Posts

Gedragsregels...

Deze pagina geeft informatie over intersekse/DSD. Iedereen mag op onze berichten reageren, ongeacht of je het eens bent met de standpunten van NNID of niet. Maar blijf wel bij het onderwerp en gebruik argumenten die a) met het onderwerp te maken hebben en b) te verifiëren zijn.

Opmerkingen die neerkomen op 'Die hoge heren in Den Haag...' of 'Ik vind dit stom!' worden net als Godwins verwijderd en bij herhaling worden de auteurs geblokkeerd. Behandel elkaar zo...als je zelf behandeld wilt worden - wie dat niet doet, zal net als de enkele trol die zelf graag beledigd wil worden, al snel (en zonder waarschuwing) worden geblokkeerd.

Bedenk dat deze pagina over intersekse/DSD gaat. Als je wilt discussiëren over (trans)gender of seksuele oriëntatie/gerichtheid, kun je dat beter op een andere pagina doen - iedere organisatie heeft zijn eigen expertise en je gaat toch ook niet bij Albert Heijn vragen hoeveel een 'Amelanchier lamarckii' kost?

Hartelijk dank voor de medewerking.

See More

-- Nieuw: boek 'Onzichtbaar gemis' door Leonie ten Velde --

Op ongewenste kinderloosheid rust helaas nog altijd een taboe. Toen Leonie erachter kwam dat ze geboren is zonder baarmoeder, zakte de wereld onder haar voeten vandaan. Op haar zestiende hoorde zij dat ze het MRK syndroom heeft, een van de vele interseksecondities. Een syndroom waar ze nog nooit van had gehoord, maar wat betekent dat ze geen kinderen kan krijgen. Er volgden vele jaren vol pijn, onbegrip en twijfels. ...Jaren van onzekerheid, eenzaamheid en schaamte.

Het verhaal volgt Leonie tijdens haar onderzoeken en geeft de lezer een kijkje in haar emoties en hoe ze daarmee omgaat. Het niet durven praten over haar gevoelens zorgt ervoor dat Leonie zichzelf afzondert en pen en papier haar beste vriend worden. Jaren later beseft ze zich dat ook haar verhaal er mag zijn. Dat ze zich niet hoeft te schamen, maar juist trots mag zijn op wie ze is. Want ondanks dat het MRK syndroom voor zoveel verdriet heeft gezorgd, heeft het er ook voor gezorgd dat ze nu een sterke vrouw is die eigen keuzes durft te maken.

'Het MRK syndroom heeft ervoor gezorgd dat ik bewust nadenk over de keuzes waar ik voor kom te staan in mijn leven. Ik ben dankbaar voor wie ik ben en voor alles wat bij mij hoort, dus ook mijn kinderloosheid'.

Meer informatie: https://klazienaveen24.nl/leonie-ten-velde-lanceert-nieuw-…/

Het boek is o.a. te koop bij bol.com http://bit.ly/2prN6h1

See More
Leonie ten Velde lanceert op zaterdag 31 maart aanstaande om 11.00 uur bij de Bruna in Klazienaveen haar nieuwe boek ‘Onzichtbaar gemis – Mijn leven met het MRK-syndroom’, een aangrijpende autobiografie vanaf haar 16e jaar, toen haar leven op z’n kop werd gezet.
klazienaveen24.nl
Photos
Reviews
4.2
9 Reviews
Tell people what you think
Videos
Gisteravond bij Kanniewaarzijn van de Vara... :(
14
NIH LGBTI Health Research Listening Session 2013 (AIS-DSD)
6
Margriet van Heesch over 'schaamte'
5
1
Posts

Afgelopen donderdag hield ons bestuurslid Annelies bij de Feminist Open Mic van Mama Cash in het Stedelijk Museum in Amsterdam een vlammend betoog. In de vijf minuten die tot haar beschikking stonden legde ze uit wat intersekse is, en vertelde ze over haar persoonlijke ervaringen als deel van de misstanden waar wij intersekse personen mee te maken hebben, en wat voor ons vanuit een maatschappelijk oogpunt belangrijk is.

Hierbij was de kern van haar boodschap dat wij intersekse mensen niet ziek zijn, en niet gedwongen genormaliseerd en gerepareerd zouden moeten worden, omdat wij niet abnormaal of kapot zijn.

