Photos
Reviews
4.9
32 Reviews
Tell people what you think
Elvir Munjakovic
· May 15, 2016
As usual great people, great information, lots of knowledge, fun...Keep up a good work IRB. ❤
Branislava Tenjovic
· September 21, 2016
great scientists, interesting topics, marvelous time :) thank you :)
Željko Stojanović
· February 26, 2015
What to tell ... science :-) Critical thinking, changing opinions, arguing opinions.
Snježana Horvatic
· October 26, 2017
Znanost je bitna za cijelo čovječanstvo,nove spoznaje i otkriča,zato veoma cijenim rad znanstvenika i smatram da bi ih se trebalo cijeniti dostojno u HR,kao što je slučaj vani!
Sonja Miljković
· May 14, 2017
Zanimljivo, poučno i obećavajuće!
Interesting, educational and optimistic!
Videos
['MORSKE' VIJESTI] Podvodna kamera na Martinskoj, koju je postavio tim udruge Šibenik Meteo (ŠM) zajedno sa znanstvenicima Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (IRB), u sedam dana otkako je puštena u rad, postala je vrijedan izvor informacija o životinjskom i biljnom morskom svijetu. Posljednja koja je razveselila znanstvenike bila je snimka Glavate želve, rijetke i ugrožene morske kornjače i jedinog gmaza koji naseljava Sredozemno i Jadransko more. Odrasle jedinke ove vrste dostižu duljinu oklopa i do 110 cm i tjelesnu težinu do 115 kg. Ime je dobila prema karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima. Najveći dio svoga života glavate želve provode u pelagičkom staništu. Na obalu izlaze samo ženke radi polaganja jaja, dok mužjaci ostaju u moru cijeli život. Malo je poznato da je upravo Jadran jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate želve u Sredozemlju. Nadolaskom zime i padom temperature mora morske kornjače smanjuju svoju aktivnost i povlače se na morsko dno gdje, smatra se, prezimljuju ukopane u pijesak i mulj. Populacija koja naseljava Jadran dio je populacije koja se razmnožava u Grčkoj. Procijenjeno je da u cijeloj mediteranskoj populaciji ima oko 5 000 spolno zrelih ženki. Glavata želva je mesojed, a hrani se raznim vrstama morskih životinja: spužvama, meduzama, ježincima, mekušcima, školjkašima, rakovima i ribama. Ima izuzetno jake čeljusti kojima lomi tvrde oklope svoga plijena. Fotografije su napravljene softwareom koji prati video i registrira promjene, a razvio ga je dr.sc. Dario Omanović iz Laboratorij za fizičku kemiju tragova IRB-a. Podsjetimo da je kamera je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5m, a zajednički projekt ŠM i znanstvenika IRB-a je financijski potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika. [GLAPrijenos uživo možete pratiti na poveznici: http://www.sibenik-meteo.com/podvodna-kamera, a galerija fotografija s najuzbudljivijim trenucima zasad, nalazi se na poveznici: http://www.sibenik-meteo.com/apps/photos/album?albumid=16002985.
99
1
Otvoreni dan IRB-a 14.5.2016. #ODI2016 - Dnevnik HTV-a
61
HTV1, Dobro jutro Hrvatska: S IRB o najmodernijem mikroskopu z...
28
Posts

U organizaciji Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković i organizacije COST u sklopu Akcije IC1305 NESUS (Network for Sustainable Ultrascale Computing), na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga od 22. do 24. siječnja 2018. godine održat će se Zimska škola o naprednim analizama podataka i heterogenim računalnim arhitekturama. Treće po redu izdanje zimske škole o znanosti o podacima (data science) namijenjeno je studentima doktorskih studija, poslijedoktorandima i mladim istraživačima iz područja računarstva i interdisciplinarnih znanosti, s posebnim naglaskom na korištenju tih znanja u gospodarstvu. Predavanja i vježbe otvoreni su za širu javnost te se svi zainteresirani pozivaju da dođu i nauče više o znanosti o podacima i njezinoj primjeni.

