Posts

Saksikan Korean Drama live dari Johor.

Image may contain: 5 people
Image may contain: 5 people

Ringkasan Plot
Perbahasan Ucapan Dasar
Jumaat | 19/9/2014

1. Wakil Perlis memulakan ucapan usai celoteh ringkas Tuan Pengerusi Tetap. Beliau menyokong penuh Ucapan Dasar/UD dan bercakap atas isu moral integriti. Beliau berharap agar pucuk pimpinan PAS memperlihatkan kesatuannya dalam apa-apa keputusan yang dicapai.

...Continue Reading
Photos
Posts

DAP Jangan Bagi Isyarat PR Tidak Mesra Islam

1. Tindakan berkahli-kali pimpinan tertinggi DAP mengeluarkan kenyataan menentang pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah II Kelantan yang telah diluluskan pada tahun 1992 sebelum kelahiran PR telah merosakkan perpaduan rakyat pelbagai kaum yang menentang hegemoni pemerintahan UMNO.

2. Ia juga satu khidmat tidak langsung DAP dalam memanjangkan jangka hayat UMNO apabila orang-orang Melayu dalam PAS atau yang sudah mula cenderong dan bers...

Continue Reading

Cikgu Bad 4 Bukit Gelugor!

Pas tetap akan laksana hudud
OLEH:
Tarikh: April 15, 2014
Abdul Hadi Awang
Hadi Awang...
KUALA TERENGGANU - Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata parti itu tetap akan melaksanakan undang-undang hudud sekalipun ditentang oleh DAP dan PKR, rakan sekutunya dalam pakatan pembangkang.

Sambil menyatakan sokongan terhadap usaha kerajaan Kelantan mahu melaksanakan undang-undang itu, Abdul Hadi berkata hudud sudah wujud dalam Pas sebelum penubuhan pakatan.

"Ini benda yang (wujud) terlebih awal daripada pakatan pembangkang. Dengan sebab itu kita tak ada masalah untuk kemukakan (laksana hudud)," katanya yang ditemui di luar persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu, di sini hari ini.

"Kita (Pas) tidak ada perjanjian dengan DAP dan PKR mengatakan kita tidak boleh laksana hudud," katanya lagi.

Isu undang-undang hudud menjadi 'duri dalam daging' dalam pakatan pembangkang apabila Pas tetap dengan pendirian mahu melaksanakan hukum itu sementara DAP dan PKR berkeras menolak.

Isu itu kembali panas susulan keputusan kerajaan Kelantan yang diteraju oleh Pas bercadang membawa usul hudud ke Parlimen bagi mendapatkan kebenaran melaksanakan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) 1993 selewat-lewatnya Disember tahun ini.

Susulan itu, Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dilapor beberapa kali membuat penegasan bahawa hudud tidak ada tempat dalam dasar pakatan pembangkang.

Sementara itu di KOTA BHARU, Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata Pas Kelantan akan bertemu dengan sekutu mereka bagi membincangkan isu berkenaan.

"Kita nak berjumpa dan kita nak dengar apa alasan dia (DAP dan PKR) untuk tidak bersetuju dan mereka juga perlu dengar penjelasan kita. Soal dia nak setuju atau tidak, itu hak dia, kita tak paksa.

"(Cadangan) undang-undang itu sendiri sudah diterima di Kelantan dan sudah lama sebelum adanya pakatan, sebab itu sudah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan.

"Jadi (isu itu) tidak berbangkit kerana Pakatan Rakyat datang kemudian dan tidak berhasrat untuk laksana di peringkat negara cuma minta di Kelantan sahaja," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Mohd Amar berharap anggota parlimen daripada DAP dan PKR, terutama yang beragama Islam dapat menyokong anggota parlimen Pas Kelantan apabila usul khas berhubung hudud itu dikemuka di Dewan Rakyat kelak.

Beliau juga berharap Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) bekerjasama memberi penerangan mengenai hukum itu kepada bukan Islam.