Op een ander moment volgt waarschijnlijk de registratie van haar betoog, 'so stay tuned!'

Image may contain: 1 person

Belangrijke stap! Gemeente Nijmegen gaat NIET samenwerken met organisaties die intersekse genitale verminking (IGV) uitvoeren of verdedigen, dat hebben de belangrijkste politieke partijen afgesproken in het Regenboog Stembusakkoord Nijmegen 2018.

Afgelopen vrijdag tekenden de meeste politieke partijen in Nijmegen en lhbti-organisaties samen dit Regenboog Stembusakkoord in het Roze Huis Nijmegen. Voor NNID zette Miriam van der Have haar handtekening op het akkoord.

Behalve da...t de partijen beloven dat zij extra aandacht gaan besteden aan intersekse- en transgender personen, zegt de gemeente toe -zie punt 8- dat zij niet gaat samenwerken met organisaties die zich inzetten voor vrouwelijke genitale verminking dan wel intersekse genitale verminking. Deze toezegging zal gevolgen hebben voor organisaties in Nijmegen die zich met genitale verminking bezig houden.

See More
Image may contain: 12 people, people smiling, people standing
No automatic alt text available.
Image may contain: text
Image may contain: text

Deze zondagmiddag zinvol besteed bij CHOICE for Youth and Sexuality in Amsterdam! Miriam ging in gesprek met een enthousiaste groep jonge human right defenders, voor wie intersekse nog behoorlijk onbekend terrein was.

In de gesprekken achteraf kwamen bij veel mensen goede ideeën voor samenwerking opborrelen!

Vanmorgen verzorgde Miriam van NNID samen met kinderendocrinoloog Hedi Claahsen een college over intersekse aan geïnteresseerde geneeskundestudenten van de Radboud Universiteit.

Super dat we het mensenrechtengeluid (in feite, sterk samengevat, de wens te mogen blijven zoals we zijn geboren) in een medische omgeving kunnen laten horen!

Image may contain: one or more people, people sitting and indoor
Image may contain: 1 person, sitting and indoor

Gisteren verzorgde Annelies van NNID een presentatie over intersekse voor het hartelijke en gepassioneerde voorlichtingsteam van COC Nijmegen in het Roze Huis. Er werd gesproken over wat intersekse is (en wat het niet is) en over mensenrechten.

Het twintigtal voorlichters stelde goede vragen in een open en ontspannen sfeer. En er werd regelmatig gelachen!

Image may contain: 16 people, people smiling, people standing

Van 8 tot 11 februari vond in Bangkok het First Asian Intersex Forum plaats. Veertien intersekse activisten uit Azië hebben samen een Public Statement by the Asian Intersex Movement gepubliceerd, waarin zij uitleggen wat er moet gebeuren om de mensenrechten van intersekse personen in Azië te beschermen. Tegelijk is Intersex Asia opgericht. Meer hierover, inclusief de tekst van de verklaring, op de website van Astraea:

https://www.astraeafoundation.org/…/first-asian-intersex-f…/

Between February 8-11, the First Asian Intersex Forum took place in Bangkok, Thailand, bringing together 14 intersex people from across Asia. Together, they drafted a Public Statement by the Asian Intersex Movement, and a Media Statement announcing the new regional network, Intersex Asia. Read them....
astraeafoundation.org

Mooie boodschap van Happy Mwende Kinyili van Mama Cash over wat haar motiveert bij het werken met organisaties van vrouwen, transgender- en intersekse personen. Enkele jaren geleden was Mama Cash de eerste 'funder' die onze jonge organisatie financieel ging steunen. Met hun onmisbare steun in de rug hebben we al goede stappen kunnen zetten op het gebied van mensenrechten en emancipatie van intersekse personen. Wij zijn hen daar enorm dankbaar voor.

De afgelopen twee jaar he...bben we veel resultaten in het buitenland kunnen behalen bij o.a. de VN en de Raad van Europa, resultaten die ook in Nederland doorwerken - dankzij goede steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Komende jaren kunnen we ons, door een instellingssubsidie van het LHBTI - ministerie van OCW, nu ook op activiteiten binnen Nederland gaan richten, samen met onze Alliantiepartners COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN). Nederland... here we come!

