Posts

Een verslag over onze Oceania-tentoonstelling door Tussen reis en roots - reisgids Erik Brusten. Oceania, nog te bezoeken tot 29 april 2018!

Un compte-rendu d'Oceania par Tussen reis en roots - reisgids Erik Brusten ... Visitez l'exposition jusqu'au 29 avril 2018!

Tussen reis en roots - reisgids Erik Brusten added 6 new photos.

OCEANIA: VAN EKEREN NAAR DE STILLE ZUIDZEE

In het jubelparkmuseum (Musée du Cinquantenaire) kan je dezer dagen nog naar de tentoonstelling Oceania - Reizen in h...et onmetelijke. De tentoonstelling, waarvoor men een greep heeft gedaan uit de eigen collecties en die van het Afrikamuseum in Tervuren, vertelt het verhaal van de ontdekking van de beschavingen, die al millenia voor de Europeanen er voet aan wal zetten, het onmetelijke territorium van de Stille Zuidzee hebben geëxploreerd en ontgonnen.
Wie trouwens ooit gelegenheid heeft gehad om in of tussen Polynesië, Fiji, Hawaï of het Paaseiland te reizen, weet hoezeer afstanden daar immens zijn en wat voor krachttoeren het vereist om je tussen al die eilanden te oriënteren. De jaarlijkse Hawaiki Nui Va’a-kanorace in Frans Polynesië waarbij kanoërs in drie dagen van Huahine via Taha’a naar het paradijselijke Bora Bora roeien, geeft je een idee wat een krachttoer het ooit moet geweest zijn om de oceanen te verkennen zonder alle moderne navigatiemiddelen en –technologie.
Voeg daarbij de fascinerende maar hoogst ingenieuze gebruiks- en sacrale voorwerpen en maskers die in het Jubelpark worden getoond en je krijgt een boeiende inkijk in een regio die zover van ons af ligt, ook letterlijk: bereid je voor op een vliegreis van bijna 24 uur om aan de andere kant van de tijdslijn te geraken…
Een van de topstukken uit de tentoonstelling en collectie is het beeld van Pou Hakanononga, de god van de tonijnvissers, dat een Frans-Belgische expeditie in 1934 heeft meegebracht van het Paaseiland. De toenmalige regering van Chili schonk het 14e eeuwse beeld aan de onderzoekers. Het zes ton zware beeld uit tufsteen heeft de talloze zeemijlen richting België aan boord van de Mercator doorgebracht, om vervolgens in de Belgische museumcollecties te belanden. Het is, zo maakte onderzoek duidelijk, het oudst bekende beeld van het eiland en sowieso een van de weinige beelden van het Paaseiland die overzee te zien is.
Intrigerend vonden wij het manuscript ‘Voyages aux îles du Grand Océan’ uit 1837 van ene Jacques-Antoine Moerenhout. Het boek verscheen een dikke eeuw nadat de eerste Europese ontdekkingsreizigers het gebied in kaart zijn beginnen te brengen. Onze intuïtie bedriegt ons niet: de naam klinkt vertrouwd, en jawel, hij verwijst naar een man die in Ekeren geboren blijkt te zijn, in 1796 –toen onze contreien onder Frans bestuur stonden en meneer Moerenhout dus ‘van nature Fransman was’, zeggen Franse bronnen.
Uit zijn toch wel fascinerende biografie leren we dat de man vooral buiten onze landsgrenzen, meer bepaald in Zuid-Amerika en de Stille Zuidzee, actief geweest is –als ontdekkingsreiziger, etnoloog, diplomaat. Zo heeft hij veelvuldig gereisd van Tahiti tot het Paaseiland, geldt hij als de ontdekker van de tot dan toe onbekende atol Maria Est in de Tuamotu-archipel (in het noorden van Frans Polynesië) en was hij zelfs even Amerikaans consul in Frans Polynesië. Franse bronnen dichten Jacques Moerenhout een bepalende rol toe in het totstandkomen van het Frans bestuur over de Polynesische archipel. Dat is men in de hoofdstad van Tahiti, Papeete, niet vergeten: we stoten er bij onze passage op een Rue Jacques Moerenhout. Ook Ekeren heeft een Moerenhoutlaan. Daar is de Antwerpse International School gevestigd.
De laatste decennia van zijn leven brengt de man door in Noord-Amerika, eerst als Frans consul in Monterey (toen Californië nog Mexicaans was), later in San Francisco (na de inlijving van California door de VS). Zijn laatste halte wordt Los Angeles. Daar overlijdt hij in 1876.
Bovenop de biografische gegevens blijkt dat de lectuur van Jacques Moerenhouts reisverslag schilder Paul Gauguin ertoe heeft aangezet om richting de Markiezen te verhuizen en daar artistiek actief te worden. Gauguin ligt op het kerkhof van Hiva Oa begraven. Op enkele passen van de schilder staat nog een grafzerk van een naam als een klok: Jacques Brel, samen met zijn geliefde Mandy. Verwijlen bij hun graven met uitzicht over de baai van Atuona blijft een bijzondere ervaring. In het dorpscentrum zijn de beide artistieke grootheden verenigd. Gauguins Maison du Jouir is er heropgebouwd, in een achterliggende hangar staat het gerestaureerde vliegtuigje ‘Jojo’ van de zanger.

