Photos
Videos
Тлеечко празнење - ПМФ
9
3
Posts

Потсетување дека утре (20 февруари, вторник) во 17:00 часот продолжуваме со второто предавање насловено „Уредување: Статија на Википедија во неколку чекори“, на кое слободно може да земете учество.

Потребно е да понесете свој лаптоп (или да се најавите доколку немате) и да дојдете во просториите на American Corner Skopje/ American Educational Center, каде ќе учиме за уредување една статија на Википедија.

MAR6
Feb 6 - Apr 17American Corner Skopje/ American Educational CenterSkopje, Republic of Macedonia
85 people interested

Дали сте знаеле дека древномакедонскиот Дервенски папирус најден кај селата Ајватово и Лагиново, Солунско, е најстариот зачуван ракопис во Европа и датира од времето на Филип II Македонски?

Did you know that the drevnomakedonskiot dervenski scroll found in the villages of aǰvatovo and laginovo, solun, is the oldest preserved manuscript in Europe and dates back to the time of Philip II Macedonian?
Translated
Дервенски папирус — древен папирус, пронајден во 1962 г. во некрополата на древномакедонскиот град Лете на месноста Дервени, каj селата Ајватово и Лагиново, Солунско,...
mk.wikipedia.org
Posts

На денешен во 1633 година во Рим бил уапсен италијанскиот астроном Галилео Галилеј од страна на Инквизицијата.

Под смртни закани бил принуден да се откаже од своето учење за хелиоцентричниот систем.

Според него се наречени многу експерименти во физиката, а овој е само еден од нив. Овие видеа се дел од проектот „Викиексперименти“, снимени во соработка со проф. д-р Оливер Зајков на Институтот за физика во текот на 2015 година од страна на Споделено Знаење / Shared Knowledge.

Книгата „Абецедар“ бил првиот буквар на македонски јазик издаден за македонското малцинство во Грција од страна на специјална комисија на грчката влада.

Абецедарот имал краток век со своето прво издание од 1925 година и набрзо бил укинат и забранет за користење.

Второто издание овој буквар го имал во 2006 година, овозможено од партијата „Виножито“.

Абецедар е буквар на македонски јазик за македонското национално малцинство во Грција, подготвен од специјална комисија на грчката влада (Папазахариу, Сијакцис и ....
mk.wikipedia.org

Гарванскиот масакр е колеж извршен во радовишкото село Гарван од страна на воена единица на Кралството СХС, како акт на одмазда.

Гарванскиот масакр е колеж извршен во радовишкото село Гарван од страна на воена единица на Кралството на СХС по наредба на жупанот на Брегалничкиот округ, Добрица...
mk.wikipedia.org

Историската црква „Света Софија“, која подоцна била претворена во џамија, а денес во функција на музеј, се наоѓа во Истанбул, во реонот Фатах.

Најзначаен елемент на градбата е нејзината купола, која се смета дека е олицетворение на византиската архитектура.

Често пати, црквата е нарекувана и осмо светско чудо.

The Historic Church "Saint Sofia", which was later turned into a mosque, and today in the function of a museum, is located in Istanbul, in the fatah district. The most important element of the building is its dome, which is considered to be the embodiment of Byzantine Architecture. Often times, the church has been called and the eighth world miracle.
Translated
Црквата Света Софиja или Црквата на Пресветата Мудрост (грчки: Αγία Σοφία, турски: Ayasofya, Agίa Sofίа, латински: Sancta Sophia) е поранешна православна базилика, која во текот на ....
mk.wikipedia.org

Имате ли слушнато за малиот остров во рамки на Тиквешкото Езеро, наречен Градиште?

Автор: Кирил Симеоновски, фотографирано во рамки на проектот Викиекспедиции на 17 септември 2017 г., CC BY-SA 4.0

На денешен ден во 1945 година, со решение број 581 на Президиумот на АСНОМ е основан Македонскиот народен театар.

Првата претстава се одиграла на 3 април истата година. Тоа беше драмската претстава „Платон Кречет“ од советскиот драматург Александар Корнејчук, а во режија на Димитар Костаров.

Театарот до земјотресот работел во зградата крај кејот на Вардар, која била обновена во 2013 година. Во меѓувреме привремено ги користел просториите на Театар Центар и МОБ.