See More
It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
8,589 Views
Mama Cash

- Watch this personal message -
About what it means to be an activist.
Is it the same for you?

Vandaag, Paarse Vrijdag staat in het teken van LHBTI-acceptatie en dat is geweldig. Hoewel er 85.000 intersekse personen in Nederland zijn, 1 op de 200 inwoners, weten de meeste mensen nog niet van het bestaan van intersekse. Dit maakt het voor deze intersekse personen, die bijna unaniem het advies kregen hun conditie geheim te houden, bijna onmogelijk om ermee naar buiten te treden.

Des te bijzonderder is het dat vorig jaar op Paarse Vrijdag op verschillende scholen kinderen met intersekse naar voren kwamen. Wij gaan er volgend jaar aan werken hier meer bekendheid aan te geven, zodat ook intersekse personen gewoon zichzelf kunnen zijn!

Image may contain: 14 people, people smiling, people standing and shoes
LHBTI - ministerie van OCW

Heb jij iets paars aan vandaag? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Het is namelijk #PaarseVrijdag! Deze dag staat in het teken van LHBTI-acceptatie en wordt op meer dan 900 scholen gevierd. Ook minister Ingrid van Engelshoven doet mee.

Gisteren verzorgden Miriam (ILGA Intersex Secretariat en directeur van NNID) en Hiker (co-chair van OII Chinese) in Phnom Penh, Cambodja, samen een succesvolle workshop voor de groeiende interseksebeweging in Azie. Het is voor de eerste maal dat er intersekse workshops zijn verzorgd tijdens de ILGA Asia Conference.

Overal over de wereld maken de intersekseorganisaties een groei door, elk op zijn eigen manier, rekening houdend met de eigen culturele omstandigheden. Het is enorm belangrijk dat deze groeiende organisaties elkaar kunnen ontmoeten en inspireren en samen kunnen werken aan professionalisering, bijvoorbeeld tijdens de regionale en wereldwijde ILGA-conferenties.

Image may contain: 1 person, sitting and indoor
Image may contain: 1 person, sitting and indoor
ILGA ASIA added 2 new photos.

Hiker from 國際陰陽人組織中文版Oii-Chinese, co-chair of ILGA Asia and Miriam from ILGA intersex secretariat facilitated a work shop on intersex movement in Asia. This is the first time there are intersex workshops at ILGA Asia conference.

#ilgaasia17 #u4love 💗

Miriam, onze directeur, werkt deze week in Cambodja...

Image may contain: one or more people and indoor
Miriam van der Have is attending 7th ILGA Asia Regional Conference - United for Love at Hotel Cambodiana.

Deze week ben ik in Phnom Penh, Cambodja, voor de tweejaarlijkse conferentie van ILGA- ASIA. Honderden mensen wonen vandaag de officiële opening bij (en ook hee...l wat journalisten), maar gisteren mocht ik als vertegenwoordiger van het ILGA Intersex Secretariat aanwezig zijn bij de intersex pre-conference. Ik heb daar voorlichting gegeven over het krijgen van subsidie en ik mocht helpen bij het opstellen van een document dat de koers van de intersekse beweging in Azië aangeeft. De opstellers willen volgend jaar tijdens het Regionale Intersekse Forum in Azië en uitgebreidere verklaring opstellen.

See More
Image may contain: 31 people, people smiling, people standing and indoor
COC Nederland is with Jordan Sowle and 21 others.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie, OCW) bracht donderdagochtend een kennismakingsbezoek aan COC Nederland. Ze sprak onder meer met LHBTI-scholieren, ...asielzoekers en biculturele LHBTI’s. Ook maakte ze kennis met vrijwilligers en medewerkers van ons en partnerorganisaties Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Nederlands Netwerk Intersekse/DSD. Zie: https://www.coc.nl/homepage/minister-engelshoven-bezoekt-coc

See More

Transfobe parlementariërs uit Litouwen weten niet dat intersekse bestaat.

