Photos
Posts
Bryan Midir added 8 new photos from November 10, 2017 — with VelLianna Benjamin and Haniey Shafinie.

Cara buat sijil atau print nama pada sijil yang banyak dengan cara cepat.
1. Buat list nama penerima sijil di Excel.
2. Pada templet sijil, pilih bahagian nama.....
3. Tekan Mailing=>Select Recipient==>Use Existing list
4. Document=>pilih fail excel tadi==>Open
5. Select table==> Ok
6. Link berjaya bila muncul <<nama fail>>. Jika tak muncul, tekan bahagian "Insert merge field"
7. Klik bahagian "Finish and merge" dan mula lah print..

8. Jika tak yakin, klik "Edit individual doc" dan akan terpapar semua.(boleh edit) then print lah...

P/s: Ini ms words 2007. Versi baru mungkin ada lain sikit tapi prosesnya sama.

See More
Ahmad Syamim Abdul Halim added 21 new photos.

RESUME LAYAK MASUK TONG SAMPAH

Assalamualaikum. Salam Ramadhan. Alhamdulillah di post yang sebelum-sebelum ni, ada macam-macam jenis feedback di post saya sendi...ri, dan di post yang other pages punya jugak. Saya rasa, kalau tengok dari post original saya, mungkin 90% positif, selebihnya negatif. Kat post yang ada satu page ni share, lebih banyak yang negative dari positif. Tapi takpe, biasa lah tu, semua orang ada pandangan masing-masing. Apa pun terima kasih semua yang share, saya terharu.

Salah satu komen yang saya baca, saya jadikan tajuk post hari ni. Mungkin design sebelum ni terlalu fancy dan agak kurang sesuai untuk kegunaan umum. Jadi, kali ni, saya nak share design yang lebih simple dan “mungkin” boleh diterima pakai di kebanyakan tempat (harap-harap).

Seronok jual resume. Bermacam jenis client yang saya kenal dari resume diorang. Ada yang biasa-biasa, ada yang luar biasa. Seronok, serious.Ada yang dah mula jual template resume sendiri. Seronok tengok. Dalam masa yang sama, ada terasa letih jugak, sebab komitmen kerja di office, anak yang dah nak masuk umur setahun, keluarga dan lain-lain. Tapi overall, memang seronok.

Saya memang design guna Powerpoint. Saya ada godek-godek Photoshop dan AI, tapi mungkin sebab dah terlalu selesa dengan Powerpoint, saya prefer guna powerpoint. Tak tau lah di masa akan datang nanti kan. Saya pun ada explore benda-benda baru yang Powerpoint boleh buat. Saya tengok version 2013 dan version lebih baru, memang power. Ada macam-macam function baru yang 2010 takde (Saya masih guna 2010). Kalau ada peluang, boleh cuba explore di youtube. Berlambak tutorial kat sana. Tak kurang jugak, tutorial Photoshop dan AI. Tapi macam kebanyakan komen di post sebelum ni, “bukan pasal tools sekarang ni, tapi kreativiti untuk design”.

Terlanjut menaip, gambar-gambar kat bawah ni, pembaca mungkin boleh paham briefly macam mana nak buat resume guna powerpoint (jangan lupa save as PDF sebelum hantar kat boss). Semoga bermanfaat untuk diri sendiri, kawan-kawan, sedara-mara atau mana-mana orang yang memerlukan Resume segera.

Jangan lupa like page: RESUME PIKAT BOSS
http://www.facebook.com/resumepikatboss

See More
Posts