Photos
Posts
Планинарски клуб Железничар Ниш added 25 new photos — with Goran Copic.

БАБИЧКА ГОРА, 03.02.2018.

Заврши се и овогодишњи успон на Бабичку Гору, па као што је ред, хајде да се напише извештај..

А онда схватиш да не знаш одакле да по...чнеш.
Знамо сви да извештај треба да буде фактографски- испели смо то и то, прешли толико километара, савладали толику висинску разлику, са толико и толико учесника..

Да, за неку другу акцију и то би било довољно, али за ову НЕ !
Овај дан заслужује мало другачију причу.

Ко није био са нама, питаће ''зашто?''
Па зато што је био прави планинарски доживљај! Зато што је организација била перфектна, зато што је стаза прелепа и ненапорна ( дуга 17 км са 500 м висинске разлике), зато што је природа Заплања величанствена, зато што су нас домаћини у селу Горње Драговље дочекали и угостили као нико нигде, зато што нас је фебруар почастио мајским временом, зато што смо читав дан провели у добром расположењу и дружењу ...
Акцију традиционално организују наши пријатељи из ПАК ''Мосор'', а прикључујемо се ми железничари и сувопланици. Иако смо у различитим клубовима, то се ни једног тренутка не осети, на стази смо само планинари и другари! Зато овог пута нећу ни помињати колико је који клуб својих чланова повео – за ову причу то није битно! Битно је да нас је око 150 кренуло заједно из Ниша пут Заплања. Дочекао нас је, и у име домаћина и покровитеља ове акције, поздравио председник општине Гаџин Хан, Саша Ђорђевић.
Са локалним водичима крећемо на стазу и лагано прелазимо успон и трасу од 5км до првог одморишта, где нас дочекују ловци и окрепљују чајем и печеним кромпирима. Заплање је познато по лековитом биљу и квалитетној земљи, па ако вам кажем да је то био најукуснији кромпир који сам пробала у животу – верујте ми на реч!
Након паузе, настављамо даље и после наредних 5км, кроз прелепу борову и церову шуму долазимо до ловачке осматрачнице, где нас дочекују пријатељи из ПД ''Трем 1810'' из Доњег Душника. Недалеко одатле - у шуми, налази се и највиша тачка Бабичке Горе – Крива Бука на 1057мнв. А на врху (као и на сваком врху), развијају се заставе клубова, слика и слика и слика..😀

У повратку, крећемо другом стазом. На питање једном од водича ''зашто идемо другим путем'', он се само загонетно смешка и каже ''видећете''..
Убрзо и јесмо! После само пар стотина метара, пред нама се указао читав гребен Суве планине! Ведро време и сунце које је баш тада сијало у том правцу – подарили су нам величанствен поглед на једну од најлепших планина Србије. Нашу Суву! На Мосор, Соколов камен, Девојачки Гроб, Трем, мало даље Литицу. Скоро сви нишки планинари испели су овај потез, а тек гледано из ове перспективе, постајемо свесни где су нас све наше планинарске ноге изнеле. Не можемо да сакријемо усхићење, праве се десетине фотографија, све са мишљу да је наредна лепша од претходне..

И тако, све време гледајући на гребен Суве планине, спустисмо се до полазне тачке - у село Горње Драговље. Мештани су нам ставили на располагање своју школу, испред које нам послужују: ловачки гулаш, купус са сувим месом у грнету, пасуљ, погачу (коју је умесила једна бака), за десерт – палачинке од хељдиног брашна са домаћим џемом, чај, кувано вино и грејана ракија. Мени и јела којих се (опет ми верујте на реч) не би постидео ни најбољи ресторан традиционалне кухиње! Свега у изобиљу, све преукусно, онако од срца, домаћински, како то заплањци знају!
Након ове праве, правцате гозбе, органозатор ПАК ''Мосор'' доделио је захвалнице свима који су учествовали у овој акцији и допринели да буде једна од најлепших на којима смо били. Посебно је истакнут главни ''кривац'' свега – Бојан Раденковић.

Планинарски клуб ''Железничар'' најискреније честита свима на уложеном труду у организацију и реализацију ове акције, а мештанима Горњег Драговља се захваљујемо на несебичном гостопримству и срдачном дочеку!

...и ето, још један прође дан...

С тим што овај јесте за памћење!

Текст: Весна Симић
Фото: Небојша Арсеновић, Јелена Цветковић, Весна

See More
Posts
Svi mi koji volimo Gornje Dragovlje!!! updated their cover photo.
May 16, 2017
Image may contain: flower, plant, grass, sky, outdoor and nature
Svi mi koji volimo Gornje Dragovlje!!! updated their profile picture.
Image may contain: sky and outdoor
Svi mi koji volimo Gornje Dragovlje!!! updated their cover photo.
No automatic alt text available.
Svi mi koji volimo Gornje Dragovlje!!! updated their profile picture.
No automatic alt text available.