Photos
Videos
Parókia spot
16
2
Posts

"Mindig is nagyon hálás voltam édesapámnak és édesanyámnak azért a példáért, amit elém éltek az otthonunkban, és hűségükért a szolgálatban. De tudtam, hogy el kell jönnie annak az időnek, amikor meghozom a döntést, hogy az én mennyei Atyámnak szeretnék a kedvére lenni." Édesapja nyomdokaiba lépve Franklin Graham 2012-ben érkezett Magyarországra, hogy hirdesse az evangéliumot. Vele készült interjúnkat itt olvashatják: http://www.parokia.hu/v/billy-graham-fianak-lenni-meg-nem-…/

Észak-karolinai otthonában 99 esztendős korában elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor. Életét, szolgálatát és szellemi örökségét szeretnénk felidézni egy korábbi, Franklin Grahammel készített interjúnkkal.
parokia.hu

Szeretni az embereket, különösen a gyerekeket, hirdetni az evangéliumot, felhagyni mások hibáztatásával, fegyelmezetten biztosítani időt az Istennel való kapcsolat ápolására – így élt Pánczél Tivadar egykori rákosszentmihály–sashalmi református lelkész és erre törekszik unokája, Pánczél Csilla is. Interjúnk kettős céllal született: szerettünk volna emlékezni sokak szeretett lelki atyjára, Tivi bácsira, és azt is megtudni, unokája, az Y generáció szülötte hogyan építi be mindennapjaiba egy másik világ nagyatyai örökségét.
http://www.parokia.hu/v/ketdimenzios-aldas/

Vajon milyen örökséget hagyhat unokáira az az ember, aki súlyos terheket cipelt? Egyáltalán, van-e folytonosság az egymást követő generációk életében? És vajon szárba szökkenhet-e az elvetett mag, ha semmi jele annak, hogy valaha kikel? Ezekről kérdeztük az alig több mint egy ....
parokia.hu
Posts

„Egy nap olvassátok vagy halljátok majd a hírekben, hogy meghalt Billy Graham. Egy szót se higgyetek belőle. Elevenebb leszek, mint most vagyok. Csak épp máshová költöztem: Isten jelenlétébe.”

Billy Graham (1918–2018)

Forrás: thegospelcoalition.org

Image may contain: 1 person

Ravasz László püspök életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás nyílt pénteken a Dunamelléki Egyházkerület Ráday Múzeumában, Kecskeméten.
http://www.parokia.hu/v/ravasz-laszlo-emlekkiallitas-nyilt…/

Egy farizeus arra kérte Jézust, hogy egyék nála. Ő bement a farizeus házába, és asztalhoz telepedett. Lukács 7,36 "A közösség megélésének legjobb módja a terített asztal." Káli-Horváth Kálmán
parokia.hu
A hit nem valószínűség-számítás, hanem az egyetlen esély, a kegyelem megragadása.
139.59.136.173

"Azon kapom magam, hogy már jó előre keresem, kutatom, hogy mire hív az idei böjt. Bár nem is nagyon kell azt keresni. Hozza az élet, hogy hol van leginkább híja az isteni rendnek. Melyek a zátonyra futott dolgaim, mi mindenben és kivel kapcsolatban élek meg keserűséget, megfáradást, elégedetlenséget, csalódást, akár haragot, meg nem bocsátást."
http://www.parokia.hu/v/bojtkezdet/

Egyfajta várakozás is úrrá lesz rajtam, ahogy konstatálom, hogy beléptünk hamvazószerda hetébe.
2016.parokia.hu

"Ha elvetted azt, akit szerettél, akkor szeresd azt, akit elvettél!" (Gyökössy Endre)
http://www.parokia.hu/v/szeresd-akit-elvettel/
#hazassághete

A boldog házasság ismérveiről, az elköteleződést megelőző időszakról és a konfliktusok rendezéséről is szó esett az Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal címmel tartott pódiumbeszélgetésen az idei házasság hetén.
parokia.hu

Mielőtt egy pár a válás szélére sodródna, intő jelek hívják fel a figyelmet a változtatás szükségességére. Ezek közé tartozik a házasélet megváltozása és a nyitás egy harmadik személy felé. De vajon hogyan juthat el egy krízisbe jutott házaspár az újbóli érzelmi biztonság megteremtéséig? Ezzel folytattuk beszélgetésünket Szőke Etelkával, a Gyökössy Szolgálat munkatársával.
http://www.parokia.hu/v/a-targyiasult-szexualitastol-az-er…/

A párkapcsolat szent tér, ahol vagy a szeretet erői vagy az életellenes erők halmozódnak fel. Talán ezért történhet meg, hogy még lelkészek is a válás szélére sodródnak. Az intő jelek közé tartozik a házasélet megváltozása és a nyitás egy harmadik személy felé. De vajon h...
parokia.hu

„A krízisben Isten elvisz a falig, ahonnan nincs tovább – és aztán mégis lesz tovább. Egy-egy nehézség mutatja meg, milyen tartalékok vannak akár bennünk, akár Istenben, a környezetünkben vagy a kapcsolati hálónkban.” Révész Szilvia Keserűből édeset. Istennel a kríziseken át című könyvének bemutatóján jártunk.
http://www.parokia.hu/v/keserubol-edeset/

Image may contain: 1 person, smiling, sitting and indoor
No automatic alt text available.

