Photos
Videos
Torkel Brekke, professor i religionshistorie, satte seg på skolebenken og tok bacheloremner i økonomi for bedre å forstå religion ut fra et markedsperspektiv. Det har resultert i boken "Faithonomics". Her er Brekke intervjuet om boken av Hans Olav Arnesen og Kai Erik Westergaard. Dette er et kort klipp. Se hele intervjuet her: https://humanist.no/2017/03/videointervju-regler-prester-frisorer/
6
Posts

I årets siste Humanist-artikkel, ser Kjetil Simonsen nærmere på ritualmordanklagen og hvordan en usann historie om vold, kan få svært så brutale konsekvenser.

Ritualmordanklagen, påstanden om at jøder dreper barn under religiøse ritualer, har en snart ni hundre år lang historie. En blodig historie om høyst reelle overgrep mot og drap på jøder, begrunnet i en forestilling uten hold i virkeligheten.
humanist.no

Mahmoud Farahmand har lest Bushra Ishaqs bok om muslimer i Norge. Han er ikke imponert. Og reagerer særlig på identitetspolitikken han mener gjennomsyrer boka.

Mahmoud Farahmand ser nærmere på Bushra Ishaqs bok Hvem snakker for oss? Han er ikke begeistret.
humanist.no
Posts

Erik Tunstad ser nærmere på det betente rasebegrepet og stiller spørsmål som "trenger vi egentlig begrepet rase?" og "finnes egentlig bikkja mi?"

Bikkja mi er en pen blanding av ridgeback, rottweiler, amerikansk bulldog og dogo canario – betyr dette at ingen av disse hunderasene eksisterer?
humanist.no

Det finnes folk som får det jevne netttroll til å fremstå som elskelig og sympatisk. Folk som håner voldtektsofre og kreftsyke. Folk så ondsinnede at det er vanskelig å tro at de finnes. Didrik Søderlind vet mer om dem enn han gjerne skulle gjort.

Det skrives mye om kommentarfelttroll og netthets. Men det finnes folk som får det jevne troll til å fremstå som elskelig og sympatisk. Folk som håner voldtektsofre og kreftsyke. Folk så ondsinnede at det er vanskelig å tro at de finnes. Didrik Søderlind vet mer om dem enn han gjerne skulle gjort.
humanist.no

Humanist gratulerer "veteranen" Roar Nerdal med en slump penger fra Fritt ord, til "Journalistikk om Latin-Amerika og Brasil". Vi feirer med å dele denne fortsatt høyst lesverdige artikkelen om pinsebevegelsens fremvekst i Brasil.

I verdens største katolske land holder pinsevennene på å ta over. Underveis forandres både mennesker og samfunn. Og det hele startet med noen svensker.
humanist.no

Vi har dykket ned arkivene og republiserer Kaja Melsom artikkel om hva livssynshumanismen har å lære av filosofien. Den er fortsatt særdeles relevant.

Humanismen er ikke knyttet til én bestemt filosof eller filosofisk retning, men det betyr ikke at livssynshumanismen ikke har noe å lære av filosofien, konstaterer filosof og seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund Kaja Melsom i denne artikkelen, som opprinnelig ble publisert i antologien Verdier og ve...
humanist.no

Med utgangspunkt i en ny biografi om Jim Jones, ser Audhild Skoglund nærmere på litteraturen om Peoples Temple og dets uhyggelige endelikt.

Jim Jones og Jonestown – navn knyttet til en av de verste skrekkhistoriene i moderne religionshistorie. Med utgangspunkt i en ny biografi om Jones, ser Audhild Skoglund her nærmere på litteraturen om Peoples Temple og dets endelikt.
humanist.no

Humanists redaktør Arnfinn Pettersen ser nærmere på Karl Popper og toleransens paradoks:

Nazister marsjerer i gatene og verdens mektigste mann låner øret til konspirasjonsteoretikere. Er vi blitt så tolerante for ekstremisme at toleransen i seg selv er blitt et problem? Karl Poppers legendariske formulering av toleransens paradoks er mer aktuelt enn på lenge.
humanist.no

Erik Tunstad skriver om vitenskap og konsensus:
"Tenk deg at du er i London den 30. juni 1858. Tenk deg at du er journalist, og bruker hele dagen på å gå fra kontor til kontor for å stille landets fremste forskere følgende spørsmål: Utvikler livet seg?
Neste dag kunne du hatt følgende sak på forsiden: «Evolusjon finnes ikke! Artene forandrer seg ikke! Total enighet blant verdens ledende forskere.»"

