwingen, sterker, doorda...

Continue Reading

Donatie van100.000 euro aan melk voor kansarme gezinnen

Koningin Sofia bezoekt Voedselbank van Alicante

ALICANTE. De Voedselbank van Alicante kreeg vorige week bezoek van koningin Doña Sofía, die een kijkje nam in het pand, met de werknemers sprak en geïnteresseerd was in het hele proces van het inzamelen, opslaan en distribueren van voedsel onder kwestbare families in de provincie Alicante. De koningin besteedde veel aandacht aan alle details ten aanzien van hoe er voedsel w...

Continue Reading
Image may contain: 5 people, people smiling, people standing

Antilichamen tegen het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven

Wat begon als een ludiek protest tégen het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven, lijkt een betoog te worden vóór een eigen Catalaanse stad. Niets is echter minder waar.
Op zondag 25 februari wordt de eerste grootschalige demonstratie vóór een onafhankelijk Tabarnia georganiseerd. De stad zou een staat binnen een onafhankelijk Catalonië moeten worden. Het gaat hierbij om het grondgebied van de stad Barcelona en omgevi...ng.
Woordvoerder Jaume Vives van de ‘Tarbarniase onafhankelijheidsbeweging’, zegt dat de demonstratie bedoeld is als pleidooi voor 'rechten, vrijheden en waardigheid' en zal beginnen met een bloemenoffer aan de historische politicus Rafael de Casanova (1660-1743), gevolgd door het dansen van de typisch Catalaanse dans de Sardana. Daarna vertrekt de menigte naar het Plaça Sant Jaume in Barcelona.
Voor Albert Boadella, de zelfbenoemde president in ballingschap van de regio die zou bestaan uit een groot deel van de huidige provincies Barcelona en Tarragona, vertegenwoordigt Tabarnia 'de antilichamen tegen het epidemische Catalaanse onafhankelijkheidsstreven’. De Tabarnezen, zoals de inwoners van de denkbeeldige regio zichzelf noemen, hebben volgens Boadella hun stilzwijgen verbroken, maar uiten zich slechts zonder middelen. Tabarnia kan aldus Boadella geweldige resultaten opleveren. De ‘president in ballingschap’ benadrukt dat Tabarnia in staat is om burgers te laten zien wat er daadwerkelijk gaande is en hen 'de absurditeit van de onafhankelijkheidsbeweging' doet inzien. Dat is volgens Boadella de enige mogelijke therapie en beter dan artikel 155 en gevangenisstraffen. 'Humor is het beste tegengif bij fundamentalisme', zegt hij.
De zichzelf benoemde president wil eveneens benadrukken dat de politieke partijen niets van doen hebben met Tabarnia, en dat ze op het platform extra alert zijn op mogelijke politieke vervuiling. Het doel is dat zo veel mogelijk burgers zich Tabarnees kunnen voelen en dat alle politieke ideologieën zich er thuis voelen. 'De enigen die er niet passen, zijn de nationalisten', zegt hij. Over ex-president Carles Puigdemont is hij dan ook kort: 'Getikt' noemt hij de Catalaanse leider en hij stelt dat Puigdemont panisch is om ook maar één dag in de gevangenis door te moeten brengen. Ook woordvoerder Jaume Vives van Tabarnia heeft geen goed woord over voor Puigdemont. Hij noemt de voormalige regiopresident een 'politiek kadaver' en roept op tot een 'president die regeert...(M/R)

See More
El movimiento defensor de la unidad de España salta de las redes a las calles. Su presidente, Albert Boadella, asegura que son "los anticuerpos" contra la "epidemia" independentista. Boadella avisa del riesgo de "empobrecimiento" de Cataluña, tacha de "aprovechad...
20minutos.es

Op de vraag of hij zichzelf als een populist ziet viel Puigdemont bijna van zijn stoel

Artikel 155 van de Spaanse grondwet is andermaal aanleiding tot commotie in het kamp van de Catalaanse separatisten. De partij JuntsxCat van Puigdemont wil dat de naar België gevluchte ex-premier van Catalonië de deelstaat opnieuw bestuurt, maar politici van de ERC, de andere separatistische partij, willen op zoek gaan naar een andere kandidaat opdat Catalonië weer regionaal bestuurd wordt ...

Continue Reading
De ser una completa desconocida, la danesa Marlene Wind ha irrumpido con fuerza en la actualidad española. Las incisivas e inesperadas preguntas que este lunes dirigió a Carles Puigdemont en la...
lavanguardia.com

Streep gezet onder fouten uit het verleden
Koningshuis begint aan populariteitscampagne
MADRID. Het Spaanse koningshuis heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Betrokkenheid bij corruptie en jachtpartijen van de voormalige koning Juan Carlos hebben het imago geen goed gedaan. Koning Felipe VI is deze week vijftig jaar geworden en die verjaardag werd aangegrepen om het imago weer wat op te poetsen met video’s van het gezinsleven en fotoreportages van evenementen waa...

