Photos
Posts
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ξάνθης διοργανώνει μια μουσικοχορευτική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 4 Μα...ίου, στην αίθουσα του εστιατορίου-μαγειρείου των Φοιτητικών Εστιών Κιμμεριών Ξάνθης (φοιτητική Λέσχη), με το αντίτιμο εισόδου 5€ για όλους .
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την βοήθεια των καλλιτεχνών:
Τραγούδι :Κουρτίδης Γιάννης , Ζημπιλιάδης Στέργιος , Καραγιαννίδου Αντωνία , Θεοχαρίδης Μιχάλης
Λύρα : Σισμανίδης Στέφανος , Αυγητίδης Γιώργος , Νίκος Γαβριάς Κουμουλίδης Γιώργος
Αγγείο : Μουρατίδης Σωκράτης
Νταούλι : Αυγητίδης Βασίλης ,Τσαρμαντίδης Κώστας
Πλήκτρα: Μεταξάς Νίκος

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την στήριξη σας!!

See More
Posts

1ο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού 21-22 Απριλίου 2018
Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης '' Ο Πόντος''

No automatic alt text available.
Image may contain: text

Όλα έτοιμα για τις 7ες Αυγομαχίες Μικροχωρίου
Σας περιμένουμε την Κυριακή του Θωμά, 15 Απριλίου, στις 16:00 στην Κεντρική πλατεία του Μικροχωρίου, για να σπάσουμε τα αυγά μας και να κερδίσει ο καλύτερος Αυγομάχος!

Image may contain: text
Image may contain: text
No automatic alt text available.
Image may contain: one or more people, people sitting and outdoor
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Π.Ο.Ε added 4 new photos.

Όλα έτοιμα για τις 7ες Αυγομαχίες Μικροχωρίου
Σας περιμένουμε την Κυριακή του Θωμά, 15 Απριλίου, στις 16:00 στην Κεντρική πλατεία του Μικροχωρίου, για να σπάσουμε τα αυγά μας και να κερδίσει ο καλύτερος Αυγομάχος!

Image may contain: text
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Π.Ο.Ε

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» σας προσκαλεί για άλλη μια χρονιά στις καθιερωμένες «Αυγομαχίες», που θα πραγματοποιηθούν τ...η πρώτη μέρα του Πάσχα, Κυριακή 8 Απριλίου 2018 και ώρα 6.00 μ.μ., στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου.

Αναμένουμεν σας να κρούγωμε τ’ ωβά μουν!!

Φέτος οι Αυγομαχίες θα γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες των περιφερειακών Αυγομαχιών, μετά από αίτημα των περισσότερων αυγομάχων.
Έτσι οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι, θα λάβουν μέρος στις «Αυγομαχίες» με 15 πλέον αυγά κότας, βρασμένα και άβαφα, τα οποία θα ελεγχθούν από την επιτροπή.
Θα γίνει μόνο μία κλήρωση για να οριστεί η σειρά με την οποία θα καθίσουν οι αυγομάχοι στο τραπέζι, οι οποίοι θα διαγωνιστούν κυκλικά. Σχετικά δε με την ηλικία των αυγομάχων ορίζεται ως εξής:
α. Οι μικροί αυγομάχοι ξεκινούν από την ηλικία των 7 ετών ως την ηλικία των 15 ετών.
β. Οι μεγάλοι αυγομάχοι ξεκινούν από την ηλικία των 16 ετών, χωρίς περιορισμό στη μεγαλύτερη ηλικία.
Τέλος παρακαλούνται οι αυγομάχοι να έρθουν στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου νωρίτερα, στις 5.00 μ.μ., ώστε να γίνει ο έλεγχος των αυγών τους νωρίτερα και να μην καθυστερήσει ο διαγωνισμός.

See More
Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης added 6 new photos to the album: Μέγας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας. — with Haris Papadopoulos and 23 others.

