Photos
Posts
Tudung Mel added 8 new photos to the album: AbayaMel : Pre Order March 2015.
March 1, 2015

Open for pre order. Abaya imported from Dubai. Material nida, sangat selesa, ringan dan sejuk kainnya. Berminat boleh pm Mel.

Pre order tudung sekolah dibuka sekarang. Material lycra, soft awning. Size dr S-L (age 5-12). Harga RM28. Boleh pm utk order.

Image may contain: 3 people, text and closeup
Posts
Tudung Mel added 8 new photos to the album: Abaya Dubai.
October 17, 2014

New designs. Material nida, abaya dari Dubai. Sangat2 selesa, kain ringan dan sejuk. Berminat boleh pm Mel ya.

Tudung Mel added 14 new photos to the album: Abaya Dubai.
August 26, 2014

Yang telah pre order, abaya akan sampai hujung minggu ini. InsyaAllah kita akan buat penghantaran minggu depan. Sesiapa berminat utk pre order, masih dibuka dan delivery dijangka by end September insyaAllah.

Assalamualaikum. Toe socks sentiasa ada stok, harga RM13 sepasang. Boleh pm utk order. Barakallahufeekum.

No automatic alt text available.
Tudung Mel updated their cover photo.
Image may contain: one or more people and closeup
Tudung Mel added 12 new photos to the album: Abaya Dubai.
August 17, 2014

Abaya dari Dubai. Material neda, sangat sejuk, selesa dan ringan kainnya. Size dr S52, M54, L56, XL58, XXL60. Boleh pm Mel utk oder. Kalau nak fitting nak tgk2, insyaAllah boleh diatur utk yang tinggal sekitar KL. Barakallahufeekum.

Kalau belum tutup kaki, jom la mulakan di bulan Ramadhan ini. Harga sepasang toe sock kami ialah RM13. Ada pelbagai warna. Sila pm utk order.

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.

Gift set (sepasang toe socks dan sepasang sarung tangan) pd harga RM16. Boleh pilih warna kegemaran anda. PM utk oder ya. Barakallahufeek.

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
Tudung Mel added 6 new photos to the album: Nursing Abaya.
June 8, 2014

Nursing abaya - ada 3 warna. Hitam + hitam, hitam + brown dan hitam + purple. Boleh pm jika berminat. Terdapat dlm pelbagai size.

Saya pakai toe sock warna dark blue hari ni. Ada byk lagi warna lain. RM13 sepasang. Boleh pm utk order.

No automatic alt text available.

Clearance sale! Telekung Seri. Material lycra. Tinggal beberapa helai sahaja. RM59 tak termasuk pos.

Kempen tutup kaki. Toe socks kami pelbagai warna, tebal dan sesuai utk dibawa solat. RM13 sepasang. Minimum order 2 pasang. #jomtutupaurat

No automatic alt text available.

Jom baiki pemakaian kita.

Image may contain: one or more people
Dr Abu Anas Madani

Busana Muslim vs Tabarruj

Busana Muslimah sudah menjadi trend hari ini. Jubah dengan pelbagai fesyen dan fabrik, tudung dengan pelbagai corak, potongan dan cara... pemakaiannya. Persoalannya ialah benarkah busana tersebut telah benar-benar menepati cara berpakaian menurut syariat Islam ? Adakah ia benar-benar Busana Muslimat dengan ertikata yang sebenar ?

Konsep yang mudah tentang menutup aurat sama ada lelaki atau perempuan ialah longgar, tidak fit, tidak nipis atau jarang dan tidak berlebih-lebihan..... Yang ramai lakukan, adakah menutup aurat atau sekadar membalut, membungkus atau packing aurat? Ini adalah kerana, tabarruj tetap boleh terjadi walaupun wanita itu menutup aurat.

PENCERAHAN :

Contohnya hari ini kita dapat lihat di khalayak ramai wanita yang bertudung tetapi berpakaian menampakkan bentuk tubuh atau sanggul, berfesyen hingga menjadi perhatian, memakai wangi-wangian atau solekan yang berlebihan. Ini semua dikira sebagai tabarruj.

Ibnu Manzur berkata, "Tabarruj ialah apabila seorang wanita mendedahkan kecantikan dan keelokannya kepada lelaki (yang bukan suaminya)". Firman Allah SWT dalam sebahagian Surah An-Nur :

وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ...َ
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka..." (QS, An-Nur : 31)

Abul A’la al Maududi berkata : “Kalimat tabarruj yang dipergunakan di dalam Al-Quran yang ditujukan kepada kaum wanita, mengandungi pengertian :

1- Wanita yang menunjukkan kecantikan wajahnya, daya tarik tubuhnya kepada lelaki asing (bukan mahramnya)
2- Wanita yang mendedahkan kecantikan pakaian dan perhiasannya kepada lelaki asing. (rantai leher, kaki dll)
3- Wanita yang mempromosikan dirinya, kemanjaannya, gerak-gerinya dan keharumannya.

DALIL PENGHARAMAN TABARRUJ :
“Dan hendaklah kamu tetap di rumah kamu, dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang jahiliah.” (QS, Al-Ahzab : 33)

Sifat-sifat tabarruj di zaman jahiliyyah itu adalah seperti berikut:
a - Seorang wanita yang keluar dari rumah dan berjalan di antara lelaki.
b- Wanita yang berjalan berlenggak-lenggok dan penuh gaya, genit dan gedik (3G)
c- Wanita yang memakai wangian yang menggoda.
d- Wanita yang mengenakan pakaian yang dihiasi batu permata.
e- Wanita yang mengenakan kerudung namun anting-anting dan kalungnya tetap diperlihatkan.
f- Wanita yang berkerudung tetapi bersanggul tinggi seperti bonggol unta.

Tabarruj juga boleh berlaku kepada orang lelaki, walaupun aurat mereka lebih ringan, tetapi masih ada yang menampakkan aurat. Contoh memakai baju dan seluar ketat sehingga kelihatan bentuk badan yang sasa atau bentuk punggung. Sengaja mencukur janggut, bersolek atau berdandan seperti wanita, atau berhias berlebih-lebihan kerana mahu kelihatan menonjol dan dikagumi.

Berpakaian dan peliharalah penampilan agar nampak bersih dan kemas secara sederhana. Banyak wang yang dibazirkan untuk tujuan kosmetik dan fesyen, seperti tidak yakin dengan kecantikan diri yang telah diberi oleh Allah SWT.

KESIMPULAN :

Islam tidak menentang kecantikan selagi mana ia tidak melampaui batas. Kepada suami atau isteri, silakan berhias secantiknya kepada pasangan masing-masing . Apabila terdedah kepada bukan mahram, tutupi keinginan tersebut. Cukuplah untuk berpakaian sopan menutup aurat, kemas dan bersih sekadarnya sahaja. Sebab kita nak cari redha Allah dan bukan redha manusia sahaja.

Wallahu a'lam - Doakan istiqamah Ust Kay.
[AAM, 02042014, KB]

See More

Kaki juga aurat. Jom lah kita tutup juga kaki kita. Kami ada pelbagai warna toe socks sesuai dipakai dgn kasut atau seliper. Hanya RM13 sepasang. Minimum order 2 pasang. #kempentutupkaki

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.

Toe sock RM13 sepasang. Restock minggu ni InsyaAllah. Nak order sila pm Mel. Minimum order 2 pasang.

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.

Assalamualaikum.

No automatic alt text available.