Continue Reading
Image may contain: one or more people and indoor

Meer gevallen, maar ook betere behandelingen en meer tijdige diagnoses

53 procent kankergevallen geneest van ziekte

MADRID. Meer dan de helft van de mensen met kanker in Spanje, 53 procent volgens de laatste gegevens, overwint de ziekte, volgens de gegevens die deze week zijn verstrekt door de Spaanse Vereniging voor Medische Oncologie (SEOM) ter gelegenheid van Wereld Kanker Dag op 4 februari.

...Continue Reading
La Sociedad de Oncología Médica recuerda que el 40% de los tumores tienen causas evitables
politica.elpais.com

Over keuken gesproken

Mevrouw Tegendraedt is opgegroeid met de Hollandse pot: stamppot zuurkool met spek, boerenkool met worst, hutspot met klapstuk, kapucijners met speklappen, bloemkool met een bal gehakt, hachee met andijvie en erwtensoep met varkenskluif. Toen zij het ouderlijk huis verliet was één van haar stelligste voornemens deze gerechten nooit meer te eten. Daar heeft zij zich aan gehouden en dus heb ik ze ook niet gegeten. Soms bekruipt mij wel het verlangen, maar ...

Continue Reading

PALMA DE MALLORCA. Britse advocatenkantoren hebben vermoedelijk miljoenen verdiend met schadeclaims vanwege zogenaamde voedselvergiftiging van Britten tijdens hun vakantie op het eiland.

De Britse advocatenkantoren die verantwoordelijk waren voor de behandeling van de claims van Britse toeristen wegens vermeende voedselvergiftiging in hotels in Mallorca, garandeerden de cliënt tot 18.000 euro na compensatie aan de eiser en 98 procent succes in de rechtszaak. De verdeling was...

Continue Reading
Los despachos de abogados de Reino Unido garantizaban hasta 18.000 euros de indemnización y un 98% de éxito
elpais.com

Het verlies van inkomsten uit traditionele energie is niet bevorderlijk voor de
solvabiliteit van Spanje

Als het aan het Europarlement ligt moet Spanje afstand doen van de heffing op zonne-energie, om zo vóór 2030 te komen tot een duurzamere energiewinning. Het heeft de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie daartoe met 594 stemmen voor en 69 tegen, goedgekeurd. De meerderheid van de Europarlemen­tariërs is er dus voorstander van om op energiewinning voor eigen gebruik... geen belasting meer te heffen en het parlement gaat daartoe in onderhandeling met de Europese Raad en de Europese Commissie.
Om te komen tot een Europese richtlijn voor hernieuwbare energie, moet 35 procent van het energieverbruik in 2030 groen zijn, ook die van de zelfvoorzienende huishoudens die energie zelf opwekken, opslaan en binnen het huishouden gebruiken en daarvoor niet worden belast, zoals in Spanje op dit moment wel het geval is door de heffing op zonne-energie.
Het in 2015 in werking gesteld Spaans Koninklijk Besluit, waarbij zelfvoorzienende huishoudens die vanaf 10kW stroom produceren, verplicht werden om een extra heffing te betalen, is dus niet conform de Europese richtlijn. De Partido Popular heeft desalniettemin als een van de weinige partijen tégen het voorstel van het Europarlement gestemd. Dat, terwijl het merendeel van de Europarlementariërs van de Europese Volkspartij, de Europese evenknie van de Partido Popular, áchter het voorstel om geen heffingen op te leggen voor de zelfvoorzienende consument, staat.
Of de Partido Popular op haar wenken wordt bediend, is nog niet te zeggen want de kwestie ‘heffing op zonne-energie’ kan nog niet worden afgesloten omdat het Europarlement zowel met de Europese Commissie als met de Europese Raad, nog in onderhandeling moet gaan. De Europese Raad heeft echter al aangegeven de Spaanse regering te steunen en daarmee wordt de klok voor Spaanse burgers met zonnestroom naar vorig jaar teruggezet.
Toen dreigde een groot deel van de Spanjaarden met een zonne-energie installatie hun huis of bedrijf, dat als onderpand voor een lening om de installatie aan te schaffen diende, kwijt te raken, terwijl extra geld lenen geen optie bleek omdat op dat moment - en nu dus al helemaal niet- geen bank in Spanje geld leende aan bezitters van een zonne-energie installatie, behalve tegen torenhoge rentes.
Over de reden om tégen het voorstel van het Europarlement te stemmen, wordt door de regerende Partido Popular niet gerept, maar het laat zich wel raden: Spanje moet het begrotingstekort immers verlagen waarbij het afhankelijk is van (nog meer) Europese leningen, terwijl het verlies van inkomsten uit traditionele energie niet bevorderlijk is voor ‘s lands solvabiliteit…(M/R)