Ο Σύλλογος μας δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος στο πρόβλημα του μικρού Βασίλη. Μεγάλος φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας της ομάδας του Συλλόγου μας με την ομά...δα του Παλλαλιακού (Παν-λαλιακός = όλες οι φωνές μαζί),
Τους χαρήκαμε ως μουσικούς. Απολάυσαμε το ταργούδι τους. Χορέψαμε μαζί τους. Ήρθε η ώρα να τους απολαύσουμε και .......ποδοσφαιρικά.
Την άλλη Τετάρτη, 4/4, αφήνουν στην άκρη την κεμεντζέ, ξεχνούν για λίγη ώρα τις νότες και το ταλέντο τους στο τραγούδι και φορώντας σορτσάκι, ερυθροκίτρινη αθλητική μπλούζα και ποδοσφαιρικά παπούτσια, μπαίνουν στο γήπεδο. Αν και οι αγώνες τους γίνονται αποκλειστικά και μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς, δεν λείπει το πάθος από τη διεκδίκηση των φάσεων, οι φαντεζί τρίπλες και οι με... αυταπάρνηση επεμβάσεις. Άλλωστε το κίνητρο της νίκης να ακουστεί όσο γίνεται περισσότερο το όνομα του Πόντου, παραμένει πάντοτε σημαντικό.
Ο Παλλαλιακός, η ποδοσφαιρική ομάδα των Πόντιων καλλιτεχνών, θέλει να συνεχίσει και τις επόμενες δεκαετίες να προσφέρει χαρά και να δημιουργεί χαμόγελα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη!

See More
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Π.Ο.Ε

Δράμα,21-03-2018
Αρ.Πρ.:277

Ανακοίνωση
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει τους χορούς ...του 10ου Παιδικού - Εφηβικού Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στην Κομοτηνή στο κλειστό γυμναστήριο της ΣΕΦΑΑ, του ΔΠΘ. Στο οποίο θα συγκεντρωθούν χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας θα ενώσουν τα χέρια τους και ως μια αδιάσπαστη ενότητα, θα περάσουν το δικό τους μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας.
Οι συντονιστές χοροδιδάσκαλοι, οι χοροί, οι ημερομηνίες, οι ώρες και οι τοποθεσίες, όπου θα πραγματοποιηθούν οι πρόβες των σωματείων ανά νομό είναι οι εξής :
Νομός Δράμας
Συντονιστές Χοροδιδάσκαλοι: Δέσποινα Αμπρικίδου, Τάσος Κωστελίδης, Σαλώμη Μιχαηλίδου, Γιώργος Τίρλας
Χοροί:
1.Κοτς (τη Κοτσής) Ανατολικού Πόντου
2.Τικ, περιοχής Τόνγιας
3.Σαρίκουζ, περιοχής Κάρς
4.Διπάτ ή Κοδεσποινιακόν ή Ομάλ Τραπεζούντας Ανατολικού Πόντου
5.Τίταρα, περιοχής Κάρς

Πρόβες:
1.Κυριακή 1 Απριλίου 2018, ώρες: 11:00- 14:00, Κλειστό Γυμναστήριο Δράμας, «Δημήτριος Κραχτίδης»
2.Σάββατο 14 Απριλίου 2018, ώρες: 16:00- 18:00, Κλειστό Γυμναστήριο Καλού Αγρού
3.Κυριακή 22 Απριλίου 2018, ώρες: 11:00- 14:00, Κλειστό Γυμναστήριο Καλού Αγρού

Νομός Καβάλας
Συντονιστές Χοροδιδάσκαλοι: Χρήστος Πακαταρίδης, Ματίνα Τσουλφίδου
Χοροί:
1.Τούρι, περιοχής Κάρς
2.Γιουβαρλάντουμ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
3.Τρυγόνα, περιοχής Τραπεζούντας
4.Τικ Ίμερας
5.Σαρίκουζ, περιοχής Τραπεζούντας
Πρόβες:
1.Τετάρτη 11 Απριλίου 2018, ώρες: 16:00- 18:30, φουαγιέ Αντιπεριφέρειας Καβάλας
2.Κυριακή 15 Απριλίου 2018, ώρες 16:00- 18:30, κλειστό γυμναστήριο Γυμνασίου Ελευθερούπολης, Δήμος Παγγαίου
3.Κυριακή 22 Απριλίου 2018,ώρες 16:00- 18:30, κλειστό γυμναστήριο του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας(Αη- Γιάννης)

Θράκη
Συντονιστές Χοροδιδάσκαλοι: Σωτηρία Αμβροσιάδου, Στέλιος Νικολάου.
Χοροί:
1.Εμπροπις, Παμποντιακός
2.Ούτς- αγιάχ, περιοχής Νικοπόλεως
3.Από παν και κα, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
4.Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας
5. Κοτσαγκέλ, Παμποντιακός
H πρόβα των Σωματείων της Θράκης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Για τυχόν αλλαγές θα ενημερωθείτε από τους συντονιστές χοροδιδασκάλους.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γρηγόρης Κεσαπίδης Αθηνά Νακούση

See More
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Π.Ο.Ε added 5 new photos.