Image may contain: text

Naš dr. sc. Saša Ceci napisao je svoju domaću zadaću u kojoj je objasnio zašto nas ponekad zna "stresti" struja. Sjedi, pet!

Sila se budi! Manjak elektrona na našim rukama privlači elektrone u našem okolišu. Baš kao jediji u Ratovima zvijezda koristimo silu kojom djelujemo na naš okoliš.
srednja.hr
Posts

U radu druge Zimske škole kemije sudjelovalo je sedmero srednjoškolaca iz Zagreba, Varaždina, Splita i Rijeke koji su tijekom zimskih praznika imali priliku proširiti svoje znanje iz kemije te razvijati vještine praktičnoga rada u kemijskom laboratoriju, a osim doc. dr. sc. Tomislava Portade, jednog od organizatora škole, kao predavači su sudjelovali i Ruđerovci prof. dr. sc. Srećko Valić i dr. sc. Robert Vianello.

Novilist.hr - najbolji politički dnevnik on-line
novilist.hr

Projekt izravno otvara nova radna mjesta, poboljšava uvjete za razvoj novih procesa, tehnologija i biotehnoloških postupaka te proizvoda, a stvaranjem istraživačke platforme za rad na ciljanim istraživanjima omogućuje transfer znanja u gospodarstvo. Osim predstavnika IRB-a, svečanom predstavljanju nazočili su i državni tajnik za znanost i strukturne fondove Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Olivera Majić, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric.

Stožerna znanstveno-istraživačka ustanova u prirodnim i biomedicinskim znanostima te istraživanju mora i okoliša.
irb.hr

U svrhu razvoja efikasne i brze metode screeninga potencijalnih novih perovskitnih spojeva, dr. Jasminka Popović iz Laboratorija za sintezu i kristalografiju funkcionalnih materijala Zavoda za fiziku materijala i prof. Aleksandra Djurišić, prodekanica za znanost sveučilišta u Hong Kongu, razvile su evaporacijsku metodu u samostalno izrađenoj komori koja omogućuje devet istovremenih sinteza uzoraka iz devet različitih kombinacija prekursora. Njihova uspješna suradnja započela je u sklopu zajedničkog bilateralnog projekta vezanog za razvoj litij-ionskih baterija 2013. godine, a do danas je uvelike prerasla okvire prvotnog projekta te se proširila i na nove segmente razvoja naprednih materijala za pohranu različitih oblika energije.

Stožerna znanstveno-istraživačka ustanova u prirodnim i biomedicinskim znanostima te istraživanju mora i okoliša.
irb.hr

Učenici OŠ Zapruđe nedavno su posjetili IRB gdje su se upoznali s radom nekoliko laboratorija, uključujući Laboratorij za molekulsku fiziku i sinteze novih materijala kojeg su predstavili dr.sc. Davor Ristić i dr.sc. Lara Mikac, Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti kojeg je predstavila dr.sc. Andreja Sironić, Laboratorij za biomimetičku kemiju kojeg su predstavili dr.sc. Katarina Vazdar i Mladena Glavaš, dok je dr.sc. Saša Ceci zanimljivom radionicom predstavio Zavod za eksperimentalnu fiziku.

Image may contain: 3 people, people sitting and indoor

Članovi Tolić grupe Patrik Risteski i Juraj Simunić sudjelovali su na ovogodišnjoj konferenciji ASCB | EMBO 2017 Meeting u Philadelphiji, najvećoj i najvažnijoj konferenciji stanične biologije u svijetu, koja je ove godine prvi put održana u zajedničkoj organizaciji Američkog društva za staničnu biologiju i Europske organizacije za molekularnu biologiju. Na njoj je sudjelovalo oko 6000 znanstvenika iz cijelog svijeta koji su imali priliku sudjelovati na mnoštvu simpozija, rad...ionica, predavanja, izložbi i prezentacija postera vezanih za najnovija istraživanja u staničnoj biologiji, genetici, molekularnoj biologiji i srodnim disciplinama.
U sklopu simpozija o osiguravanju vjernosti segregacije kromosoma na kojem je prisustvovalo 300-tinjak znanstvenika, Patrik je održao predavanje o ulozi mikrotubula premosnica u anafazi, dok je Juraj na simpoziju o staničnoj regulaciji citoskeleta pred 100-tinjak znanstvenika predstavio svoje rezultate o postojanju torzije u diobenom vretenu, a obojica su svoje rezultate također predstavili i prezentacijom postera. Bravo dečki! 👏👏👏

