Posts

Penduduk sekitar Tanjong Malim, Slim River boleh datang ke perkarangan Dewan Sri Tanjong, Behrang 2020 bagi menghulurkan sumbangan buat mangsa-mangsa banjir yang sedang melanda pantai timur. Mari bersama - sama kita ringankan beban mereka. Sumbangan terakhir adalah pada hari rabu petang (31 Dis 2014)

No automatic alt text available.

bersama sama kita panjat kan doa kepada mereka..

No automatic alt text available.
Photos
Posts
Dikenali sebagai Piala Tiger pada 1996 dan kemudiannya Piala Suzuki pada tahun 2008, Piala AFF telah menjadi pentas penting bagi negara-negara di Asia Tenggara membuktikan siapakah raja bolasepak di rantau ini. Rekod membuktikan hanya Singapura dan Thailand sahaja yang berjaya menjadi juara sebany…
semuanyabola.com

Selamat petang semua..

Penyelarasan harga bagi sewaan Rumah Rehat Slim River akan di kemas kini berikutan cukai GST yang akan dilaksanakan pada 1 April 2015. Segala info akan diberitahu kelak.

cool

From the hardware design and specifications to making your everyday tasks easier and faster, we go hands-on with the new Samsung GALAXY Note 3 and the GALAXY...
youtube.com

Perak VS Lion XI
27.08.2013 | 8.45 Malam | Stadium Perak, Ipoh

Jangan lupa berzakat ya rakan rakan...

Image may contain: text

Hukum Meminum Kopi Luwak (Musang)
Keputusan

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-98 yang bersidang pada 13-15 Februari 2012 telah membincangkan Hukum Meminum Kopi Luwak (Musang). Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:

...

Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah menegaskan bahawa Allah SWT memerintahkan umatNya supaya memilih rezeki yang halal dan memakan makan yang baik sebagaimana firman-Nya dalam Surah al-Baqarah, ayat 172 yang bermaksud:

“ Wahai orang yang beriman! Makanlah dari rezeki yang baik yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu beribadat kepada-Nya.”

Muzakarah juga berpandangan bahawa kaedah fiqhiyyah menetapkan bahawa: الأصل فى الأشياء الإباحة، ما لم يقم دليل معتبر على الحرمة iaitu hukum asal mengenai sesuatu adalah harus selagimana tidak ada dalil muktabar yang mengharamkannya. Ulama’-ulama’ fiqh muktabar menjelaskan bahawa mana-mana bijian yang dimuntahkan oleh haiwan atau yang keluar bersama najis haiwan tersebut, selagi mana ianya tidak rosak dan masih kekal dalam rupa bentuknya yang asal atau jika ditanam ia mampu tumbuh, maka ia dihukumkan sebagai mutanajjis dan bukan najis.

Sehubungan itu, selaras dengan penegasan dan pandangan-pandangan tersebut, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa biji Kopi Luwak (musang) adalah bersifat mutanajjis dan ia harus dijadikan bahan minuman dengan syarat:

biji kopi tersebut masih dalam keadaan baik, tidak berlubang, tidak pecah dan dapat tumbuh jika ditanam; dan
biji kopi tersebut hendaklah disucikan terlebih dahulu daripada najis.
Muzakarah juga memutuskan supaya Kopi Luwak yang dihasilkan hendaklah mendapatkan sijil pengesahan halal daripada JAKIM atau Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) sebelum dipasarkan kepada masyarakat Islam.

See More

Untuk maklumat umat islam semua...selamat berpuasa ya!


krt Sahabat Halal

Halal Malaysia,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia,JAKIM,Halal Rasmi
halal.gov.my

CHALET 1 HINGGA 6 DAN 9, 10

:: SATU KATIL SINGLE DAN SATU KATIL DOUBLE
:: PENGHAWA DINGIN
:: TV LCD...
:: KETTLE
:: SHOWER MANDI

See More
Rumah Rehat Slim River added 5 new photos to the album: Sri Malim — at Rumah Rehat Slim River.

BILIK SRI MALIM


:: SATU KATIL DOUBLE
:: PENGHAWA DINGIN...
:: TV LCD
:: KETTLE
:: SHOWER MANDI
:: MEJA MAKAN

See More
Rumah Rehat Slim River added 5 new photos to the album: Sri Tanjung.

BILIK SRI TANJUNG

:: 2 KATIL SINGLE
:: PENGHAWA DINGIN
:: TV ...
:: KETTLE
:: SHOWER MANDI

See More
Rumah Rehat Slim River added 4 new photos to the album: Cafeteria — at Rumah Rehat Slim River.

dibuka pada setiap isnin hingga sabtu.Juga menerima tempahan katering dan pelbagai upacara.