Photos
Posts

Lyssna på Peter Lööv Roos från Kristna Fredsrörelsen tala på manifestationen på mynttorget #BrännInteUpp2015

Lyssna på Peter Loov Roos (Kristna Fredsrörelsen)
youtube.com

Lyssna på Muslimska Fredsrörelsen - Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa förbundsledamot Bodar Al-hashmi berätta om sina personliga upplevelser i moskén såväl som föra ut SMFRs budskap och förslag på åtgärder på manifestationen utanför mynttorget i Stockholm den 2 januari 2015.

#BrännInteUpp2015

Lyssna på förbundsledamoten Bodar Al-hashmi berätta om sina personliga upplevelser i moskén såväl som föra ut SMFRs budskap och förslag på åtgärder på manife...
youtube.com
Posts
Image may contain: 1 person
Image may contain: 1 person
Kristna Fredsrörelsen added 2 new photos.

Rapport från Lotta Kronlid i Göteborg: Fantastiskt fint samordnat av SMFR Muslimska Fredsrörelsen - Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, väldigt många talare... (minst 15), bl a från de tre monoteistiska religionerna, som talade för religionsfrihet och mot islamofobi.
Gårdagens bredd på talarna, mängden folk i stormen (fullt!), och det som sades, visar på ett djup i det gemensamma arbetet för ett mänskligt samhälle. Vi är inte i början av det arbetet, vi har redan arbetat länge, byggt viktiga relationer och har samlat mycket kunskap!"

Här är talet som Lotta Kronlid höll i Göteborg. Tack Lotta för att du delar med dig!

2 januari 2015, till stöd för muslimer och mot islamofobi

Kristna Freds är en medlemsbyggd ekumenisk rörelse som har använt ickevåld i kampen mot förtryck i hundra års tid nu.

Förtryck försöker slå sönder mänskliga samhällen.
Förtryck försöker skilja oss från varandra och förstöra den väv som vi människor utgör tillsammans.
Förtryck arbetar genom att skrämma oss med våld och genom att framställa olika grupper av människor som farliga och dåliga och fel.
Ett av dessa anti-mänskliga förtryck är islamofobi.
Som är en systematisk demonisering av muslimer.
Som är våld och hot.
Som är förstörelse av muslimska heliga rum och symboler.
Som är tystnad när en arbetskamrat i huvudduk kommer till jobbet.
Som är allt annat än "fint att vara med dig, wow att vi finns samtidigt!"

Kristna Freds var ute på stan för några veckor sen för att lyssna till människor kring rasism.
Vi frågade "Hur påverkar rasism ditt liv?"
Ett av svaren jag fick var från ett barn som sa "Det förstör livet."
Rasism förstör livet. Islamofobi förstör livet.

Vi behöver bygga ihop oss med varandra för att inte bli offer för islamofobins propaganda och verksamhet.
Och nu riktar jag mig till mina vita ickemuslimska medmänniskor.
Jag har lite förslag.
Ett fempunktsprogram som vem som helst kan sätta igång med, nu genast.
Oavsett vad du gjort eller inte gjort hittills.

1. Närma dig muslimer. Bygg relationer, jämbördiga relationer.
Vi behöver känna varandra för att förstå att vi hör ihop
och för att förstå att förtryck av den ene skadar alla.

2. Lär dig om islam. Om islamska kulturer och om den islamska världens historia.
Det är en viktig del av mänsklighetens historia.

3. Lär dig om din egen kultur, religion och historia.

4. Skaffa ett gäng vita ickemuslimer som du kan prata om allt detta med.
Vi behöver varandra när vi går emot förtryck.

5. Öva dig på att stå upp för dina muslimska medmänniskor.
Och då vill jag verkligen poängtera ÖVA.
Det är bättre att göra motstånd klantigt än inte alls.
Det leder framåt när du säger emot något islamofobiskt och sen inte vet vad du ska säga när nästa harang kommer.
Du kommer att lära dig något ifall du säger ifrån och i farten råkar vädra dina egna fördomar.
Du kan tänka efter och göra annorlunda nästa gång.
Det är så här förändring går till.
Det är så här vi bygger en mänsklig väv av motstånd mot islamofobi.

