Photos
Posts

SEBIJI KURMA MENGGAMIT KENANGAN

Terpandang saja gugusan kurma, ingatan Kakak Tua pasti akan kembali kepada arwah ayah. Setiap kali bulan puasa, ayahlah yang paling gembira membeli kurma sebanyak sekati untuk dimakan semasa berbuka. Sekati kurma sudah cukup menampung keperluan sebulan puasa. Dibilasnya kurma dan dianginkan di serambi rumah sebelum diletak di dalam botol.

Selama sebulan puasa ayah akan makan buah kurma itu seolah itulah makanan paling sedap pernah dijamahnya. T...api kini setelah ayah tiada, kurma itulah yang menghantuiku walaupun kusam, kering dan tidak setanding sekarang tapi bagiku itulah yang paling enak.

Dulu kami tidak ada pilihan. Yang dibeli dengan keringat ayah meninggalkan kenangan, memahat berbagai memori. Sedih ada, sebak dan rindu terkenang kurma yang ayah beli di kedai mamak di hadapan masjid.

Dalam rasa kurma yang bukan premium itulah ayah mendidik jiwa kami adik beradik supaya bersyukur dengan apa yang ada. Sementelah, memang hidup kami cukup sederhana. Berbuka dengan dua jenis lauk dan air sirap. Kuih pun jarang dibeli. Semuanya dibuat sendiri kalau terlarat badan mak. Tapi kenangan itulah yang paling mengusik hati Kakak Tua sehingga kini.

Semanis kurma yang ayah beli terselit seribu memori indah yang cukup manis. Kalaulah ayah dapat saksikan betapa mewah generasi sekarang dengan banyak pilihan tentu ayah akan giling kepala dan mengucap panjang. Jiwa yang tak punya kemewahan lebih bersyukur dengan sedikit nikmat. Itulah jiwa hamba arwah ayah. Bersyukur dan tidak pernah kufur. Al Fatihah untuk Allahyarham Mohd Johar Bachik.

See More

ANTARA JANJI, AMANAH DAN SIFAT MUNAFIK ORANG BERADA

Memang senang menanam tebu di bibir mulut. Ramai akan kagum bila orang yang berpengaruh dan berharta menabur janji. Orang yang susah dan dhaif cepat termakan janji. Namun realitinya adalah jauh dari mimpi indah.

Orang yang suka buat janji dan mungkir janji menghampiri sifat munafik dan mereka inilah orang yang tidak amanah. Kakak Tua paling hormat dan kagum jika janji ditepati dan orang itu amanah.

...

Hanya orang tidak malu saja sanggup mungkir janji kerana kulit mereka tebal macam kulit buaya - buruk dan menjengkelkan.

Pernah beberapa kali Kakak Tua tertipu dengan janji manis kawan-kawan. Maklum sajalah kita bukan orang berada. Janji tinggal janji dan harapan yang dibina luluh sekelip mata. Dah tua-tua santan kelapa pun masih lagi termakan janji.

Kenangan ditipu janji kawan menjadi pedoman. Besok-besok bila kita senang, jangan hampakan hati orang, bisik hati ini. Tak baik sifat macam tu. Betapa sedih hati yang ditipu. Menitik air mata ke dasar hati setiap kali terpandang orang yang menipu kita. Pedih dan sayu. Apabila kita naik kereta mewah jangan lupa mereka yang berjalan kaki.

Jangan anggap diri kita hebat kerana semua nikmat Allah yang bagi. Sekelip mata harta yang terkumpul akan hilang macam tu saja kerana semuanya adalah pinjaman.

Pesanan pada anak-anak....jadilah orang yg berpegang pada janji dan orang yang amanah. Itulah sifat paling mulia. Inilah orang yang hebat sebenarnya. Wajah munafik paling jelek walau diselubungi make-up tebal dan pakaian berjenama.

Waima kita ahli politik, tokoh korporat, ketua pejabat mahupun selebriti, jangan sombong dan bongkak. Jangan pandang sepi orang yang susah dan memerlukan kerana bila kita aniaya orang yang mengharap, tidak akan ada kebahagiaan dan rahmat Allah.