"DHPP dari awal lagi dia sokong Pas dan dia tahu Pas ini nak menegakkan undang-undang Islam dan bila dia sokong Pas, makna dia bersedia menerima perjuangan Pas... jadi dia kena mainkan peranan menjelaskan kepada orang bukan Islam (mengenai hukum, hudud)," katanya. - Bernama

See More

PAS : Tahaaluf Siasi dan Hudud

1. Tahaaluf Siasi ialah Kerjasama Politik. Ia dijalin dengan parti yang berbeza ideologi untuk bekerjasama dalam mendepani perkara yang disepakati bersama seperti membasmi rasuah, menentang kezaliman dan menolak penindasan. Terdapat di sana perkara yang tidak disepakati, maka ia urusan perjuangan dan tindakan parti masing - masing.

2. Tahaaluf Siasi adalah kerjasama politik. Justeru itu, ia hanya mencakupi urusan politik tanpa sekali - kali mel...ibatkan dasar dan prinsip parti yang diperjuangkan. Masing - masing parti yang menjadi kompenan tahaaluf siasi tidak boleh mencampuri, memaksa apatah lagi menghalang dasar perjuangan yang dianut oleh parti - parti kompenan yang lain.

3. Tahaaluf Siasi adalah kerjasama politik bukan kerjasama dasar perjuangan, juga bukan kerjasama fikrah, ibadah dan aqidah. Ia kekal menjadi parti yang berbeza dengan sempadan masing - masing namun bekerjasama di antara satu sama lain dalam perkara yang dimeterai bersama.

4. Hudud ialah Kanun Jenayah Syariah Islam yang adil dan bijaksana justeru ia adalah bersumber dari Allah swt Tuhan yang mencipta manusia dan sekelian alam. Suatu yang telah ditetapkan oleh Allah swt secara muhkamat lagi muktamad di dalam Al Quranil Karim dan ia merupakan sebahagian dari Syariat Islam yang wajib ditegakkan oleh hamba Allah swt sebagai khalifah di atas muka bumi ini.

5. Hudud adalah hukum Islam dan ia sebahagian dari keseluruhan Islam yang menjadi dasar perjuangan PAS malah ianya termaktub di dalam perlembagaan PAS bahawa Islam adalah dasar PAS. Benar, ia bukan agenda dan perjuangan Pakatan Rakyat tetapi ia adalah dasar dan agenda perjuangan PAS. Insyaallah PAS akan mengemukakan Private Bill di Parlimen ke arah implementation Kanun Jenayah Syariah Islam II (Hudud) di Kelantan setelah sekian lama ia di luluskan di DUN Kelantan.

6. Hudud adalah juzuk Islam yang tidak boleh diperkecilkan. Ia adalah solusi kepada isu nasional yang sekian lama buntu ditangani oleh undang - undang dan peraturan manusia. Ini adalah masa terbaik untuk PAS mengemukakannya ke Parlimen, sementelah pula Menteri di Jabatan Menteri membuka laluan agar Private Bill dibentang pada sidang Dewan Rakyat akan datang. Ahli Parlimen muslim sewajibnya menyokong demikian juga Ahli Parlimen non muslim diharapkan turut memberi sokongan kerana ia adalah undang - undang Allah swt yang adil untuk semua.

7. Membentang "Private Bill" Kanun Jenayah Syariah Islam (Hudud) ke Parlimen tidak akan menjejaskan Tahaaluf Siasi atau kerjasama politik PAS dengan parti - parti rakan yang lain. Sebagaimana Tahaaluf Siasi juga bukanlah penghalang untuk PAS membentang Private Bill tersebut ke Parlimen.

Nasrudin bin Hassan
AJK PAS Pusat
AJK Dewan Ulamak PAS Pusat
Timbalan Pengerusi 1 LDPP

See More

CALON TIMBALAN KETUA PEMUDA PAS MALAYSIA: DR RAJA ISKANDAR vs UST.MUHAMMAD KHALIL ABD.HADI

Meneliti dengan mendalam pemilihan kepimpinan PAS kali ini. Banyak untuk diperkatakan, banyak untuk dibincangkan apatah lagi PAS sebuah parti yang menunjangi survival politik Melayu di tanah air tercinta.