Når en masse vitenskapsfolk sier det samme, når det hersker konsensus, betyr det strengt tatt ikke annet enn at en masse vitenskapsfolk sier det samme. Allikevel kan det være gode grunner til å høre etter, konstaterer Erik Tunstad
humanist.no

John Færseth har vært på Norges første alt-right-kunstutstilling. Og spør seg selv om kunstfolket vil synes provokasjon er like moro når det kommer langt til høyre fra.

Norges første alt-right-kunstutstilling vil neppe revolusjonere det norske kunstfeltet. Samtidig stiller den noen viktige spørsmål rundt provokasjon som virkemiddel.
humanist.no

Humanists tidligere redaktør Didrik Søderlind holdt åpningstalen ved semesteråpningen på Menighetsfakultetetet. Les talen i sin helhet her.

21. august åpnet semesteret på Menighetsfakultetet i Oslo. Og åpningstalen ble holdt av ateist, humanist, Vårt land-spaltist, HEF-rådgiver og tidligere Humanist-redaktør Didrik Søderlind. Og det uten at bygget ristet i sammenføyningene. Verden er i sannhet i endring.
humanist.no

The Keepers hviler tungt på omdiskuterte teorier om hvordan hukommelsen vår virker. Resultatet er gripende, men svært spekulativt, konstaterer Øyvind Strømmen i siste Humanist-artikkel før sommerferien.

Netflix-serien The Keepers tar utgangspunkt i drapet på nonnen Catherine Cesnik i Baltimore i 1969. Det er en fortelling om seksuelt misbruk, tildekkede sport og fortrengte minner. Men den hviler tungt på omdiskuterte teorier om hvordan hukommelsen vår virker. Resultatet er gripende, men svært speku...
humanist.no

Selveste Erik Tunstad debuterer som essayist på Humanist.no. Hans første bidrag begynner med noe som mistenkelig virker som en tidsreise.

Biofobi – frykt for natur – brer om seg. Men det gjør biofili – kjærlighet til naturen – også. Gjør fremmedgjøring fra oss naturen egentlig mindre tilbøyelig til å ta vare på den? Og har Erik Tunstad snublet gjennom et tidsportal?Biofobi – frykt for natur – brer om seg. Men det gjør biofili – kjærli...
humanist.no

Maren Sæbø ser nærmere på noen av skyggesidene ved pinsebevegelsens massive vekst i Afrika. (Og det er faktisk helt tilfeldig at denne blir publisert dagen før pinseaften.)

Rundt hundre millioner afrikanere tilhører i dag ulike grener av pinsebevegelsen. Bevegelsen driver sosialt arbeid og gir håp og støtte til mange. I noen områder er de det eneste sosiale sikkerhetsnettet mange har. Men med på kjøpet følger utstøtelse av barn som anklages for hekseri og forbud mot ho...
humanist.no

John Færseth rapporterer fra det norske alternativhøyres store dag. Der alt fra "klimarealister" til forsvarere av en ren og ubesudlet ra..., unnskyld, identitet, fant sammen. Med politi og motdemonstranter utenfor.

Omgitt av politi og motdemonstranter, møttes klimafornektere, identitære og innvandringskritikere i helgen på Eldorado Bokhandel til seminaret «Den Nye Politiske Virkeligheten. Hva innebærer Brexit, Trumps seier og at stadig flere mener Islam ikke passer inn i Europa?». Til tross for tittelen ble de...
humanist.no

I ukas Humanist-artikkel går Morten Fastold det nordiske humanistmanifestet nærmere etter i sømmene:

Hva egentlig det idémessige grunnlaget for livssynshumanismen? Filosofen Morten Fastvold tar en gjennomgang av det nordiske humanistmanifestet.
humanist.no