Photos
Posts
(F00-F99) Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja … (F10-F19) Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom psihoaktivnih tvari
svebolesti.info
Odnos majke i kćeri opisuje se kao posebna veza. Veza koja započinje prije nego što dijete dođe na svijet i traje dok smo živi. Kao djeca nismo svjesni kol...
znanost.geek.hr
MKB-10 Međunarodna klasifikacija bolesti i srodnih zdravstvenih problema
svebolesti.info
Mentalno zdravlje updated their profile picture.
Image may contain: one or more people, people standing, sky, cloud, outdoor and nature
Da li ste se nekada našli u situaciji da ste bili uznemireni povodom toga šta vam sve prolazi kroz glavu? Kakve vam to sulude ideje padaju na pamet? Sve neke ružne stvari da bi se nešto strašno moglo desiti, vama ili nekom vašem? Da biste mogli učiniti nešto nažao sebi ili drugome?Da biste mogli izg…
psihoverzum.com

Neki roditelji imaju poteškoća sa sobom ili s partnerom. Čini im se da nemaju dovoljno ljubavi u partnerskom odnosu pa se vezuju za dijete. Ne samo da se vezuju nego i posesivno insistiraju da dijete bude s njima. Kradu djetetovo vrijeme za druženje s prijateljima i dijete pretvaraju u usamljenika. Pitaju li se ti roditelji kako će se njihovo dijete snaći u ovom svijetu bez prijatelja kad njihovi roditelji više ne budu tu? Ponekad su to prave borbe, dijete želi vani u svijet, a roditelj ga ljutnjom ili plačem - emocionalnom ucjenom - vezuje za sebe.
http://www.zdravakrava.hr/…/emocionalne-ucjene-roditelja-51…#

Dragi posesivni roditelji postanite zaista dragi i shvatite da je ljubav sloboda
zdravakrava.hr

10 Korczakovih zapovijedi za roditelje

1. Ne očekuj da tvoje dijete bude kao ti, ili onakvo kakvo bi ti želio biti. Pomozi mu, da postane samosvojan čovjek, a ne tvoja kopija.

2. Ne traži od djeteta da ti plati za sve što si za njega učinio. Dao si mu život; kako ti se može zahvaliti? On će dati život drugome, drugi trećem … to je zakon nepovratne zahvalnosti.

...

3. Ne sveti se djetetu za uvrede koje su te snašle, da u starosti ne bi jeo gorak kruh. Jer što si posijao to će i nići.

4. Ne podcjenjuj njegove probleme. Svakome je dat život u skladu sa snagom koju ima, i budi siguran da njemu nije lakše nego tebi, a može biti da mu je i teže, jer nema iskustva.

5. Ne ponižavaj ga!

6. Ne zaboravi da su najvažniji čovjekovi susreti u životu – susreti s djecom. Obraćaj više pažnje na njih – mi nikada ne možemo znati koga srećemo u svom djetetu.

7. Ne muči sebe ako ne možeš nešto učiniti za svoje dijete. Sjeti se, djetetu je uvijek nedovoljno ako nije učinjeno sve.

8. Dijete nije tiranin koji vlada čitavim tvojim životom, i nije samo plod od krvi i mesa. Ono je ta dragocjena čaša koju ti je Život dao, da je čuvaš i razvijaš u njoj stvaralački plamen. U toj oslobođenoj, rasplamsaloj ljubavi majke i oca, raste, ne “naše”, ne “moje” dijete, već duša koja nam je povjerena na čuvanje.

9. Nauči da voliš tuđe dijete. Nikada ne čini tuđem djetetu ono što ne želiš da čine tvom.

10. Voli svoje dijete uvijek – i kada je netalentirano, nesretno i odraslo. Razgovaraj s njim – raduj se, jer dijete je praznik, dokle god je s tobom.

See More
Janusz Korczak, pravim imenom Henryk Goldszmit, poznat još i kao Stari Doktor ili Gospon Doktor (Stary Doktor, Pan Doktor), (Varšava, 22. srpnja 1878. ili 1
atma.hr

Udruženje “Metanoia” je ostvarilo saradnju sa internacionalnom mrežom za podršku “Hearing Voices” grupa  Intervoice-om i započinje stvaranje mreže “Hearing Voices” grupa u BiH i regionu.

