Posts

EZ is BUDAI
Helyszín: Budapest, Magyarország
Kategória: Gastro
Enteriőr design: Eszter Bertóty
Fotó: www.photorama.cc

Image may contain: indoor
360
photorama
Photographer

Óbudai Gázgyár víz- és kátránytornyok 06.
Helyszín: Budapest, Magyarország
Kategória: Ipari műemlék
Fotó: www.photorama.cc

...

. . . . .

A XX. század elején a terjeszkedő Budapesten egyre nőtt a gázfogyasztás. Ennek a növekvő keresletnek a kielégítésére a főváros 1908-ban úgy határozott, hogy Óbudán új légszeszgyárat hoznak létre, melynek megtervezésével az elismert zürichi gázgyárost, Weiss Albertet bízták meg.

A tervezés két éve után 1910-ben kezdődött az építés. 1913-ra a gyár épületeinek és gépeinek nagy része már készen állt a termelésre, és az év októberétől kezdve fokozatosan megkezdték a gyár üzemeltetését. A maga idejében a legkorszerűbb technológiát alkalmazó, napi 250 ezer köbméter gáz termelését is lehetővé tevő gyár hivatalos megnyitóját 1914. június 13-án tartották.

A gyár területén helyet kapott az Almási Balogh Lóránd által tervezett, 1914-ben épült Munkástelep, valamint a Reichl Kálmán tervezte Tisztitelep.

A gyár a gáz mellett melléktermékként kokszot és kátrányt állított elő. A kátrányt a ma már műemlékvédelmet élvező három kátrány-toronyban tárolták és választották szét könnyű illetve az útépítéshez használt nehéz kátránnyá.

A Gázgyár területén található kiemelkedő értékű épületeket műemléki védettséggel látták el. Közéjük tartoznak a képeken látható víz- és kátránytornyok, melyek a gyárterület leglátványosabb, legértékesebb elemét jelentik.

A tornyok alsó szintjeit két színű téglafalazattal alakították, felső szintjei betonból készültek. Mindkét szint majolikadíszekkel és faragott párkányokkal díszített. A víztorony tartály szintjén négy, felújított és működő toronyóra található.

A tornyok az állagmegóvó felújítást követően jelenleg üresen állnak. A tervek alapján a műemléki épületegyüttesből múzeumot, illetve kultúr- és fesztiválparkot kívánnak létrehozni.

See More
Image may contain: outdoor
360
photorama
Photographer
Reviews
4.9
17 Reviews
Tell people what you think
Marcell Ádám Márk
· February 21, 2016
Simply amazing service for companies to introduce themself
------
Csodálatos eszköz cégeknek a különleges bemutatkozáshoz
Péter Guzsaly
· February 23, 2016
A photorama egy olyan újítás, ami kiemeli a céget a tömegből.
Külön öröm, hogy vállalkozóként könnyen, gyorsan lehet kommunikálni a csapattal, akik nem ismernek lehetetlen! :)
Photos
Posts