See More
Image may contain: 2 people, people standing
Image may contain: 2 people, people standing

Vrijedna donacija iskoristit će se za nastavak istraživanja novih biomarkera i terapijskih postupaka liječenja raka prostate, ali i ostalih tumora, a realizirana je u sklopu dm-ove kampanje „Živi muški“ kojom se tijekom studenog, mjeseca borbe protiv raka prostate, željelo podići javnu svijest i dodatno osvijestiti muškarce o postojanju muških bolesti te ih potaknuti na redovitu samokontrolu i pravovremeni liječnički pregled.

Stožerna znanstveno-istraživačka ustanova u prirodnim i biomedicinskim znanostima te istraživanju mora i okoliša.
irb.hr

Među ovogodišnjim dobitnicima Državne nagrade za znanost našli su se i Ruđerovci dr. sc. Robert Vianello i prof. dr. sc. Karolj Skala koji su se istaknuli iznimnim znanstvenim postignućima u području prirodnih i tehničkih znanosti s velikim utjecajem u hrvatskoj i inozemnoj znanstvenoj zajednici.

Na godišnjoj konferenciji Science at Low Frequencies, koja se ove godine od 12. do 15. prosinca održavala u australskom Sydneyu, Ruđerovac dr. sc. Vibor Jelić iz Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku Zavoda za eksperimentalnu fiziku predstavio je najnovije rezultate istraživanja međuzvjezdane materije i magnetskog polja naše galaksije Mliječne staze pomoću radioteleskopa LOFAR.

Image may contain: 1 person, indoor

Kraj još jedne uspješne godine za znanstvenike IRB-a obilježili smo tradicionalnom dodjelom godišnjih nagrada i posebnih priznanja istaknutim Ruđerovcima. Tom je prigodom dodijeljeno ukupno 18 godišnjih nagrada za najbolji znanstveni rad u dvije kategorije, kao i 4 posebna priznanja za popularizaciju znanosti, a ovogodišnjim dobitnicima čestitala je i posebna gošća, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak koja je prisustvovala svečanoj dodjeli na Institutu.

Stožerna znanstveno-istraživačka ustanova u prirodnim i biomedicinskim znanostima te istraživanju mora i okoliša.
irb.hr

Naša dr. sc. Dunja Šamec imenovana je hrvatskom predstavnicom u području programa Marie Sklodowska – Curie Actions (MSCA) koji predstavlja najvažniji program Europske unije za poticanje izvrsne znanosti, a temelji se na međunarodnoj mobilnosti znanstvenika, kao i na mobilnosti unutar različitih sektora. Bravo Dunja! 💪💪💪👏👏👏

Stožerna znanstveno-istraživačka ustanova u prirodnim i biomedicinskim znanostima te istraživanju mora i okoliša.
irb.hr

Sporazumima o suradnji MORH-a s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama definiraju se načela i područja dugoročne suradnje na zajedničkim projektima obrazovanja, znanosti i istraživanja, a suradnja unutar svakog područja od zajedničkog interesa provodit će se u okviru pojedinačnih projekata.

Stožerna znanstveno-istraživačka ustanova u prirodnim i biomedicinskim znanostima te istraživanju mora i okoliša.
irb.hr

Međunarodna istraživačka grupa koja uključuje znanstvenike sa sveučilišta u švedskom gradu Lundu, praškog Instituta za organsku kemiju i biokemiju te dr. sc. Marija Vazdara iz Laboratorija za kemiju u modelnim biološkim sustavima Zavoda za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković, provela je istraživanje u sklopu kojeg je otkriven do sada nepoznat način međusobnog vezivanja peptida ili proteina. Znanstvenici vjeruju da novootkriveni motiv vezanja može olakšati dizajn novih lijekova koji bi efikasnije ulazili u stanice te na taj način omogućili učinkovitiju terapiju.