Lycka till!
Tack för oss.

Kristna Freds representerades av bl a Lotta Kronlid och Mikael Risenfors i Göteborg.
#BrännInteUpp2015

See More
Muslimska Fredsrörelsen - Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa added 15 new photos — with Usama Mustafa Kamil and 37 others.

SMFRs förbundslednings helg med representanter från lokalavdelningar som kommit ifrån bland annat Örebro, Linköping, Stockholm, Göteborg, Halmstad, Gävle, Uppsa...la, Umeå, Borlänge, Falun, Borås, Helsingborg och Malmö. Totalt dök över 50 förtroendevalda upp på helgen vilket motsvarar över 1/3 av alla SMFRs förtroendevalda.

Under helgen höll även medlemmar från SMFRs religiösa råd bland annat föreläsningar/lektion inom Islam med ämnen som meningsskiljaktigheter och tolerans samt att ta ansvar för att göra gott i samhället som en del av tron.

SMFR redogjorde också bland annat om vilka faktorer som medverkar respektive motverkar våldsbejakande strömningar i samhället. Även SMFRs tydliga ställningstagande mot grupper som uppmanar till eller använder sig av våld för att tysta meningsmotståndare eller driva igenom sin egna politiska övertygelse togs upp. Det är viktigt att alla sådana grupper motverkas oavsett ifall de anger som sin inspirationskälla politiska, religiösa eller ekonomiska skäl. Samtidigt är det viktigt att komma åt sådant utan att marginalisera och stigmatisera olika kulturella eller religiösa identiteter som ett kollektiv.

See More
Kristna Fredsrörelsen

Vi måste sluta exportera vapen till diktaturer, skriver vi i Aftonbladet tillsammans med Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Diakonia, Internationella Kvin...noförbundet för Fred och Frihet, IKFF och Amnesty International Sverige
"Om de senaste årens trend fortsätter kommer Sverige, när utredningen lämnar sitt förslag i mars, att ha exporterat krigsmateriel till icke-demokratiska länder för drygt 12 miljarder kronor under den tid som utredningen pågått. Går vi tillbaka till riksdagens beslut om att skärpa vapenexporten till icke-demokratier, i maj 2011, blir motsvarande summa nära 20 miljarder."

See More
Image may contain: 2 people
Image may contain: 4 people
Yasri Khan added 2 new photos — with Yasri Shamsudin Khan and 3 others.

Träffade ikväll Turkiets EU-minister och chefsförhandlare Volkan Bozkır som är på besök i Sverige på inbjudan av organisationen #UETD.

Vi pratade om EU-medlemsk...apsförhandlingarna, den nya kommissionen med Juncker i spetsen, den senaste utvecklingen i Turkiet vad avser relationen till EU samt vad aktörer inom civilsamhället kan göra för att underlätta en snabbare accessionsprocess.

Mitt intryck av Bozkir är att Turkiet i alla fall inte saknar självförtroende i frågan och att man fortsatt är dedikerad att gå framåt i EU-förhandlingarna från Turkiskt håll.

Sju riksdagspartier är idag ganska eniga om att stödja ett Turkiskt EU-inträde. Sveriges hållning i frågan är tydlig, långsiktig och gynnsam för samtliga parter.

Turkiet behöver EU för att utveckla sina strukturer och få ett starkare demokratiskt ramverk, få strukturella förstärkningar av minoriteters rättigheter och underlätta processen för att bli en starkare och mer fungerande demokrati. Samtidigt behöver EU-turkiet av ekonomiska skäl, bli bättre på att förstå sin egna muslimska minoritet och för att hantera en allt åldrande Europeisk befolkning såväl som stärka sitt politiska inflytande i världen.

Idag är det främst Grekland och Tyskland som försöker bromsa samtalen samtidigt som den tidigare EU-kommissionen varit starkt positiv.

See More
Ledigt jobb: Fredsobservatör i Guatemala Kristna Fredsrörelsen söker en fredsobservatör till Guatemala med start 2 februari 2015. Tjänsten varar i 14 månader varav 12 månader som placerad i fält i Guatemala. Som fredsobservatör bidrar du med skydd för hotade människorättsförsvarare och organiserad c…
krf.se
Image may contain: 1 person
Image may contain: 2 people
Muslimska Fredsrörelsen - Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa added 2 new photos — with Fahma Absuge.