Írás a falon –
mintha a nap tűzne
be az ablakon.
Pedig éjszaka van.
Lumpol a hold, ahol...
minden bizonytalan
űrt lompos kutya csahol.

Írás a falon –
mintha izzó kazán
égetne vakon,
s perzselné a falat
elvakult szemembe
a vakolat alatt,
fénnyel a mély verembe.

Írás a falon –
noha más jele, az
én monogramom:
Mené, mené, tekel,
ufárszín. – így hatol
hatalommal, ha kell,
s könnyűnek találtatom.

Írás a falon –
mintha vésné egy ujj,
rést ütve azon,
hogy meglássam végre,
ki kopog odaát
egy ritmust az égre:
földdel egy szimfóniát.

Írás a falon –
mintha a szívembe
ütné be nagyon
a kétélű Ige:
Választhatsz, még hagyom;
örök égi lakás,
vagy múló lakodalom.

(Békési Sándor: Szembesülés)

Kép: Füle Tamás/ www.parokia.hu

#hamvazószerda #böjt

See More
Image may contain: indoor

"Ha egy lelkész bizonytalanul kötődik a párjához, akkor nem elégülnek ki a belső egyensúlyához szükséges kötődési szükségletei. Ezért ezeket a vágyakat, élményeket megpróbálja a gyülekezetben megélni, elkezd ott a teljesítményre figyelni vagy valakikhez túl közel kerülni. Nem érzékeli a kompenzatív működéseket, de hosszú távon ezek kitermelik azokat a történeteket, kötődéseket, kifáradásokat, kiégéseket, amelyek folyományaként azt érzi: sokat tettem, mégsem jön vissza, amire szükségem lenne. Mindez elkeseredést, bezárkózást vált ki a részéről, ami egy negatív folyamat kezdete, és rossz véggel zárul." A lelkészházasságok kríziséről beszélgettünk Szőke Etelka református lelkésszel, lelkigondozóval, pár- és családterapeutával.
http://www.parokia.hu/v/a-tukor-amit-osszetorsz/

Ugyanolyan kötődési mintákkal érkeznek a házasságba, mint mások, hivatásuknál fogva mégis különleges helyzetben vannak. Ha elromlik a házasságuk, az utolsó utáni pillanatban kérnek segítséget, de a helyreállításban is kitartóbbak, mint az átlagemberek. A lelkészházasságok...
parokia.hu

"Harcolunk a mutatókért, a főnök elismeréséért, a magasabb fizetésért, ám nem harcolunk meg egymásért. Férfiak a nőkért, nők a nőkért, férfiak a férfiakért. De mi lenne, ha egymás bajtársaivá válnánk? Mi hiszünk a szeretetben megharcolt, nemes küzdelemben.”
Élethosszig tartó nyílt vízi kalandról, a férfiakért és a nőkért folytatott küzdelemről és a mindennapokban is felfrissülést hozó forrásaikról meséltek nekünk Zámbori Soma színművész és Fazekas Rita mediátor, a házasság hete idei arcai.
#házassághete
http://www.parokia.hu/v/a-szerelem-orlangja/

Image may contain: 2 people, people smiling, tree and outdoor
Image may contain: 3 people, people smiling, sky, outdoor and nature
Image may contain: 2 people, people smiling, closeup
Image may contain: 2 people, people smiling, sky, selfie, mountain, outdoor, nature, water and closeup

Egy felsőoktatásban résztvevő fiatalok körében végzett kutatás szerint a megkérdezettek saját korosztályuk házasodási kedvéről alkotott képe nem tükrözi valós szándékaikat. Ha azt kérdezték tőlük, hogy kortársaik a mai világban szerintük akarnak-e házasságot kötni, úgy vélték: nem igazán. Ha viszont azt kérdezték: te akarsz-e házasságot kötni, több mint 90 százalékban a fiatal férfiak is azt válaszolták, hogy házasságban szeretnék leélni az életüket.
http://www.parokia.hu/v/elteto-sodrasban/
#házassághete2018

Megtapasztalni és gyakorolni a szeretetet, jellemesebb emberré válni, gyógyulni és gyógyítani – nincs még egy olyan intim kapcsolat, mint a házasság, amelyben mindezt a lehető legmesszemenőbben meg lehetne élni.
2016.parokia.hu

"A mi üzenetünk, hogy a kórusművek által közvetített evangélium jusson el mindenkihez az országban.” Az I. Ferencvárosi Szakrális Kórustalálkozón jártunk.
http://www.parokia.hu/v/egyhazi-zene-a-polgari-vilagban/

Image may contain: 11 people, people smiling

"Ha az emberek látják, hogy igazán boldog vagy, szeretsz élni és szereted a másikat, akkor talán megkérdezik, hogy ugyanolyan problémákkal mégis miért van reménységed, mégis miért tudsz hálás lenni?"
Asszonyi Eszterrel beszélgettünk, aki a legjobb Magyarországon készült hírképért Escher Károly-díjat kapott a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton.
http://www.parokia.hu/v/volt-egy-tanterem/

Image may contain: 1 person, closeup