Photos
Reviews
4.9
15 Reviews
Tell people what you think
Videos
Garabonciás napok.... "kezdődik"...
42
Perceken belül kezdődik....
7
A 7.Tv és a behir.hu stábja Malatyinszki Péter szakképzési referenst kérdezte a Békéscsabai Szakképzési Centrum által indított hiányszakmákról és az akár MÁSODIK SZAMAKÉNT TÉRÍTÉSMENTESEN ELSAJÁTÍTHATÓ, heti 19 nyelvi órát biztosító KKV ügyvezető szakról. Az elkészült riportot hamarosan láthatjuk és olvashatjuk a médiumok felületén.
4
Posts

Március 15-i ünnepség a Széchenyiben

Az iskolai közösség minden évben a hagyományoknak megfelelően megemlékezik a Március 15-i eseményekről a Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában.

A műsort az iskolai kórus produkciója színesítette (felkészítő tanár: Aradi Zsolt). Szereplők: Bíró Róbert, Csizmadia Tibor, Gyöngyösi Diána, Gyebnár Dániel és a 12.A osztály tagjai (felkészítő tanár: Zsibrita Andrásné).

Image may contain: 7 people, people standing, shoes and indoor
Image may contain: one or more people

Dobogón a Széchenyi csapata a Teremlabdarúgó Kupán

A Békéscsabai BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata a Középiskolai Teremlabdarúgó Kupán a harmadik helyen végzett.

A csapat tagjai: Mojzsis Martin, Dávid Zoltán, Barna Márton, Styecz Bence, Varga Tamás, Tolnai Milán, Dobrák Patrik, Nagy Levente, Farkas Ádám, Ángyán Milán, Kardos Levente, Kasih Ákos, Závoda Zalán.

...

Felkészítő tanár: Szabóné Bojtor Anikó

See More
Image may contain: 13 people, people smiling, people standing
Posts

„Hiteltől a márkahamisításig” OH bázisintézményi program a Széchenyiben

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként március első felében a „Hiteltől a márkahamisításig” címmel szervezett programot.

A rendezvényt Paláncz György igazgató nyitotta meg, az érdeklődőket dr. Binszkiné Laurinyecz Ildikó köszöntötte. Az első előadást a „Hamis márkajelzésű termékek megjelenése Magyarországon, ...és az ellene tett intézkedések” címmel Veres Tamás, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyőr századosa tartotta.

A „Magyar Nemzeti Bank FOME Hitelkockázatainak mérsékléséről” Varga Imre László, az MNB megyei igazgatója beszélt.

Interaktív előadást tartott a PÉNZ7 önkéntese, Tóth Ilona a Budapest Bankcsoport munkatársa. „Hitelezés tanácsadói szemmel” címmel Palócz Gábor területi vezető mutatta be a pénzügyi tanácsadói tevékenységet.

See More

Történelem verseny a Szent-Györgyiben

A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának magyar-történelem munkaközössége az idén is megrendezte az iskolai történelmi csapatversenyt. A téma a Reformáció 500 éves évfordulója volt. Az írásbeli fordulók és a plakátkészítés után 29 csapatból 13 jutott el a szóbeli döntőig. Megfejtették a rejtvényt, felismerték a képeket, prezentációt készítettek, illetve prédikációt tartottak a többieknek. Mindenki dicséretet érdemel. A helyezettek a Hugonnai Vilma Iskolai Alapítvány támogatásával részesültek jutalomban.

A 2017/18-as tanévben a Reformáció 500 éves évfordulója alkalmából az iskolai történelmi csapatverseny utolsó fordulójára plakátot kellett készíteniük a versenyzőknek. Ezekből az alkotásokból készült a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának aulájában megtekinthető kiállítás.

Image may contain: outdoor
Image may contain: 2 people, people sitting
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.

Iskolai szavalóverseny a Vízműben

Békéscsabán a 2009/2010-es tanév óta minden évben sor kerül egy több napos kulturális versenysorozatra, amelynek része a Városi Középiskolai Vers- és Prózamondó Verseny. Erre a versenyre minden iskolából négy tanuló jelentkezhet, ezért szükség volt egy „előválogatás” lebonyolítására. A helyi fordulót 2018. március 5-én tartottuk iskolánk könyvtárában.

A jelentkezőknek magyar költő műveivel kellett nevezni. A kötelező vers előre megadott témak...öre a hazaszeretet, illetve a szülőhelyhez, lakóhelyhez való kötődés volt, a másik verset a tanulók megkötés nélkül szabadon választhatták. Mivel prózamondó kategóriában nem indult versenyző, a zsűri két fordulóban 18 előadást hallgathatott meg. A szavalók kisorsolt sorrendje a következő volt: Szegedi Nikolett (10. D), Jantyik Nóra (9. B), Papp Viktória (9. A), Ádász Kitti (10. A), Szabados Gergő (11. A), Ilyés Boglárka (11. D), Socos Evelin (9. A), Mihály Péter (11. B), Papp Ákos Balázs (11. D).

