Posts

Ще дойде ден,когато най-тежките моменти ще са само спомени, които ще се разказват като случки на всички,които искат да ги чуят!Всички ще слушат с почитание и ще научат три важни неща!Да имаш търпение,да изчакаш точния момент за действие,да проявиш достатъчно мъдрост и добросърдечност,да не пропуснеш следващата възможност,и да се гордееш с постъпките си!Бъдете верни към себе си!

Image may contain: mountain, sky, outdoor, nature, text and water

Мароко

Morocco ❤
Translated

Мароко е страна, която събира в себе си древна история и ориенталска екзотика. В Мароко се намират едни от най-популярните туристически атракции в цяла Африка.
...А, Маракеш е определян като дестинация за богати туристи, но всъщност е едно от най-евтините места, които можете да си представите.
Март, април и ноември са топли и приятни с температури през деня между 18 и 20°C.

Да тръгваме?

Резервирайте сега на топ цена само до 29.03.2018г.

See More
Мароко е страна на хиляди контрасти. Тя привлича с разнообразието на релефа си, с чудесната си кухня, прекрасната си природа, с културното и историческо наследство, ...
procent.bg
Reviews
4.8
159 Reviews
Tell people what you think
Димитър Германски
· December 19, 2017
Много мъдри и поучителни неща намирам тук! Благодаря!
Radost Deneva
· March 2, 2018
Mnogo interesno i pouchitelno....
Tania Vutova
· September 19, 2017
Много хубови и поучителни притчи!
Galq Ivanova
· January 29, 2018
Прекрасни сте ������� Пожелавам да си много щастливи и обичани ���������������
Atanas Paparizov
· October 9, 2017
Мисли,над живяли вековете,актуални и сега! Но..... спазваме ли ги?
Нека добре да се замислим и се постараем да ги ползваме!
Връбка Генова
· November 11, 2017
Ех.много.сте.слатки.като.мед.и.масло.подправено.със.малко.сол.за.да.бъдат.притчите.ви.добре.записани.и.прочетени.благодаря.на.всички.без.изключение.че.подкрепяте.идеите.на.връбка.всичко.край.
Живка Гонкова
· January 31, 2018
Много истини и поучителни неща ! БЛАГОДАРЯ ВИ !
Мария Каменова
· October 31, 2017
Много хубави мисли , притчи и ние трябва да ги ползваме в живота си!
Radka Manolova
· November 20, 2017
МИСЛЯ, ЧЕ ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ПРАВИ ПОУКА ОТ ПРИТЧИТЕ! БЛАГОДАРЯ ВИ!
Росица Минчева
· December 28, 2017
Ако не умееш да говориш научи се да мълчиш.
Веска Аврамова
· January 24, 2018
Аз харесвам притчи и поуки от живота
Васил Стамов
· December 27, 2017
....тук е смисълът на Живота....
Кунка Каишева
· February 18, 2018
Докосващи душата.Благодаря!
Zoya Yancheva
· January 12, 2018
Обичта е здраве,обичайте се!
Spaska Vasileva
· December 10, 2017
Интересна страничка и поучителна.
Tanya Nikolaeva
· October 20, 2017
Страхотна страница, истини доказани във времето и от живота!
Kita Stamenova
· September 15, 2017
Обичайте и бъдете обичани така никога няма да се разболеете
Cvetana Kiosova
· March 5, 2018
Много мъдри думи!
Гергана Иванова Стратиева
· February 10, 2018
Уникални притчи
Емилия Русева
· October 20, 2017
Много хубави и поучителни поуки и притчи
Videos
Photos
Posts

Никога не прикривай чувствата си: когато си щастлив - отдай им се, когато не си - преживей ги!
Никога не се страхувай да опиташ да направиш нещата по-добри - ще се изненадаш от резултатите...
Никога не се страхувай от бъдещето - живей за деня!
Никога не се чувствай виновен за миналото - каквото и да е станало, е станало...
Учи се от всички грешки, които си направил!...
Никога не се чувствай сам - винаги има някой, който ще ти подаде ръка!
Никога не забравяй, че можеш да постигнеш много от нещата, за които си мечтал...
Никога не спирай да мечтаеш - нищо не е толкова трудно, колкото изглежда!

See More
Image may contain: 1 person, smiling, flower, nature and outdoor

Замъкът Брисак и призракът на Зелената дама

Замъкът Брисак се намира във френския департамент Мен е Лоар и има дълга и интересна история. Това е историята за La Dame Verte, или Зелената дама.

Брисак е най-високият замък във Франция и е построен от граф Анжуйски през XI век. През XIII век замъкът преминал към крал Филип II Огюст, който го предал на Гийом де Рош. През 1435 г. Брисак станал собственост на Пиер дьо Брезе, богат министър на крал Карл VII, а в 1455 била завършена ...реконструкцията на замъка. Следващият му собственик станал синът на Пиер – Жак дьо Брезе.

Зелената дама
През 1462 г. Жак дьо Брезе се оженил за Шарлот Валоа, незаконна дъщеря на Карл VII и неговата любовница Агнес Сорел. Шарлот била доведена сестра на крал Луи XI.
Твърдят, че бракът между Шарлот и Жак дьо Брезе бил политически мотивиран, те не се обичали. Освен това двамата имали съвсем различни характери. Жак обичал да прекарва времето си на свеж въздух, да ходи на лов, а Шарлот предпочитала светското общество.Замъкът Брисак и призракът на Зелената дамаНа 31 май 1477 година Жак се върнал от лов, вечерял с жена си, а след това се оттеглил в стаята си. Посред нощ слуга го събудил и му казал, че при жена му е дошъл чужд мъж. Жак с очите си видял двамата любовници и в пристъп на ярост ги убил. След това напуснал замъка, тъй като не можел да понася стенанията на призраците на жена си и нейния любовник.