Perkembangan dalam pertembungan kepimpinan pemuda terutamanya jawatan timbalan ketua pemuda dijangka sengit. Jawatan Timbalan Ketua Pemuda sama penting dengan jawatan Ketua Pemuda par...

Continue Reading

Faqihuddin Bin Ismail
13 hours ago
Jangan zalimi pimpinan

Pemilihan kepimpinan pemuda PAS Pusat bakal berlangsung tidak lama lagi. Calon calon yang ditonjolkan pada kali ini cukup hebat dengan kepelbagaian latar belakang dan pengalaman. Golongan berpendidikan agama dan bukan agama adalah dua kelompok yang memang tidak dapat dipisahkan dalam membawa Pemuda PAS menuju kemuncak kegemilangan.

...

Tetapi ada perkara yang perlu diteliti oleh perwakilan yang bakal mengundi nanti. Memang setiap perwakilan mempunyai keinginan yang tinggi dalam menaikkan pemimpin kesayangan mereka. Namun sikap "sayang" ini kadang kadang menzalimi pemimpin dan mengheret mereka kepada bebanan tugas yang melampau.

Sebagai contoh, pencalonan Dr Raja Iskandar Al Hiss sebagai timbalan ketua Pemuda PAS Pusat memang tepat dengan sikap dan gaya kepimpinan yang ditonjolkan. Namun, pernahkah para perwakilan menyedari bebanan tugas dan tanggungjawab yang terpaksa beliau pikul ?

Beliau kini masih bertugas sebagai Pensyarah di Universiti Teknologi Petronas (UTP) Sri Iskandar. Bayangkan tanggungjawab mendidik yang terpaksa dipikul oleh beliau, komitmen dalam mendidik anak anak muda dan pelbagai tugas rasmi yang mesti beliau lunaskan di universiti telah banyak menyita masa beliau.

Sewajarnya , kedudukan beliau sebagai ahli akademik yang menyertai politik patut dimanfaatkan dalam melatih dan membimbing anak anak muda Universiti Petronas mengenali politik PAS yang semakin matang dan berkembang. Beliau mampu melahirkan murabitun PAS di peringkat universiti bahkan menjadi ikon kepada para pelajar.

Perwakilan perlu tahu , tanda kasih sayang kepada pimpinan bukanlah dengan cara memilih mereka sebagai pemimpin. Tetapi, perwakilan perlu memahami bebanan tugas dan masa mereka yang sering sibuk dengan tugas tugas rasmi dan mampu memberi kesan kepada kualiti kerja berkaitan Parti.

Ada rakan memaklumkan , Dr Raja sekarang turut menjawat jawatan Ketua Pemuda PAS Perak dan YDP K.Kangsar. Saya menjangkakan , dua posisi ini sudah cukup besar dan berat buat beliau. Kepada semua perwakilan , sehebat mana pun pemimpin kita, mereka juga manusia. Mereka juga punyai tanggunjawab yang berat untuk dipikul. Jangan kerana keseronokkan kita inginkan calon lilihan kita menang, sehingga membebankan dan menyusahkan pimpinan kelak.

Saya mengira, Dr Raja sudah punyai posisi yang baik dan berat. Cukuplah , jangan bebankan beliau. Sedih saya melihat, saban hari beliau kepenatan mengejar masa dan program. Cukuplah, sudahla.. Biarkan beliau menerajui Perak dengan aman tanpa ada bebanan luar.

Kawan kawan perwakilan, ketahuilah bahawa Dr Raja juga seorang manusia.

ikhlas dari
"Anakanda" Dr Raja

See More

Azmin Ali dan Saifuddin Masa untuk berkhidmat sebagai wakil rakyat PKR bukan bertelagah tuntut jawatan. PR jangan jadi UMNO

-Rakyat Tolong-

"Diharap PR selangor jangan berbalah sesama sendiri, Rakyat menilai tindakkan kita.Azmin Ali dari PKR dan Saifudin juga dari PKR tidak perlu membawa tindakkan-tindakkan seperti UMNO"

-Rakyat Mengharap-

Safwan Anang dibebas dengan ikat jamin RM5 ribu

Ahmad Fadli KC
12:47PM Mei 31 2013

...

