Posts
Zelfstandigen hoeven niet bang te zijn meteen een boete te krijgen als ze vrijdag nog niet voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels. Dat zegt Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland.
nu.nl

Model gezocht!

Voor een lenstest zoek ik een model.
Wat is het geval? Voor portretfotografie wordt regelmatig een 135mm objectief als de ideale lens bestempeld (voor fullframe camera's). Die 135mm objectieven worden in allerlei soorten en maten (en prijzen) aangeboden. Ik bezit een aantal van dergelijke lenzen (zowel met een vaste brandpuntsafstand van 135mm als zoomlenzen waar de 135mm binnen valt) en zou graag een vergelijkingstest willen uitvoeren tussen deze lenzen. Daarv...oor zoek ik een model. Aangezien ik ongeveer 40 min of meer dezelfde foto's wil maken, zoek ik iemand die geduldig model kan staan (of zitten).
Ik wil onder andere de scherptediepte, en de bokeh met elkaar kunnen vergelijken. Van beiden is in bijgevoegde foto een voorbeeld te zien. Er is scherpgesteld op een wit bloemetje in de voorste bos bloemen, terwijl de scherptediepte slechts ongeveer 2 centimeter bedraagt. Alles wat ruwweg 1 (en meer) centimeter voor het bloemetje is, komt minder scherp op de foto evenals alles wat zich op meer dan één centimeter achter dat bloemetje op de foto bevind. De bokeh is te zien aan de bos bloemen op de achtergrond die helemaal vervaagt. De bokeh staat voor de kwaliteit van die vervaging (en minder voor de mate van vervaging).
De gemaakte foto's worden op mijn site gepubliceerd bij het artikel dat ik over de test zal schrijven (houd daar rekening mee als je model wilt staan of zitten).
De shoot zal plaatsvinden bij ons thuis in Noordbroek. Hou rekening met een dagdeel (dan kan het alleen maar meevallen). Uiteraard zal er tijd overblijven om nog wat leuke (portret)foto's te maken die je voor eigen gebruik van mij krijgt 😊.
Neem voor meer info (of om aan te geven dat je hieraan mee wilt werken) contact met mij op (liefst via een p.b.).

See More
Image may contain: plant, flower, outdoor and nature
Ruud Haan Fotografie & Webdesign
Photographer
Reviews
5.0
1 Review
Tell people what you think
Photos
Posts

Moederdag!

Weer een geurtje? Nog meer chocola? Denk eens aan een fotoreportage van (voor) moeder. Of bied moeder een fotografie workshop aan. En wie weet komt moeder binnenkort ook met zulke mooie foto's thuis.
Bezoek mijn site https://rhfw.nl voor meer info, of neem geheel vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Image may contain: ocean, cloud, sky, outdoor, nature and water
Ruud Haan Fotografie & Webdesign
Photographer

Naar aanleiding van een workshop die ik afgelopen zondag heb verzorgd heb ik een artikel geschreven over de verschillen, en de voor- en nadelen van zoomlenzen ten opzichte van lenzen met een vaste brandpuntsafstand (primes). Lees het hele artikel op mijn site. En reacties op mijn site zijn ook altijd welkom.

NB. Ik heb gemerkt dat foto's van mijn kleindochter als een magneet op de like-knop werken. Ik heb dan ook in het artikel een foto van haar opgenomen 😊

Wat zijn de verschillen tussen een zoomlens en een lens met een vaste brandpuntsafstand (prime)? Wat is het voordeel van de één ten opzichte van de ander?
rhfw.nl
Ruud Haan Fotografie & Webdesign added 26 new photos to the album: Opa jarig.
April 21

Wat een feest was dat

Eerder schreef ik al dat ik een nieuwe (gebruikte) manual focus lens had gekocht. Dat was met een foto van bloemetjes (viooltjes). De lens is echter voornamelijk bedoeld voor portretten. En dat de lens daar uitstekend voor gebruikt kan worden is te zien aan deze foto 😊
De foto is overigens totaal niet nabewerkt.

Image may contain: 1 person, smiling, baby and child

Binnenkort op mijn site te lezen: testverslag van een AI Nikon 135mm f/2.8 (handmatige focus lens). Beauty!

No automatic alt text available.
Ruud Haan Fotografie & Webdesign
Photographer

Ooit vervoerde ze trots 35 ton vracht! Nu ligt ze te verrotten op het gras. Niemand keurt haar een blik meer waardig. Behalve die ene fotograaf die schoonheid herkent onder een dikke laag roest.

