Jump to
Press alt + / to open this menu
Join or Log Into Facebook  
Do you want to join Facebook?
Sign Up

Par rijeci o Rotvajlerima....

Zemlja porijekla:
Njemačka

Namjena:
Pas čuvar i obrambeni pas, kućni pas.

Visina:
Visina mužjaka iznosi između 61 i 68 cm, visina ženke između 56 i 63 cm.

Dlaka:
Rotvajler ima srednje dugu, debelu i grubu vanjsku dlaku i gustu poddlaku. Dlaka rotvajleraje je uvijek cma s paležom. Tu i tamo se pojavljuju i dugodlaki primjerci koji su međutim nepoželjni.


Njega:
Njega rotvajlera je vrlo jednostavna. Za vrijeme linjanja odstranite otpale dlake gumenom četkom. Ako želite da se dlaka sjaji možete upotrijebiti losione i specijalne sprejeve. Treba rezati nokte i čistiti uši.

Narav:
Rotvajler je inteligentan, oprezan, poslušan, hrabar, nevjerojatno vjeran svome gospodaru i njegovoj obitelji. Može biti ljubomoran ako nema dovoljno pažnje. Rotvajler će svoga gospodara i svoj teren braniti do smrti. Lako se veže samo uz jednu osobu.Odgoj:
Rotvajleru je potreban poseban odgoj jer lako razvije dominantnu stranu svoje naravi. Potreban mu je gospodar koji će ga pravilno usmjeriti mirnim odgojem i čvrstom disciplinom. Već kao štene mora naučiti razlikovati "dobro od zla", s time da za cijelog života ovoga psa morate ostati dosljedni. Imaju dobar osjećaj za promjenu glasa što treba u odgoju i iskoristiti. U pravilu treba biti stroži prema mužjacima. Ženke imaju blažu narav. Dobri su obrambeni psi i sudjeluju uspješno u natjecanjima.

Socijalno ponašanje:
Ako je rotvajler uravnoteženo i dosljedno odgajan postat će vjeran i privržen pratilac "svojoj" obitelji i djeci dobar drug za igru. Ukoliko je odrastao zajedno s mačkama i drugim kućnim životinjama, neće biti kasnije nikakvih problema u njihovim odnosima. Prema drugim psima je često dominantan i teško ga je obuzdati. Prijatelje obitelji pozdravlja entuzijastički, stranci se ne mogu približiti niti ogradi - rotvajler je izvrstan pas čuvar.