Jangan kerana kita ketua, kita boleh buat sesuka hati. Disuruh pergi pergi, disuruh duduk duduk. Diperlakukan sesuka hati macam budak suruhan hanya kerana kita makan gaji. Hari ni diberi gula-gula besok mintak balik. Lebih parah bila diungkit belakang hari.

Semanis tebu, seindah janji dan segenggam amanah. Semua ini hanya satu penyamaran. Yang terkhilaf dan terpana Kakak Tua juga!

See More
Posts

SEANDAINYA BOLEH DITUKARKAN BIN @ BINTI....

Pernah satu ketika dulu Kakak Tua membuat hati arwah ayah duka nestapa hanya kerana menggunakan nama pena 'Zieman' sewaktu mula menulis di akhbar NST. Tidak pernah terfikir di usia 24 tahun perbuatan itu cukup-cukup menghiris hati ayah. Alangkah bodohnya Kakak Tua!

Agak lama juga ayah tidak bertegur sapa dan mengendahkan Kakak Tua. Semua yang dibuat serba tak kena ketika itu dan sebab utama tiada restu dari ayah walaupun arwah mak m...emberi perkenan.

Mak cuba mainkan peranan menjadi orang tengah tapi tidak berjaya. Mak pernah letakkan akhbar NST di hadapan ayah di halaman yang tertera nama Zieman. Langsung tak dipedulikan ayah. Sehinggalagh jemaah masjid bertanyakan adakah Zieman tu anaknya...barulah ayah mengangguk. Itu pun tanpa sepatah perkataan yang keluar dari mulut ayah.

Namun lama kelamaan marah ayah turut reda apabila Kakak Tua tidak putus memujuknya dengan membeli makanan kegemarannya...sehinggalah ayah kembali ceria.

Sebenarnya ayah bangga anaknya jadi wartawan cuma marah, sedih dan sayu kerana Kakak Tua 'membuang' namanya. Kakak Tua pula begitu naif sehingga tak terfikir langsung impaknya sedemikian.

Apabila keadaan pulih seperti biasa, ayah turut titipkan pesanannya. Kata Ayah....'kalau menulis hendaklah dari hati dan apa saja teguran kena ikhlas...jangan ada niat lain disebalik itu.'

Masih teringat lagi, apabila Kakak Tua ingin melakukan sesuatu yang dianggap 'bodoh dan memalukan' oleh ayah....ayah akan bersuara. 'Kalau boleh ditukar binti baru buat perkara yang bodoh kerana selamanya akan berbintikan Mohd Johar'.

Pesanan itu terus mengiringi Kakak Tua hingga kini. Di mana pun, di usia berapa pun, waimma nama samaran Zieman atau Kakak Tua yang dilakar, namaku tetap Fauziah dan binti ku adalah Mohd Johar Bachek. Maafkan Z kerana kealpaan dan keterlanjuran menggunakan nama pena itu Ayah. (Tolong sedekahkan Al Fatehah pada ayah saya...terima kasih).

See More
Kakak Tua updated their cover photo.
Image may contain: flower, plant and nature

AKHIR KALAM.....PEMBUKA BICARA!

Gambaran satu kematian amat menyesakkan. Satu kesakitan luar biasa yang tidak mampu dizahirkan dengan kata-kata. Amanat, akhir kata, wasiat dan pesanan yang dititipkan bagai satu hukuman. Apakan tidak kalau yang dititipkan itu menjadikan kita lagi hiba.... Tangisan tidak mampu meredakan kesedihan. Begitu juga rintihan. Setelah melalui 5 kematian dalam 4 tahun...1997, 1998, 1999 dan 2000, hati Kakak Tua bagaikan sudah lali dengan perasaan sedih.... Bukan maksud memandang remeh tapi hakikat kehidupan begitulah.