Image may contain: outdoor
Ruud Haan Fotografie & Webdesign
Photographer
Ruud Haan Fotografie & Webdesign updated their cover photo.
April 14
Image may contain: stripes and outdoor
Ruud Haan Fotografie & Webdesign updated their cover photo.
April 14
Image may contain: stripes and outdoor

Klabats! Nieuwe (gebruikte) lens gekocht. En wat een genot! Helaas niet geschikt voor iedere Nikon DSLR anders zou het toch eigenlijk een verplicht item voor de collectie moeten zijn! 😊

Ladies and gentleman, I present to you: the Nikon Micro-NIKKOR 55mm 1:2.8. Oud (nog net niet zo oud als ik), maar onverwoestbaar, en onovertrefbaar (voor dat geld).

De Nikon Micro-NIKKOR 55mm 1:2.8 is een manual focus lens met waanzinnige prestaties. Ondanks het feit dat het ontwerp al bijna 40 jaar oud is wordt de lens nog steeds geproduceerd. Lees verder om te weten te komen waarom!
rhfw.nl

Misschien net geen volle maan meer, maar wel een mooie heldere avond

Image may contain: night and sky
Ruud Haan Fotografie & Webdesign
Photographer

Uitslag poll

Naast alle losse veters, gaten in de broek, en dichte-gaatjespannen ook nog een serieus onderwerp: de uitslag van de poll van 12 maart! Even ter herinnering: het ging om de twee foto’s waarbij de ene gespiegeld was ten opzichte van de ander.

De meeste stemmen (60%) zijn uitgebracht op de tweede, of rechter foto. De uitslag verbaast me. Niet vanwege het feit dat daar de meeste stemmen op zijn uitgebracht, maar meer doordat dat percentage niet nog veel hoger is.

...

Wat is het geval? Er zijn talloze “compositieregels”. Eén van die regels stelt (heel kort samengevat) dat lijnen een foto interessanter maken. Zo’n lijn trekt je oog als het ware de foto in. De foto was dan ook nog interessanter geweest als de lijn was uitgekomen bij een olifant die zich in de rivier stond te wassen, maar olifanten zijn u eenmaal helaas al enige tijd niet meer waargenomen in Westerwolde. In de westerse wereld is men gewend te lezen van links naar rechts. Doordat we hier zo aan gewend zijn “lezen” we onbewust een foto ook van links naar rechts. Dat gaat in een fractie van een seconde en onopgemerkt. Maar het gebeurt wel.

Om die reden verbaast het me niet dat de foto waarbij het riviertje van links het beeld in stroomt (de tweede, of rechter foto) de meeste stemmen kreeg. Had ik deze poll bijvoorbeeld in de Arabische wereld gedaan, dan had ik verwacht dat de uitslag omgekeerd zou zijn omdat men daar van rechts naar links leest.

Waarom dan “slechts” 60%? Ik moet hier een beetje een psychologische theorie van de koude grond op los laten. Mijn uitleg is deels hetzelfde: de meeste stemmers hebben de foto’ ook in de volgorde van links naar rechts bekeken. De eerste, of linker foto (waar de rivier dus van rechts het beeld instroomt) is de foto die je het eerste ziet. Geen spectaculaire foto (zoals ook al bij de poll aangegeven) maar wel de eerste die je ziet. En als je dan vervolgens een tweede foto ziet die niet wezenlijk anders is, kan ik me voorstellen dat de eerste foto meer is blijven hangen. Maar nogmaals; dat is mijn theorie volgens de psychologie van de koude grond.

Stemmers, bedankt! Leuk om te zien dat er zoveel betrokkenheid bij mijn bescheiden Facebook pagina is.

Oh ja, je veter zit los!

See More

Nog een paar foto's van het lentefeest van de Margaretha Hardenbergschool. Met de nodige (vaak door de kinderen zelfgemaakte) lekkernijen.

Ik had al eerder aangegeven een mooi beroep te hebben. Wat?! Ik heb het mooiste beroep van de wereld. Vandaag het lentefeest van de Margaretha Hardenbergschool gefotografeerd.

Image may contain: one or more people and text
Ruud Haan Fotografie & Webdesign
Photographer

Als het dan buiten niet wil vlotten met het voorjaar, moeten we het voorjaar maar naar binnen halen.

Image may contain: flower, plant, nature and outdoor
Ruud Haan Fotografie & Webdesign
Photographer