Posts

Drugič sem imel čast govoriti z nekom, ki je letel v vesolje in od tam dol gledal na naš planet. Randyja Bresnika, astronavta slovenskih korenin, sem vprašal pr...av to - kako je možno, da obstaja dokaj velika skupina ljudi, ki še vedno trdi, da je Zemlja ravna. Bresnik je govoril še o marsičem: obisku Slovenije, vojski, razliki med Topgunom in filmom Top Gun, vesolju, osvajanju Marsa in ljubezni do ... številk. Vabljeni k branju! PS: Še par malenkosti pa kmalu v Številkah.

See More
V zgodovini človeštva je le dobrih 500 ljudi poletelo v vesolje, a med peščico izbrancev je kar nekaj astronavtov, ki se ponašajo s slovenskimi koreninami.
rtvslo.si
Image may contain: one or more people and people playing sports
Slavko Jerič

Pravijo, da je nogomet univerzalni šport, matematika (in sam dodajam številke) pa velja za univerzalni jezik vesolja ... Čestitke vsem, ki ste se spomnili dneva števila pi (poseben pozdrav rekorderju v pomnenju te konstante Njok Škrlec).

Photos
Posts

Kmalu bomo spet govorili o vesolju!

Image may contain: 2 people, people smiling, eyeglasses
Slavko Jerič

Letos v Številkah še nismo prav nič govorili o vesolju. To krivico bom kmalu popravil. Tudi s pomočjo astronavta Randyja Bresnika, ki je (srce se mi topi) velik ljubitelj številk in matematike!

Sodelavec Luka Lukič je danes predstavil ženski zapor na Igu (https://www.rtvslo.si/…/za-resetkami-na-igu-med-nene…/447347). Ob tem se spominjamo božiča 2015, ko smo na praznični dan obiskali zapornika na Dobu. Vabljeni k ponovnemu poslušanju.

Božič je krščanski praznik, ki ga praznujejo tudi neverujoči, saj pomeni praznik družine in upanja. Tokratna zgodba o upanju prihaja iz zapora na Dobu, kjer nam je obsojenec pripovedoval o svojem življenju in odločitvi, da se med rešetkami loti študija.
4d.rtvslo.si

Jure Košir je vrhunec kariere dosegel na olimpijskih igrah v Lillehammerju 1994, kjer je osvojil bron. Za enega najtežjih porazov v karieri pa je označil dogodek iz naslednjih iger v Naganu 1998, kjer je veleslalom po eni večji napaki končal na petem mestu. Vabljeni k pregledu 112. epizode.

Ravno danes mineva 24 let od vrhunca kariere Jureta Koširja, ko je v Lillehammerju osvojil olimpijski bron v slalomu.
rtvslo.si

Jure Košir se v aktualnih Številkah spominja svojega nastopa v Lillehammerju. Po prvi vožnji je bil osmi, daleč od medalj: "V tistem času je bilo v Lillehammerju izjemno mrzlo, bilo je med -15 in -20 stopinj Celzija. Sneg je postal - mi temu rečemo - gipsast, kot bi bil umeten ali plastičen. Ko se je naredilo malo smučine, je sneg postal hitrejši. Avstrijci so to že vedeli, glavni trener avstrijske slalomske ekipe Werner Margreiter mi je ravno lani priznal, da so bili oni pre...pričani v to, da bodo kasnejše številke hitrejše. Takrat smo imeli najboljši smučarji možnost, da po 'rankingu' izbiramo številke. Stangassingerja so morali celo popoldne prepričevati, naj vzame številko 15, a je ni hotel, ker jim ni verjel. Na koncu je vzel številko osem, kar se je izkazalo za odlično potezo, nabral si je tako prednost, da bi mu lahko že po prvi vožnji dali medaljo okrog vratu."

See More
Ravno danes mineva 24 let od vrhunca kariere Jureta Koširja, ko je v Lillehammerju osvojil olimpijski bron v slalomu.
rtvslo.si

Ker imam rad Številke ter se z njimi igram, nisem smel zamuditi priložnosti za malce simetrije. Epizoda z Juretom Koširjem je 112. po vrsti, zato je dolga natan...ko 1 uro, 1 minuto in 2 sekundi. Sledi še povezava do avdio različice, kjer ob Koširju lahko slišite tudi spomine Igor Evgen Berganta in Klemna Klemna ... Znani reper povsem ob koncu oddaja odrepa delček nove pesmi, ki jo kuje ravno v teh dneh. Vabljeni k poslušanju!