Grupparbete i budgetarbete under kursen "Projektledning och Ledarskap, inriktning Muslimska Civilsamhället" helg 3 av 4 som utförs av Muslimska Fredsrörelsen i samarbete med Härnösands folkhögskola.

Image may contain: 5 people, people smiling
Image may contain: 3 people
Kristna Fredsrörelsen added 2 new photos — with Unika Rassas and 3 others.

Idag har Stavangers Kirkeligdialogsenter fått träffa dessa våra eminenta utbildare i Salaams vänner. De har tidigare mött Katharina och Wafa och blev så inspirerade att de nu är på gång att arbeta i Salaams vänners anda i Norge!

SEP17
Wed 6:30 PM UTC+02Café Planet, Kungsgatan 101, umeå
16 people went
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
Muslimska Fredsrörelsen - Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa added 2 new photos.

Fredsdagarna är i full rulle och dagen börjar bli varm de partipolitiska ungdomsförbunden som debatterar frågor som är av intresse för det muslimska civilsamhäl...let. Next up är en utrikespolitisk debatt! Tidigare hade vi ett pass i konflikthantering och ett pass om politisk medvetenhet samt 5 minuters berättande analyser av olika länder som står inför utmaningar.

See More
Kristna fredsrörelsen är starkt kritisk efter avslöjandet om att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, vill samarbeta med Kina.
dagen.se
Sedan Sverigedemokraterna kommit in i Sveriges riksdag har antalet registrerade hatbrott ökat mot muslimer, enligt Brottsförebyggande rådet.
expressen.se
Image may contain: 3 people
No automatic alt text available.
Muslimska Fredsrörelsen - Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa added 2 new photos — with Yasin Ahmed and 16 others.

SMFR arrangerade igår ett #ramadanbord i Gotland i #TerraNova kyrkan där vi bjöd in andra aktiva #muslimer som under #Ramadan kämpar för våra rättigheter på oli...ka vis här i #Almedalen. Närvarande var bland annat personer aktiva i politiska partier, muslimska organisationer och personer aktiva i ungdomsorganisationer. #SMFR vill fortsätta att sträva efter att utöka gemenskapen även med andra muslimska organisationer och personer som är aktiva, speciellt under den heliga månaden ramadan. Som muslimer i Europa sitter vi alla i samma båt. Vi önskar att tillsammans med alla aktiva krafter inom det Muslimska Civilsamhället bidra till det gemensamma goda.

Ramadan Karim!

See More
Image may contain: 2 people, people standing and outdoor
Yasri Khan is with Naima Osman and 5 others.

Fixat med ca tusen ballonger inför aktionen för #mångfald och #öppenhet#SDs dag i #Almedalen idag. SMFR aktiva som efter lång natt av fotboll och tarraweh b...ön med lite sömn. Trots det är dessa fantastiska eldsjälar igång tidigt på morgonen under fasta och cyklat flera km för att engagera sig för ett bättre samhälle.

See More
Image may contain: 4 people
Muslimska Fredsrörelsen - Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa

Anna Waara, tidigare förbundsordförande och en av grundarna bakom SMFR samt ledamot av Senaten deltar på seminarium om religionsfrihet för SMFR på Almedalen.

H...on talar bla om SMFRs perspektiv om hur vi kan jobba mot hatbrott liksom om den utsatthet som muslimer, främst muslimska kvinnor som bär sjal utsätts för. SMFR har gjort flertal undersökningar liksom haft väldigt många av våra medlemmar som blivit utsatta. Senaste statistiken från SMFR visat på att över 60% av muslimska kvinnor blivit utsatta för fysiska/psykiska trakasserier och kränkningar. En siffra som är oacceptabelt hög och som starkt underminerar säkerheten liksom religionsfriheten för muslimska kvinnor. Det är alltså mer än varannan muslimsk kvinna som utsätts. Detta måste regeringen mobilisera resurser för att åtgärda och det snabbt.

See More