In Litouwen hebben 31 parlementariërs (van de in totaal 141) een wetsvoorstel ingediend dat bedoeld is om wettelijke geslachtsverandering door trans personen onmogelijk te maken. Het voorstel lijkt een transfobe reactie te zijn op jurisprudentie eerder dit jaar. Dat is al ernstig genoeg, maar in de toelichting op het voorstel wordt bovendien het bestaan van intersekse ontkend. Volgens de 31 parlementsle...den zijn de chromosomen bepalend voor het geslacht: XX is vrouw, XY is man. Wie een beetje verstand heeft van intersekse weet dat deze schoolboekjeswijsheid al lange tijd is achterhaald.

Als de wet wordt aangenomen, zal dat ernstige gevolgen hebben voor trans personen én intersekse personen in Litouwen.

De toelichting op het wetsvoorstel:

https://e-seimas.lrs.lt/…/TAK/9eae7e80c61811e782d4fd2c44cc6…

Het wetsvoorstel:
https://e-seimas.lrs.lt/…/TAP/66fe0380c61711e782d4fd2c44cc6…

(Gebruik Google Translate voor een redelijk goede vertaling.)

See More

De media hebben de afgelopen dagen veel aandacht besteed aan de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof over een derde optie bij de wettelijke geslachtsregistratie. Maar op dit moment speelt eenzelfde zaak in Nederland. Dat is wel op een ander niveau en het kan nog geruime tijd duren voordat in die zaak het laatste woord is gezegd.

Bij de Rechtbank Limburg heeft een intersekse persoon met XXY-chromosomen verzocht het geslacht op de geboorteakte te wijzigen naar 'geslacht... is niet kunnen worden vastgesteld'. Zowel de Officier van Justitie (OvJ) als de rechtbank lijken positief ten opzichte van het verzoek te staan. De OvJ vraagt toestemming om de geslachtsvermelding in de geboorteakte te verbeteren óf een geheel nieuwe geboorteakte op te stellen.

Voordat kan worden besloten of het wettelijk mogelijk is het verzoek toe te wijzen, wil de rechtbank eerst weten of bij de belanghebbende echt sprake is van intersekse. Dat zal gebeuren via een chromosoomonderzoek dat binnenkort wordt uitgevoerd door de afdeling Klinische Genetica van Maastricht UMC+.

De rechtbank ziet in dat het verzoek van de OvJ – en de daarop door de rechtbank nog te nemen beslissing – in een bredere maatschappelijke context geplaatst kan worden dan louter het persoonlijke belang van belanghebbende. Om die reden wordt het chromosoomonderzoek betaald door de Nederlandse overheid.

Dat de rechtbank in deze fase een chromosoomonderzoek vraagt is een indicatie dat niet op voorhand onoverkomelijke wettelijke bezwaren worden gezien. Maar zelfs bij toewijzing van het verzoek is het de vraag of andere rechters in de toekomst eenzelfde beslissing nemen.

Overigens zijn er al een aantal intersekse kinderen waarvan het geslacht waarbij de geboorteakte vermeld 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'. Bij een positieve uitspraak van de rechtbank zou het wel de eerste keer zijn dat de geslachtsvermelding van een volwassen intersekse persoon wordt aangepast naar 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'.

Hoewel dit duidelijk een stap in de goede richting is, ziet NNID in deze zaak wel een aantal problemen. Zo is het ongewenst dat intersekse bewezen moet worden met een (medische) deskundigenverklaring, en het openlaten van de geslachtsregistratie behoort een recht te zijn voor alle mensen.

NNID vindt dat in een maatschappij waarin iedereen zich mag identificeren als man, vrouw, non-binair, of agender het niet de taak is van de overheid om sekse of gender te registreren.

http://www.split-online.nl/kennisbank/uitspraken/27077…

(met dank aan Marjolein)

See More
Uitspraken op Split-Online; ECLI:NL:RBLIM:2017:10713 Rechtbank Limburg, 06-11-2017, C/03/232248 / FA RK 17-687
split-online.nl

Op dit moment geeft Miriam van der Have van NNID bij ‘Met het oog op morgen’ (radio) een toelichting op de uitspraak van het Duitse Hooggerechtshof over sekseregistratie door de Duitse overheid.

Opname ging goed, mooie ervaring!

https://www.nporadio1.nl/…/432649-duitsland-registreert-man…

Image may contain: 1 person