See More
Mineva natanko 24 let od bronaste medalje Jureta Koširja, ki jo je osvojil na olimpijskih igrah v Lillehammerju. Nekdanji vrhunski alpski smučar nas bo popeljal po svoji športni poti, na kateri sta ga spremljala tudi Igor E. Bergant in Klemen Klemen.
4d.rtvslo.si

Danes mineva 24 let, odkar je Jure Košir v Lillehammerju osvojil olimpijski bron v slalomu. Nekdanji alpski smučar je v novem podkastu obudil spomine na vrhunec kariere ter še na marsikateri bolj ali manj veseli del smučarske poti. Vabljeni k branju, poslušanju in ogledov arhivskih posnetkov!

Ravno danes mineva 24 let od vrhunca kariere Jureta Koširja, ko je v Lillehammerju osvojil olimpijski bron v slalomu.
rtvslo.si

Jutri bo vse v znamenju Jureta Koširja!

Image may contain: 1 person, closeup
Slavko Jerič

Jutri izidejo @Stevilke, gost bo Jure Košir, govora bo tudi okoli te kovine ... Že zdaj vabljeni!

Jure Košir je štirikrat nastopil na olimpijskih igrah, čez štiri dni bo gost Številk. Že zdaj vabljeni k spremljanju!

Image may contain: 2 people, people standing

5: Olimpijski logo s petimi krogi je pred dobrimi 100 leti oblikoval Pierre de Coubertin. Čez 5 dni v #stevilke112 posebna olimpijska epizoda z Juretom Koširjem.

Image may contain: 1 person

Po podatkih Jureta Pirca naj bi se oktobra s kriptoekonomijo ukvarjalo 33.000 Slovencev. Ta številka je zdaj po njegovem prepričanju že presegla 50.000 uporabnikov. Ta mesec govorimo o kriptovalutah.

Ideja o kriptovalutah se je rodila ob koncu prejšnjega desetletja, a lansko leto je bilo tisto, ki je besedo kriptovaluta razširilo v skoraj vsako vas. Na podkastu Številke
rtvslo.si

V 111. epizodi se ukvarjamo z 0 in 1 v svetu kriptovalut. Temo smo začeli z vprašanjem, kaj je sploh denar (odgovarja profesor Mojmir Mrak), nato predstavljamo ključne pojme kriptovalut (pomagal nam je predsednik Bitcoin društva Slovenije Jure Pirc), na koncu pa gledamo še v prihodnost in iščemo nove implikacije te tehnologije (pravnica Dominika Švarc Pipan). Seveda pa je prisotnih še precej drugih podatkov in vidikov. Vabljeni k branju in poslušanju!

Ideja o kriptovalutah se je rodila ob koncu prejšnjega desetletja, a lansko leto je bilo tisto, ki je besedo kriptovaluta razširilo v skoraj vsako vas. Na podkastu Številke
rtvslo.si
Image may contain: 1 person, smiling, sitting and indoor
Slavko Jerič

Postavljena še zadnja stranica prihajajoče epizode podkasta Številke. O kriptovalutah je veliko zanimivega povedala Dominika Švarc Pipan. Na 111. epizodo se lahko priklopite v petek, vabljeni!

Počasi se sestavlja 111. epizoda Številk. Eden od gostov bo tudi Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije ...

Image may contain: 1 person

3, 2, 1 ... beseda leta 2017 je evropski prvaki! V skupni akciji z ZRC SAZU ste na drugo mesto postavili besedo kriptovaluta, na tretje pa arbitraža. Razglasili smo tudi najboljšo pesem, ki ste jo sestavili iz besed finalistk. Preverite in že zdaj vabljeni k pošiljanju predlogov za besedo leta 2018.

Zlata medalja slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu je močno zaznamovala leto 2017 - besedna zveza "evropski prvaki" je bila namreč izbrana za besedo leta.
rtvslo.si

Danes je zadnji dan, ko lahko oddate svoj glas za besedo leta, pohitite, čakajo vas tudi lepe nagrade. Beseda leta bo razglašena v četrtek. Akcijo vodi ZRC SAZU.

ZRC SAZU bo v četrtek razglasil besedo leta, le še danes imate možnost oddati svoj glas. Pri izboru letos sodeluje tudi MMC.
rtvslo.si