Замъкът днес
Смята се, че днес само призракът на Шарлот се разхожда из замъка, тъй като никой не е виждал привидението на нейния любовник. Сегашните собственици на замъка, потомците на Рене дьо Косе, придобил замъка през 1502 година, са свикнали с нейното присъствие, но гостите се страхували.
Виждали я в една от кулите на замъка – винаги облечена в зелена рокля. Оттам е и името ѝ Зелената дама. На лицето на призрака имало черни дупки вместо нос и очи. Нейните стонове силно се разнасят нощем из целия замък.

See More
Image may contain: sky and outdoor
Image may contain: 1 person, outdoor

Това е един от най-тъжните и същевременно един от най-поучителните разкази за болката и мъката на майката!

Майчина сълза
Ангел Каралийчев

...Continue Reading
Image may contain: 1 person, text

Един болен старец отишъл да живее при сина си, снаха си и четиригодишния си внук. Ръцете му треперели, погледът му бил замъглен, едва ходел. Семейството се хранело заедно, но слабото зрение на дядото и треперещите му ръце правели храненето истинско изпитание.
Зърната се разпилявали по масата, а вземел ли чашата, млякото се разливало по покривката. Синът и жена му се дразнели от неразборията.
- Трябва да направим нещо, не може да продължава така - казал синът за баща си. - Омр...ъзна ми от разсипаното му мляко, мляскането и храната по пода.
Тогава двамата решили да сложат отделна маса в ъгъла за стареца. Така дядото седял отделно, докато останалите се събирали около масата. След като счупил една-две чинии, дори започнали да му сервират храната в дървена купичка. Когато семейството поглеждало към дядото, виждали в очите му сълзи. Обръщали му внимание само ако трябвали да му се карат, че е изпуснал вилицата или е разсипал храна...
...Един ден преди вечеря мъжът забелязал, че малкото му дете си играе с дървени кубчета на пода.
- Какво правиш? - попитал го той.
- Приготвям дървени купички за теб и мама, за да ви храня от тях, когато остареете - отговорило детето със сладък глас.
Родителите били поразени от чутото и не обелили дума. По бузите им потекли сълзи. И двамата знаели какво трябва да направят. Вечерта синът взел ръката на баща си и внимателно го настанил на общата маса. И той седял на нея с другите до края на дните си. Вече никой не се сърдел, когато дядото изпускал вилицата си, разливал млякото или изцапвал покривката.
ДЕЦАТА СА СИЛНО ЧУВСТВИТЕЛНИ. ОЧИТЕ ИМ ВИЖДАТ, УШИТЕ ИМ ЧУВАТ, А СЪЗНАНИЕТО ИМ ЗАПАМЕТЯВА ВСИЧКО, СЛУЧВАЩО СЕ НАОКОЛО. АКО ВИЖДАТ КАК СЪЗДАВАМЕ ТОПЛА СЕМЕЙНА СРЕДА В ДОМА СИ, ТЕ ЩЕ ПОВТАРЯТ ТОВА ПОВЕДЕНИЕ И В СВОЯ ЖИВОТ.МЪДРИТЕ РОДИТЕЛИ РАЗБИРАТ, ЧЕ ВСЕКИ ДЕН ДОБАВЯТ НОВИ ТУХЛИ, С КОИТО ИЗГРАЖДАТ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ. НЕКА БЪДЕМ МЪДРИ СТРОИТЕЛИ.

See More
Image may contain: one or more people, people eating, people sitting and food

"Тайната на вечната любов"
(индианска притча от Хорхе Букай)

Има една древна легенда, в която се разказва за двама влюбени индианци, младеж и девойка. Веднъж те отишли при великия вожд на своето племе и му казали:
- Ние се обичаме! Искаме да ни дадеш своята благословия и да ни поучиш, какво трябва да направим, за да може нашата любов да трае вечно....
- Добре, - отвърнал им вождът. - Ще ви кажа, какво да правите. Но първо елате с мен горе в планината и ми донесете два орела, пък после ще видим.
Двамата млади тръгнали в различни посоки и всеки от тях донесъл по един орел. Когато отишли на върха на планината, вождът им казал:
- Вземете сега този шнур и завържете с него един за друг крачетата на орлите.
Послушали го влюбените и вързали краката на двете птици.
- Хайде сега, пуснете ги да летят!
Младежът и девойката подхвърлили нагоре към небето орлите, но птиците не успели да полетят, защото крачетата им били вързани. Те паднали на земята и започнали да се кълват една друга, за да се отърват от това, за което са вързани. Тогава старият индианец им казал:
- До тук добре, а сега скъсайте въжето...
Младите изпълнили и тази повеля, срязали връвта и отново хвърлили двата орела във въздуха. Този път птиците бързо се издигнали на високо, зареяли се няколко пъти в кръг и след това поели към заснежените върхове на близката планина. А мъдрият вожд казал:
- Ето, това е тайната на вечната любов и щастието заедно:
ако сте завързани един за друг, вие никога няма да успеете да полетите. Можете да летите заедно, обаче не се връзвайте. Ако го направите, никога няма да изпитате щастие!...

See More
No automatic alt text available.