Aktivis mahasiswa Muhammad Safwan Anang hari ini dibebaskan selepas diikat jamin sebanyak RM5,000, kata isterinya Mastura Abu Bakar.

Menurut Mastura, Safwan dijamin oleh adik lelakinya sendiri di mahkamah dekat Jalan Duta, pada kira-kira jam 10.30 pagi tadi.

Safwan yang juga pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dituduh bersama pemimpin politik dan aktivis NGO Naib presiden PKR Tian Chua, aktivis PAS Tamrin Ghafar dan Haris Ibrahim pada 29 Mei lalu.

Kesemuanya mengaku tidak bersalah atas tuduhan terhadap mereka mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan.

Mahkamah membenarkan keempat-empat individu tersebut diikat jamin RM5,000 setiap seorang. Bagaimanapun Safwan enggan diikat jamin dan dibawa ke penjara Sungai Buloh.

Ketika dihubungi Malaysiakini tengahari ini, Mastura berkata suaminya pada asalnya, enggan diikat jamin selepas dituduh di bawah akta tersebut.

Bagaimanapun, Mastura berkata, Safwan menukar fikirannya selepas mempertimbang peranan yang boleh dilakukannya di luar penjara sebagai aktivis mahasiswa.

"Beliau merasakan beliau boleh melakukan lebih banyak perkara di luar penjara berbanding di dalam penjara," kata Mastura.

Tambahnya lagi, Safwan kini sedang berehat sebentar di rumah mereka dan akan ke Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Putrajaya petang ini.

Menurutnya, Safwan bersama beberapa aktivis pelajar lain akan menyerahkan memorandum membantah penangkapan aktivis dan pemimpin politik oleh polis kepada kementerian itu.

See More

Pemuda PAS kecam k'jaan Sabah halang Izzah masuk
3:27PM Mei 31 2013
Pemuda PAS Pusat mengecam tindakan kerajaan Sabah menafikan hak ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar memasuki negeri itu, sedangkan pengganas Sulu berjaya menjejak ke Lahad Datu selama beberapa minggu sehingga mengorbankan anggota keselamatan.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Riduan Mohd Nor mendakwa insiden terhadap Nurul Izzah itu menunjukkan ada dendam yang tersimpan dalam lubuk hati pemimpin negeri... itu sehingga pemimpin Pakatan Rakyat yang disenaraihitamkan tidak dibenarkan datang.

"Tatkala pengganas Sulu berjaya menjejak dan mendarat di daerah Lahad Datu, bertapak beberapa minggu sehingga akhirnya mengorbankan beberapa anggota keselamatan negara, Nurul Izzah pula yang baru sahaja dinobatkan sebagai ahli parlimen yang sah dinafikan hak untuk sampai ke Sabah," kata Riduan dalam satu kenyataannya hari ini.

"Nurul Izzah dianggap seperti insan yang paling berdosa dan penjenayah paling kejam bagi rakyat Sabah. Mungkin beliau adalah pengganas Sulu yang paling dikehendaki atau individu yang memiliki senjata api dan boleh membunuh rakyat di sana. Kerana itu beliau diharamkan dari menjejak kaki ke negeri tersebut," kata Riduan lagi.

Beliau mengulas insiden di mana pihak imigresen tidak membenarkan Nurul Izzah yang juga naib presiden PKR memasuki negeri itu dan mengatur penghantaran pulang malam tadi.

Mengulas lanjut, Riduan berkata sebagai warganegara, rakyat bebas untuk melancong, merantau dan pergi ke mana-mana sahaja negeri di Malaysia dan tidak terbatas pada sesetengah negeri sahaja.

Menurutnya lagi, Sabah bukannya sebuah republik atau negara lain yang boleh menentukan siapa yang boleh atau tidak datang ke negaranya.

"Seorang ahli parlimen yang mempunyai kuasa menentukan arah tuju dan dasar negara serta boleh meminda perlembagaan melalui sidang parlimen tidak dibenarkan masuk ke salah sebuah negeri dalam negara ini!