 

U junu 2014. godine predstavljamo” Hearing Voices” pokret i grupe u Sarajevu kada ćemo ugostiti internacionalne predavače iz Velike Britanije i Holandije.

 

...

 

U narednim danima slijedi više informacija o samom programu i načinu učešća!

 

Udruženje “Metanoia” je, sa partnerskim Udruženjem “Prostor”, organizovalo “Hearing Voices” radionice u Beogradu, u septembru 2013. godine. Više o tome na sljedećim linkovima:

 

 

                    OSNOVNE INFORMACIJE O “HEARING VOICES" PRISTUPU

 

 

“Hearing Voices” pristup obuhvata rad sa osobama koje imaju nesvakidašnja senzorna iskustva kao što su: priviđenja, čujenje glasova, taktilne senzacije i sl. “Hearing Voices” grupe podrške su inspirisane pionirskim radom profesora Mariusa Romme i Dr. Sandra Escher sa Maastricht Univerziteta (Holandija). Također se ističe rad grupe za samopomoć iz Holandije pod nazivom Fondation Resonance iz 80-tih godina.

 

Profesor Romme je došao do sljedećih otkrića:

 

  • Samo jedna od tri osobe koje čuju glasove ili imaju slična iskustva bude potresena ovakvim iskustvom do tog nivoa da završi u psihijatrijskom sistemu;
  • 70% ljudi koji su potreseni ovim iskustvima mogu povezati svoja iskustva sa traumatskim događajima iz ličnog života (npr. zlostavljanje, silovanje, traume zbog velikih gubitaka i sl.)
  • U mnogim kulturama u prošlosti ali i danas, čujenje glasova se ne smatra neobičnim i problematičnim;

 

 

Na osnovu ovih otkrića Romme je zaključio:

  • Nesvakidašnja senzorna iskustva ne predstavljaju problem i ova su iskustva češće pozitivna ili neutralna nego negativna;
  • Opasnost od negativnih “glasova”, kao i diskriminacija i stigma koju donosi etiketa “mentalno oboljelog” je ono što pravi stvarne probleme;
  • Sadržaj ovakvih iskustava često ima veoma duboko značenje za osobu koja ih doživljava, čak i kada je taj sadržaj veoma potresan i kada ga osoba ne može razumjeti ili se izboriti sa njime;
  • Osoba koja pronađe način da razumije svoja neobična senzorna iskustva i način da se sa njima izbori, može se oporaviti i živjeti svoj život u potpunosti.

 

Sve navedeno je dovelo do preispitivanja do tada utemeljenog pristupa koji odbacuje sadržaj glasova, vizija i neobičnih percepcija, koji ih posmatra kao beznačajne halucinacije te koji ih tretira samo kao simptom bolesti koji se može kontrolisati ili eliminisati lijekovima.

 

 


See More

 

Udruženje ''Metanoia'' već treću godinu za redom realizira program ''U posjeti...''  čiji je cilj jednom godišnje organizovati edukacije stručnjaka iz cijelog svijeta.

Ove godine program će biti predstavljen kroz projekat ''Psihoterapija suočavanja sa traumom''.

...

U sklopu ovog projekta sve zainteresovane osobe će imati priliku upoznati dva vrhunska stručnjaka iz domena psihologije i psihoterapije – Theodora Ittena (psihoanalitičara) i Evelin Gottwalz-Itten (KBT i sistemsku porodičnu psihoterapeutkinju). Oboje imaju preko dvadeset godina rada i iskustva u struci.

Theodor Itten je u septembru prošle godine bio gost istog programa u sklopu kojeg je održao predavanja, iskustvene radionice i interaktivni intervju. Također, u sklopu tog projekta je prevedena i publikovana njegova nagrađivana knjiga ''Bijes:Upravljanje eksplozivnom emocijom".

Projekat ''Psihoterapija suočavanja sa traumom'' će trajati od 7. do 12. jula i svojim sadržajem je usmjeren ka lokalnim stručnjacima, studentima, osobama sa psihosocijalnim poteškoćama, korisnicima usluga centara za mentalno zdravlje i laicima. Učesnici projekta će imati na raspolaganju vrijeme, znanje i iskustvo dva psihoterapeuta koji će o traumi i radu na istoj govoriti kroz prizmu različitih psihoterapijskih filozofija.