Αύριο, Κυριακή των Βαΐων, μετά την λειτουργία στην Εκκλησία του Θρυλορίου (περίπου 10.30 π.μ.), νέοι και μικρά παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου ποντίων Θρυλορίο...υ "Η Κερασουντα & το Γαρς" αναβιώνουν ένα πασχαλινό έθιμο με ρίζες από τον Πόντο. Θα ψάλλουνν τα κάλαντα των Βαΐων, από σπίτι σε σπίτι, για να λάβουν κέρασμα τα κερκέλια* που οι Πόντιες νοικοκυρές φτιάχνουν τηρώντας τα πατροπαράδοτα έθιμα της πασχαλιάς. Φέρτε τα καλαθάκια σας, λοιπόν, να τα στολίσουμε και να ψάλουμε όλοι μαζί «Βάϊ, βάϊ το βαΐ, τρώγω ψάρι και χαψί και τα παν την Κυριακή τρώγω το παχύ αρνί. Θεία, θεία να το κερκέλ, και δώσμε το κόκκινο το βοδ’»

*Τα κερκέλια είναι ένα είδος κουλουριού που σύμφωνα με την ποντιακή παράδοση ήταν το πρώτο που γεύτηκε ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του.

See More

📅 Σάββατο 17 Μαρτίου
🕕 18.30
📍 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης

No automatic alt text available.
Image may contain: one or more people, sky, cloud, twilight and outdoor
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος αγωνίζεται και παλεύει από την ίδρυση της μέσα σε αίθουσες , στις πλατείες , στις πορείες ...για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 Γενοκτονημένων προγόνων μας. Όλα αυτά τα χρόνια βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε αρνητή γενοκτονίας και παραχαράκτες της Ιστορίας.

Συνυπογράφουμε την επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος . Καλούμε όλους τους νέους και νέες στο συλλαλητήριο την Κυριακή 21 / 02 και ώρα 14:00 στον Λευκό Πύργο. Αρνούμαστε την παραχάραξη της Ιστορίας .

Σαν νεολαία προσδοκούμε στην Ειρήνη την συνεργασία , την αλληλεγγύη και την καλή γειτονία μεταξύ των Βαλκανικών λαών.

Καταλαβαίνουμε όλοι τις συνέπειες που θα υπάρξουν στο μέλλον για την χώρα μας αν δοθεί στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία.

Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική

See More
No automatic alt text available.
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Panpontian Federation of Greece

Θεσσαλονίκη, 16-1-2018
Αρ.Πρ.:8204
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αγωνίζεται, από της ιδρύσεως ...της, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 γενοκτονημένων προγόνων μας, απέναντι σε αρνητές και πάσης φύσεως αναθεωρητές της ιστορίας.
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε όμως πως η ιστορική αλήθεια είναι μία και αυτή υπαγορεύεται από τα γεγονότα και όχι τις σκοπιμότητες, τις φιλοδοξίες, τα συμφέροντα ή τις πιέσεις. Ως θιασώτες της ιστορικής αλήθειας τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική.
Αρνούμαστε την οποιαδήποτε συμφωνία για χρήση του ονόματος Μακεδονία από την γείτονα χώρα με ή χωρίς γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς.
Καλούμε και δημοσίως, με το παρόν, τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της Ομοσπονδίας μας να πράξουν το αυτονόητο και να δώσουν δυναμικά το παρόν σε όσες κινητοποιήσεις λάβουν χώρα και θα έχουν ως στόχο την διατράνωση της άρνησης του ελληνικού λαού στην παραχάραξη της ιστορίας και την εκχώρηση των ιστορικών δικαιωμάτων του.
Τέλος επιθυμούμε να τονίσουμε πως πιστεύουμε στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση είναι περισσότερο από προφανές πως η κατασκευή του ψευδεπίγραφου «μακεδονικού» έθνους αποτελεί προϊόν κυρίαρχης κρατικής ιδεολογίας που υποθάλπει τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό και υπαγορεύεται από τον ξένο ιμπεριαλισμό και τα συμφέροντα των υπερεθνικών ελίτ.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος - Δημήτριος Τοπαλίδης Παύλος Γαλεγαλίδης

See More