A verseny nagyon családias és vidám hangulatban zajlott, a rangsor kialakítása azonban vitára is adott okot a zsűri tagjai között. A fontosabb értékelési szempontok a következők voltak: a szövegválasztás, a szöveghűség, a tiszta beszéd, az előadói készség és az önálló előadás. A rangsorolás mindig nagyon nehéz feladat, mert a szubjektivitás kizárása mellett az egyes szempontokat nemcsak külön-külön, hanem összhatásukban is értékelni kell. Hosszas tanácskozás után végül a zsűri a következő megegyezésre jutott:

1. helyezett: Papp Ákos Balázs (11. D)

2. helyezett: Socos Evelin (9. A)

3. helyezett: Szegedi Nikolett (10. D)

4. helyezett: Szabados Gergő (11. A)

A dobogósok könyvjutalomban részesültek, emellett az első négy helyezett képviselheti iskolánkat a 2018. április 18-án megrendezendő Városi Középiskolai Vers- és prózamondó versenyen. Aki teheti, szurkoljon nekik a BSzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában.

Sok szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek, aki arra vállalkozott, hogy két verset kívülről megtanuljon, és volt bátorsága közönség elé állni!

See More
Image may contain: 5 people, people sitting and indoor
Image may contain: 1 person, sitting, standing and indoor
Image may contain: 5 people, people smiling, people standing and indoor
Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting and indoor

„Március idusára” ünneplőbe öltöztették testüket-lelküket

a Kemény tanárai és diákjai ...

(az iskola auláját egy magyar zászlóból kiröppenő madárkreáció szépítette meg, melyet a 11. B osztályos Csontos Viktória Brigittának köszönhetünk)

...

A március 14-én délelőtt megtartott megemlékezésen a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának pedagógusai és diákjai rendkívül színes műsort nézhettek meg: a 9. A osztály tanulói egy ’48-as katonadalt énekeltek el, az 5/13/3-as szállítmányozási ügyintéző osztály diákjai a március 15-ei eseményeket tolmácsolták. A zenei rész összeállításában Lustyik István és a Kemény Gitárklub tagjai vettek részt, illetve a 12. C osztályos Hoffmann Misi és bandája. A 10. B-s László Fanni a Kormorán: A költő visszatér című számát, Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnő Chézy: Ez az otthonunk című dalát adta elő.

Magyarpalatkai csárdással lepte meg a közönséget Bereczki Andrea 10. B osztályos tanuló és társai, Balázs Viola, Ágoston István és Méhész Levente Jenő a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából. A műsort az Ismerős Arcok Nélküled című száma zárta a trefortos Kardos Ferenc előadásában. Köszönjük a lelkes szervezést, és a műsor összeállítását Tóth Tímea és Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnőknek!

See More

A Szent-Györgyi csapata nyerte a teremlabdarúgó bajnokságot.

A BSzC Szent-Györgyi Szakgimnázium és Kollégium csapata nyerte a március 12-én rendezett városi teremlabdarúgó bajnokságot. A csapat veretlenül nyerte a tornát, a döntőben 3:0-ra múlták felül a Keri csapatát. Gratulálunk a csapatnak és edzőjüknek Kiss Jánosnak.

Image may contain: 8 people, people smiling, people standing, tree and outdoor
Image may contain: 10 people, people smiling, basketball court and shoes

PÉNZÜGYI ÉS VÁLLALKOZÁSI TÉMAHÉT A KÓSBAN

Iskolánk tanulói pénzügyi-vállalkozási feladatokat oldottak meg március 5-8. között. Az önállóan megoldandó feladatok két részből álltak: egy komplex feladatsort tartalmazó totó és egy tesztsor igaz-hamis válaszlehetőségekkel.

Mindezeken túl informatika óra keretein belül online pénzügyi önismereti tesztet is kitöltöttek a tanulóink.

...

Március 8-án iskolánk konferenciatermében a nagybetűs életbe hamarosan kilépő végzőseink számára az OTP Bank Nyrt. munkatársa, Havas Dániel tartott interaktív előadást bankszámlákról hitelekről, biztosításokról.

A későbbiekben a Nemzeti Adó– és Vámhivatal munkatársai: Dr. Kovács Tamás, Tóth Dávid és Lukácsi-Kempf Orsolya tartottak kellemes hangulatú előadásokat az adózásról - különös tekintettel a vállalkozói adókra. A jó hangulat annak is köszönhető volt, hogy két hivatásos állományú vám- és pénzügyőr is részt vett a programon „Bicska” névre hallgató dohány- és drogkereső kutyájukkal. Bicska szabadon „bóklászott” a konferenciateremben, és barátságos természetével nem kis derültséget okozott; a tanulók igyekeztek hozzáférni és megsimogatni.

Az osztályok által megoldott feladatsorok eredményeit március 12-én hirdettük ki. Legjobb teljesítményt a 2/10/4 és a 3/11/5 osztályok tanulói értek el.

Köszönjük vendégeinknek a színvonalas előadásokat, tanulóinknak az aktív részvételt!