Yang tersurat tidak mampu dikalis. Yang tertulis di Loh Mahfuz mana mungkin terpadam..... ......mustahil dielak. Mula-mula anakanda Siti Mariam, diikuti oleh ayahanda tercinta 5 bulan kemudian, disusuli dengan suami pada 1998 dan bonda tersayang 6 bulan kemudian, ditinta sejarah tercatat 25.8.1999 dan akhir sekali satu-satunya adinda perempuan pada tahun 2000. Di mana rindu ini hendak dialamatkan? Titik nokhtah sebuah kebahagiaan terpadam. Ya Allah kau gantilah sekeping hati yang hancur luluh ini dengan hati yang baru agar kesedihan dapat dipadam. Doa ini mengiringi setiap langkahku kini.

Kakak Tua termanggu seperti orang bodoh, tenggelam punca mencari secalit harapan untuk meneruskan kehidupan bersama anak-anak. Tiba-tiba hati menjadi serapuh biskut, air mata begitu mudah mengalir sederas air di sungai dan fikiran cepat tercuit bila mengimbau kisah silam.

Minggu lepas, hati kecil Kakak Tua terusik lagi dengan pemergian anak saudara Allahyarham Azman Anas. Antara amanat yang dititipkan menjadikan jiwa halus ini tidak keruan. Sayu hati bila kaki tua ini melangkah masuk ke kamar arwah. Memori semalam bagaikan teman rapat yang membisik Akhir Kalam arwah. Semoga Allah memberi kekuatan kepada isteri dan anak-anak arwah. Setiap perjalanan akan ada perhentian. Itu janji Allah. Meskipun bekalan pulang belum pun mencukupi, nafsu serakah manusia tetap rakus untuk menggapai segala.

Semoga Akhir Kalam Kakak Tua akan ada satu penceritaan....dalam sendu, dalam duka dan antara pahit dan manis, moga tersingkap satu cerita....Itu lah Akhir Kalam insan setia bernama Kakak Tua!

See More

BILA DOA IBU TERHENTI DI NOKHTAH INI!

Tak ada seorang ibu pun yang tenang jiwanya kalau si anak kuat membantah dan mewarisi sifat anak derhaka.

Seboleh mungkin, semua ibu mahukan anak yang taat dan mengikut kata. Entah apa yang tak kena, semakin dimanjakan, didodoikan dan dibuai dengan kesenangan, anak-anak semakin biadap dan berani membuat onar sehingga ibu dan ayah tersepit antara tanggung jawab dan kasih sayang.

...

Tak ditegur bagai cacing naik ke mata. Kalau ditegur, akan sentaplah si anak. Rajuknya akan memakan bulan dan tahun. Semakin parah apabila ada sifat ingin membalas dendam pada ibu dan ayah. Maka jadi lah senario Si Tanggang. Undang-undang manusia pula jadi tanda aras sebaik mana ibu dan ayah. Akhirnya ibu ayah jadi "pesalah" kerana mengajar anak-anak manja ini dan disumbat dalam penjara. Hakim bersikap bijaksana lebih arif dengan bentuk hukuman apa yang patut diberi. Meringkuklah ibu dan ayah dalam penjara dan tersisih dari anak-anak?

Bukan kepalang, ibu dan ayah menanggung malu apabila anak2 menconteng atang ke mukanya. Seluas lautan tidak munking dapat lenyapkan setitik noda di wajah mereka. Memang anak satu amanah. Kerana amanah ini lah, ibu dan ayah mengambil serius tanggungjawab, menggalas penuh beban dan tekanan demi tuntutan kerja, membanting tulang tidak kenal waktu dan ketika, demi mencari sesuap nasi untuk anak-anak.

Tiada ganjaran yang pasti dari si anak. Kalau nasib baik, jasa ibu memberi ihsan pada si anak akan dikenang. Tapi sejak akhir zaman ni, manis budi dibalas tuba. Wahai anak-anak cerdik IT, wang bukan segalanya dan dek kerana terlalu bijak dengan kecanggihan, keperihatinan juga semakin pupus.