See More
El Parlamento Europeo ha aprobado este miércoles la Directiva Europea de Renovables, que propone que para 2030 el 35% del consumo energético de la UE proceda de tecnologías 'verdes'. El texto dedica además un apartado al autoconsumo en el que especifica que los consumidores tienen derecho a usar...
elboletin.com

Stad wil verder ontwikkelen tot 'smart city'

Nog voor Semana Santa gratis Wifi op de stranden van Benidorm

BENDORM. Benidorm blijft stappen ondernemen om het eerste landelijke certificaat voor Smart Tourist Destination binnen te halen. De burgemeester van Benidorm, Toni Perez, heeft aangekondigd dat de stad op alle drie de stranden gratis Wifi gaat aanbieden, dat kan worden gebruikt door iedere willekeurige strandganger om op het internet te surfen of om in te loggen op soci...

Continue Reading
El Consistorio obtendrá a cambio numerosos datos sobre el perfil de los turistas y ciudadanos que se conectan a la red
diarioinformacion.com

Deze week begint de Brievenbus met een vraag voor de Sociale Verzekeringsbank. Het gaat over een man die gehuwd is met een vrouw uit Argentinië en die zich nu afvraagt hoeveel AOW hij dadelijk gaat ontvangen. Dan een mail van Analisa Krul die een mapje voor het kentekenbewijs vond aan de overkant van Trafico in Alicante! Een briefschrijver had gemeld dat hij er niet in slaagde een winkel te vinden waar dergelijke mapjes in het goede formaat verkocht worden. Dan een brief over...

Continue Reading

Tien jaar lang in dienst zonder vast contract

Wetenschapper verbreekt de stilte over illegale contracten in onderzoekscentra

MADRID. Scheikundige Cristina García werd ontslagen nadat ze er melding van had gemaakt dat ze tien jaar lang had gewerkt voor onderzoeksinstelling Ciemat op basis van tijdelijke contracten. Op dit moment is ze werkloos en voert ze strijd tegen de Spaanse staat.

...Continue Reading
La química Cristina García fue despedida tras denunciar al Ciemat por haber pasado 10 años trabajando con contrataciones temporales
elpais.com

De kandidatuur van de eerste Spaanse vrouwelijke rechter in Straatsburg kreeg in tegenstelling tot Rajoys mannelijke favoriet maar liefst 114 stemmen

De benoeming van María Elósegui Itxaso als de nieuwe Spaanse rechter gekozen voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg betekent een tegenslag voor de regering van Mariano Rajoy, die maandenlang heeft getracht om zijn favoriete kandidaat, Francisco Pérez de los Cobos, naar voren te schuiven. Rajoy he...eft zelfs gewacht tot de termijn van Pérez de los Cobos erop zat om hem officieel te kunnen voorstellen. Ook wilde hij de leeftijdsvereisten aanpassen, hetgeen door het Hooggerechtshof als discriminerend teniet werd gedaan.
De kandidatuur van María Elósegui, de eerste Spaanse vrouwelijke rechter in Straatsburg, kreeg in tegenstelling tot Rajoys mannelijke favoriet, 114 stemmen, waarmee een absolute meerderheid werd bereikt die een tweede stemronde overbodig maakte.
Sinds de eerste Spaanse vertegenwoordiging in het EHRM in 1978, waren alle Spaanse vertegenwoordigers, zes tot nu toe, mannen. Voor Spanje is dat niet uniek: momenteel zijn er van de 47 rechters binnen het Hof slechts 15 vrouw. Dit is één van de redenen waarom de Raad van Europa stelt dat er, op enkele gerechtvaardigde uitzonderingen na, ten minste één vrouw moet zijn tussen de drie kandidaten voor magistratuur die regeringen moeten voorstellen. De tegenstanders van Maria Elósegui, José Martín y Pérez de Nanclares en de voormalige president van het Constitutionele Hof en favoriet van premier Rajoy, José Luis Pérez de los Cobos, hebben respectievelijk slechts 76 en 37 stemmen gekregen en dat is niet verwonderlijk want Straatsburg is - eveneens integenstelling tot Rajoys kandidaat - geen ‘onbekende’ voor Maria Elósegui. De eerste vrouwelijke rechter van de Europese hoofdstad studeerde aan verschillende Europese universiteiten en was van 2013 tot eind vorig jaar onafhankelijk expert in de Commissie van de Raad van Europa tegen Racisme en Intolerantie (ECRI). Ze richtte een deel van haar onderzoek op mensenrechtenkwesties met betrekking tot het Europese Hof, naast haar werk ten aanzien van kwesties van vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst, en vrouwen en migranten, zowel in Spanje als op Europees niveau.
Elósegui’s overwinning was evenwel een verrassing, aangezien de parlementaire commissie die de curricula van de drie Spaanse aspiranten analyseerde en hen op 12 januari in Parijs interviewde, met grote meerderheid Pérez de Nanclares aanwees 'als de meest gekwalificeerde kandidaat'…(M/R)