 

Program će se sastojati iz dvije cjeline.

Prva cjelina uključuje prvih pet dana realizacije projekta - od ponedjeljka (07.07.2014.) do četvrtka (10.07.2014.). Tada će biti održavani supervizijski susreti (kognitivno-bihejvioralna terapija, sistemska porodična psihoterapija, tjelesna integrativna psihoterapija i psihoanaliza), individualne sesije sa klijentima i terapija parova. Cijena supervizijskih susreta i individualnih sesija iznosi 40KM.

Drugu cjelinu čine iskustvene radionice, interaktivna predavanja, projekcija filma te interaktivni intervju – aktivnosti koje će se odvijati u petak i subotu, 11. i 12. jula. Od navednih aktivnosti u drugoj cjelini plaća se kotizacija samo za prisustvo radionicama. Cijena radionioce po danu iznosi 50KM.

Plaćanje za supervizijske sastanke, individualne sesije i radionice se vrši putem uplatnice. Način popunjavanja uplatnice možete vidjeti na slici u nastavku.

 

Broj mjesta  je ograničen!

Prijaviti se možete putem e-mail adrese : metanoia.prijava@gmail.com  

Možete se prijaviti i putem telefona: 062/294-087.

Detaljne informacije o lokaciji i vremenu održavanja projektnih aktivnosti slijede u narednim danima.

 

 

Uplatnica - način popunjavanja.Uplatnica - način popunjavanja.

 

See More

Beskonacna Depresivna Petlja (BDP)

Image may contain: text

10 DJEČJIH ZAPOVIJEDI

1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.
2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.
3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati....
4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.
5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom i postupajte.
6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima bez da prigovarate meni.
7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih pogrešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban donositi pravilne odluke.
8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je također odličan način da mi pokažete kako ste si međusobno važni.
9. Znam da je to teško, ali nemojte me uspoređivati s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.
10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i razočarava vas.

Zapamtite: Volim vas više od svega. Vi ste moj svijet i sve što učinite ili ne učinite ostavlja trag u mome srcu.

See More

"Ovo stoga nije samo posjet već i stručni akt destigmatizacije - skidanje žiga, biljega s psihičke bolesti kao nelječive i nemoguće za resocijalizaciju i povratak pacijenata u obitelj, život i društvo."

http://dalje.com/…/podrska-josipovica-i-bandica-paci…/506700

Predsjednik Republike Ivo Josipović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetili su danas novouređene odjele zagrebačke Psihijatrijske...
dalje.com

20 STVARI KOJE SRETNI LJUDI NIKADA NE RADE

Ako želite ostati sretni, uvedite ovih 20 navika u vaš život kao što to rade sretni ljudi:

1. Ne ignoriraju strance....
2. Ništa ne daju samo zato da bi nešto dobili zauzvrat.
3. Nisu nepovjerljivi prema sebi.
4. Ne razmišljaju s glavom, nego radije srcem.
5. Ništa ne uzimaju osobno.
6. Oni ne vjeruju da je njihov strah stvaran.
7. Oni ne odbijaju oprostiti.
8. Oni ne kritiziraju ni sebe, niti druge.
9. Ne pokušavaju nikoga promijeniti; oni prihvaćaju da su svi takvi kakvi jesu.
10. Ne osjećaju se obvezni raditi stvari koje ne žele.
11. Ne ignoriraju svoje unutarnje vodstvo.
12. Ne opiru se promjenama.
13. Nikada ne ostaju u situaciji koja više ne služi na njihovu korist.
14. Ne traže sreću izvan njih samih.
15. Ne ignoriraju svoje snove i unutarnje želje.
16. Oni ne smatraju da su pokvareni ili da ih treba popraviti.
17. Oni ne osuđuju druge.
18. Ne žale se.
19. Ne izbjegavaju rizik.
20. Ne okrivljuju druge i preuzimaju potpunu odgovornost za svoj život.

See More
Ako želite ostati sretni, uvedite ovih 20 navika u vaš život kao što to rade sretni ljudi:
drumtidam.info
Pocelo je kao panicni napad... Uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija... Kako dalje?
blog.dnevnik.hr

OKP

This series of photographs by Swiss artist and comedian Ursus Wehrli are strangely satisfying.
viralforest.com