Bagi Kakak Tua, cukuplah jangan dirobek hati ibu yang tua. Jangan sesekali mengambil airmatanya. Jangan membuat rajuknya berpanjangan kerana sepotong doa hati ibu yang terluka sepanjang hidup kita akan merana. Doa seorang ibu tua, dapat menumpang nasib dan merasa sepinggan nasi pun sudah memadai.

Bila bicara kisah anak derhaka ini, hati ini bagai cuka yang sudah tukar warna. Semua garis-garis duka sudah dirasa. Cukuplah apa yang dizahirkan dan terzahir. Semoga anak-anak diberi kesempatan untuk menebus dosa. Apa jua yang tersedik di hati ini cepat-cepat dibuang jauh. Biar sendu ini larut di telan masa. Anak-anak tak mungkin dapat menyelam hati seorang ibu yang selalu duka mengenang apa kesudahan nasib anak yang tidak mengenang jasa. Andainya kau tau mustajab dan tajamnya doa seorang ibu tak mungkin kau layan ibumu seburuk ini.

Walau jasad sudah berkecai, kata-kata azimat ibumu akan menghantuimu sehingga ke hari tua. Dan setitik airmata ibu yang jatuh, bertahun derita yang akan kau tempuh. Jangan angkuh dengan usia muda dan pangkat, hidup tak akan berkat tanpa restu ibu. Sebelum doa seorang ibu terhenti di nokhtah ini, kembalilah ke fitrah. Inilah doa setiap ibu - Janganlah jadi anak derhaka!

See More

MH 370 - BANYAK CAKAP BANYAK SALAH!

Memang payah untuk berdiam diri jika kita ada sesuatu yang hendak dizahirkan. Sudah fitrah manusia suka bercakap, bergosip dan menokok tambah sesuatu cerita.

Untuk menyedapkan cerita akan ditambah perisa agar cerita lebih menarik. Kakak Tua juga tidak terkecuali tetapi selalu juga tersedar apabila kesedaran dan penyesalan menguasai diri.

...Continue Reading

MANIS BUDI IBARAT SECEBIS SALJI

Mana mungkin kita boleh lupakan kemanisan budi seseorang walau sekecil mana sekali pun. Hakikatnya sekarang manusia terus lupa dan buat-buat lupa kebaikan dan kemanisan sebuah budi kerana ego dan kurang kesyukuran.

Kufur nikmat paling ditakuti kerana sekelip mata Allah boleh menarik segalanya. Semua yang kita Ada bukan milik kita. Bila kita sedar kita tak punya apa-apa di dunia ini dan semua yang Ada hanya pinjaman termasuk anak, isteri, suam...i dan harta mungkin kita Akan sedar hakikat untung Nasib kita.

Secantik mana sehebat mana semuanya kenpunyaan Allah. Kita dilahirkan tanpa Seurat benang tanpa ikhsanNya memberi kita Kasih sayang ibu dan ayah, siapalah kita.

Hairan kenapa kita tidak cuba hidup dengan Kasih sayang tanpa hasad dan prasangka. Seandainya kita tahu apa yang di hadapan tak mungkin kita sanggup berjalan dengan pincang dan angkuh. Semoga Allah mengampuni kelemahan dan kekurangan diriku dan anak-anak.

Tidak tertanggung malunya menerima segala nikmatMu dan Aku masih lalai dan culas pada tanggungjawabku padaMu. Kau jua yang membuka pintu hati insan-insan mulia yang membantu Aku selama ini. Kau tetapkanlah hatiku Ya Allah. Jangan kau tanamkan kebencian walau sebesar Hama. Kau elokkan peribadi ku dan naikkanlah darjat ku. Amin ya rabball Alamin!

See More

Bersahabat Bagai Buntal Kembung

Sejenak teringat kisah silam di mana diri di kelilingi rakan dan taulan. Manisnya waktu itu. Sekilas itu juga, kenangan pahit menjengah. Yang manis tinggal kenangan, yang pahit saja kerap menjelma dan bermain dalam minda.

Di mana sahabat sejati?

...Continue Reading

sekarang blog KakakTua boleh diakses melalui tab RSS/Blog di Facebook!