See More

Év Diák Energiahatékonysági Menedzsere

A Virtuális Erőmű Program 2018. évi díjátadóján a BSZC Nemes Tihamér tagiskola végzős diákja, Harangozó István Békés megyében 3. helyezett lett az "Év Diák Energiahatékonysági Menedzsere" kategóriában, ezúton is gratulálunk szép teljesítményéhez. A díjátadóról készült híradás megtekinthető az alábbi linken:https://youtu.be/CuKdcvTaQ_w

Image may contain: 5 people, people standing
Image may contain: 4 people, people smiling, suit

Protokollverseny a Széchenyiben

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Protokollversenyt szervezett.

A jelentkező csapatok közül az első öt legjobb eredményt elérő csapat jutott be a döntőbe. A versenyen különböző feladatot kellett megoldani a csapatoknak: nyakkendőkötés, pohárköszöntő, meghívókészítés, ültetőkártya elhelyezés, Kahoot kvíz.

...

A versenyt a ProtoCool (Doba Zoltán, Kaplonyi Dóra, Szabados Fanni) csapata nyerte, a II. helyezett Team Proto (Kiss Noémi, Szabó Zsanna, Vozár Réka), a III. helyezett Három grácia (Szujó Petra, Kasnyik Kinga, Zsilka Zsanett).

A zsűri tagjai: Zseák Sándorné, Aradszky Ilona, Jákób István.

A versenyvezető: Lipták György.

See More

Zrínyi Ilona Matematikaverseny kupát nyertek a Széchenyi diákjai

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a XXIX. Zrínyi Ilona Matematikaversenyen a 9. évfolyam, a 10. évfolyam, a 11. évfolyam kategóriájában I. helyezést, a 12.évfolyam kategóriájában II. helyezést értek el. Az összesített eredmények alapján az intézmény csapata megyei I. helyezést szerezte meg, így a Zrínyi Ilona kupát ebben az évben az intézmény... kapta meg.

A csapat tagjai:

9. évfolyam: Nagy Ádám (felkészítő tanára: Endrődi Mónika), Németh Regina, Alexa Lili (felkészítő tanár: Matyuska Ferenc);

10. évfolyam: Magyar Alexandra (felkészítő tanára: Matyuska Ferenc), Dobos Dávid, Csorba Dávid (felkészítő tanár: Molnár Judit);

11.évfolyam: Varjú Dániel, Molnár István (felkészítő tanár: Schédl Ilona), Csontos Liliána (felkészítő tanár: Molnár Judit).

12.évfolyam: Molnár Renáta, Sódar Dávid (Égi József), Serbán György (felkészítő tanár: Molnár Judit)

A 2018. március 28-30-i kecskeméti döntőbe Nagy Ádám, Németh Regina, Varjú Dániel és Molnár István jutott be.

See More
Image may contain: 13 people, people smiling, people standing and indoor

Szent-Györgyis diákok az Irodalmi Esten.

Március 6-án este a Városháza Dísztermében Irodalmi Estet rendeztek.Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum Főigazgatója mondott köszöntőt.118 néző volt jelen az eseményen, ebből közel 15 diák a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója volt. Az est folyamán az 1848. március 15-re emlékező műsort, illetve Nőnapi köszöntőt láthattak, hallhattak ez érdeklődők. Az Estet néhány éve még a Szent-Györgyiben tanuló Zahorán Kitti szervezte.

Image may contain: 3 people, indoor
Image may contain: 4 people, people smiling, people sitting
Image may contain: 16 people, people smiling, people sitting
Image may contain: 3 people, people sitting

A MAGYAR PARASPORT HETE A BÉKÉSCSABAI SZC KÓS KÁROLY SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉISKOLÁJÁBAN

A "Lélekmozgató" programhoz csatlakozva 2018. február 19-23. között rendeztük meg a Magyar Parasport Hetét iskolánkban. Ennek kapcsán különböző előadásokon, bemutatókon és vetélkedőkön vehettek részt iskolánk tanulói és dolgozói.

Előzetes vetélkedő

...Continue Reading

Irodalom vetélkedőn 3. helyezést ért el a Széchenyi csapata

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata sikeresen szerepelt a Mikszáth és kora elnevezésű kétfordulós irodalmi vetélkedőn.

A szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium által meghirdetett „Keresem ősöm udvarát…” elnevezésű kétfordulós irodalmi-, nyelvi- és kommunikációs versenyen vett részt a 10.E osztály csapata. A szeghalmi döntőn a 3. helyezést ért...ék el.

Az 1. fordulóban 50 kérdésből álló feladatlapot töltöttek ki, a döntőben pontrablás során szerezhettek több pontot a csapatok, egy novellarészletet adtak elő 3 percben, valamint egy regényrészletet kellett improvizálni a csapatoknak. A verseny célja a tanulók irodalom és nyelvészet iránti érdeklődésének felkeltése.

A csapat tagjai: Bartyik Réka, Ponta Petra Panna, Szabó Kitti.

Felkészítő tanáruk: Szilágyi László.

See More
Image may contain: 4 people, people sitting and indoor