"Selagi warganegara tersebut memiliki kad pengenalan yang sah, tidak mempunyai rekod jenayah serta tidak mempunyai masalah apa-apa dengan kerajaan Malaysia, apa hak Sabah untuk menghalang seseorang warganya untuk datang ke negeri tersebut?

See More

Lima aktivis, pemimpin parti didakwa bawah Akta Hasutan

Ram Anand
11:16AM Mei 29 2013

...

Empat orang pemimpin NGO dan parti pembangkang yang ditahan mengikut Akta Hasutan dalam operasi pada malam tadi hari ini didakwa mengikut akta tersebut.

Keempat-empat individu tersebut adalah aktivis siswa Safwan Anang, pemimpin NGO Asalkan Bukan Umno Haris Ibrahim, aktivis PAS Tamrin Ghafar dan naib presiden PKR Tian Chua.

Kesemuanya mengaku tidak bersalah apabila pendakwaan dijalankan ke atas mereka mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan.

Mahkamah membenarkan keempat-empat individu tersebut diikat jamin RM5,000 setiap seorang, namun Safwan enggan diikat jamin.

Seorang lagi aktivis, Hishamuddin Rais yang dikehendaki polis atas dakwaan kesalahan sama, turut menyerah diri di hadapan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Beliau mengaku tidak bersalah apabila pendakwaan dilakukan secara berasingan ke atasnya selepas itu, mengikut undang-undang sama.

Kesemua lima individu berkenaan didakwa melakukan kesalahan tersebut di antara jan 8.55pm hingga 11.15pm pada 13 Mei di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor.

See More

SU PKR jumpa MB bincang status pelantikan

Ahmad Fadli KC
9:52AM Mei 29 2013

...

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution akan bertemu Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim bagi mengetahui status pelantikan dan perinciannya sebagai pegawai perhubungan politik di negeri itu.

Saifuddin berkata beliau hanya akan mengetahui perkara itu serta bidang tugas berkenaan peranannya selepas bertemu Khalid, minggu depan.

"Saya akan berjumpa MB minggu depan untuk dimaklumkan berkenaan status pelantikan, bidang tugas, dan tanggungjawab.

"Sehingga kini belum ada apa-apa makluman (terperinci berkenaan bidang tugas)," katanya ketika dihubungi Malaysiakini semalam.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Kongres Nasional PKR ke-9 hujung minggu lalu mencadangkan agar Saifuddin diamanahkan dengan peranan sebagai pegawai perhubungan politik di negeri itu.

Peranan tersebut antara lainnya meliputi usaha merapatkan jurang antara PKR dan parti politik lain di Selangor dan memastikan urusan politik dipisahkan daripada pentadbiran negeri dan urusan perniagaan syarikat, kata Anwar.

Cadangan berhubung pelantikan tersebut dikemukakan Anwar ketika pemimpin tertinggi parti tersebut di Selangor sedang berhempas-pulas dalam rundingan untuk mengisi 10 jawatan exco dari kalangan wakil rakyat PAS, PKR dan DAP.

Susulan itu, PAS Selangor melalui seorang timbalan pesuruhjayanya Iskandar Samad, tampil dengan tuntutuan agar satu jawatan sama diberikan kepada wakil parti tersebut "untuk memantau urusan-urusan harian di Selangor".

"Pimpinan PAS terutamanya pimpinan tertinggi parti mesti memberi tumpuan yang sama kepada Selangor sepertimana tumpuan yang mereka berikan kepada Kelantan, Terengganu dan Kedah," kata bekas exco Selangor itu lagi.

Saifuddin pula ketika ditanya mengenai tuntutan PAS Selangor itu berkata beliau hanya akan mengulas perkara itu selepas bertemu Khalid.

"Maaf, tiada apa saya hendak komen (kerana) belum tahu hujung pangkal lagi. Tunggu sehingga saya jumpa MB," katanya.

Pada pilihan raya lalu, PAS dan DAP masing-masing memenangi 15 kerusi sementara PKR pula menguasai 14 kerusi DUN.

Barisan exco Selangor akan mengangkat sumpah jawatan masing-masing esok.

See More