See More
El Consejo de Europa elige a la catedrática María Elósegui Itxaso como miembro del Tribunal de Estrasburgo
politica.elpais.com

Kindergeneeskunde, verpleging en chirurgie kampen met gebrek aan professionals

Tekort aan artsen en verpleegkundigen in bijna 60 specialismen

ALICANTE. Het ministerie van Volksgezondheid heeft geconstateerd dat er in ziekenhuizen en gezondheidscentra in de provincie Alicante een tekort aan artsen en verpleegkundigen is in bijna zestig medische specialismen.

...Continue Reading
Pediatría, enfermería, medicina de familia o cirugía son algunas de las categorías afectadas por la falta de profesionales
diarioinformacion.com

Vliegveld opnieuw vijfde meest gebruikte in Spanje

Recordaantal van 13,7 miljoen reizigers op luchthaven El Altet

ALICANTE/ELCHE. De luchthaven van Alicante-Elche El Altet heeft 2017 afgesloten met een historisch record als het gaat om passagiersaantallen, in totaal 13.713.061 reizigers. Dat is een toename van 11,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

...

Het aantal internationale reizigers steeg met 11,7 procent: er werden 12.316.400 passagiers geregistreerd met bestemming of herkomst buiten Spanje. Wat de nationale passagiers betreft, zijn er in totaal 1.381.201 reizigers geregistreerd, 5,7 procent meer dan in 2016. Op basis van deze gegevens, die zijn verstrekt door Aena, de exploitant van de Spaanse vliegvelden, is de luchthaven van Alicante-Elche de vijfde grootste in Spanje na Madrid, Barcelona, Palma en Malaga.
De afgevaardigde van de regering in de regio Valencia, Juan Carlos Moragues, bezocht onlangs de uitbreidingswerken van de luchthaven waarvan het doel is om een betere dienstverlening te kunnen bieden en het vliegveld aan te passen aan de nieuwe Europese beveiligingsvoorschriften.

Goed jaar
Moragues, die tijdens zijn bezoek werd vergezeld door de directeur van de luchthaven, benadrukt dat 2017 opnieuw een goed jaar is geweest en dat de cijfers dit aantonen: niet voor niets staat het vliegveld op de vijfde plaats in Spanje voor wat betreft passagiersaantallen.
Gekeken naar nationaliteiten waren de landen die in 2017 de meeste passagiers leverden achtereenvolgens het Verenigd Koninkrijk, met 5.853.046 reizigers, Nederland met 927.992, Duitsland met 882.961, Noorwegen met 756.228, België met 627.355 en Zweden met 577.903 reizigers.

Uitgevoerde vluchten
Wat betreft het aantal uitgevoerde vluchten, heeft de luchthaven Alicante-Elche in het jaar 2017 in totaal 95.322 vluchten verwerkt, wat een stijging betekent van 9,4 procent in vergelijking met 2016. Het aantal internationale commerciële vluchten steeg met 10,9 procent, met 79.805 geregistreerde vluchten, en het aantal binnenlandse commerciële vluchten groeide met 2,7 procent, tot een totaal van 15.127.
De meeste buitenlandse vluchten van 2017 waren die van en naar het Verenigd Koninkrijk, 36.295 in totaal, Nederland met 5.825, Duitsland met 5.473, Noorwegen met 4.752 vluchten, België met 4.370 en Zweden met 3.550 vluchten.

December
De laatste maand van het jaar registreerde de luchthaven van Alicante-Elche een groei van 6,6 procent ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar als het gaat om passagiersverkeer, met 746.534 geregistreerde reizigers.
Wat betreft het aantal vluchten die in december 2017 werden uitgevoerd, steeg dit met 3,6 procent in aantal ten opzichte van dezelfde maand in 2016. (A/V)

(Bron: http://www.diarioinformacion.com/…/aeropuerto-…/1976792.html)

See More
Aena invierte dos millones de euros en la ampliación de la zona de control de pasaportes
diarioinformacion.com