Oceania - Reizen in het onmetelijke is nog toegankelijk tot 25 april in het Jubelparkmuseum. www.kmkg-mrah.be Over de kanorace (telkens begin november) verneem je meer op www.hawaikinuivaa.pf

See More
Ken jij het Paaseiland? Dat is een eiland in Oceanië dat bekend is om zijn gigantische beelden. Eén van die typische beelden staat op dit moment in het Koninklijk Museum van Kunst en Geschiedenis in
ketnet.be
Photos
Videos
A World of Stories
54
6
Expo Ukiyo-e
185
6
Posts
In het Jubelparkmuseum hangt het Sint-Joris-retabel, een houtsnede uit de 15de eeuw van de hand van Jan Borremans. Volgens Emile van Binnebeke één van de mooiste altaarstukken die Borremans maakte.
bruzz.be
Et si vous plongiez dans l’immensité avec vos enfants pendant les vacances de Carnaval ? Vivre ICI vous propose de découvrir le Musée Art & Histoire et de partir à la découverte des grands explorateurs et de leurs découvertes sur le globe.
vivreici.be

Envie d'en savoir plus sur les statues féminines en Egypte ? C'est ce dimanche 11 février à 10h30 !

Entre la fin du Nouvel Empire et la prise de pouvoir d'Alexandre le Grand, l’Egypte connaît plusieurs domina-tions étrangères (libyenne, nubienne et perse) entrecoupées par de brefs retours à un pouvoir égyptien. Cette période troublée est pourtant à l’origine d’une riche production s...
kmkg-mrah.be

Dagevenement van Davidsfonds Academie op zaterdag 24 februari 2018 🗿
met Davidsfonds Cultuurnetwerk

FEB24
Sat 9:00 AM UTC+01JubelparkmuseumBrussels, Belgium
13 people interested

Sluit op zondag aan bij een instaprondleiding waarbij een van onze enthousiaste gidsen je meevoert doorheen de Stille Oceaan. Reserveer je ticket (toegangsticket + € 7) alvast via deze link online: http://ticket.kmkg-mrah.be/tickets.aspx?&lang=NL
Let op: wees er snel bij! De 15 tickets per rondleiding zijn zo op.

FEB11
Sun 10:30 AM UTC+01Art & History Museum BrusselsBrussels, Belgium
7 people interested

Ce dimanche à 11.00, nous vous proposons une visite guidée pour individuels dans l'exposition 'Oceania - Voyages dans l'immensité' !
Pas besoin de créer un groupe.
Inscrivez-vous via notre site de ticketing en ligne, payez votre entrée dans l'exposition + 7€ et bénéficiez d'une visite avec un de nos sympathiques guides ! (max. 15 places)
22 € / 19 € (senior)

... See More
FEB11
Sun 11:00 AM UTC+01Art & History Museum BrusselsBrussels, Belgium
7 people interested

Nous avons besoin de vous !
Cette coiffe exceptionnelle, provenant des îles Australes (Polynésie française), est non seulement d’une grande ampleur (130 cm de diamètre), mais aussi unique en son genre.
Fort endommagée, elle nécessite une intervention majeure de conservation et restauration et n'a donc pu être présentée dans l'exposition "Oceania - Voyages dans l'immensité".
Aidez-nous à la restaurer !
http://bit.ly/2Ear4FS

We need you! This exceptional cap, from the Southern Islands (French Polynesia), is not only large (130 cm in diameter) but also unique. Heavily damaged, it requires a major conservation and restoration intervention and could not be presented in the exhibition "Oceania - travel in the immensity". Help us restore it! http://bit.ly/2Ear4FS
Translated
No automatic alt text available.

Free admission tomorrow, first Wednesday of the month from 1 p.m. on! (only for the permanent galleries) 😜

Image may contain: one or more people, people sitting, table and indoor

😍

Image may contain: sky, cloud and outdoor
Brussels
Tour Agency
Brussels

Thanks @thomaslh for sharing this awesome photo of the Cinquantenaire with us!

For more pics like this one, follow us on http://bit.ly/instaVisitbrussels

Gezocht: onverschrokken avonturiers van alle leeftijden om samen een reis doorheen de Stille Oceaan te maken! Sluit op zaterdag 3/2 aan bij een familie-instaprondleiding waarbij een van onze enthousiaste gidsen je meevoert doorheen deze tentoonstelling. Reserveer je ticket (toegangsticket + € 7) alvast via deze link online: http://ticket.kmkg-mrah.be/tickets.aspx?&lang=NL
Let op: wees er snel bij! De 15 tickets per rondleiding zijn zo op.

FEB3
Sat 10:30 AM UTC+01Art & History Museum BrusselsBrussels, Belgium
1 person interested
It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
1,163 Views
1,163 Views
Explore.Brussels ASBL

[BANAD : BOOKING 😀]
Les réservations pour le Brussels Art Nouveau & Art Deco sont ouvertes ! 👉 http://bit.ly/2Grmrsx
---
Boekingen voor de Brusselse Art Nouvea...u & Art Deco zijn open ! 👉 http://bit.ly/2CTQk5B
---
Bookings for the Brussels Art Nouveau & Art Deco are open ! 👉http://bit.ly/2BAJpK4

See More

Discovered in the province of Luxembourg, this gold lunula was made about 1800-1600 BCE in the British Isles. This neck ornament is made of very pure cold-hammered gold leaf and weighs 38 g. 😍
http://bit.ly/2DUOcIb

No automatic alt text available.

Le tram stylé Horta & Wolfers parcourt les rues de Bruxelles ! 🚋 😁 Vous l'avez déjà pris ?

The Stylish Horta & wolfers tram travels the streets of Brussels! 🚋 😁 have you already taken it?
Translated
Image may contain: outdoor
Image may contain: 1 person

On parle de l'exposition 'Oceania' sur France O ! (vers 16’ 48 ‘’) 🤗🗿

Le rendez-vous quotidien de l'actualité ultramarine.
france.tv