Македонски народен театар (скрат. МНТ) — државен театар во Скопје и најстара театарска установа во Македонија.[1]
mk.wikipedia.org

Сите кои се заинтересирани за настанот, пријавете се на електронската пошта наведена во настанот

Се гледаме на првото предавање на 6 февруари

All who are interested in the event, report to the electronic mail listed in the event :) See you at the first lecture on February 6 :)
Translated
MAR6
Feb 6 - Apr 17American Corner Skopje/ American Educational CenterSkopje, Republic of Macedonia
85 people interested

Шанса да дознаете како работи Википедија, во соработка со American Corner Skopje/ American Educational Center

Отворете го настанот и дознајте како може да се пријавите.

MAR6
Feb 6 - Apr 17American Corner Skopje/ American Educational CenterSkopje, Republic of Macedonia
85 people interested

На денешен ден во 1860 година е роден познатиот руски раскажувач и друмски писател, Антон Павлович Чехов.

Во своите дела главно се осврнувал на руското секојдневие.

Едно од најважните негови дела е „Вујко Вања“.

Антон Павлович Чехов (Таганрог, Русија, 29 јануари (17 јануари по стар календар) 1860 - Баденвалер, Германија, 15 јули 1904) — руски раскажувач, новелист и драмски писател, пр...
mk.wikipedia.org

На денешен ден во 1981 година е роден Тоше Проески, еден од најпознатите македонски пејачи и заштитен знак на Македонија.

Подемот на кариерата го имал со песната „Твоите бакнежи на моите бели кошули“ испеана на Скопскиот фестивал во 1999 година.

Смртта во 2007 година била потресна вест за неговите фанови ширум светот, како и за општата јавност во Македонија.

On this day in 1981, tose proeski was born, one of Macedonia's most famous singers and trademark. The rise of career had it with the song "your kisses to my white shirts" sung at the skopje festival in 1999 Death in 2007 was potresna news for his fans around the world, as well as the general public in Macedonia.
Translated
Тодор „Тоше“ Проески (25 јануари 1981 - 16 октомври 2007) — познат македонски пејач и една од најголемите ѕвезди на балканската музичка сцена, каде што е доживуван како з....
mk.wikipedia.org

На денешен ден во 1506 година бил испратен првиот контингент од 150 војници, кои имале за цел да го заштитуваат папата Јулиј II.

Различни единици на швајцарската гарда постоеле во различни периоди, но денес е зачувана единствено Папската швајцарска гарда.

Швајцарска гарда — војници од Швајцарија кои средниот век им служела на големите европски монарси, како и на папата, во чија служба постои и денес. Гардистите служе...
mk.wikipedia.org

На денешен ден во 2001 година загинал Момир Стојановски, првата жртва во воениот конфликт во Македонија.

Момир работел како полицаец во полициската станица Теарце од 1993 година, каде што на 22 јануари загинал при минофрлачки напад, извршен од страна на терористите од ОНА.

При нападот, освен загинувањето на Момир, биле ранети и тројца други полицајци.

...

Постхумно е одликуван со медал за храброст од страна на Претседателот на Македонија.

See More
Момир Стојановски (Добровница, Крива Паланка, 1970 – Теарце, Тетовско, 22 јануари 2001) бил македонски бранител, припадник на СВР Крива Паланка, учесник во воениот конфли...
mk.wikipedia.org

Дали сте знаеле дека дека последниот говорник на далматинскиот јазик починал во 1898 година?

Did you know that the last speaker of the Dalmatian language died in 1898?
Translated
Далматинскиот е исчезнат романски јазик што порано се зборувал во Далмација во Хрватска па се до јужниот дел на приморјето до Котор во Црна Гора. Изумрел под влијан...
mk.wikipedia.org

На 21 јануари 1924 година починал Владимир Илич Ленин, прв премиер на Советска Русија.

Бил револуционер, водач на болшевиците и предводник на Октомвриската револуција.

Со неговите дела се надоврзал на марксизмот.

Оваа седмица избрана статија на Википедија е статијата за познатиот англиски писател Џон Роналд Руел Толкин.

Светската слава ја стекнал со книжевните дела „Хобитот“, „Господарот на прстените“ и „Силмарилион“.

Џон Роналд Руел Толкин (англиски: John Ronald Reuel Tolkien; 3 јануари 1892 – 2 септември 1973) — англиски писател, филолог, поет, универзитетски професор и книжевен критичар. Толкин...
mk.wikipedia.org